Hra o trůny 4x10 - Děti - Ice & Fire

upraveno 17. června 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4x10 - Děti - Ice & Fire

Dle slov scénáristů o nejlepším finále Hry o trůny vůbec se máme na co těšit. Jak už bývá u desátých dílů zvykem, i tento je díky stopáži 66 minut delší než všechny předchozí díly čtvrté řady.   Neočekávaný příjezd změní poměry za Zdí. Dany … celý článek

Read the full story here

11112131517

Komentáře

• Obdivuju všechny, kdo jsou ochotni sepisovat tak dlouhé elaboráty, klobouk dolů.
    @Kalam Mekhar Vidíš, to je důvod, proč plýtvám čas na sledování seriálů, vypínám u nich mozek a dělá mi to dobře :twisted:
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Jay napsal(a):

Terezička napsal(a):

Že by naznačovali že Drogon utekl mamince až za moře a Dany ho tam pojede hledat?

Úplně si ji představuji: "...Nene, tohle ještě není invaze, já se jen přijela podívat, jak se vám tu všem žije,... a mimochodem, neviděli jste náhodou jedno z mých dětí?" :o)
    Náhodou pekná scénka.
    ,,Neľakajte sa, len som sa prišla spýtať, či ste nevideli..."
    Naraz si uvedomí, že celá dedina je spáelná a dedinčania upálení.
    ,,Takže videli!"
  • upraveno 18. června 2014
    brbr napsal(a):

Vidíš, to je důvod, proč plýtvám čas na sledování seriálů, vypínám u nich mozek a dělá mi to dobře :twisted:

Ano, ale na GoT ani to vypnutí nestačí, tady to chce úplnou lobotomii, aby si těch kiksů člověk nevšiml...
  • @Kalam Mekhar Po dvou dětech už po lobotomii jsem :-) Na Hru se dívám, protože jsem zvědavá, co tam zkoní dalšího, ale nemůžu říct, že tam nejsou scény, co se mi líbí (a moc).
  • esed napsal(a):

Terezička napsal(a):

NEČTENÁŘ

Pán si stěžuje, že mu ten velký černý sežral děcko a ona jde a zavře ty dva malé. Přehlédla jsem někde, že by se toho velkého chystala hledat?

Bavila se tam s kýmsi, že Droga nemůžou najít :-) A ty ostatní zavřela, aby náhodou taky tak "nezdivočeli"

Na jakém principu fungují ty pouta od těch draků, jenom takový nějaký zaklapnutí, to se mi nějak nezdá, bylo to tak třeba i ve středověku, takové okovy? Nebo to je jen vycucané z prstu?
  • schneck napsal(a):

Wow, tady je v diskuzi pěkně nablito =D tomu kdo psal že název topicu "Děti" tomu odpovídá - :applause:

@The_Eyrie Jen bych chtěl reagovat na pár věcí, na druhou stranu zase na obranu seriálu. Je pravda že tentokrát D&D podělali právě logiku některých postav, ale zas tak hrozně bych to neviděl. A ty chyby jsou aspoň (částečně) opravitelný, o Tyše ještě teoreticky může Tyrionovi prozradit Varys (ikdyž tomu sám nevěřím), Jaime se ještě na Cersei může otočit až ona zjistí že propustil Tyriona a pohádají se, Bloodravena ještě můžou nechat trochu zarůst, třeba jim HBO dá zas nějakej dolar navíc a oni se rozhodnou použít ho na něco rozumnějšího než kostlivce ze Skyrimu. Jsou to blbý záplaty, ale přežil bych to.

Rozhodli se nedělat flashbacky, o historii se dovídáme jen z rozhovorů mezi postavama. Je to škoda, ASOIAF má úžasnou historii a přidává to knihám strašně moc na hloubce. Chybí mi turnaj v Harrenově, Tower of Joy a Lyanna s Rhaegarem, rebelie Greyjoyů, Aegonovo dobití a to nemluvím o tý pradávný historii.

Branovy schopnosti dívat se do minulosti skrze čarostromy, zelenovidectví by nám ale mohly něco ukázat.
    A četl jsem že v příští sérii by měla být obsazena Maggy Žába, takže třeba uvidíme Cerseinu pravou motivaci.

Proroctví od Neumírajících ukázat určitě nemohli tak, jak to bylo v knihách. To by vyspoilerovalo děj, kdyby diváci viděli muže s vlčí hlavou na hostině mrtvol, Stannise (?) s modrýma očima beze stínu a s ohnivým mečem, usmívající se mrtvolu na přídi lodi - V.G.? V knize to funguje jinak, já tu kapitolu četl pozorně a stejně jsem Rudou svatbu vůbec nečekal. Navíc by to ty buddhisty, jak říkáš, ještě víc zmátlo. Vizuálně by to ale mohla bejt lahůdka, ty vize jsou pěkně mystický a tajemně zajímavý, nevím jak to líp popsat =D

5. série a to, jak si poradí se všema novejma postavama, rozvětvením dalších dějových linek, novýma lokacema atd. nám definitivně ukáže jestli seriál na to má a HBO důstojně zadaptuje sérii, nebo jestli to skončí jako... no, tak jak se někteří bojíme že to skončí.
    Zajímalo by mě, zda se v knížkách dozvíme, Kam chodí všechny děvky, čekám na to už pár let... :king: To, že nájemného vraha v jedničce na Brana poslal Joffrey, je tutovka? Jsem to asi nějak přehlídl, nebo už zapomněl, vůbec si to nevybavuju.
  • upraveno 19. června 2014
    Velbloud napsal(a):

Taky NEČTENÁŘ

Draci: Mě Dany nevadí, ale celá její linka mě moc nebaví. Ze zavření draků jsem si jako nečtenář odnesl jen takový pocit, že úplně nechápu, proč zavřela ty dva drobečky, když zatím všechny prasárny v seriálu měl na svědomí Drogon. To prostě není spravedlivé...

Ti dva drobečkové jsou jenom o trošku menší než Drogon, nebo aspoň by měli být (tady zřéjmě v posledním díle na nějaké větší příšerky holt došly prachy) . A je předpoklad, že to co udělal ten největší z nich, by v budoucnu udělali i oni, tak proto, je to jen taková prevence z její strany, a taky aby šlo vidět, že něco dělá pro klid lidí v Meerenu, že ji nejsou úplně u řiťky.

Jinak ta scéna s bývalým otrokem, no pokud je svobodný, tak si může dělat co chce, svobodně a nikdo mu do toho nemůže kecat, takže klidně může u svého bývalého pána žít a učit jeho děti, nechápu, proč by jako nemohl a musel se na to jít ptát Dany. :king:

Co se týče přepravy desetitisícové jízdy na sever, je to WTF moment a nelogičnost v knížce to bylo jinak, jen si už nepamatuju jak. =D

K tomu tajnému výletu Tyriona po hradě, ono tam jsou tajné chodby pod hradem, které nechal zbudovat nějaký dávný Targaryen (jméno po mě nechtěj, jsem rád, že si to vůbec pamatuju takhle) - proto si jich žádná stráž nevšimla, jsou tam různé cesty z hradu, tajné, zapomenuté, neobjevené. Dost z nich zná velmi dobře Varys a některé i jeho ptáčkové špehové. Tyrion jednu objevil, když byl ještě pobočníkem krále a Varys k němu do věže - komnat tou cestou vodil Shae k "povídání si spolu". Protože v knihách to bylo úplně jinak než v seriálu, nechci ti to prozrazovat, pokud bys třeba chtěl číst knihy, hm? Mě spíš zarazil motiv, proč by měl jít Tyrion navštívit svého otce - pobočníka krále (bydlel tudíž v jeho starých komnatách). Když by ho uviděl, tak by ho hned dal zpátky zavřít, to že tam potkal Shae byla nádstavba, kvůli tomu pak zabil svého otce (v seriálu), takže todle scénaristi dost nevychytali. Pokud by tam však bylo to, co tady docela některým čtenářům vadí, že to tam chybí, tedy rozmluva Tyriona s Jaimím o Tyrionově první ženě, tak by pak ten výlet a i motiv vraždy dal větší smysl. :king:
  • Neviem či sa to tu spomínalo ale to ako sa zachovala Aryia k Ohařovi v seriály nedávalo zmysel. V seriály boli BFF fo Ewaaa <3 killing bitches stealing horses and stuff. A nakoniec ho necha skapať ako smradľavého psa. V knihe to zmysel dávalo. Tak to dopadne ked chcu primiešať niečo vlastné ale záver chcú rovnaký :D urobili z Aryie prvotriednu kravu.

Inak bolo to len kvôli výrazu Maise alebo aj vám sa zdalo že v tej scéne kde zomieral Hound mala oveľa tmavšie/hustejšie obočie ako v tej na lodi..
  • JoeGyry napsal(a):

Neviem či sa to tu spomínalo ale to ako sa zachovala Aryia k Ohařovi v seriály nedávalo zmysel. V seriály boli BFF fo Ewaaa <3 killing bitches stealing horses and stuff. A nakoniec ho necha skapať ako smradľavého psa. V knihe to zmysel dávalo. Tak to dopadne ked chcu primiešať niečo vlastné ale záver chcú rovnaký :D urobili z Aryie prvotriednu kravu.

Inak bolo to len kvôli výrazu Maise alebo aj vám sa zdalo že v tej scéne kde zomieral Hound mala oveľa tmavšie/hustejšie obočie ako v tej na lodi..</p>

Nevím no nezdá se mi, ale je to možný, určitě se to natáčelo v jinou dobu, takže si je klidně mohla mezitím něco málo vytrhnout, ale počkéj si za rok, za dva, až z ní bude normální "puberťačka", jak nám zkrásní a jak si je pod tíhou okolí nechá vytrhat... :king:

Mě ale přišlo režisérsky nezvládnuté, když šla ze zádi na příď, jak se při tom tvářila a kam koukala, tu scénu bych nechal přetočit, tam se mi totiž vůbec nelíbila, jinak z ní roste pěkná holka.
  • Jinak jedna poznámka... jak jste přišli na desetitisícovou jízdu? myslím, že ty šiky tvořily tři řady po cca 10ti jezdcích, 3 šiky vedle sebe a jsme celkem na stovce... těch řad tam jelo šest nebo sedm... z každé strany... myslím, že to je cca 1.500 jezdců.
    A jak tu někdo psal, že nemůžou najít Droga... :o) No, nedivím se - popel popelu, prach prachu.
    @Jay: Odhadem. :-) 1500 jich není určitě. Viz přiložené obrázky. Z každé strany jde přesně 30 jednotek (jaká náhodička, že je jich stejně). Každá jednotka má průměrně 16 mužů v řadě po 3 řadách (přední jsou o maličký kousek menší, mají 14 mužů). Tzn. 16*3*60=2880.
    Zmátl mě záběr na posledním obrázku. Je to vyříznutý detail na jednu konkrétní formaci. Lze celkem bez obtíží spočítat, že ve formaci je minimálně 20-22 mužů v řadě a hlavně, ty řady jsou 4. To s těmi počty dost zahýbá (cca tak na 5200). Mno a odhadoval jsem to za sledování seriálu, takže když z posledního obrázku vylítli kamerou nahoru na detail toho prvního, viděl jsem jenom počty čtverečků. A zároveň jsem věděl, že švenkovali z jedné z prvních jednotek, které byly na prvním obrázku opticky menší.
    Takže, prokazatelná, eventuálně dopočítatelná realita je někde mezi 3000 a 5000 jezdci.
    image

Já tam ten obrázek asi nedám.
    prostě je to tady:
    http://www.iqvr.cz/Jízda.jpg
  • A ještě poznámka,... když upaloval Ygritte, tak hned vedle stál čarostrom,... myslím, že tam rozhodně neměl co dělat - buď by jí vezl hrozně daleko, nebo by nadávalo smysl, proč chodí Hlídka přísahat Starým bohům dál než musí (v 1. sérii cestou zpět objevili ty dva wighty, co si odvezli na hrad)
  • JayJay
    upraveno 19. června 2014
    @Velbloud: Ok, viděl jsem to pozdě večer (spíš brzo ráno), takže možná jsem to podcenil... minimálně v tom, kolik je řad (evidentně nejméně 10, což zvyšuje i ten můj odhad na cca 2000). Jinak ten poslední obrázek dezinterpretuješ, nejedná se o řadu 22 lidí, ale o dvě samostatné formace (okolo cca 10 ti lidí v řadě)... stejně tak nejde o 4 řady, ale o řad 6, protože jsou to dvě formace za sebou (perspektiva tam bývá občas neintuitivní,... třeba na Joffově svatbě jsem furt koukal, kdo sedí vedle koho a až z většího pohledu planulo, že nasedí vedle sebe, ale o řadu za ním...)... navíc, trochu se ty řady porušily, když zrychlili jízdu... Tedy byl si dovolil tvrdit, že to bude spíše v rozmezí 2-3 tisíce...
    EDIT: Přesněji formace 16*3 *3 vedle sebe *11 skupin z *2 směrů, to je 3168... takže není, je to těsně nad. :o)

PS: S obrázky mám taky vždy problém... není to úplně intuitivní... :o)

PPS: Docela zajímavé (a pro mě překvapivé) je srovnání počtů serál vs kniha (beru zdroj awoiaf), ta čísla nejsou moc odlišná...
    KbtW: Seriál 100.000 Kniha 100.000 z toho 20.000 bojovníků
    Hlídka: 105, kniha trochu matoucí, hlídka měla 900, jen zhruba třetina byla na Great Ranging, přesto osádku CB před bitvou uvádějí jen 40 mužů + posily z obou hradů a z městeček...
    KotNS: Seriál 3.200 (můj upravený odhad z obrázků) Kniha "přes tisíc", uvádí se 1.300-1.500
    @Rybba Je to tutovka, Tyrion to nepřímo naznačí Joffreymu při svatební snídani, když mu dává tu knihu a potom, když ho Jaime pouští z vězení:
    Joffrey by byl horším králem, než kdy byl Aerys. Věděl jsi, že ukradl svému otci dýku a dal ji nájemnému vrahovi, aby podřízl krk Brandonu Starkovi?
    Z důvodu že Robert jednou v opilosti řekl že by ten kluk měl zemřít a Joffrey se mu svým osobitým stylem chtěl zavděčit. Ale viděl jsem i teorie že toho vraha poslal Mance nebo Ramsay =D

@JoeGyry Nemyslím že byli BFF, vždyť pořád měla jeho jméno na seznamu a otitulovala ho "The worst shit in the seven kingdoms"
  • @schneck Robert by ale tomu degenovi nejspíš rozmlátil palici, kdyby se mu s tím přišel "pochlubit" =D
  • @JoeGyry
    ani bych nerekl...bylo tam par scenek, kdy udelal pred Aryou prasarny a ona ho nenavidela to tam slo taky videt...ze tam dali vetsinu scenek kdy se musi chovat jako kamaradi aby prezili a aby to vypada cool je vec druha :D
  • Díl se mi líbil, až některé lapsy, co už jste tu probrali, nebudu opakovat.
    Nejlepší byla jednoznačně Aryina linka (i s úpravami - a ano, ten souboj byl hnusný a přehnaný a Ohařova hlava se držela zdatně a vůbec, ale stejně hodnotím kladně).
    Jen poznatek, co mě tak napadlo, jak se Arya tak hezky otočila zády k minulosti a vyplula vstříc novým zítřkům: kdysi kdesi se tu řešilo, že Maisie odrůstá Aryinu věku.
    Je možné, že si zahraje třeba příští sérii a se schopností měnit tváře bude přeobsazena?
    Ani bych se nedivila, ale byla by to škoda. :(
    James napsal(a):

C) nevadilo Vám někomu, že s velkou pravděpodobností přijdeme o pasáž Davos x Manderley?

Proč myslíš?
    Davos přece může na svou misi odjet z Černého hradu, dodatečně.

• Musím povedať že ostatný diel mal mimoriadne dobre zvolený názov. Resp. medzi názvom, obsahom a dokonca aj dátumom uvedenia je neskutočná synergia. Snáď každá jedna scéna by mohla byť dôvodom pre označenie "Deti", navyše to išlo von na deň otcov.
    Nič to neznamená, ale prišlo mi to kul.
  • upraveno 20. června 2014
    CervenKa napsal(a):

Díl se mi líbil, až některé lapsy, co už jste tu probrali, nebudu opakovat.
    Nejlepší byla jednoznačně Aryina linka (i s úpravami - a ano, ten souboj byl hnusný a přehnaný a Ohařova hlava se držela zdatně a vůbec, ale stejně hodnotím kladně).
    Jen poznatek, co mě tak napadlo, jak se Arya tak hezky otočila zády k minulosti a vyplula vstříc novým zítřkům: kdysi kdesi se tu řešilo, že Maisie odrůstá Aryinu věku.

Je možné, že si zahraje třeba příští sérii a se schopností měnit tváře bude přeobsazena?
    Ani bych se nedivila, ale byla by to škoda. :(
    James napsal(a):

C) nevadilo Vám někomu, že s velkou pravděpodobností přijdeme o pasáž Davos x Manderley?

Proč myslíš?
    Davos přece může na svou misi odjet z Černého hradu, dodatečně.

Ano, odrůstá věku v knížkách, ale to je v seriálu samozřéjmé, v knihách čas plyne pomaleji. A i my všichni čtenáři rychle stárneme, a přitom postavy, které čteme, jen minimálně. Ale seriál to vyřešil a řeší jinak. Tam se s tím počítá a jelikož je to seriál , tzn. není to kniha, tak jedna série seriálu = jeden rok v Západozemí. Mě to nevadí. Beru to tak. :king:
  • Myslíte že mluvil Tywin pravdu o tom že nakonec vlastně neměl v plánu Tyriona nechat popravit a že ho minimálně respektoval za vůli bojovat o svoje místečko pod sluncem? Já myslím že ne. Myslím že měl doslova pod sebou nasráno :) Ale zase na druhou stranu jenom můj názor, stejně jako si myslím že i seriálový Tywin věděl o incestu, proto možná uvažuju špatným směrem.
  • @pavel Myslím že by ho z toho Tywin nějak vysekal. Přeci jenom, i když Tyriona nesnáší, pořád nese jméno Lannister. Navíc, pro Tywina Shae nic neznamenala, jak řekl, byla to jen děvka. Takže myslím, že kdyby si s ním Tyrion rozumně promluvil za dohledu kuše, tak by ho Tywin nechal odplout pryč a dál by to neřešil.

dost mě pobavila chyba v první verzi titulků, kde je napsáno že Tyrion má být "opraven". Představa jak někde v dílně vyměňují v Tyrionovi ozubená kolečka aby už nadále nevraždil další Lannistery mě docela pobavila :-)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Rybba napsal(a):

Velbloud napsal(a):

Taky NEČTENÁŘ

Draci: Mě Dany nevadí, ale celá její linka mě moc nebaví. Ze zavření draků jsem si jako nečtenář odnesl jen takový pocit, že úplně nechápu, proč zavřela ty dva drobečky, když zatím všechny prasárny v seriálu měl na svědomí Drogon. To prostě není spravedlivé...

Ti dva drobečkové jsou jenom o trošku menší než Drogon, nebo aspoň by měli být (tady zřéjmě v posledním díle na nějaké větší příšerky holt došly prachy) . A je předpoklad, že to co udělal ten největší z nich, by v budoucnu udělali i oni, tak proto, je to jen taková prevence z její strany, a taky aby šlo vidět, že něco dělá pro klid lidí v Meerenu, že ji nejsou úplně u řiťky.

Jinak ta scéna s bývalým otrokem, no pokud je svobodný, tak si může dělat co chce, svobodně a nikdo mu do toho nemůže kecat, takže klidně může u svého bývalého pána žít a učit jeho děti, nechápu, proč by jako nemohl a musel se na to jít ptát Dany. :king:

Co se týče přepravy desetitisícové jízdy na sever, je to WTF moment a nelogičnost v knížce to bylo jinak, jen si už nepamatuju jak. =D

K tomu tajnému výletu Tyriona po hradě, ono tam jsou tajné chodby pod hradem, které nechal zbudovat nějaký dávný Targaryen (jméno po mě nechtěj, jsem rád, že si to vůbec pamatuju takhle) - proto si jich žádná stráž nevšimla, jsou tam různé cesty z hradu, tajné, zapomenuté, neobjevené. Dost z nich zná velmi dobře Varys a některé i jeho ptáčkové špehové. Tyrion jednu objevil, když byl ještě pobočníkem krále a Varys k němu do věže - komnat tou cestou vodil Shae k "povídání si spolu". Protože v knihách to bylo úplně jinak než v seriálu, nechci ti to prozrazovat, pokud bys třeba chtěl číst knihy, hm? Mě spíš zarazil motiv, proč by měl jít Tyrion navštívit svého otce - pobočníka krále (bydlel tudíž v jeho starých komnatách). Když by ho uviděl, tak by ho hned dal zpátky zavřít, to že tam potkal Shae byla nádstavba, kvůli tomu pak zabil svého otce (v seriálu), takže todle scénaristi dost nevychytali. Pokud by tam však bylo to, co tady docela některým čtenářům vadí, že to tam chybí, tedy rozmluva Tyriona s Jaimím o Tyrionově první ženě, tak by pak ten výlet a i motiv vraždy dal větší smysl. :king:
    K té desetisícové jízdě. Musíš si uvědomit, že jsem pro svou věc získal Železnou banku, tudíž jsem si jednoduše najmul obrovskou flotilu Braavosu a přeplavil jsem se na Zeď a vylodil se. Nic nelogického. Upřimně jsem zvědavý jestli teda v seriálu už mám ty žoldáky. Jestlia ano tak by to bylo dobré
    takovejch 20 000 a až se spojím se seveřany tak to možná budeme proti Boltonům v přesile :D

• @pavel Souhlasím s @Everett_Young Tywin by Tyriona popravit nenechal, převe jen byl jeho syn a myslím, že i Tywin si uvědomoval, že Tyrion je to nejchytřejší a nejschopnější z jeho dětí.
  • No, jestli by ho kvůli něčemu nepopravil tak jenom kvůli jménu... Ani ne schopnostem či tak podobně. Bylo by to další gesto o nedotknutelnosti Lannisterů
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ja zastávam názor, že by ho popraviť nechal. Tywin chránil meno kým sa to hodilo. Tyrion bol v danom stave usvedčený z královraždy, ešte dokonca voľbou Bohov (alebo tomu smallfolci verili). Jediný raz, čo sa Tywin prejavil so záujmom bolo, keď ho šupol do KL a aj to len preto, že Jaimeho odpísal. Je pravda, že potom, čo sa stal pobočníkom ho učinil Pokladníkom, ale nevidel som nejakú podporu. IMHO Tywin to myslel vážne, ale bola k tomu potrebná tá kuša.
  • @Gepeto Také si myslím, že by ho nechal popravit, dokonce se mi zdálo že to vítal - byla to konečně příležitost, jak se legálně zbavit syna, kterým opovrhoval a styděl se za jeho zplození.
  • Já si myslím, že tohle by byl první případ, kdy by se Tywin řídil heslem: mrtvý Lannister, dobrý Lannister... Těžko mohl udělat něco proti vrdiktu "bohů" + tak zase Tyriona neuznával, pokud vůbec...
  • Tywin Tyriona nechtěl mrtvého, on ho jenom nechtěl mít na očích, to Cersei ho chtěla mrtvého za každou cenu. Ale i tak by Tywin neměl problém s tím nechat ho popravit kdyby nebyla jiná možnost.
  • Hmm, podle mě prohra v souboji bohů znamená smrt (a tím nemyslím bojujícího, ale obviněného). Navíc jsem si jistý, ač to považuji za naprosto nepravděpodobné, i kdyby Tywin dejme tomu poslal Tyriona na Zeď, podle mě by nedojel ani 10 lig daleko. Cersei by si určitě našla nějakého vrahounka, aby to zařídil....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.