Hra o trůny 4x09 - Strážci na Zdi - Ice & Fire
Hra o trůny 4x09 - Strážci na Zdi - Ice & Fire
V této epizodě budou Jon Sníh a jeho bratři z Noční hlídky čelit své doposud největší výzvě. Epizodu asi není třeba víc představovat, události se k ní pozvolným tempem sbíhají už od třetí série. Snad dlouhé čekání vynahradí mnohými vychvalovaný … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
moje jedina rada je .. precti si knizky. Pak pravdepodobne pochopis, proc tu nekteri vzdychaji a nadavaji. To, na co se Ty divas v TV (a co se ti docela libi), proste nema moc spolecnyho (driv trosku, dnes uz hodne), co se libilo mne (knizky) a proc, a hlavne podle ceho se to nataci = tedy predloha.
Maly priklad - je to jako kdyz ja zahraju na klavir Bachovu fugu d-moll. Neco dobre, neco zmrvim a nejaky kus uplne vynecham, protoze je to moc tezky. Namisto toho si tam doplnim kus nejaky jiny melodie, co se mi libi a pekne mi pekne jde - treba Holka Modrooka :-)
Tobe se to bude libit, protoze original neznas. A nebudes chapat, proc nad tim nekdo jinej krouti hlavou a nadava. Takze, je mi jedno zda jsi videl TwinPeaks nebo Battlestar Galact., protoze to s tim nema co delat. Ale pokud nevis jak to ma vypadat, pak tve hodnoceni nemuze byt objektivni .. a prave toho pristupu scenariste zneuzivaji .. toto neni prvni pripad ani zdaleka ne. A pokud jim to bude prochazet, bude to horsi a horsi. Nejen v GOTu
ATM
Ad výtah: Správně ortodoxní fantasy přístup je projít jakoukoliv knihu a veškerý výskyt slova mechanika nahradit slovem magie. :-)
jako skoda ze nejsi reziser :D
Mě to nebavilo. Byla tam tma, drsňácký kecy co nikoho nezajímaj a takové ty scény o kterých nevím jestli mě mají vyděsit nebo pobavit (voják napíchnutý na obrově šípu), ale to se mi u bitev stává. V půlce jsem to chtěla vypnout, když mi došlo že nic jiného než bitva tam nebude. Navíc bitva, kde to vypadá že je na každé straně 20lidí.
Jon a Sam na téma "a hele, a jaký to teda jako je... no TO" - proč? Tohle není komedie pro dospívající na téma ztráty panictví (tyhle filmy jdou zcela mimo mě).
Aemon - to bylo fajn, já vážně zapomněla co je zač.
Proč lezli na tu zeď? Každý správný obránce po nich začne něco metat a naděje na úspěch je mizivá. Pokud vím tak je na Severu zima, když došel olej asi by na ně stačilo nalít vodu - vařící - trochu by je to popálilo a pak by umrzli (nebo aspoň chytli pořádnou rýmu).
Jon dramaticky vypustí Ducha (chichi) a ten zakousne celé 2 útočníky. No páni. Jo a proč si ho s sebou nevzal když odcházel za Mancem?
Bohužel jsme se dočkali klišé "uprostřed bojové vřavy mám čas se vykecávat případně pochovat umírající milenku." Nerozbitný Jon, kterému se po úderu hlavou do kovadliny sotva spustí červená. Fialka fakt nenápadná. Divocí rozbijí tábor v týlu nepřítele a ani se neobtěžují rozestavit hlídky. Líbačka... ééééé.... ne.
Prostě jsem asi moc velký hnidopich na sledování seriálových (a filmových) bitev.
Nevím co se vám nelíbí, když pominu tradiční blbosti jako že nikdo nemá helmy nebo štíty.
- je jenom dobře, že se celý díl odehrával na severu a zbytečně se nedrobí naprosto zbytečnými scénami jiných postav a fillery
- Samův výklad přísahy ukazuje, že je záludnější než vypadá (což se mu podle knihy mělo hodit v dalších dílech)
- scéna Fialky procházející kolem divokých byla opravdu retardovaná, to uznávám
- Thorne naprosto parádní
- mamuti a obři Am I gay or something? ;-)
- protože oni na zeď naplno neútočí. Posílají jen pár maníků, aby udrželi co nejvíce mužů na zdi, aby nemohli bránit hrad, který měla Tormundova banda dobít za pomoci překvapení. A ve 100k armádě se určitě najde deset magorů, kteří budou pokládat lezení na zeď za dobrý nápad - navíc z dramatického hlediska vyvolávají pocit přímého ohrožení vojáků nahoře, i když z logického to nedává moc smysl.
- proč nezaútočí jinde se neřeší ani v knize
- Mance jeden nebo dva dny navíc nezabijí, proč útočit vším, co má když může posílat menší skupinky, na kterých si vyplítvají všechny svoje sudy a šípy?
- nikdy jsem neshazoval sudy plné ledu ze sedmi set stop, ale myslím, že by dokázaly vytvořit slušný šrapnel
- Slint chrabře chránící vitální zásoby potravin pobavil, o to to bude lepší, až zase začne na Jona drsně machrovat
- i kuchař! Strašně se mi líbí ten záběr, kdy se ten jeho skáček na chvíli zaleskne
- Grenn epický, škoda jen že nesehnali tak narychlo nějaká kopí
- Ygritte, která machruje a pak nedokáže Jona zabít a smutně usmívající se Jon (předpokládám, že to měl být smutný úsměv) dobří
- to děcko jak zabije Ygritte a pak drsně pokývá hlavou skvělé, není nad trošku dramatické ironie
- nevím, jak udělat smrt v náručí tak, aby nevypadala jako blbé klišé
- Tormund borec
- Pyp a Grenn - nač zabíjet komparzisty, kteří jsou všem ukradení?
- změny vůči knize nejsou tentokráte kompletně proti zdravému rozumu a tentokráte jsem za ně byl i rád, alespoň jsem byl více napnutý
- a logicky vycházejí z toho většina pryč x hlídka v "plné" síle a jedna bitva x delší obléhání
- lepší než Černovoda, tady má alespoň málo bojovníků smysl, když tu nebojují mnohatisícové armády (viz výše)
- Marsahall umí, na TV skvělé, lepší než některé filmy
- Kit byl překvapivě koukatelný, je moc dobře, že nebyla celá epizoda jen o něm
- díl bez Daenerys ;-)
Nejsem si jistý, jestli to byl nejlepší díl, nebo jestli jsem tak snížil svoje standardy. Chyběl mi jenom
@atman představ si tam třebas šnekové soukolí, to má klidně převodovej poměr i=100, nejsem si jistej ale zrovna v případě výtahů se občas i používá :-)
takisto tie kecy o pocte komparzistov. co by pod Zdi robili okrem revania a strielania. mozno mohlo byt viac ludi/obrov/mamutov okolo brany ale inak...
je mi luto pypa s grennom, ale hlavne druhy menovany odisiel v jednej z najpeknejsich scen ake som tuto season videl. len skoda ze neskoncili s obrom v naruci ako v knihe
co ma najviac na diele mrzi ze sa nedrzali knihy a nedali obranu zdi na schodoch s koncom - zrutenim schodiska. to by bol podla mna ovela lepsi zaver celej epizody.
pacila sa mi hudba i atmosfera pri nastupe divokych, naozaj temna. titulkova hudba naprosto dokonala
Jinak at jen nekritizuju .. ta scena Grennem byla dobra. Vlastne hodne dobra, kdyz tak nad tim premyslim. Neresim kdo umrel a zda mel umrit, ale scena jako takova byla EXTRA. Je videt, ze oni (tako tvurci TV serie) by i umeli, kdyby museli :-)))
no v knihach to tiez bolo popisane z Jonovho pohladu cize podrobny boj sme nevideli, cize toto konkretne by mi nevadilo. skor mi vadi ze Jon tym padom nebrani Zed ani minutu a teda fakt ze zachranil celu NW viac menej pada. to ze isiel sam z holymi rukami zabijat manceho je strasne stupidne a nelogicke.
@atman : Já to taky beru s nadhledem, ale stejně netočí a netočí... :-) Jenom za ten klacek zatáhne. Ještě by mohl říct, ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají.
Jediné dobré scény jsou propuštění Ducha (který mělo bejt mnohem dřív), a Alliserův proslov a následný souboj, jsem rád, že to není takovej magor jako v knížce - 2 z 10
Pokud vím, tak
Menič im oznámi Je čas. Všetci sazdvihnú a pozerajú na kopec, ktorý je siluetne ožiarený ohňom. Ignorujme fakt, že medzi tým hňom a tými Divokými je niekoľkokilometrová Zeď a celý Čierny hrad. Aby doľlo k tomu, že pod daným uhlom nie je vidno Zeď, zato žiaru ohňa áno, musel by ten oheň byť do výšky vyšší ako Zeď. Takže Mance v krutých mrazoch podpálil les, ktorý následne vzplanul do ohňov o výške 20 kilometrov? :-k Nemali by tie plamene trocha problém neudusiť sa v takej výške?
Keby pod tým uhlom bolo vidieť ešte vrch Zdi, ktorý by bol takto osvetlený nedbám, ale nemyslím, že je možné, aby bolo ten oheň vidieť žhnúť (nie na oblohe, siluetne) skrze Zeď, hrad, údolie a ešte dobrý kilák lesa. V tej scéne to vyzerá, že ten oheň je rovno za tým kopcom.
@M1on lenže to, čo dávaš ako príklad ty nie je oheň, ktorý má v prekážke niekoľko kilometrov vysokú Zeď a ešte ani nie si za kopcom, ale v rovine.
S prvou časťou viac-menej súhlasím. Toto. Nuž, tak si prečítaj knihu, tam bola alternatíva, ako z toho neurobiť klišé. Stále to bolo umieranie v náručí, ale aspoň okolo toho nebol boj a nebolo to štýlom I don't care I love it, čo úroveň klišéovitosti značne znížilo.
A posledné. Prečo? Nuž áno, vtipné hlášky môže hádzať Edd predstavujúci "Na Čiernom hrade je aj niekto iný než len hlavní aktéri". Seriálu ku šťastiu zjavne stačí aj to, plus hlavný Jon Superborec. Ale aspoŇ jedného z tých dvoch tam mohli nechať ako Jonovho priateľa. Takto tú linku činia dosť prázdnov - a za cenu čoho? Zlepší sa tým kvalita? Nie, len tam bude nejaká nahotina navyše.