Jaime Lannister - arogantní mizera nebo nepochopený hrdina?
Chtěl se stát Arthurem Daynem a místo toho skončil jako Králokat.
Zabil svého krále a nestyděl se za to.
Miloval svou sestru a pro lásku k ní zmrzačil dítě.
Dělal pro lásku strašné věci.
Zklamal svého otce, ztratil svého bratra.
Přišel o ruku a našel sám sebe.
Jaime na počátku ságy a Jaime na jejím (prozatímním) konci, to jsou dvě různé osoby.
Ale může se někdo změnit doopravdy?
A proč by to dělal?
Co si o Jaimem myslíte? Dokázali byste mu odpustit? Obdivujete ho? Nesnášíte ho? Líbí se vám jeho vlasy? :-)
Zabil svého krále a nestyděl se za to.
Miloval svou sestru a pro lásku k ní zmrzačil dítě.
Dělal pro lásku strašné věci.
Zklamal svého otce, ztratil svého bratra.
Přišel o ruku a našel sám sebe.
Jaime na počátku ságy a Jaime na jejím (prozatímním) konci, to jsou dvě různé osoby.
Ale může se někdo změnit doopravdy?
A proč by to dělal?
Co si o Jaimem myslíte? Dokázali byste mu odpustit? Obdivujete ho? Nesnášíte ho? Líbí se vám jeho vlasy? :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Vlastně celou dobu jsem považoval ostatní Dayna, Hightowera, Selmyho za ty čestné rytíře a Jaimeho za takovou černou ovci. Až do části kdy vypráví o Aerysovi jak znásilňoval svojí manželku a jediný Jaime se alespoň ozval, tedy jen před svým velitelem, ale stejně. Ti ostatní tam jen stáli za dveřmi a tiše hlídali. V té chvíli se mi ti udatní rytíři gardy, kteří měli ochraňovat svojí královnu a slabší zhnusili.
Samozřejmě je pravda, že Selmyho mám pořád rád ;-)
Ten moment si už akosi nevybavujem, ale spätne si tiež hovorím, že - Toľko k rytierstvu a cti... - , takže asi tak. Vtedy bol asi mladý Jaime najmorálnejší z nich. Bohužiaľ je to asi v rozpore s "najvernejší". Možno keby prísaha znela - Chrániť kráľa a kráľovnú... - ale neznie, pretože GRRm píše o stredovekom inšpirovanej spoločnosti a tam sú ženy v nevýhode.
Je ťažké nezamilovať si Selmyho.
Tím chci říct: když Jaime zabil krále, nikdo neznal důvod, tudíž jím opovrhovali. Když by zabil otce, byl by králův příkaz dostatečným opodstatněním pro čin? Byl by Jaime "ten, co zrádně zabil otce" nebo "ten, co je věrný králi"?
On to je vlastně ten rozpor mezi přísahami a přísahou a morálkou, který Jaimeho postava celou dobu řeší.
O Jaimeho chápání cti vypovídá dost i to, že krále sice zabil, ale důvod nevykecal, přestože by ho lidi po tom měli "radši". K porušení této části přísahy neměl jiný důvod, než právě všeobecnou oblíbenost, tak ji prostě neporušil. To se mi líbí 8-)
Jaime je rozhodně složitá osobnost, ale vlastně mu asi taky fandím :)
:-D
Na rozdíl od velké většina si myslím, že mu hřebínek srazila už porážka a to věznění a ne až ta useknutá ruka (ačkoli ta byla posledním hřebíčkem do rakve).
Dle jeho vzpomínek vražda Aeryse nebyl sobecký a plánovaný čin, ale asi i pro něj těžké rozhodnutí (a morálně správné), ale i tím, že neprozradil svou motivaci si nechal tu hanbu hodit na sebe a tak de facto "kryl" prohnilost Aeryse.
... takže AROGANTNÍ (byť teď už ne tolik) HRDINA BEZ BÁZNÉ A S HANOU. :o)
Není Cersei troška jak královna ze Sněhurky?
Tak mi napadlo... Jaime možno potrebuje byť niekomu oddaný. Od narodenia bol jedna polovička celku, dôverujúci a dôverihodný partner - soulmate. A práve v čase, keď to so Cersei začalo škrípať a i jeho vlastný život sa prevrátil na ruby, sa na scéne zjaví Brienne, ktorá je stelesneným opakom Cersei.
Zaujímavým spôsobom si je však podobná s Jaimem - fyzická nedokonalosť (uňho je to síce len ruka, kým jej chýba ženský pôvab a s ním aj sebavedomie ako také, ale je to sakra dôležitá ruka a vôbec, celkovo akoby opustil pozíciu Lannisterského "kapitána školského futbalového tímu"), idealizmus (zatiaľ čo on mi príde ako padlý idealista, ona sa ideálov drží a v tomto smere by mu mohla pomôcť vstať), boj (rytierstvo, šerm, všeobecná fyzická zdatnosť sú ich spoločnou témou, scéna pred zajatím a odvedením na Harrenov bola jednoducho skvelá a myslím, že nie je náhoda, že zatiaľ čo v sne ho Cersei zanechala v jaskyni a tme, Brienne tam bola, aby bojovala s ním, aj v reále sa mu v týchto dňoch zíjde viac) a hádam by sa našlo ešte niečo.
V minulosti sa skvele dopĺňal so Cersei, ale posunul sa inam, zatiaľ čo ona nie. Teraz sa lepšie dopĺňa s Kráskou z Tarthu.
Mohli by tak trocha pomôcť jeden druhému a ešte popritom skvele spolupracovať v každodennom prežívaní.
Takže som fakt zvedavá, čo vzíjde z toho výletu za nemrtvou Catelyn.