Hra o trůny 4x09 - Strážci na Zdi - Ice & Fire

upraveno 9. června 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4x09 - Strážci na Zdi - Ice & Fire

V této epizodě budou Jon Sníh a jeho bratři z Noční hlídky čelit své doposud největší výzvě. Epizodu asi není třeba víc představovat, události se k ní pozvolným tempem sbíhají už od třetí série. Snad dlouhé čekání vynahradí mnohými vychvalovaný … celý článek

Read the full story here

124678

Komentáře

• Díl se mi v rámci seriálových možností líbil moc, zvláště pak plynulé záběry kamery v bojových sekvencích a hudba, u které mi přijde, že na ní tvůrci mnohdy tak trochu zapomenou. Osobně jsem tajně doufal, že bude obléhání zdi na dva díly, tudíž spokojenost je už jen kvůli tomu náramná :) Jen bych vyměnil pár dialogů za delší sekvenci mezi zajetím Tormunda a Johnovou vyjížďkou. Nějak víc poukázat na mizernou situaci Noční hlídky a bezvýchodnost situace. Ale to už se holt nedá nic dělat.
  • Jen tak pro orientaci jsem se na díl kouknul ještě jednou a pokusil se spočítat smrti na straně Hlídky. Došel jsem k číslu 61 :D dejme tomu, že jich tam ještě tak 10 nebo 15 zařvalo mimo scény. Ze zhruba 100 lidí jich tam zbylo 20 až 30...
  • upraveno 9. června 2014
    @folkon Přesně tak, u nás jde vidět ozáření oblohy, když chemička spaluje nepovedenou výrobu, to jsou potom plameny několik metrů vysoko a na obloze jde vidět pulsující světlo doprovázené hučení chemičky.jde to vidět z 10km až moc.

• například ze Slovenska.
    Tak díl byl stejně velké zklamání jako Rudá svatba - v knize to bylo velmi napínavé, tady jsem se dost nudila a říkala jsem si, že by mohli přepnout jinam. Jenom doufám, že nevynechají
    Stanise
  • tady je krasna ukazka, jaky je, mezi nami komentatory, serialu rozdil

- zatimco bohapusty omezenec a sprostak, jako jsem JA .. bych se znovu omezil na sve obligantni konstatovani .. Boze to byla zase sra*ka ...

- intelektem vice obdareny baltim napise tohle:
    baltim napsal(a):

Víte, co je jednou největších bolestí seriálu? Že promarňuje obrovský potenciál skvěle napsaných pasáží z předlohy. Bohužel tento díl je jasnou ukázkou toho, že seriál trpí především špatným scénářem.

Tomuhle se rika "trefit Horu na hlavicku" ... nebo to byl "hrebik" ??? Ono uz je to v pripade GoTu asi fuk ... Hora sem, Hrebik tam ... ale to baltimovo hodnoceni je naprosto perfektni. Za me 1*

Takhle jsem to chtel napsat .. tohle je to, co jsem vzdycky chtel rict .. jenze ja ze sebe dokazu dostat jen to ze je to sr**** ...

Mne by teda, mimochodem, hodne zajimal ten Ygrittin "kocicak" .. nebo o cem to tu byla rec :-))

• baltim napsal(a):

jestli se tu opět objeví ti, kteří diskusi delší dobu sledují, ale až teď přetekla míra kritiky, kterou jsou schopni unést :-) Píšu co si myslím, tak to prostě je :-)

To je trochu nespravedlivý rejpanec :)
  • Jay napsal(a):

@M1on: 100.000 armáda ve vlnách po 50 mužích,... no, to bude na dlouho, mohli to roztáhnout klidně na další 3 série... :o)

A kolik udělali nepořádku. Teďka si představ stádečko mamutů, stovečka obrů, pár desítek tisíc pěšáků a co to udělá. Navíc Černí bratři na těch padesát mužů vypotřebovali poměrně dost munice, ať už šípů, sudů s olejem a poměrně dost jich i umřelo. Takže to mají myslím už spočítaný, to musí být každému jasný. Jinak ta kotva to bylo co? Poměrně slušný vylepšení knížky a scénaristická mňamka, aspoň z mého pohledu. :king:
  • Tolik kritiky...naštěstí Vaše nefundované názory nejsou příliš zajímavé. Epizoda se mimořádně líbila Stvořiteli. A ten má asi trošku lepší vkus a nadhled, není-liž pravda?:)
  • Sice nemám žádné zkušenosti s vojenskou obranou čehokoliv, ale moc jsem nepobrala, proč se nesnažili zabít toho druhého obra, co zdvihnul bránu a místo toho pálili po Divokých, kteří byli bůhví jak daleko. Nemluvím o obrovi, který tu bránu za sebou zase pečlivě zavřel, třeba jejich myšlení funguje jinak. A taky mne trochu zarazilo, že na nádvoří bitva skončila, ale nikoho ani nenapadlo, jít pomoct těmi šesti chudákům do tunelu.
    Trochu mě dneska zklamala hudba, připadala jsem si jako při hraní nějak pc střílečky, obzvlášť u těch Ygrittiných kaskaderských kousků (kotoul, vysřelit, seskok, vystřelit, vyhnout se šípu, vystřelit).
    No, celkově nic moc, taková sekaná to byla. A pořád přemýšlím, jestli má Kit ve skutečnosti takový hlas nebo to má v souvislosti s tím, jak se soustředí na hraní :-)
    RIP Grenn, Pyp a Thorne!
  • Mě se to líbilo, kašlu na vás, zážitek si zkazit nenechám :) Každému co jeho jest.. Jasně fail s kovadlinou mi přišel "úsměvný" ehm ale celkově to stálo za to (kosa).

Ygritte+Jon - no, tak ono už bylo víceméně po bitvě, takže jí tam mohl ještě obtáhnout. Pokud jde o to kdo jí zabil, tak v knížkách má Černý hrad vysoké věže, a vím že tam postava Ollyho tak trochu je (nevím jestli jméno, ale je to ten "hezkej klučina", jak s ním Jon trénoval, byl to myslím nejmladší odvedenec a rekrut, už nevím), spíš mi ohledně toho kluka bylo divný, že zvládal sám obsluhovat ten rumpál s klecí :D to jako fakt urve dvanáctiletý dítě koš naplněnej vojákama a vytáhne je nahoru? :D

Ohledně počtu vojáků, i Edd tam říkal že je Mance testoval - vsadil hlavně na Tormunda a Thenny - ti že vymasí hrad z jihu a otevřou jim brány. A celkově ty počty, je tam hodně mrzáků atd. Navíc když si vezmete středověký kronikáře jako Froissart.. u nich jste vždycky museli jednu nulu ubrat :) Mance už ví proti čemu stojí, že tam jsou ty kosy, pravděpodobně si všiml že přestaly padat sudy s olejem atd. Pokud jde o fakt, proč divocí nelezou na zeď několik km vedle... To úspěšně ignoroval i Martin v knížkách a dokážu se nad tím povznést.

Smrt Pypa - přišla z ničeho nic, smrt Grenna - nepřímo ukázaná, bránu ale udržel.. Tady jsem tak nějak na vážkách, jestli mám scénáristy nenávidět nebo to přejít. Jako čtenář jsem k těm postavám měl vztah větší než divák - a oni to musí měnit aby i čtenáře občas vykolejili a překvapili (v tomhle případě se jim to povedlo). Kolem a kolem, na co v knížkách ti dva byli, krom toho že to jsou Jonovi kamarádi.

Co mi přišlo jako wtf je Fialka, která to kolem divokých musela vzít po hřebeni toho kopce.. jenom aby jí zachytila kamera, to si mohli odpustit.. Co mi přišlo hodně cool byl Alliser Thorne, nejlepší ze všech bratrů noční hlídky, duchem velitel a to nejsem žádná malá velkohubá píča :D

Chápu některý kritiky, ale vřískat jak moc to bylo špatný se mi nechce, když přijdu domů z práce, tak se chci podívat na něco takovéhoto.. A pokud v každé sérii bude takováhle podobná epizoda nebudu si na nic stěžovat.. Ty wtf momenty tam má i Martin, tomu to zdá se nevyčítá nikdo..
  • folkon napsal(a):

Na to ze je to "len" serial ma paradne zaujali dva technicke momenty z bitvy :
    1. 1st person Ygritte ako striela z luku , zaroven je pocut aj jej dych, dost verne tak ako by sa malo dychat pri strelbe
    2. ked Jon vyckoci z vytahu je tam cca 1min scena bez strihu a bez CGI(asi) ked kamera kruzi okolo Castle black a vsade na nadvori sa deje nieco zaujimave (najlepsi Tormund ako tam vrieska pri zabradli)
    Detaily, ale strasne ma potesili...AAA filmy bud pouzivaju slow motion, alebo zbesily neprehladny strih

Len som dufal aj v triumfalny prichod Stannisa na zaver
    To mě zaujalo také, a ještě k tomu třetí věc, kdy začal útok z obou stran na Zeď, to bylo taky vizuálně pěkné. :king:
  • me by zajimala jeste jedna vec. A tou je prevodovy pomer toho mechanismu, co vytahoval klec na Zed. Protoze podle TV serialu s tim otacel vsehovsudy jeden malej kluk. A fungovalo to ...

.. nooo ... takze, bud tam byl prevodovej pomer docela velkej, a pak to ten jeden kluk mohl zvladnout .. ale pak by, dle zakonu fyziky,cesta nahoru trvala tak den, spis dva ...

... nebo se bavime o rozumne vystupove dobe a pak mi nezbyva nez rict .. ze toho malyho spratka, co tam s tim kolem tocil sam, docela obdivuju :-)) To uz mi pripomina Arnolda, blahe pameti v 1.dile Conana ... To uz se pak nedivim, ze kdyz tenhle spratek vystrelil z luku, tak to musela bejt pecka jako krava .. ze Ygr jen hekla a bylo hotovo :-)))
  • @brbr Thorne není mrtvý, jen ho odtáhli na ošetřovnu. (U Marshalla není vyhřeznutí střev smrtelné)
  • obecne me ten vytah na Zed vzdycky fascinoval .. jak si kazdej kdo ma do *** diru jezi nahoru a dolu jak ho rozvna napadne A ze nikdo z tech nebozaku, kdo maji prave sluzbu u toho mechanismu nerekne .. "tak uz se ku**a rozhodnete kam . nahoru nebo dolu ... " to nebylo ani f kniskach .. tam kasdej jel kam chtjel a dicki to jelo :-))))
    ha.. zase veľa kritiky a pár slov chvály, ale mne zase ako nečitateľovi kníh prišiel tento diel veľmi dobrý, 50 minút ubehlo ani neviem ako.. pár momentov, kde som bol fakt, že "wow" (obor, ktorý strieľal "šípy", obor na mamutovi, kotva, zhodenie sudov, asi minútový záber bez strihu, bitky jeden na jedného, skvelá scéna s druhým obrom, smrť Grenna aj Pypa), herecké výkony veľmi dobré, hlavne ma prekvapil Kit,.. atmosféra dobrá aj hudba..

Celkovo čo sa týka akcie, tak lepšia časť ako Blackwater, len tam boli zaujímavejšie postavy a lepšie boli vykreslené a pred tou epizódou bolo lepšie navnadenie, keďže v tomto prípade bola predchádzajúca časť hlavne o iných linkách ako na Stene.. ale inak zatiaľ celkovo je táto séria najlepšia od prvej.. som zvedavý na poslednú časť, lebo tam budú musieť veľa liniek uspokojivo na čas uzavrieť a veľa času nato nebudú mať (hovorí sa o 66 minútach) .. no uvidíme
  • @Everett_Young Vidíš, já jsem ho měla za mrtvého nebo skoro mrtvého a nějakých střev jsem si vůbec nevšimla.
    Ale umřít musí, ne? Jak by se Jon stal velitelem?
  • misho8723 napsal(a):

... ale mne zase ako nečitateľovi kníh prišiel tento diel veľmi dobrý, 50 minút ubehlo ani neviem ako.. pár momentov, kde som bol fakt, že "wow"

..... ale inak zatiaľ celkovo je táto séria najlepšia od prvej..

tak to pak jo .. bez urazky .. to jen dokazuje, ze mozny uz je a BUDE uplne vsechno .. a hlavne, ze D&D to vi .. takze jakoukoliv picovinu natoci .. vzdy se najde dost tech, co reknou tohle bylo SUPER ... rozhodne lepsi nez TRUE BLOOD minulej tejden ...

tak pokud to takle ke spokojenosti divaka staci .. tak vlastne OK. Pak neni jedinej duvod se "s tim nejak zbytecne srat"

• Diel hodnotím pozitívne aj negatívne veľmi sa mi páčila "kosa" aj ked v knihe nebola no taktiež je tam mnoho nezrovnalostí napr. kovadlina alebo Obor Robin Hood s Protipancierovým lukom či Tormund ktorý tam nemal čo robiť a bol kdesi úplne inde alebo mrtvy Gren a Pyp a žiaden Donald Noye .. taktiež tam vôbec nebol Thorne a Slynt no nevadí. Tiež ma moc mrzí ako seriál zahadzuje potenciál, ktorý dáva knižná predloha. GRRM je génius a takto m to troška kazia no pre nezasveteného diváka to musí byť úžasné.
  • Moc nesouhlasím s tím, že jim toho v rámci série k uzavření dost zbývá. V poslední epizodě se toho bude hodně dít hlavně v Králově přístavišti. Něco se stane na Zdi, ale to bude řekněme deset minut děje. Bran nebude, Sansa nebude (a tudíž ani Malíček), Arya bude mít řekněme jednu delší a jednu kratší scénu. A závěr podle tradice i podle názvu samozřejmě bude patřit rozbíječce okovů, aby vyvážila cokoliv temného, co stane v Západozemí :king:
  • Nitpicker .. :-)))) vazne .. mival jsem to v jednom diskuznim foru jako avatara :-))) Takze docela trefa .. :-)
  • upraveno 10. června 2014
    @svoa00
    Bran je v traileru.
    S rozbíječkou se počítám rozloučíme při tom jak zavře draky po tom, co začnou do baráku nosit Children McNuggets. To mi nepříjde jako zrovna dost epic závěr. Stannisův příjezd je podle mého v tomhle ohledu skvělý kandidát.
  • Dobrý večer všem. Tak jsem taky dokoukal a v hodnocení epizody se téměř 100% shodnu s s.fíkem. Rozhodně nemám potřebu se navážet do těch, co byli epizodou zklamaní/nudila je/naštvala je. Jenom srovnávám podle ostatních dílů seriálu. A opakuji, že jsem nečtenář (tudíž podle některých výkladů by mi mělo stačit málo ke štěstí). :-)
    Mám jenom pár krátkých technických poznámek.
    1) Hromadný útok na zeď: Kdyby ho provedli stylem: Nebude nás šplhat deset, ale 5000, tak by jich ta kotva rozsekala 5000. Na druhou stranu, kdyby na bránu (evidentně nejslabší místo) naskočilo trochu víc, než jeden obr, tak by je nikdy nezastavili.
    2) Není mi jasné, proč by musel Mance provádět průzkum bojem. Opět soudím jenom ze seriálu, ale pokud byl členem Noční hlídky, tak by měl asi vědět, jak obrana zdi funguje. Navíc tím, že na zeď nezaútočil účinněji ohrozil/ne-li přímo odsoudil výsadek, který měl útočit z druhé strany. Jistě, útočníci z Jihu mohli vyhrát a otevřít mu brány, s průzkumným útokem ale podstupoval zbytečné riziko, že je Hlídka přemůže.
    3) Již několikrát tu byla zmíněna myšlenka, že útočit na jediné opevněné/bráněné místo na zdi s celou armádou postrádá z vojenského hlediska smysl. Mě, jako nečtenáři právě jen a pouze tohle připadá jako nebetyčná blbost (která ale podle toho, co tu píšete není dána zlovolností scénáristů). Pokud má hlídka 100 mužů (i kdyby jich měla 1000), tak nemůže být efektivně schopna nejenom bránit, ale i patrolovat na zdi, která má mít 400 km. Já bych si dokonce dokázal i představit, že by na ni na jiném místě nešplhali ale prokopali ji (kdyby byla stejně široká, jako vysoká tak 200 metrů ledu není zase tak moc).
    4) Akce rumpál: Zase soudím jenom ze záběrů, ale podle mě to vůbec rumpál není. Ten "roztomilý hošík s lukem" s tím klackem jenom pohne od 90° a potom od něj odchází, načež se klec rozjede nahoru. Není tam vidět, že by s tím otáčel. Kdyby to byl klasický rumpál vytáhnout řetěz přes kladky na 200 metrů výšky by trvalo půl dne (kdyby byla klec připojená přes kladky, tak každá kladka by prodloužila délku navíjení o 100%). Navíc se klec rozjede a jede úplně plynule, což na rumpál taky moc nesedí. Podle mě to prostě jenom páka, která spouští nějaký navíjecí mechanismus, který ale rozhodně není poháněn lidskou silou.
  • prečo mám taký pocit že tormund
    uplne nahradí rattleshirta?? myslím, keď mel bude čarovať a vytvorí ilúziu
  • Tak budou ty Děti (lesa) nebo ne? Jako chudák Bran v téhle sérii, chvíli ho vláčeli po severu jenom proto aby došel ke stromu? :D Budou zavírat draky, bude záchod, a podle mě to Stannis ukončí (nebo v to doufám, ten by byl v téhle sezóně taky k hovínku, když si zatím došel akorát ke Cofidisu :) )
  • upraveno 10. června 2014
    @stano
    Já myslím, že Tormund spíš bude ten, co si vezme mladou Karstarkovou. Přeci jenom je to dost velkej klaďas, aby z něho jen tak udělali pečínku. A taky doufám, že ty koniny s "iluzema" si v seriálu odpustí. Nějak, nevím jak. To mě v knížce vážně dost iritovalo.
    EDIT: Znamenalo by to jednoduše, že Mance bude akorát upečenej jako dezertér předtím, než si s ním pohraje Ramsey. Takže vlastně výhra. A nebo ještě lépe, zařve v bitvě se Standou a tomu pak vynechání téhle barbecue párty aspoň trochu vylepší PR.
  • Tak kdyby tu někomu chyběl ještě názor nečtenáře (lépe řečeno čtenáře teprve druhé knihy), takovému, kterému opět stačí strašně málo ke štěstí...Tak ano, epizoda se mi líbila :D
    Co mi vadilo nejvíc je asi to, že nebyla delší a nezahrnula jinou dějovou linku.
    Pár podivnějším momentů tam asi bylo, pár momentů mi přišlo taky trochu úsměvných.
    Ale já to beru jako seriál, ne perfektně reálný život, protože toho mám každý den až až. Klidně se budu dívat na malýho kluka jak točí s kolem od výtahu nebo na člověka co rozmáčkne druhýmu lebku (ne že bych si nepřála aby se to nestalo, ale neřešim jak se to stalo :D), klidně budu říkat jak super mi to přišlo a klidně se budu těšit na další týden jak na Vánoce a žít si spokojený život nenáročného omezence.
    Na druhou stranu i tyhle hejty i trochu chápu, tak jsem v jistých diskuzích spíš čtenář a scénáře mě dokážou naštvat protože já bych to určitě udělala líp!
  • atman napsal(a):

misho8723 napsal(a):

... ale mne zase ako nečitateľovi kníh prišiel tento diel veľmi dobrý, 50 minút ubehlo ani neviem ako.. pár momentov, kde som bol fakt, že "wow"

..... ale inak zatiaľ celkovo je táto séria najlepšia od prvej..

tak to pak jo .. bez urazky .. to jen dokazuje, ze mozny uz je a BUDE uplne vsechno .. a hlavne, ze D&D to vi .. takze jakoukoliv picovinu natoci .. vzdy se najde dost tech, co reknou tohle bylo SUPER ... rozhodne lepsi nez TRUE BLOOD minulej tejden ...

tak pokud to takle ke spokojenosti divaka staci .. tak vlastne OK. Pak neni jedinej duvod se "s tim nejak zbytecne srat"

Jasné, hneď ako sa mi páči niektorí diel, tak som ako nečitateľ ohodnotení ako divák seriálov ako True Blood.. super názor, fakt ..
    Tak to potom podľa tvojej logiky je každý čo poznám, divákom takých seriálov a horších, len preto, že nevidel môj obľúbený seriál Twin Peaks? .. keby bol život a ľudia takí jednoduchí, hneď by sa lepšie žilo na svete.. len škoda, že všetko je oveľa komplikovanejšie ako tá tvoja jednoduchá logika
  • brbr napsal(a):

@Everett_Young Vidíš, já jsem ho měla za mrtvého nebo skoro mrtvého a nějakých střev jsem si vůbec nevšimla.

Ale umřít musí, ne? Jak by se Jon stal velitelem?
    Volbou, jen nevím, kdo by ho nakonec volil, téměř všichni jeho hlavní podporovatelé umřeli. Škoda jich.
    Pustil jsem si to podruhé a další dobrá scéna z mého pohledu byla obr střílející šípy a záběry po zatroubení rohu ze spodního hradu a následném útoku dole. Chuťovka. Jinak teda tipuji, že v té kuchyni nám zřéjmě prolétla nová postava, která bude představena někdy příště. Ten týpek se sekáčkem - kuchař. Co se týče toho výtahu, tak souhlasím, že s ním ten kluk netočí, jen přepíná nějaký mechanismus k pohybu nahoru, dolů. :king:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.