Hra o trůny 4x09 - Strážci na Zdi - Ice & Fire
Hra o trůny 4x09 - Strážci na Zdi - Ice & Fire
V této epizodě budou Jon Sníh a jeho bratři z Noční hlídky čelit své doposud největší výzvě. Epizodu asi není třeba víc představovat, události se k ní pozvolným tempem sbíhají už od třetí série. Snad dlouhé čekání vynahradí mnohými vychvalovaný … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
- zatimco bohapusty omezenec a sprostak, jako jsem JA .. bych se znovu omezil na sve obligantni konstatovani .. Boze to byla zase sra*ka ...
- intelektem vice obdareny baltim napise tohle: Tomuhle se rika "trefit Horu na hlavicku" ... nebo to byl "hrebik" ??? Ono uz je to v pripade GoTu asi fuk ... Hora sem, Hrebik tam ... ale to baltimovo hodnoceni je naprosto perfektni. Za me 1*
Takhle jsem to chtel napsat .. tohle je to, co jsem vzdycky chtel rict .. jenze ja ze sebe dokazu dostat jen to ze je to sr**** ...
Mne by teda, mimochodem, hodne zajimal ten Ygrittin "kocicak" .. nebo o cem to tu byla rec :-))
Trochu mě dneska zklamala hudba, připadala jsem si jako při hraní nějak pc střílečky, obzvlášť u těch Ygrittiných kaskaderských kousků (kotoul, vysřelit, seskok, vystřelit, vyhnout se šípu, vystřelit).
No, celkově nic moc, taková sekaná to byla. A pořád přemýšlím, jestli má Kit ve skutečnosti takový hlas nebo to má v souvislosti s tím, jak se soustředí na hraní :-)
RIP Grenn, Pyp a Thorne!
Ygritte+Jon - no, tak ono už bylo víceméně po bitvě, takže jí tam mohl ještě obtáhnout. Pokud jde o to kdo jí zabil, tak v knížkách má Černý hrad vysoké věže, a vím že tam postava Ollyho tak trochu je (nevím jestli jméno, ale je to ten "hezkej klučina", jak s ním Jon trénoval, byl to myslím nejmladší odvedenec a rekrut, už nevím), spíš mi ohledně toho kluka bylo divný, že zvládal sám obsluhovat ten rumpál s klecí :D to jako fakt urve dvanáctiletý dítě koš naplněnej vojákama a vytáhne je nahoru? :D
Ohledně počtu vojáků, i Edd tam říkal že je Mance testoval - vsadil hlavně na Tormunda a Thenny - ti že vymasí hrad z jihu a otevřou jim brány. A celkově ty počty, je tam hodně mrzáků atd. Navíc když si vezmete středověký kronikáře jako Froissart.. u nich jste vždycky museli jednu nulu ubrat :) Mance už ví proti čemu stojí, že tam jsou ty kosy, pravděpodobně si všiml že přestaly padat sudy s olejem atd. Pokud jde o fakt, proč divocí nelezou na zeď několik km vedle... To úspěšně ignoroval i Martin v knížkách a dokážu se nad tím povznést.
Smrt Pypa - přišla z ničeho nic, smrt Grenna - nepřímo ukázaná, bránu ale udržel.. Tady jsem tak nějak na vážkách, jestli mám scénáristy nenávidět nebo to přejít. Jako čtenář jsem k těm postavám měl vztah větší než divák - a oni to musí měnit aby i čtenáře občas vykolejili a překvapili (v tomhle případě se jim to povedlo). Kolem a kolem, na co v knížkách ti dva byli, krom toho že to jsou Jonovi kamarádi.
Co mi přišlo jako wtf je Fialka, která to kolem divokých musela vzít po hřebeni toho kopce.. jenom aby jí zachytila kamera, to si mohli odpustit.. Co mi přišlo hodně cool byl Alliser Thorne, nejlepší ze všech bratrů noční hlídky, duchem velitel a to nejsem žádná malá velkohubá píča :D
Chápu některý kritiky, ale vřískat jak moc to bylo špatný se mi nechce, když přijdu domů z práce, tak se chci podívat na něco takovéhoto.. A pokud v každé sérii bude takováhle podobná epizoda nebudu si na nic stěžovat.. Ty wtf momenty tam má i Martin, tomu to zdá se nevyčítá nikdo..
.. nooo ... takze, bud tam byl prevodovej pomer docela velkej, a pak to ten jeden kluk mohl zvladnout .. ale pak by, dle zakonu fyziky,cesta nahoru trvala tak den, spis dva ...
... nebo se bavime o rozumne vystupove dobe a pak mi nezbyva nez rict .. ze toho malyho spratka, co tam s tim kolem tocil sam, docela obdivuju :-)) To uz mi pripomina Arnolda, blahe pameti v 1.dile Conana ... To uz se pak nedivim, ze kdyz tenhle spratek vystrelil z luku, tak to musela bejt pecka jako krava .. ze Ygr jen hekla a bylo hotovo :-)))
Celkovo čo sa týka akcie, tak lepšia časť ako Blackwater, len tam boli zaujímavejšie postavy a lepšie boli vykreslené a pred tou epizódou bolo lepšie navnadenie, keďže v tomto prípade bola predchádzajúca časť hlavne o iných linkách ako na Stene.. ale inak zatiaľ celkovo je táto séria najlepšia od prvej.. som zvedavý na poslednú časť, lebo tam budú musieť veľa liniek uspokojivo na čas uzavrieť a veľa času nato nebudú mať (hovorí sa o 66 minútach) .. no uvidíme
tak pokud to takle ke spokojenosti divaka staci .. tak vlastne OK. Pak neni jedinej duvod se "s tim nejak zbytecne srat"
Taky názor.
Bran je v traileru.
Mám jenom pár krátkých technických poznámek.
1) Hromadný útok na zeď: Kdyby ho provedli stylem: Nebude nás šplhat deset, ale 5000, tak by jich ta kotva rozsekala 5000. Na druhou stranu, kdyby na bránu (evidentně nejslabší místo) naskočilo trochu víc, než jeden obr, tak by je nikdy nezastavili.
2) Není mi jasné, proč by musel Mance provádět průzkum bojem. Opět soudím jenom ze seriálu, ale pokud byl členem Noční hlídky, tak by měl asi vědět, jak obrana zdi funguje. Navíc tím, že na zeď nezaútočil účinněji ohrozil/ne-li přímo odsoudil výsadek, který měl útočit z druhé strany. Jistě, útočníci z Jihu mohli vyhrát a otevřít mu brány, s průzkumným útokem ale podstupoval zbytečné riziko, že je Hlídka přemůže.
3) Již několikrát tu byla zmíněna myšlenka, že útočit na jediné opevněné/bráněné místo na zdi s celou armádou postrádá z vojenského hlediska smysl. Mě, jako nečtenáři právě jen a pouze tohle připadá jako nebetyčná blbost (která ale podle toho, co tu píšete není dána zlovolností scénáristů). Pokud má hlídka 100 mužů (i kdyby jich měla 1000), tak nemůže být efektivně schopna nejenom bránit, ale i patrolovat na zdi, která má mít 400 km. Já bych si dokonce dokázal i představit, že by na ni na jiném místě nešplhali ale prokopali ji (kdyby byla stejně široká, jako vysoká tak 200 metrů ledu není zase tak moc).
4) Akce rumpál: Zase soudím jenom ze záběrů, ale podle mě to vůbec rumpál není. Ten "roztomilý hošík s lukem" s tím klackem jenom pohne od 90° a potom od něj odchází, načež se klec rozjede nahoru. Není tam vidět, že by s tím otáčel. Kdyby to byl klasický rumpál vytáhnout řetěz přes kladky na 200 metrů výšky by trvalo půl dne (kdyby byla klec připojená přes kladky, tak každá kladka by prodloužila délku navíjení o 100%). Navíc se klec rozjede a jede úplně plynule, což na rumpál taky moc nesedí. Podle mě to prostě jenom páka, která spouští nějaký navíjecí mechanismus, který ale rozhodně není poháněn lidskou silou.
EDIT: Znamenalo by to jednoduše, že Mance bude akorát upečenej jako dezertér předtím, než si s ním pohraje Ramsey. Takže vlastně výhra. A nebo ještě lépe, zařve v bitvě se Standou a tomu pak vynechání téhle barbecue párty aspoň trochu vylepší PR.
Co mi vadilo nejvíc je asi to, že nebyla delší a nezahrnula jinou dějovou linku.
Pár podivnějším momentů tam asi bylo, pár momentů mi přišlo taky trochu úsměvných.
Ale já to beru jako seriál, ne perfektně reálný život, protože toho mám každý den až až. Klidně se budu dívat na malýho kluka jak točí s kolem od výtahu nebo na člověka co rozmáčkne druhýmu lebku (ne že bych si nepřála aby se to nestalo, ale neřešim jak se to stalo :D), klidně budu říkat jak super mi to přišlo a klidně se budu těšit na další týden jak na Vánoce a žít si spokojený život nenáročného omezence.
Na druhou stranu i tyhle hejty i trochu chápu, tak jsem v jistých diskuzích spíš čtenář a scénáře mě dokážou naštvat protože já bych to určitě udělala líp!
Tak to potom podľa tvojej logiky je každý čo poznám, divákom takých seriálov a horších, len preto, že nevidel môj obľúbený seriál Twin Peaks? .. keby bol život a ľudia takí jednoduchí, hneď by sa lepšie žilo na svete.. len škoda, že všetko je oveľa komplikovanejšie ako tá tvoja jednoduchá logika