Hra o trůny 5x08 - Tvrdodomov - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x08 - Hardhome - Ice & Fire

Arya dělá pokroky ve svém výcviku. Sansa konfrontuje starého přítele. Cersei bojuje. Jon cestuje. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: Miguel Sapochnik

Číst celý článek zde

«13456711

Komentáře

• Tenhle díl sklízí v zahraničí hodně pochvaly. Jak se (ne)líbil vám? :-)
  • Před chvílí jsem dokoukal a nemůžu si pomoct, ale mně se to líbilo. Sice už klasicky na úkor příběhu dost efektů a mečování, ale podívaná to byla zábavná a docela většina věcí dávala i smysl. Jon se ukázal jako hrdina, čimž by moh získat sympatie divokých, a Wun Wun aboslutní badass :-D
  • WunWun je takovej Groot :D aspoň podle konverzačních dovedností :D
  • No tak mne se líbilo, že tam zakomponovali aryu jak prodává mušle to je dobře že nevynechali :D Inak tvrdodomov taky dobrý a ta velká armáda nemrtvých až půjdou no zed to bude něco bylo to pěkné no aspon zachránili děti, když už nic jiného
  • Nevím jestli má na starosti vytvářet topic někdo z moderátoru, nicméně už jsem byl poměrně nedočkavý, tak jsem si ho vytvořil sám. Doufám, že jsem ho zařadil správně a udělal vše ke spokojenosti všech ..ehm

Tákže.. Tyrion x Mormont x Dany, bylo to pěkné. Tyrion byl dotlačen k "zradě" Joraha, ačkoliv neměl moc na výběr. Musel jí dát "radu", která je nad slunce jasná. Chudák Mormont, kvůli tomuhle se nakazil a dopadnul úplně stejně, jako když se ta zrada provalila. Zároveň mám pocit, že pro tu blonďatou stvůru pořád zůstává naděje, pokud jí nějak Tyrion převychová.

Jak už jsem psal v jiném topicu, Dany byla více než tolerovatelná, dokonce se mi i líbil ten komorní rozhovor, co pak vedla s Tyrionem nad sklenkou vína, samozřejmě dokud nechtěla začít lámat kola. Čekal jsem že tenhle trailerový slogan přijde a na chvíli jsem si hold ucpal uši

Pohled na Cersei - k nezaplacení, na všechno ostatní je tady EurocardMastercard a to jak jí mlátila tou naběračkou, tak ponižující.. Ale uspokojivě. Dokonce jsem měl pocit, že z toho má radost i septa, což by asi nemělo být, v knížce jí rozhodně netýrala k nějakýmu sebeuspokojení.

No na Aryu se musím podívat znovu s titulkama, protože přiznávám, že těm dialogům ohledně toho sázkaře jsem moc nerozumněl.

A tvrdodomov byl masakr. Kolik asi mohli zachránit? Pár stovek, tisíc? Kolik nemrtvých z toho vzešlo. A to jak se změnilo náhle počasí a Jiní přicházeli... A valyrijská ocel a ...a .a.....a Byl to silný zážitek, který nám byl zatím v knížce nastíněn lehkce u Pěsti, ale tohle bylo dobře natočené, Západozemí nečeká nic dobrého...
  • Jak chce sakra Ramsay proti Stannisovi bojovat s dvaceti muži? Jakej má plán?
  • Nějak nechápu úmysly Ramsayho ale... resp. to nevím jestli jsem se ztratil v překladu, ale nechápu k čemu mu bude těch 20 (?) mužů..? Pak ještě mi moc nebylo jisté co se dělo v Braavosu.

Takže navečer si to dám ještě jednou v HD a s titulkama. Teď jdu stříkat jabloně proti květopasovi, mšicím a obalečům :D
  • @LordStedd co jsem z toho pochopil, tak se tam chce vypravit pod rouškou tmy a zlikvidovat Stanise bez něj ta armáda prakticky není nic
  • @sfik Ten v tom Braavosu je něco jako dnešní pojišťovák. Kapitáni se s ním vsadí, že se nevrátí živí. Pokud se vrátí, pojišťovák vyhrává a inkasuje od kapitána peníze, pokud umře kapitán, tak vyhrává on a pojišťovák musí zaplatit jeho rodině výhru.
  • Jo, toho pojištováka musela Arya zabít i v knize otrávenou mincí
  • Jj, taky si ho pamatuju, jen že bez titulků, nevím proč, scénám z Braavosu prostě nerozumím. U Daenerys, Tyriona, Jona nemám nejmenší problém. Ale od toho na to koukám nejdřív bez ttlků :)
  • Mimochodem ta Lhara už byla v minulé sezóně ve scéně se Salladhorem.
  • A taky se mi líbilo že autoři nezapomněli na Varyse a snažili se vysvětlit, proč byl proti Daeny, když byl vlastně s ní. Myslím, že je to ok. Navíc ta scéna s Illyriem v prvních epizodách, kdy je špehovala Arya to potvrzuje, že byl od začátku pro Daeny. Napadlo mě ještě jedno vysvětlení s Bronnem, proč ho nenechali umřít, možná nechtěli víc naštvat Dorana, protože zabití společníka Lannisterů by jim určitě nepomohlo. Navíc je možný, že ho budou chtít přesvědčit ke spolupráci.
  • upraveno 1. června 2015
    Co se týká scény Ollyho a Sama, obávám se, že mu Sam neporadil moc dobře a že právě na tu radu "muži někdy musí udělat i ty těžký rozhodnutí" ,
    si půjde Olly kuchnout do Jona, ale aspoň už si nemyslím, že ten "Brut" bude Edd, který snad v Tvrdodomově pochopil, že ta zeď tam vážně není kvůli divokým..
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 1. června 2015
    @Everett_Young To mi ušlo O_o Ja som si myslel, že mu tým chcela len privodiť infarkt, keďže vedel, že naňho číhajú a ona tam dala mincu z Domu.

EDIT: Prečítal som si wiki a vskutku, bola otrávená.
  • sveva napsal(a):

Tenhle díl sklízí v zahraničí hodně pochvaly. Jak se (ne)líbil vám? :-)

Díl dobrý až na ten konec? Ehm. Jinak přesvědčovací metody Tormunda jsou dost dobrý teda! :D
  • upraveno 1. června 2015
    Tento díl už jen těžko něco překoná. Takhle mě nebavil snad žádný jiný díl ze všech pěti sérií, možná některý z první/druhé série, ale to už si tolik nepamatuju.
    Čekal jsem, že to Tyrion bude mít s Daenerys těžší. Po dlouhé době mně nevadil výkon Emilie. S postavou Daenerys mám problémy už z knih, v seriálu je to stejné. Podle mě nemá předpoklady pro vládnutí, protože jí chybí reálný pohled. Joraha z nějakého důvodu vůbec nelituju, spíš bych ho litoval, kdyby ho Daenerys přijala zpátky.

Arya velmi potěšila. Město mě nějak neoslnilo. Takové KL postavené na ostrůvcích, pořádně nic nového.

Cersei je výborná. Mám ji rád ještě méně než Joffa, takže si její scény vychutnávám. Akorát jsem čekal dopis Jaimemu.

Na Zdi je to vata. A ty pohledy Ollyho by už asi nemohly být více nápadné.

Hardhome. Vůbec jsem netušil, co od toho čekat. A dočkal jsem se epického závěru. Opravdu velmi povedené, až na ty kostlivce. Všechny dialogy byly fajn, boj též, ale nejvíc epický byl souboj Jona s Jiným. Takové potvrzení teorie o dračí oceli jsem nečekal, rozhodně ne v tomto díle. No a vrchol všeho je pohled Jona na toho hlavního šmejda (Velký Jiný? Noční král?), který mě přesvědčil o tom, že výsledek snažení R+L je nejvýznamnější postavou příběhu.
  • LordStedd napsal(a):

Jak chce sakra Ramsay proti Stannisovi bojovat s dvaceti muži? Jakej má plán?

Zabít Stannise? Žádné jiné řešení není. Hlavně udeřit rychle a tvrdě! S dvaceti muži! :P
  • sfik napsal(a):

Co se týká scény Ollyho a Sama, obávám se, že mu Sam neporadil moc dobře a že právě na tu radu "muži někdy musí udělat i ty těžký rozhodnutí" ,

si půjde Olly kuchnout do Jona, ale aspoň už si nemyslím, že ten "Brut" bude Edd, který snad v Tvrdodomově pochopil, že ta zeď tam vážně není kvůli divokým..
    Přesně tak mi to vyznělo, že to Olly pochopil úplně stéjně jak píšeš. :-|
  • Ten Jorah si chce s Dany potřást pravicí, že pořád usiluje o její přízeň nebo co? K čemu by mu jinak bylo se k ní opět dostat? Stráže ho k ní nepustí, jen pokud vyhraje velký turnaj, tak snad pak by mu mohla dovolit si naposledy šáhnout... =D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 1. června 2015
    Dnešní epizoda až na jednu výjimku a k té se dostanu pokračovala v pozitivním trendu epizody předchozí:

Lvíček, dračice a medvěd

Vynikající, vrchol celé téhle série. Tyrion opět na plnou hubu předvedl svoje vyjednávací a verbální schopnosti. A docela chápu, že Mormonta poslal do háje. Přece jen nebýt Joraha, tak by Tyrion nemusel riskovat cestu skrz kouřící ruiny Valyrie.

Dialog Tyriona a Daenerys vynikající, přesně tohle měl ten tlusťoch dát do Tance. To jsou přesně ty dvojice, co mají spolu jiskru. Ostatně neubráním se jistému potěšení nad paradoxem a ironií osudu, že Tyrion v exilu je na tom imho líp než Cersei ve funkci královny regentky. A zatímco naše milovaná lvice líže vodu z podlahy v ledové cele dokonalý Tyrion popíjí v příjemné komnatě vínečko s Dany. Zadostiučinění na nejvyšší míru. V tomhle je seriál lepší než kniha, protože tam to tolik nevynikne, když mají Cersei i Tyrion většinu POV v jiné knize. A dokonce Emilia Clarke se snaží hrát, že hraje. Lépe řečeno, někoho ze štábu napadlo, jaký by byl špatný nápad, kdyby se vedle největší herecké hvězdy seriálu Emilka projevovala jako obvykle a tak ji důrazně vysvětlili, že se musí tvářit, že vnímá své okolí a nedělat žádné imbecilní obličeje. Za mě tedy tahle linie na 100%
    Jinak dobrá hláška: Zabíjení není politika. Mormontův návrat krutopřísný
    Královo přístaviště
    Cersei dostává čočky neuvěřitelných rozměrů. Lena ukazuje přímo vynikající projevy čisté nenávisti, divák může sledovat její pád a vychutnávat si změnu politického klimatu. Osobně jsem zvědav, jestli když se teď v Králově přístavišti všechno bortí, zdá Malíček odejde na Sever. Přece jen v následujícím chaosu by mohl Petyr dosáhnout mocnějších titulů než Strážce Severu. A
    po smrti Kevana aspirovat dokonce na úřad pobočníka krále, využít může duševněn zničenou a důvěřivou Cersei. Potom už od kralování drží jenom krůček.

Zimohrad
    Theon a Sansa dobří, skvěle memento, když Theon odhaluje pravdu o vypálení Zimohradu. Boltonové vynikající a tady musím zareagovat na předchozí diskuzi.
    LordStedd napsal(a):
    Jak chce sakra Ramsay proti Stannisovi bojovat s dvaceti muži? Jakej má plán?
    Zabít Stannise? Žádné jiné řešení není. Hlavně udeřit rychle a tvrdě! S dvaceti muži!
    Spíš se domnívám, že chce Ramsay dělat Stannisovi to, co Ramsayovi dělal v knize Vránojed Umber. Povede partyzánskou válku a bude se snažit zpomalit Stannisovu armádu s vykopáváním příkopů a podobně. Ramsay je mazaný a když má Stannis větší armádu je celkem logické, že nechce riskovat přímé obležení Zimohradu, tak ho bude chtít utahat v sněhu a mrazu. A nebo má v úmyslu něco docela jiného a bude to souviset s Roosovým novým dítětem. Uvidíme.
    Zeď
    Celkem nuda, Olly to asi vážně udělá, ale uvidíme.
    Se všemi těmi změnami je dost možné, že Jona nikdo nepodobá.

Braavos

Upřímně snad jediná linka, která se snaží o dobrý vývoj postavy. Jasně všechny ty proměny tam Arya mít nebude, ale i tak je to takové pomalé, komorní a podobné knížce, že už se na ten zbytek těším. A Jacquen je naprosto perfektní. V knížce hrozně chyběl, tak je dobře, že ho nám sem dali.

Tvrdomov

Tady bohužel nebudu sdílet nadšení ostatních. Když mám větší hrůzu s pohledu Roose Boltona než s celého regimentu bílých chodců něco je špatně. Ono by se mi to možná líbilo, kdyby to nevykrádalo asi padesát věcí najednou. Víte kouzlo Jiných v knihách spočívá v tom, že se čtenář bojí toho, co nemůže vidět. Tohle tvůrci dávno hodili za hlavu a odhalili to, co odhalili a výsledkem je, že šlo do řitě všechno, co dělalo Jiné jinými a mrtvé mrtvými. Žádná atmosféra, žádné tajemství, žádné stíny ve tmě, ale zombie, které mají zřejmě vrtuli mezi půlkami a běhají rychleji než Usain Bolt. Nejdříve popořadě, hrozně mě vytáčí, jak často se tu objevují ti kostlivci, někdy dokonce častěji než klasické mrtvoly. To je celkem škoda, protože ty modré oči a takový ten ledový vzhled je poměrně kreativní obrázek, zatímco oživlé kostlivce jsou k vidění v každém hororu nebo fantasy. Hrozně mě vytočil celý průběh scény, kdy se tvůrci nebáli vykrádat Světovou Válku Z, Walking Dead a vlastně všechno, co kdy bylo se Zombie natočeno.

https://youtube.com/watch?v=ZpJoMuuE3Eg
    https://youtube.com/watch?v=i2M8kJWvEyM

A Star Wars
    image
    image

image
    image

Působilo to na mě dojmem, že chtějí masakr za každou cenu. Nemluvě o tom, že duel Hora a Rudá zmije tu vystřídalo Yetti a Bílé štěně. Už jsem jenom čekal, kdy ten paroháč vytáhne dvojitý světelný meč a začne to tam kosit. Nevytáhl, takže aspoň něco. Prostě stále platí nikdy nebyl, není a nikdy to nebude akční seriál. Tečka. A to s těmi dětmi, které nejdřív dají do lodí a pak se záhadně ocitnou zpátky na břehu v mrtvola režimu mi též není úplně jasné. A jestli tohle použítí Síly byl legendární dotek bílého chodce, tak asi rozmlátím televizi.

Každopádně příště, válčí Standa bude sranda. :twisted:

image
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 1. června 2015
    Ten Jorah si chce s Dany potřást pravicí, že pořád usiluje o její přízeň nebo co? K čemu by mu jinak bylo se k ní opět dostat? Stráže ho k ní nepustí, jen pokud vyhraje velký turnaj, tak snad pak by mu mohla dovolit si naposledy šáhnout...
    Takový švihák lázeňský a přitom nevíš, že chlapi už od úsvitu věků dělají kvůli ženským blbosti a někdy k tomu ženské chlapy navádí. :-P
  • Ten Jorah si chce s Dany potřást pravicí, že pořád usiluje o její přízeň nebo co? K čemu by mu jinak bylo se k ní opět dostat? Stráže ho k ní nepustí, jen pokud vyhraje velký turnaj, tak snad pak by mu mohla dovolit si naposledy šáhnout...
    Takový švihák lázeňský a přitom nevíš, že chlapi už od úsvitu věků dělají kvůli ženským blbosti a někdy k tomu ženské chlapy navádí. :-P
    Stando a že tu zrovna dáváš Válku Z, kde zombíci běhají ne jak se jednou vrtulí u zadku, ale aspoň s raketovým motorem :). Stačilo ty zombíky tam sestřelit z té zdi hned a nemuseli tam nic řešit. Nemluvě o tom, že se ví, že je přitahuje zvuk a tam nějaké dvě pipiny kvočí do mikrofonů a tlampáčema to zesilují do všech směrů. WTF? To mě tak nas***o v tom filmu až hrůza teda. K seriálu - Já osobně jsem teda čekal, že si nemrtví nabijou tlamičku skokem z takové výšky a už to nerozchodí, ale asi trošku fail. :roll: Ale to jsem nějak překousl, mě vadilo na konci, že Jon odjíždí úprkem od břehu "hodinu" a ty poslední (na můj vkus strašně zdlouhavé záběry) ukazují, že je od břehu tak dvacet metrů a nikdo nepádluje (vůbec ne jak o život). Ehm. Jo a když jsme u těch srovnávání, tak se mi zdálo, že ty lodě v pozadí po příchodu sněžné bouře dopadnou jak lodě ve filmu 300: Bitva u Thermopyl. I se mi zdálo, že dostávají co proto). Jinak na evakuaci teda moc času neměli, to jako zachránili pár stovek dětí a starců a s tím chcou bojovat proti nemrtvým ehm? :king:
  • Vtipná byla scéna s pojišťovákem, jak mu ten kapitán ukazoval kudy chce jet, že to vezme skrz Valyrii, se nedivím, že ho nechtěl pojistit :-) Fanoušky knih jistě potěší to, že když Arya mluvila o kanálech, tak tam proběhla kočka :-) Škoda, že umřela ta Karsi, myslím, že by to byla skvělá postava v seriálu.

• Působilo to na mě dojmem, že chtějí masakr za každou cenu. Nemluvě o tom, že duel Hora a Rudá zmije tu vystřídalo Yetti a Bílé štěně. Už jsem jenom čekal, kdy ten paroháč vytáhne dvojitý světelný meč a začne to tam kosit. Nevytáhl, takže aspoň něco. Prostě stále platí nikdy nebyl, není a nikdy to nebude akční seriál. Tečka. A to s těmi dětmi, které nejdřív dají do lodí a pak se záhadně ocitnou zpátky na břehu v mrtvola režimu mi též není úplně jasné. A jestli tohle použítí Síly byl legendární dotek bílého chodce, tak asi rozmlátím televizi.

Každopádně příště, válčí Standa bude sranda. :twisted:

Určitě chtěli šokovat za každou cenu, ale za mě teda až moc, dyť nechali chcípnout desetitisíce divokých jen mrknutím oka (zatažením oblohy). Zachrálinili možná stovky. A ty děti, to byly jako její děti ne jiné? Ehm? Tak to asi jako neeeee!!
    :evil: Musím na to kouknout znovu. Jinak docela pěkná divoženka, už už jsem se těšil na nějaký to Jonovo odbočení od přísahy, a vono nic. Vlastně když tak nad tím uvažuji, tak v tomto díle nebyla vidět žádná prsa, ani nic jiného co se týče sexu. Hm, tak to snižuje kvalitu tohoto dílu aspoň o 10%!! :-P
  • Tlustá_SkálaTlustá_Skála bodej správným slovem
    podle mě jeden z nejlepších díl§(zatím) této jinak slabé série...Hardhome byl masakr , a konečně se potvrdilo co si myslím osobně již dlouho a to že valyrijská ocel funguje taky jako dračí sklo...
  • Jinak ta scéna v Hardhome asi nejlepší scéna v historii seriálu. To skoro nešlo udělat líp. Parádní atmosféra, skvělá hudba, na televizi neskutečná akce, málokterá bojová scéna byla kdy lepší. U těch nemrtvých se mi líbilo, že to nebyli ti hloupí pomalí z Walking Dead. Z těhle měl člověk opravdu pocit, že jsou nebezpečný. Ta scéna s White Walkerem, jak vstoupí do ohně a ten se rozdělí kvůli jeho chladu parádní. I ty zjevy White Walkerů parádní. Nebo ten biblický záběr na ten kopec, jak tam čekaj. A ty mrtví děti, to byl parádní moment, z těch i šel strach. Škoda jen smrti Karsi, mohli nechat umřít radši Thormunda (i když ho mám rád) nebo někoho jinýho. A staring scéna mezi Nočním králem a Jonem, výborná, včetně oživení mrtvých. Čekal jsem cokoli, ale takhle dobrý to vůbec ne. Aspoň nám seriál dal něco, co knihy ne. Za mě velká spokojenost.
  • Musím se ještě přiznat, že jsem čekal, že Jon umře, to by parádně naštvalo některé lidi :-) A to se mi líbí, že ač milovník knih vím, že v seriálu to může být i jinak ;-) Člověk si to víc užije než když jako trubka ví co nastane.

Mimochodem, nebyl vzkaz pro fanoušky i to, co řekl Sam? "Jon always comes back!" ;-)
  • Tak nejdřív jsem tomu moc nevěřil, ale začínám taky nabývat dojmu, že z Ollyho se pro fanoušky seriálu brzo stane jedna z nejnenáviděnějšíh postav :D I když mě to trochu irituje, doufal jsem, že to bude aspoň někdo dospělej. Ale tak pořád tam je Yarwick a v jednom díle jsme zahlédli i Marshe, taky to pořád jistí Thorne. Tak třeba mu s tím někdo z nich píchne. Jinak si myslím, že Ramsay v seriálu zastoupí Arnolfa Karstarka.
  • Jedna otázka. Na tomto webe som to nepostrehol, ale v iných diskusiách ľudia strašne moc spomínajú, že ten white walker z konca dielu je Night´s King. Ušlo mi niekde niečo? Viem, že sú špekulácie, že je to ich vodca, alebo sa pridal na ich stranu alebo podobne, ale ľudia o tom píšu, jak keby to bola proste jasná vec. Bolo v seriáli niekde potvrdené, že to je on alebo sú tí ľudia proste úplne mimo?

Inak k dielu, celkom nechápem prečo po tých mŕttvych nikto nestrieľal s ohnivými šípmi. To myslím, bolo už aj v seriáli vysvetlené a dokázané, že oheň an nich platí, takže to mi prišlo celkom sprosté. Seriál asi opäť potvrdil jednu zo špekulácií, že valyríjska oceľ na walkerov platí, ale to som aj z knich osobne považoval za hotovú vec (čo iné by tak dračia oceľ asi mohla byť :) ). Z tohto dôvodu som 5. sériu sledovať ani nechcel, aby som si nevyspoileroval čokoľvek z wow, ale jak prišlo skúškové, samozrejme som sa do toho beu váhania pustil :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.