Hra o trůny 4x10 - Děti - Ice & Fire
Hra o trůny 4x10 - Děti - Ice & Fire
Dle slov scénáristů o nejlepším finále Hry o trůny vůbec se máme na co těšit. Jak už bývá u desátých dílů zvykem, i tento je díky stopáži 66 minut delší než všechny předchozí díly čtvrté řady. Neočekávaný příjezd změní poměry za Zdí. Dany … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Pro mě nejsilnější moment byl umírající Ohař, až mi slza ukápla (škoda ho), jen jsem nějak nedával, že ho Arya po tom všem, co spolu (dobrého) prožili, nezabila, jen se na něj tak nepřítomně a bez emocí dívala.
:king:
Taky mi přišlo co to Cersei mele o tom že se přizná, vždyť by tím přišla o moc a nečekám, že by ji s dětmi poslali někam na letní byt, ať v klidu dožije. To spíš vypadá na nějaké to kamenování nebo přinejmenším doživotní pokání někde v zapadákově, samozřejmě odděleně od dětí. Na začátku ale vzpomínala na obléhání KL a že byla připravená Tomenna zabít, jen aby se nemuseli rozdělit - asi je pro ni tedy přijatelnější řešení když ji i Tommena ubijí, než aby ho nechala v KL bez dozoru. Přesně tak. Hlavní linie Lannisterů vyhyne tak jako tak. (alespoň to tak v tu chvíli vypadalo).
Že je Jojen jednu chvíli na břiše a za chvíli na zádech mě taky narazilo a přičítám to práci střihače (dejme tomu vystřihli scénu kdy se postavil a zase ho někdo shodil), prostě lajdáctví. A samotné bodání je prostě hrůza. Nevypadalo by to dobře ani v béčkovém hororu. Samotní kostlivci mi přišli v pohodě. Ten pán ve stromě byl zklamání. Sedí tam otec Fura a něco povídá, tak nezúčastněně. Představila jsem si, jak by věty: "Už nikdy nebudeš chodit. Ale naučím tě létat," řekl třeba Gandalf. Prostě ta intonace, aby v tom bylo trochu drama a ne to podat jako "špagety došly, k obědu je rejže."
Stannisova jízda mi přišla hodně umělá, fakt jsem měla pocit že vidím jak těch 10 koní kopírují. A dále - copak se dá držet formace v lese? V kulturním lese, kde se dělají probírky a stromy stojí hezky v řadách jako kukuřice, jak je známe u nás dejme tomu, ale v divočině? To úplně postrádá logiku. Germáni se ubránili římské armádě právě díky hustým lesům, kde římská armáda nemohla manévrovat jak byla zvyklá. Podle mě by se jezdci v tom lese hodně rychle vymázli. Ale rozmluva se Stannisem celkem fajn a Stannis dokonce působil tak nějak sympaticky.
Dany - to jsem viděla jedním okem. Pán co chtěl být znovu otrokem - tak proč nenavrhla, ať si ho ten pán najme za byt a stravu? V podstatě by fungovali jako předtím, ale svoboda by zůstala. Třeba se časem k nějakým pracovním předpisům propracují a budou zakládat odbory. Jo a není tím pádem Missandei taky otrokyně, když slouží Dany a není za to placená?
Pán si stěžuje, že mu ten velký černý sežral děcko a ona jde a zavře ty dva malé. Přehlédla jsem někde, že by se toho velkého chystala hledat?
KL - tam nemám kromě výše zmíněné Cersei co dodat, líbilo. I když Tywina byla škoda.
Bitka OhařxBrienne - ta se mi líbila, nepřišlo mi že by tam bylo až tak moc kiksů (jo, když ji dával pěstí do obličeje tak jsem čekala že to holka nerozchodí, ale on myslím neměl železné rukavice). Akorát... dobitý Ohař a řve tam jak na lesy? A neslyšela by to Brienne a nešla se podívat, na koho tam ten chlap řve? A ještě něčemu nerozumím - Ohař a Arya měli koně. K bráně přišli pěšky. Teď asi taky šli pěšky. Pak Arya zase koně má...?
V upoutávce na 4. sérii byl dračí stín nad KL ale pokud vím, v žádném díle se neobjevil. Že by naznačovali že Drogon utekl mamince až za moře a Dany ho tam pojede hledat?
@The_Eyrie Jen bych chtěl reagovat na pár věcí, na druhou stranu zase na obranu seriálu. Je pravda že tentokrát D&D podělali právě logiku některých postav, ale zas tak hrozně bych to neviděl. A ty chyby jsou aspoň (částečně) opravitelný, o Tyše ještě teoreticky může Tyrionovi prozradit Varys (ikdyž tomu sám nevěřím), Jaime se ještě na Cersei může otočit až ona zjistí že propustil Tyriona a pohádají se, Bloodravena ještě můžou nechat trochu zarůst, třeba jim HBO dá zas nějakej dolar navíc a oni se rozhodnou použít ho na něco rozumnějšího než kostlivce ze Skyrimu. Jsou to blbý záplaty, ale přežil bych to.
Rozhodli se nedělat flashbacky, o historii se dovídáme jen z rozhovorů mezi postavama. Je to škoda, ASOIAF má úžasnou historii a přidává to knihám strašně moc na hloubce. Chybí mi turnaj v Harrenově, Tower of Joy a Lyanna s Rhaegarem, rebelie Greyjoyů, Aegonovo dobití a to nemluvím o tý pradávný historii.
Proroctví od Neumírajících ukázat určitě nemohli tak, jak to bylo v knihách. To by vyspoilerovalo děj, kdyby diváci viděli muže s vlčí hlavou na hostině mrtvol, Stannise (?) s modrýma očima beze stínu a s ohnivým mečem, usmívající se mrtvolu na přídi lodi - V.G.? V knize to funguje jinak, já tu kapitolu četl pozorně a stejně jsem Rudou svatbu vůbec nečekal. Navíc by to ty buddhisty, jak říkáš, ještě víc zmátlo. Vizuálně by to ale mohla bejt lahůdka, ty vize jsou pěkně mystický a tajemně zajímavý, nevím jak to líp popsat =D
5. série a to, jak si poradí se všema novejma postavama, rozvětvením dalších dějových linek, novýma lokacema atd. nám definitivně ukáže jestli seriál na to má a HBO důstojně zadaptuje sérii, nebo jestli to skončí jako... no, tak jak se někteří bojíme že to skončí.
1. série byla skvělá, bylo tam pár změn, ale nebyly násilné a nesmyslné. Pak to šlo dost z kopce a vrcholem (spíš údolím) byla tato série - díl 4x04 mě otrávil a ten dnešní to dodělal. Možná byla chyba, že jsem to nesledovala s týdnovým odstupem, ale všechno najednou. Vždyť když už to přijde nelogické i mně, tak to musí být fakt peklo pro normálně logicky uvažující lidi :D.
Nevadí mi tolik změny v příběhu, ale hlavně charakteru a jak postavy vyznějí - např. Malíček by nikdy nenechal svůj osud na Sanse, Stannis přijel na Sever s křížkem po funusu (Mance s Jonem si užuž skákali do náruče a BUM). A musím se přiznat, že mě nakrkl souboj Ohaře s Brienne, protože "smrt" jedné mé z nejoblíbenějších postav prostě nezpůsobila druhá z mých nejoblíbenějších postav (ne a ne a ne, dupy dup!). Dítě lesa bylo hezké, ale celá ta scéna mi přišla jenom srandovní, což je trochu škoda, protože Jojena mám fakt ráda :(.
Ráda jsem na seriál koukala jako na vizualizaci oblíbeného příběhu, ale už mě to nebaví a asi nechci riskovat vyslepičení děje z dalších knih (pokud teda někdy ještě nějaké budou).
Musím se zeptat kolegyně, která je nečtenářka, jak seriál vidí, protože druhému mému známému nečtenáři (táta) se seriál líbí, ale vypichuje stejné věci, co já (Robb se choval jak degen, všude kozy - i když ty prý dokáže s nehorázným sebezapřením zkousnout :D, atd.).
Ale myslím, že kdybych knihy nečetla, tak se mi to bude moc líbit - nebudou mě štvát blbosti. Přece jen tam jsou hezké scenérie, kulisy, kostými a herci...na pohled je to povedené.
pokurv..., pardon pokazili mnoho věcí, že dokážou z rukávu vytáhnout i takovouhle parádu.Největší zklamání pro mě osobně (a klidně mě za to vláčejte stokami Meereenu) byla v tomto díle linka na zdi. Před pár dny jsem si tu kapitolu četl a těšil jsem se na zfilmování. Bohužel, opět jsem narazil na cimrmanovskou osnovu, kdy fázi očekávání střídá fáze zklamání. Hlubokého zklamání. Tábor divokých? Kozy, děti, ženy, stany, varné ohně (aby bylo vidět, že nejde tolik o armádu, jako o víceméně veškerý svobodný lid). Kdepak, mlha a pár chlapů.. Výrazný stan Mance? Varamyr s vlky a stínokočkou, Harma, Val, Dalla? Kdepak, všechno škrtáme. Joramundův roh? Kdepak škrtáme. Hmm, tak Mance ví, že nemají šípy, že nemají téměř nic, že jich je jen pár... A jak to ví? V knize díky Varamyrovi a jeho orlovi, v seriálu asi čučel do skleněné koule... Uff, no aspoň že to připíjení tam jakž takž nechali.
Co se týče příjezdu Stannise. Že v první vlně měla přijet na koních část vran z východu, dejme tomu, ale to, že při příjezdu jezdců Mance jen stojí a čumí. Tohle je pro mě neskutečný WTF. Vždyť on má být vůdce, který strhl celý sever. S tímto přístupem by ho dávno odkrágloval Magnar nebo někdo jemu podobný. V knize měl vyskočil na koně a vedl (snažil se vést) obranu/protiútok. Tohle se fakt nepovedlo a celkově to linku na zdi hodně zabilo. Detaily, jako že "pravý král" jede do bitvy bez praporců, raději rozebírat nebudu. Snad jen ten pohled Mel a Jona přes plameny se fakt povedl.
Klidně mě kamenujte za to, že ctím knihy a cítím se rozhořčen, když seriál něco totálně zazdí. Já už ale jiný nebudu. Strašně moc mě baví, když se nějakou výbornou scénu z knihy povede úspěšně přenést na obrazovku - viz audience u Dany se spálenou dcerkou, zavírání draků... Kvůli tomu na to koukám. Kniha je napsaná geniálně a bohužel seriál ten potenciál využívá jen částečně. Co se povede, to chválím, co se nepovede, to strhám. Ano, můžete napsat, že více strhávám. No, tak to prostě vidím. Těch promarněných šancí tam bohužel je moře...
Co se týče dění v KL, šílená Cersei dobrý, ale některý věci docela úlet... Viz Tywin, který nevěděl, o incestu. Dobrý no :-D Trošku jsem byl zklamán, že se Tyrion neplazil tajnými chodbami podzemím (které zná nejlépe právě Varys), že se vklidu procházel mezi komnatami, nikde žádná stráž... No ale budiž. Škoda, že nebyla Tyša a hláška "tam, kam chodí všechny děvky", ale jinak dobré. Tady jsem spíše za hnidopicha :-)
My tři z punku, Hodor a pes: Uff, radši no comment. No hlavně, že tam aspoň nechali tu poslední větu o nechození a létání.
Finále velice povedené, Djawadi se opět vytáhl. Dokonce i slza mi ukápla...
No, klidně mě kritizujte za mé názory. Rád si vyslechnu vaši "oponenturu" a pokud mě přesvědčíte argumenty, že se pletu, nemám problém to uznat.
Celkově to ale berte tak, že jsou to jen slova. A slova jsou vítr.
Na pohled Jon vs. Mel jsem zapomněla - byl B.O.Ž.Í.!!! Jen ať na něj v příští sérii nesahá :spike:
Cersei a Tywin: Mě ten rozhovor i argumentace přišli celkem uvěřitelné. Otázka samozřejmě je, jestli by skutečně byla ochotná prozradit, že její děti jsou zrozené z incestu, nebo to byla jenom planá výhružka. Já tu vidím trochu analogii s obléháním KL. Tam byla Cersei ochotná sebe i své dítě otrávit, i když podle mě není zdaleka jisté, že by při případném Stannisově úspěchu Tommena zabili. V tom se asi jako zapřisáhlý idealista liším od zbytku osazenstva, protože si myslím, že kdyby přežil samotný útok, tak Stannis by jenom pro pomstu 13-16 letého kluka, který je vinný jenom tím, kdo jsou jeho rodiče, nepopravil. A taky v skrytu duše doufám, že ho nikdo nezabije. :-)
Takže být Tywinem po tom rozhovoru, budu se sám sebe ptát, když byla dost šílená, aby ho otrávila, může být dost šílená i na tohle? Kromě toho podle mě nevypadal při tom sdělení moc překvapeně. Podle mě to v skrytu duše věděl celou dobu. Prvním předpokladem pro to, stát se dobrým lhářem je přesvědčit sám sebe, že moje lži jsou pravda. Jeho výraz byl výraz člověka, který se za těch 20 let o své lži přesvědčil tak, že neexistuje nic, co by ji mohlo nahlodat.
Bitva v lesíku: Já jsem si dal tu práci a odhadnul jsem počty jezdců v obou sledech kolem lesa. Napočítal jsem hrubým odhadem 8-11 tisíc mužů na koních. Žádná pěchota. Asi se budu jako neznalec knih vyptávat trochu blbě, možná se to tam nějak řeší (nebo je to tam úplně jinak), ale dovedete si představit, co by to znamenalo přepravit 10 tisíc koní z Dračího kamene nahoru ke zdi? Jak dlouho by trvalo dát tak velkou jízdou dohromady (když předpokládám že větší část Stannisovi PĚŠÍ armády a loďstva byla zničena u KL) a hlavně, co by to znamenalo tam těch deset tisíc koní uživit (na severu s hustotou obyvatel nulanula nic)?
Další nedostatek vidím ve formaci, ve které se pouští jízda do lesa. Nevadí mi, jak jsou pěkně vyrovnaní do čtverečků ala Total War (dokážu totiž pochopit, že trikový rozpočet má svoje limity), ale to, co předvádí, připomíná spíš pochodovou formaci (dlouhá nudle s úzkým čelem). Výsledek je takový, že při vjezdu do lesa do něj proniknou jako šíp, který by sice bez problémů prolétnul na druhou stranu, ale podívejte se sami, jak velkou část lesa by efektivně pokryl. Někdo tady zmiňoval v souvislosti s neprůchodností lesa Germány a Římany. A matně si vybavuji, že hlavní argument byl, že v lese by kvůli neprůchodnému terénu nemohli Římané proti barbarům použít jízdu. V Germánské bažině někde na sever od Rýna v prvním století asi ne. Jinak je ale podle mě tato argumentace špatně uchopena a aplikována na zkoumanou situaci (to to zním ale odborně :-)). Předně, v římské armádě měla jízda až do cca 4. století naprosto zástupnou úlohu. Měla dvě funkce, svést před vlastním střetem jezdeckou bitvu a pronásledovat nepřátele na konci. Rozhodně nesloužila jako základní taktický prostředek v hlavním střetnutí. Důvodem, proč Římané prohráli v Teutoburském lese (tuším, že na to se tu naráželo) byl téměř neprostupný terén, který donutil patnáctitisícovou armádu roztáhnout se do pochodového útvaru několik kilometrů dlouhého. U takové nudle a v takovém terénu nebylo efektivně možné bránit křídla. Germánům se ji podařilo na několika místech rozdělit zátarasy a jednotlivé osamocené skupinky zlikvidovat. Jen pro upřesnění jim to trvalo tři dny.
To ale není zcela jistě případ bitvy zobrazené v seriálu. Tam analogii s popsanou situací vidím jenom v tom, že obě dvě jízdní armády vstupující do lesa do něj vjíždí na strašně úzké frontě a s naprosto zbytečně odhalenými dlouhými boky. Pokud bychom předpokládali, že lesík (on to opravdu moc velký kus lesa není) je plný Divokých, nejlepší, co by mohli obránci za této situace udělat, je A) utéct a přeskupit se, protože je nikdo neobkličuje B) z první se vrhnout z obou dvou stran na jezdce z boků.
Když ale pominu tento lapsus, tak nemohu souhlasit se zde několikrát opakovaným závěrem, že s jízdou nejde projet les. Předně, v momentě, kdy jezdci vjedou do lesa se zdaleka vykašlou na nějakou formaci (což vzhledem k nízké hustotě nepřátel dává smysl) a za druhé to, co je zobrazeno na záběrech z bitky v lesíku, rozhodně není neprostupný prales. A rozhodně je možné tam jet na koni a dokonce i útočit. Terén je prakticky rovina a hustota stromů i výška nejnižších větví jsou takové, že i větší skupině jezdců nemohou klást výraznější překážky.
Počet Divokých a absence jakýchkoliv "zvuků bitvy" mě taky trochu zamrzel. Je sice možné se utěšovat, že utábořit 100 tisíc lidí asi nejde na kilometru čtverečním (na kterém se odehrává střetnutí) a že třeba můžou být roztroušení na větším území, ale nemá to moc logiku. Jistě, Mance dost těžko může čekat, že přijede Stannis, ale na druhou stranu je vidět, že mu dělá starosti, co se za ním tlačí ze severu, takže přehnaný klídek a pohodička z jeho strany asi není na místě.
Ohař a blondýna: Podle mě je kvalita souboje determinována tím, co už tady bylo několikrát, i mnou, řečeno o souboji Oberyn vs. Hora. Pokud by to mělo vypadat reálně, bylo by to velmi krátké. A tím neříkám, že by musel vyhrát Hound, protože je větší. Podle mě existují dvě extrémistické cesty, jak se na to dívat a obě dvě jsou špatně.
První možností je požadovat, aby souboj byl co nejvíc reálný. To je ale sen, který se nám nemůže splnit. Leda za tu cenu, že bychom je nechali skutečně bojovat na život a na smrt. Jeden z nestorů československé šermířské scény pravil, že nic takového, jako 100% věrná rekonstrukce reálného souboje neexistuje. Můžete být schopní se z knih a tréninkem naučit finesy, můžete být schopní studiem pramenů rekonstruovat vybavení a další prvky, ale ten pocit, že Vás chce někdo zabít a Vy chcete zabít jeho, ten se rekonstruuje zatraceně těžko.
Druhá možnost je narvat tam spoustu efektních výskoků, otoček, krve, efektů a dalších blbin, které mají jediný účel a to diváka upoutat a zakrýt absenci něčeho, co by šlo označit za šerm.
Souboj Ohaře s Brienne se blížil tomu druhému extrému. Už jsem viděl pár šermířských vystoupení, jejichž souboje trpí obdobnou vadou jako tento. Na začátku je pár efektních máchnutí mečem, ale nikdy víc, než dva údery za sebou (většinou zcela neúčinné) a celé to směřuje jenom k tomu, aby oba účastníci co nejdřív zahodily zbraně a skočili na sebe, eventuálně se začali mlátit do hlavy čímkoliv, co jim přijde pod ruku. Nejsem rozhodně odborník, takže nebudu tvrdit, že bych to udělal líp, jenom si dovolím poznamenat, že kdyby prodloužili část s meči (a trošku ji vyšperkovali) a zkrátili část s kopanci a kameny, mě by se to líbilo víc.
Draci: Mě Dany nevadí, ale celá její linka mě moc nebaví. Ze zavření draků jsem si jako nečtenář odnesl jen takový pocit, že úplně nechápu, proč zavřela ty dva drobečky, když zatím všechny prasárny v seriálu měl na svědomí Drogon. To prostě není spravedlivé...
Lanisterové a děj v KL: Herecké výkony parádní, k ději také nemám moc výhrad. Ani k jeho směřování, ani k posunu charakterů, protože ty nemám s čím srovnat. Ani mi nevadila další sexuální vložka Jaime a Cersei. Nevidím to tak, že by se jí nechal ovládat. Spíš mi připadá, že si s ní v klidu užil a pak si stejně udělal, co chtěl (pustil Tyriona). Co mi naopak přišlo divné bylo vypuštění Tyriona z basy. Dobrá, Jaime ho osvobodí a zavede ho ke schodišti. Řekne mu, že nad schodištěm čeká Varys. A na to Tyrion podnikne long journey po hradě, kde spáchá pár vražd, chvíli si pokecá a pak se vrátí ke schodišti, kde na něho už asi hodinu čeká Varys, který stojí před východem, nenápadně si píská a modlí se, aby nešel nikdo kolem. V hradě se na všechno přijde až když nakládají bednu s Tyrionem na loď? No, dejme tomu, ale já osobně bych ostraze hradu nesvěřil ani koloběžku.
Arya: Všechny scény s ní se mi většinou líbí. Závěr byl taky povedený. Spíš mě mrzí, že nebylo nějaké pokračování Tommen Margery, které by dokreslilo, o co vlastně Cersei jde. Ale to je jenom moje úchylka. Asi něco jako má Everett s Maise.
Branova cast super az na tych kostlivcov, to si mohli odpustit a dat tam normalnych zombikov, predsalen je viac uveritelne, ze Meera zabodne dyku do hnijuceho masa ako do kosti :) deti lesa dobre. niekto tu pisal ze branova linka sa k serialu vobec nehodi kvoli magii a pod., podla mna tam pasuje perfektne, pomaly sa predsa od zaciatku rozvija fantasy cast ASOIAF a postupne tam toho pribuda.