Hra o trůny 5x08 - Tvrdodomov - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x08 - Hardhome - Ice & Fire

Arya dělá pokroky ve svém výcviku. Sansa konfrontuje starého přítele. Cersei bojuje. Jon cestuje. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: Miguel Sapochnik

Číst celý článek zde

1235711

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 2. června 2015
    Mellien napsal(a):

Vy všichni, co tu radíte, jak by ste to tam vypálili do základů (čti stříleli ohnivé šípy na útočící zombie), tak zkoušeli jste už něco zapálit v - xxx stupních? Jde to dost blbě, když to není polité hořlavinou :D Tu palisádu by nezapálil ani Wunwun. Ani sám Azor Ahai. V té chvíli, samo sebou. Navíc ani tak by jim ty šípy moc nepomohly, páč mrtvé maso plné omrzlin a holou/ohlodanou kost také nenajdete v příručce o rozdělávání ohně pro nadšené zálesáky.

Ať tak, či tak... ty řeči o nepoužívání ohně jsou trochu úsměvné, ale neberte to zle :D

Mne príde úsmevná tvoja pozornosť.

1) Aj malá iskra stačí na rozohnenie wighta. To nie je o fyzikálnych ale magických zákonoch. V knihe tak Sam zabil jedného wighta.

2) Strašne ťažké zapáliť oheň. Vôbec tam nehorela celá budova. Absolútne nie.
    + sem tam nejaký samostatný ohníček dokonca...
    panama46 napsal(a):

Co se týče Východní hlídky, zbytečně moc přemýšlíte, pochopte, že je to televizní seriál. Když bude bitva o Zeď tak bude po celé zdi stovky kilometrů, ale v seriálu to bude vždy a jen v Castle Black. Což je logický. Proto taky všechny scény spojený se Zdí jsou tam, je to proboha jen televizní seriál.

Ahá takže človek sa asi má zdrogovať a spiť, aby mu to nepraštilo do očí. Počkám si na dôvod toho pochodu, ale ten fail proste udrie do očí, keď sa niekto trepe na lodiach a potom ide pešo kvôli scénke ľadových pohľadov.
    No aj v knihách sa im pár lodí roztrepalo v mori, takže dúfam, že to bude vysvetlenie.
  • já bych se hlavně tou scénou zabýval až pod odvysílání příštího dílu, řešit scénku z půlminutového prostříhaného proma, nwm nwm,
  • Nejlepší je se na trailery nekoukat a nechat se překvapit tím, co přijde, můj názor. :king:
  • Gepeto: Je rozdíl když se oheň rozdělá/zapálí v budově a venku.. Přesně jsem čekal až někdo zas "zapřemýšlí" a napíše toto
  • upraveno 3. června 2015
    @Gepeto No, nebudu ti brát iluze, snad jen popřeju hodně štěstí, až se pokusíš v rychlosti, kdy ti jde o kejhák zapálit palisádu v -20 s pomocí hořících šípů ;) (protože přesně na TOHLE jsem reagoval)

Reagoval jsem jen na zcestné názory, proč nepoužávali ohen. Fakt, že tam byl ohen uvnitř budovy dopředu připravený, který to pak podpálil, je věc jiná. Ohen jsem rozdělával hodněkrát, rád si hraji na pyromana, takže mě to tady nenechává v klidu :D
  • Taky je možný, že v přítomnosti White walkerů je síla Wights mnohem větší. A co když Wight zabitý ohněm znovu ožije pokud to WW chce? Co když ten oheň třeba jen ruší kouzlo, ale zase ho můžou nechat obživnout. Navíc jak upálit ohněm kostru? Je spousta věcí co nevíme, navíc co je v knížce a seriálu bych vůbec nespojoval, může to být úplně jinak.
    upraveno 3. června 2015
    AviaRa napsal(a):

Gepeto: Je rozdíl když se oheň rozdělá/zapálí v budově a venku.. Přesně jsem čekal až někdo zas "zapřemýšlí" a napíše toto

Mellien napsal(a):

@Gepeto No, nebudu ti brát iluze, snad jen popřeju hodně štěstí, až se pokusíš v rychlosti, kdy ti jde o kejhák zapálit palisádu v -20 s pomocí hořících šípů ;) (protože přesně na TOHLE jsem reagoval)

Reagoval jsem jen na zcestné názory, proč nepoužávali ohen. Fakt, že tam byl ohen uvnitř budovy dopředu připravený, který to pak podpálil, je věc jiná. Ohen jsem rozdělával hodněkrát, rád si hraji na pyromana, takže mě to tady nenechává v klidu :D

Tak kuk na tú epizódu znova. Horelo tam aj vonku. A napísal som to, ale tož niekto reaguje tak na prvé slová. Tu ohníček, tam ohníček. A tie ohne neboli žiariace zdroje, ale celkom obstojné ohníčeky. "Nezapremýšľal som", hovorím, čo je v tej epizóde (hovoril som totiž o Melienovej pozornosti).

Máš nadradený názor na šport, lebo športuješ, a teraz si odborník na oheň, lebo sa hráš na chorého človeka. Ty si šikovný =D
    BTW niekto sa pýtal čo sa stane s wightom keď ho zašliapne Wunwun. Na to je tam tiež odpoveď. Ten mastný fľak to už nerozchodil.
    image
  • Já souhlasím s Gepetom. Z knížky (ale i ze seriálu, viz první scéna z tuším třetí série, jak už tu někdo zmínil) tak je jedno jaká je zima, je jedno co má ten zombík na sobě, prostě když se k němu dostane oheň, tak se to "kouzlo," co ho drží naživu/jím pohybuje, zapálí a prostě uhoří. Viz Sam v chýši v boji s Malým Pavkou. Fakt si ted přeju, abych u sebe měl knížku a moh si to vyhledat, abych zjistil, jestli si to špatně pamatuju nebo ne...

Jinak samozřejmě ano, zapálenými šípy v -20 palisádu nezapálíš, o tom se přít nemusíme... Jádro pudla je v tom, že jsem doted žil v představě, že proti útoku nemrtvých se bojuje ohněm. A tato epizoda to pojala jinak. Což mě zarazilo a nepotěšilo. Protože v tuto chvíli to vypadá tak, že jediný způsob, jak zabit nemrtvého, je rozsekat ho na tak malé kousky, že už ti ty jeho jednotlivé končetiny nemají jak ublížit... Což se mi moc nelíbí...
  • Třeba čím blíž je zombie u jiných tím má větší odolnost na oheň xD Nebylo to v knížce? Jak šli s useknutou rukou do Králova přístaviště jako s důkazem, ale bohužel ta ruka shnila. Třeba zombíci nemaj celkově rádi teplo.
  • Já až do tohoto dílu byla přesvědčená, že Azor bude Dany/Bran, ale ty pohledy mezi Jonem a rohatým... to, že si Jona vyhlédl mezi všema těma ostatníma a věnoval mu tolik pozornosti dává vcelku jasný signál, že minimálně v seriálu bude Azorkem skutečně Jon. Jen mi nejde do hlavy, koho by měl pro své znovuzrození obětovat??

Noční král bude podle mě spíš studenoruký (zůstává člověkem ale kvůli své milostné aférce se stal nesmrtelným / stal se z něj kvůli manželce nemrtvý ale zachoval si svou lidskou povahu)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Gepeto To mě zase připomínal toho obchodníka ze Strážců galaxie
    image
  • čím víc se na leadera WW dívám, tím víc mi připomíná Vladimíra Franze... víc se mi líbilo jejich vyobrazení z 1. série image

nepoužití ohně bych neshazovala na nízkou teplotu, vzhledem k tomu, že kolem plápolalo celkem dost táborových ohnišť. přece jen tam divocí nějakou dobu žili, museli se mít kde ohřát, na čem si uvařit jídlo apod. oheň na WW neplatí, ale na wighty platí stoprocentně. jsou hodně hořlaví a stačí proto jen jiskřička. přišlo mi zvláštní, že tohle divocí neví, vzhledem k tomu, kolika střety s wighty si už museli projít. vůbec, oheň (nejen dračí) je v boji proti chodcům mocný, dokáže zničit účinky té magie. proto hlídka pálí své bratry, kteří padli za Zdí, aby se nevrátili zpátky jako chodci.
    a taky by mě hrozně zajímalo, co dělají s novorozeňaty, které jim Kraster poskytuje.
    jinak to "hnidopišství" není typickým znakem Čechů ;) stačí si projet nějaké tumblry, blogy nebo komentářové sekce v deviantartu. jsou prostě fanoušci nároční a nenároční, národnost bych do toho netahala.
  • spíš bych rozdělil fanoušky na normální a hloupý ;-)

pokud mtrvýho rozsekáte mečem, tak ho to zabije rychlejš než oheň ;-) Otázka je co se stane s upáleným mrtvým po kterým zbude jen kostra, třeba taky zase obživne.
  • @panama46 To znovuoživení už jednou zlikvidovaných zombíků mi přijde jako strašnej cheat a doufám že to možné není. Je jasné že nemrtvého nezabiješ nějakým zásahem do srdce, ale nějaká kompletní destrukce těla asi určitě funguje (Wunwun rozdupával, Jon tam jednoho přepůlil, Thenn taky rozdupnul hlavu jednomu).

A taky nevěřím tomu že tu palisádu normálně zapálíš, měli tam pár košíků s ohněm, ale to je dost málo. Jako v té době dostupná hořlavina mě napadá nějaká smola, která je v té teplotě tvrdá jako kámen případně nějaký dehet jako ve Strongholdu :) a to zase vůbec nemusí být dostupná surovina.

Všechno se tam stalo tak nějak šup šup, že podle mě vymýšlet nějaký zapalování nemělo vůbec význam (co zapálit a v jakém množství) spíš popadnout zbraň a bránit se. Jediný co by se s tím ohněm dalo vyčarovat je rozkopnout ty košíky s ohněm, aby jim žhavý napadalo do cesty a trochu jim tím zkomplikovat život, ale moc význam to nemělo tolik ohňů jsem tam zase teda neviděl a na ty skokany už by to tuplem nezabíralo, protože to byl útok úplně z nečekané strany. (D.B. Weiss tyhle nemrtvé v inside the episode přirovnal k zombie sebevražedným lumíkům, to mě hodně pobavilo :D :D )
  • jakože nároční jsou hloupí a nenároční normální?

nesouhlasím, na rozsekání potřebuješ několik minut a ještě k tomu hrozí, že tě zabije dřív. kdežto vystřelit na něj zapálený šíp je oproti tomu otázka několika vteřin. krom toho nepotřebuješ ani ten šíp, stačí klacek s ohněm/uhlík/cokoliv hořícího. to netuším, v seriálu to není zobrazeno, v knize to není najisto napsáno (co si pamatuju) a wiki taky neví :D
  • sfik: přesně to jsem měl na mysli, to rozseknutí Jonem, rozdupnutí hlavy. Nebo jak zapálíš kostru (kostlivce)? Ta přece hořet nebude.
  • Kdyby bych náročný divák tak se zeptám jak dlouho trvá rok nebo den? Jestli 365 dní a 24 hodin tak to bude asi pěkná hovadina a slátanina :-)
  • @panama46
    tady je ve střetu seriál s knihou. budu-li se řídit podle toho, co je napsáno v knize. tak nějaké rozseknutí Jonem nebo rozdupnutí hlavy by wighta nezabilo, jenom by ho to rozkouskovalo (viz ta oddělená a stále se hýbající ruka) musel bys ho rozsekat na hodně malých částí, které by ti nemohly ublížit. kdežto u ohně stačí málo a wight okamžitě vzplane. opět bych tady neaplikovala stejný přírodovědný zakony, které fungují v našem světě. teď mám dojem, že to byla scéna s Jonem v Mormontově pokoji, kde zabil wighta petrolejkou, ale nejsem si jistá.
    Bylo by možné, že scénáristi vzpouru na zdi přeonačí tak, že do ní bude zapojen Ramsay a těch jeho dvacet mužů, kteří to pojedou na zeď rozjebat? Třeba že bude chtít aby hlídka porušila neutralitu a nějak zaútočila na Stannise? To je asi blbost, že..? Mě totiž ta Ramsayho výprava nejde na rozum, jako proč.. Ta partyzánská válka mi přijde na Ramsayho příliš obyčejná a atentát na Stannise příliš velká hloupost.
  • červ: no přepůlil ho docela rychle, za zlomek sekundy těžko říct, jestli se dá tělo zase dohromady.
    sfik: Sansa ho nahlodala tím dědicem, tak se chce tatíkovi předvést. Zapálí jim tábor a psychicky je bude chtít zdecimovat. Což otvírá prostor pro Sansu, Yaru, Theona, Brienne, Stannise a další. Třeba Ramsayho upálí Melissandra. Jako čtenář knih jsem rád za alternativní děj. Je to paráda. Někteří jedinci ale nedokážou zkousnout, že neví co bude dál nebo se pořád snaží někam namontovat děj z knihy :-)
    panama46 napsal(a):

sfik: přesně to jsem měl na mysli, to rozseknutí Jonem, rozdupnutí hlavy. Nebo jak zapálíš kostru (kostlivce)? Ta přece hořet nebude.

Ono asi nejde o to že musí ten zombík vzplanout, ale jenom přijít do kontaktu s ohněm, který anuluje chodcovu magii (doufejme že trvale anuluje a že jednou sundanej zombík nejde rebootovat). Ale pokud chcete dělat zápalné šípy, tak musíte mít hořlavinu, která udrží šíp zapálený po dobu výstřelu a šíp omotanej hadrem a zapálenej fakt nefunguje. Předpokládám že PePo na sever od zdi nemají.

Ještě k tomu co jsem psal ohledně Ramsayho, možná vezme Sansu a Reeka a půjdou nějak Stannisovi vyhrožovat, že mají Sansu jako dědičku Zimohradu. Snažím se v tom něco najít, nechápu oč Ramsaymu jde.

Jinak v již zmiňované "inside the episode" viz. Edna, tvůrci říkají, že to že se Sansa dozvěděla o Branovi a Rickonovi, by jí mělo dodat odvahu.
  • Ještě jsem chtěl dodat, že zblízka bylo vidět do obličeje celkem 4 WW, takže zřejmě to budou všichni 4, co byli na kopci.
    panama46 napsal(a):

spíš bych rozdělil fanoušky na normální a hloupý ;-)

pokud mtrvýho rozsekáte mečem, tak ho to zabije rychlejš než oheň ;-) Otázka je co se stane s upáleným mrtvým po kterým zbude jen kostra, třeba taky zase obživne.

Povedal autor výroku Zbytočne moc nad tým premýšľate. Nuž pravda, je otázka kto je potom ten hlupák.
  • @Gepeto co do toho zase taháš sport? Už to nebudu rozdrbávat. Když věří někdo, že kostlivce zastaví zapálený šíp, tak ok. Nebudu se hádat. Jen se mi líbí - když už odhlédnu od toho, že tu seriál řešíte, jako by to byla realita, což je blbost, seriál, respektive televizní, filmová produkce slouží k odreagování po práci, učení, životě, ne proto, aby ste tam hledali kdesi cosi, když se náhodou nudíte - jak všichni ví, jak by to udělali lépe, jaký je to "fail", ale sami by v té situaci byli pravděpodobně první v lodích (nechci nikomu upírat právo statečnosti, já bych teda zdrhl).

S nějakou chytrostí ani hloupostí to nemá nic společného. Seriál slouží k zábavě, k odreagování, aby nemusel mozek přemýšlet, ne proto, aby si pár lidí mělo nač postěžovat.

Můj názor, nikomu neberu ten jeho.
  • Tady nejde o snahu namontovat do seriálu děj z knihy, protože i v samotném seriálu bylo několikrát zmíněno (upozorňuji, že samotnými divokými), že oheň na nemrtvé zabírá. Proto těla svých mrtvých pálili, proto udržovali oheň i při hlídkách - ač je to stálo odhalení mužů z noční hlídky. Tohle prostě scénáristi neukočírovali. Ono by to totiž nebylo tak efektivní, jako pořádná sekačka, ve které se evidentně vyžívají, viz.Rudá svatba.
  • Pořád mi nikdo nevysvětlil čím by je kdo chtěl zapalovat. jasně. Odrazit menší útok možná, ale tohle. Vážně. Pište strategie...

@Mellien ámen..
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.