[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 22. ledna 2014 v Píseň ledu a ohně
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.

V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....

Číst celý článek zde
1414244464772

Komentáře

• @redhrad Dělám na tom...nečekej teda nic snětobornýho, nebude to žádnej Martin, ale určitě z toho pochopíš, o co jde ;)
  • díky všem za Váš čas a snahu.
  • upraveno 10. dubna 2014
    @LadyTroll Mi teda přijde překlad, který navrhuje Jay dost nevhodný. Výraz milostpaní použitý jako jméno... Ale já bych tam za to Mercedene dal Milodara.
    A když už jsme u těch jmen, tak Snapper je druh jedné mořské ryby. Česky se ta ryba jmenuje Chňapal. Takže by se ta žena mohla česky jmenovat Chňapala? Jen návrh.
    @StandazPorubhradu ta milostpaní može byť, hodí sa to k danej dobe, ale možno ne priamo jako jméno
    @StandazPorubhradu mas pravdu, taky se mi to stoprocentne nezdalo, ale nic jinyho me nenapadalo. Ten tvuj je dobrej, jdu to vymenit ;) ale ono to stejne neni moc dulezity, je to tam jenom jednou. Diky ;)
    Ale tu Snapper radsi necham, tu rybu stejne malokdo zna tak by to bylo celkem nesmyslny. Ale taky diky ;)
  • Ted si rikam, proc to vlastne prekladam, kdy uz je vas vic :D Jinak me fakt stve, ze je tam ta věta: Bylo by Milosrdenství prospat její znásilnění. Možná je jich tam podobných víc a nebýt jich, nemusí se tady žádná Milost řešit a byla by to prostě Mercy. Jinak když už jsem u toho, víc se mi líbí Milodara, neboť Milostpaní je spíše oslovení.
    Jinak u Snapper jsem jméno taky zanechala...podle me to není potřeba, nebot se ta osoba neprojevuje zádnou vlastností tý ryby. Ještě jsem našla, že to je kanic, což ani česky nevím, co znamená (stydím se :D)
  • Hi, @Monika kanic je ryba, ale nejsem si jistý jestli to platí i pro tuhle povídku?
  • @StandazPorubhradu: Však jsem psal, že to je na zvážení... samozřejmě jsem to nemyslel jako jméno, ale jako oslovení, klidně i s tím jménem Mercedene... což by mohlo být vhodné, pokud by se to týkalo té postavy, kterou hraje, ale asi ne pokud se to týká její identity jako herce... jako byla Arry, Lasička (to asi taky nebyl důvod překládat), Nan,...
    @Monika: Je jich tam víc, třeba z hlavy
    Když ze všech stran utichlo volání "Milost, Milost, Milost..."
  • @redhrad aha...takže se ta Snapper dá přeložit jako Chňápal nebo Kanic (Kanice) a obojí bude ryba. Díky ;)
  • Divím se, že tu ještě nikdo nenapsal o nové, již před měsícem zveřejněné, kapitole Tyriona. To ji fakt ještě nikdo nečetl?

Každopádně, ví někdo přesně které kapitoly jsou už venku a ze kterých je jen shrnutí? Chybí mi tu nějaký komplexní souhrn. Z toho co vím, případně mě opravte:

Arianne I - celá kapitola; Arianne II - shrnutí
    Arya I - celá kapitola
    Barristan I - celá kapitola; Barristan II - shrnutí
    Theon I - celá kapitola
    Tyrion I - shrnutí; Tyrion II - celá kapitola
    Victarian I - celá kapitola

Je to tak správně? Jediné, co mě trochu zaráží, že Tyrionova první kapitola není k dispozici kompletní, když už zveřejnil druhou...
  • Stannis je na nic. To ať na trůnu zůstane raději Tommen...
  • @Zlord_Antiježíš Můžeš to nějak rozvést?
  • No, Stannise nemám rád. Nebaví mě. Celkem bych se nezlobil kdyby na zimohradu vážně zařval.
    A s Tommenem, dokud je na trůnu on, je stále nekonečný prostor pro intriky kolem něj. Když na železném trůnu bude sedět silný král, bude prostor menší...tím teda rozhodně nechci naznačit, že by Stannis, který by si bez Davose a Mellisandry neutřel ani zadek, mohl být silný král...
  • Silný král by tedy rozhodně mohl být (ovšem takový ten druh silného krále, kterého při první příležitosti zradí nejméně půlka vazalů :twisted: )
  • upraveno 25. května 2014
    Tommenovi bych fandil pouze v případě že by Lannisteři dopadli úplně jinak, než dopadli. To že zařval Tywin, Cersei linčují někde v Bleším zadku při čekání na boží soud. Tommen je kompletně v rukou Tyrellů (kteří, což je pravda, nemají na triku žádnou vyloženou prasárnu), a tak nemůžeme vůbec říct kdo ho naučí vládnout. Navíc s Myrcellou prohlášenou za královnu v Dorn :D

Stabilní vládu může nastolit pouze Stannis, nebo některý s Targaryenů (pokud jich je víc než jeden) a pomocí draků. Víc možností není, každá další možnost přináší vtahování menších rodů a další války.

Edit: Ještě doplním že po smrti je i Kevan. Takže kdo za Lannistery (i když Tommen je "vlastně" Baratheon) se o něj postará? Možná jeho taťka.. Ale to není moc velký "hráč"
  • @pavel Ale Tommen a Ralph by si jistě rozuměli :twisted:
    @Everett_Young Ralfík i Tommen spí v igelitových slípkách, protože se stále počůrávají! Oba mají koťátko. (takže máš pravdu)
  • Tommen je na trůnu až moc dlouho... Myslim, že Dornové neřekli svoje poslední slovo, tj. čekam, že se vydaj pomoci Hercovo drakovi s dobyvanim zápodozemí...
  • s.fík: Já taky nepsal že mu fandím, ale že dokonce i on by byl lepší než Stannis. Nejlepším králem by byl asi jeden z Targaryenů, asi Daenerys coby zkušenější...má už za sebou pár chyb kterými se člověk učí, že. O Aegonovi toho zatím moc nevíme, objevil se až v Tanci s Draky a ani tam přímo on nemá moc prostoru...skoro žádný. No a zpátky k tomu, komu vlastně fandím...asi Daenerys, ačkoli ještě by se měla chvilku zdržet v Meereenu a učit se vládnout na nečisto, než se do toho pustí v západozemí naostro - stále je dost naivní.
    Daenerys proboha ne. Nezvládá jedno město (městský stát), natož pak sedm království.. Ohledně Malého Griffa, toho si myslím neznáme až tak dobře abychom mohli vůbec soudit jaký by byl král (a jestli má vůbec nárok). Tommen je loutka, z toho se asi nevymaní.

Stannis má rozhodně nejlepší předpoklady proto být dobrý král. Jedinému z nich bych věřil že zvládne zkombinovat vojenskou, politickou i ekonomickou stránku vlády. Daenerys by západozemí ještě čtyřikrát víc zadlužila péčí o nebohé otroky. Prostě v téhle situaci je panovník teenager/jalovice vyloženě nejhorší řešení.

Podle mě železná banka vsadila (co se týká schopností) na nejlepšího z možných. Ale uvidíme co se stane u Zimohradu..
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 25. května 2014
    @Zlord_Antiježíš Deanerys spasitelka lidstva která se nedokáže postarat ani sama o sebe, natož o město kterému vládne...děkuji nechci (a navíc je s tím přinášením "svobody" vtíravější než USA a jehovisti dohromady)
    pavel napsal(a):

Takže kdo za Lannistery (i když Tommen je "vlastně" Baratheon) se o něj postará? Možná jeho taťka.. Ale to není moc velký "hráč"

Myslím, že taťka bude mít co dělat, aby si zachránil krk :D

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)

má už za sebou pár chyb kterými se člověk učí, že.

Alebo aj nie =D
    Nu, Daenerys je ještě dost mladá, tudíž u ní se dá ještě předpokládat určitá změna k lepšímu, což u Stannise asi těžko (samozřejmě je na místě otázka, jestli by ta změna nepřišla až moc pozdě ) :twisted:
    O Aegonovi se dá říct totéž+momentálně by měli značný podíl na moci zpočátku asi hlavně lidé kolem něj (přičemž ale většina z nich mi k tomu přijde lepší, než většina lidí kolem třeba Tommena).
    Pokud jde o Stannise: chápu že většina lidí tu zrovna nemusí Daenerys a malé děti také nejsou příliš dobří adepti na trůn, ale... Stannis? Nedokážu si moc dobře představit, jak by mohl trůn získat a udržet... (ale obávám se, že už jsme trochu OT)
  • Tak co si budeme povídat, Stannise asi nemá rád nikdo, ale kdyby usedl na trůn, zřejmě by to byl nejzodpovědnější král za hodně dlouhou dobu, resp. určitě by se o vládnutí zajímal rozhodně více než jeho předchůdci... Tak mě napadá otázka, kdo byl poslední "dobrý" král, který seděl na železném trůnu? Aerys, Robert, Joffrey? :-k Tommena jsem k nim nedal, protože ten se zatím věnuje koťatům.
  • Jak píšu, Daenerys je naivní, ale Meereen by jí mohl naučit vládnout. Stanise to nenaučí už nikdo. Je také jasné že i Mellisandra je s ním vedle. Ta rudá předpověď sedí na Dany (narozena na Dračí skále, probudí draky z kamene...). Ale v tomhle samozřejmě nejde o trůn ale záchranu před Jinými. A to je to co bude rozhodující - bude v závěru jedno kdo sedí na trůnu, jestli lempl Stannis nebo cucák Tommen (u něj bych vsadil že zdechne už ve Vichrech zimy). Důležitý bude kdo zastaví Jiný. A tam bude rozhodující part hrát Bran a něco mi říká že by mohli i draci. Jaká bude role Aryi si netroufám odhadovat, ale doufám že konečně začne hrát významnou roli ve světě a ne že bude bojovat pořád jen o svůj život.
    Sice mě ten krutor velmi brzy vyvede z očekávání, ale nejraději bych aby na trůnu seděla Dany, Stannis zařval u Zimohradu a Jiné zastavili společně Bran, Arya a Jon (uzdravenej z pobodání). Taky by mohl někdo konečně vyhladit Greyjoye, ty mě baví ještě méně než Stannis (ač Victarion má potenciál v konfrontaci s Danny). Myslím ale že vše bude jinak a budem se hodně divit asi. A velmi brzo, konkrétně u zdi - tam je potenciál k pořádnému krváku (hlídka/divocí) hned na začátku Vichrů. Zejména pokud Jon opravdu zemřel, ale tomu nevěřím.
  • @jjelen Nebo změna k horšímu...však víš, ta dnešní mládež. Stačí se podívat jak se za těch pár let stihl zkazit @gepeto :twisted:
  • @baltim Nemohu s tebou souhlasit, že nikdo nemá Stannise rád. Já ano, je to rozhodně, spravedlivý král, je pravda, že některé jeho názory jsou až moc vyhraněné.
    Daenerys by byla podle mě ta nejhorší volba, napůl šílená, umanutá a z části ovládaná svým libidem. Přiznávám, že jí prostě nemám rád a možná jí i křivdím, ale radši ať vládnou Tommenovi kocouři než ona. ;-)
  • @Baron: Já to myslel hlavně tak, že Stannise nemá téměř nikdo rád přímo v Západozemí... Ohnou před ním třeba koleno, respektují ho, ale že by ho měli rádi? To asi moc ne. Možná tak Selyse, dcerka a Davos... Ale třeba se pletu :-)
  • @baltim Mám Stannise rád. Jediný z králů dělá něco pro říši.

Robb - vede nesmyslnou válku o království které o něj nestojí a není schopen dodržet ani nejzákladnější smlouvy.

Greyjoy (jeden jako druhý, u nich je to nastejno) - Ti na říši z vysoka serou. Kdyby potkali Jiné, tak se je nesnaží vyhladit, nýbrž okrást a znásilnit (což by mohla být celkem vtipná podívaná =D )

Danny - snaží se stát královnou všehomíra a hlavně odhalit uchvatitelovi psy a všechny co jí usilují o život. Už se jen těším až k jejich označení začne používat kouzelné slovíčko "oni" a věty "Jdou po mě. Kdo? No přeci oni. Však víš, "ONI"."

Tommen - pod dohledem lorda Tywina z něj mohl být dobrý král, ale s tím co se kolem něj motá teď, to už snad vážně radši ta jeho koťata.

Renly - zrádce a hlupák, který měl podporovat nárok svého bratra a který naprosto tupě zahodil šanci na výhru Baratheonů (podobně jako to udělal Eddard když odmítl Renlyho nabídku na vojenský zásah proti Cersei)

Stannis - je právoplatným dědicem trůnu. Jako jediný bojuje s divokými. Bojuje proti invazi Greyjoyů. Je podporován Železnou Bankou. Je to muž silných zásad a podle Melisandřiných slov ho nedokázala (ZA JEHO VĚDOMÍ!!!) svést ani Mel.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.