Hra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

upraveno 27. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

Finále páté řady je tu!   Stannis pochoduje. Dany je obklopená cizinci. Cersei hledá odpuštění. Jon je vyzván. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: David Nutter

Číst celý článek zde

1356718

Komentáře

• Díl celkem super, ovšem já prostě nepřekousnu to, co udělali ze Stannise a opět v tomto díle je z něj fakt trotl a používá taktiku jak Divoký a já nevím co všechno, no škoda.
    Arya super, akorát to trošku přeházeli, ale v poho.
    Sansa a Theon dobrý, a konečně ta pipka zařvala :-D jak krásně plachtila :-D.
    Danny, Tyrion a celkově Merr, trošku slabší, opět nejlepší je, když 2 jdou hledat 1, ale že tam máme pár tisíc poskoků na pomoc v hledání a ne jen Červíčka, ale říkat nikomu nebudeme a Varys mě teda naštval.
    Lenu Headway obdivuji z celého srdce za její odvahu, na to by měl koule (v tomto případě ne) asi málo kdo, nechat si flusat do ksichtu no paráda :-D. Jinak KL je pěkná linka, škoda toho nedodělaného konce s Varysem, ale ok.

Spoiler:
    Tedy prvně ke Stannisovi, určitě není mrtví, záběr byl jinam a tak jak ho vykreslili v seriálu, tak by mu určitě dopřáli pomalou bolestivou smrt a pěkný dlouhý záběr na meč v jeho hlavě (navíc každá smrt postavy byla natočena přímo, viz. pedofilní blbeček, takže pochybuji, že Stannise by o tohle okradli jednu z hlavních postav), tedy se Staníkem si ještě užijeme, asi potká Sansu no uvidíme.
    John. Budu mluvit trošku z toho co jsem odhadl a bude to souviset s knihami. Každá postava co umřela nebo měla umřít v knize na konci svojí kapitoly tak přežila- Caytlin, Brienne. Nepočítám postavy z prologu nebo epilogu, jinak postavy vždy umírali z pohledu jiných postav. Sansa->Eddard,Caytlin->Rob, atd. Tedy podle mě John mrtvý není, možná nebude člověk, ale mrtvý nebude.

Tak to by bylo asi všechno. Doufám, že vyjde aspon první část 6. knihy, do začátku další série, překlad by byl zázrak. :-)
  • Zkurvenej Theon doufám že toho blbečka rozkrájí Ramsay na plátky :evil:
  • upraveno 15. června 2015
    @Kamilkazi
    Lenu Headway
    Z Headwayů ses možná učil angličtinu na střední :D

Abych nezapomněl. Nevím moc co si myslet o Braavosu. Tak nějak se to celou sezonu s Aryou ploužilo a bylo to děsně pomalý a najednou šup šup a bylo to. Akorát nechápu, jak můžou být dva obličeje Aryi a dva obličeje Jaquena. Tomu moc nerozumím.

@Everett_Young AHAHAHA :D Na tebe jsem si vzpomněl během toho půlvteřinového letu :D :D :D :D :twisted:
  • Fuck Olly
    fuck Alliser
    fuck Ellaria.

A najlepšie je, že podľa seriálu je pravý víťaz vojny piatich kráľov Balon Greyjoy.

Mel teleport na castle black. Tým sa aspoň podla mňa potvrdzuje, že ho oživí.
  • @Edem to mě ani nenapadlo, dobrá poznámka
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. června 2015
    @sfik Jinak ta bitva o Zimohrad - tohle byl opravdu jeden z největších taktických failů všech dob.

EDIT: Ty nemáš ani tušení, jak může být takováhle šílená zrůdička roztomilá :-P
  • @Vena ok, mně to přišlo v pohodě, že Ellaria chce zabít Lannistera kvůli Oberynovi, ale tak máme jiný pohled na to.
  • @schneck Ale v tom s ním souhlasím, setkání Tyriona a Daeny je dobrý nápad. Spoiler to není, protože ty rozhovory budou jiné, tohle si vymysleli autoři. Příběh Daeny se strašně v knížkách táhne a asi i potáhne dál. Takže to chtějí urychlit, jestli zbývaj jen 2 sezóny, tak to bude makačka. Ideální by bylo 2 sezóny na 1 knihu, tady je 5 sezón na 5 knih.
  • sfik napsal(a):

@Kamilkazi

Lenu Headway
    Z Headwayů ses možná učil angličtinu na střední :D

:-D :-D a jo už jsem si ji vygůůglil :-D
  • @panama46 příběh Dany se táhne protože byl navržen pro trilogii. Tím že to Martin roztáhnul do sedmi knih, tak prostě potřeboval Dany někde na chvíli zahrabat, protože pro ní prostě neměl jiné využití.
    @Kamilkazi podle mě to byla dablérka Cersei

Nenapadlo někoho, že Stannis tam šel na smrt, že mu to bylo jedno, že byl úplně v loji, že obětoval dceru zbytečně? On tam nešel vyhrát, ale zemřít. Myslím, že ho ukázali v dobrým světle, že má odvahu a nebojí se a není zbabělec, takže i někdo ho možná litoval. Třeba nás autoři překvapí a napíšou mu nějaký hezký konec příběhu, ale asi je hlavní, co mu připravil Martin.
  • @Everett_Young já tohle chápu, ale obyčejný diváky ta linka s Daeny strašně nudí
  • panama46 napsal(a):

@Kamilkazi podle mě to byla dablérka Cersei

Nenapadlo někoho, že Stannis tam šel na smrt, že mu to bylo jedno, že byl úplně v loji, že obětoval dceru zbytečně? On tam nešel vyhrát, ale zemřít.

Možný to je, nijak jsem to nezkoumal. Myslíš, že jí přidělali jenom ksicht?
  • @Kamilkazi Asi jo, obličej vypadal jako její. Chtělo by to velkou odvahu a hodně peněz, aby se herečka takhle svlékla.
  • panama46 napsal(a):

@Kamilkazi
    Nenapadlo někoho, že Stannis tam šel na smrt, že mu to bylo jedno, že byl úplně v loji, že obětoval dceru zbytečně? On tam nešel vyhrát, ale zemřít.

Taky mi to střelilo hlavou, ovšem já mám furt v hlavě knižního Stannise, ale je pravda, že se od něj úplně odpoutali, tak ho mohli vykreslit takto. :-) Ovšem nic to asi nepotvrdí. (zatím)

• a ellarii vôbec akože nezáleží na osude trystana?? nie žeby bol na tej istej lodi, kde zomrela myrcella?? proste ellariin čin mi stále nejde do hlavy...a ani smrť oberyna nevysvetľuje takúto hlúposť, sám aj oberyn povedal, že v dorne sa malé dievčatka nevraždia kvôli dákym sporom...
  • panama46 napsal(a):

@Kamilkazi Asi jo, obličej vypadal jako její. Chtělo by to velkou odvahu a hodně peněz, aby se herečka takhle svlékla.

Tak už možná víme, kam zmizeli peníze na bitvu o Zimohrad. :-D
  • @panama46 nejen diváky. Dany a její kapitoly v tanci byli... koncentrace utrpení a nudy.
    @Everett_Young Tolik peněz do toho serou, tak nevím kolik navíc by mohl stát někdo kdo rozumí strategii bitvy, řazení do battailes, aby to bylo aspoň trochu uvěřitelný. Navíc jsem si vzpomněl na Azincourt, a říkal jsem si "Stannis určitě vyhraje" v menšině jako Angličani. Nechápu jak nemohl mít zvědy a informátory. To že mu řekli o tom, že obléhání nebude 10 vteřin před srážkou armád byl epic fail. Mohli se aspoň pokusit o kruhovou formaci nebo vůbec nebudu komentovat tu boltonovic jízdu, absolutně nesevřený šiky, a pak ty skupinky co tam sólo vyjížděly.. No, ale víte moc dobře že jsem mnohem hodnější na scénáristy, já to vidím ty mezery, ale na rovinu říkám že je dokážu odfiltrovat :D :D

Jinak co se zrůdičky týče. Hold necítím potřebu aby mě nějaká čubka bičovala :D
    Everett_Young napsal(a):

@panama46 nejen diváky. Dany a její kapitoly v tanci byli... koncentrace utrpení a nudy.

Právě proto jsem ke scénáristům tak hodný, mám pocit že čtenáři Martinovi odpouštějí víc než je zdrávo. Odpouštějí mu i věci, které by scénáristům dali maximálně sežrat. S tím cos napsal máš 100% pravdu :)

Jinač taky mě napadlo že ve chvíli kdy Stannis šel do boje už mu bylo všechno jedno. Stejně jako mu bylo jedno že ho Brienne zabije. Ideální uchazeč o post prvního průzkumníka, až Alisser Thorne zemře :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 15. června 2015
    Dávno jsem pochopil, že nemá smysl fandit v Písni jedné postavě a tak mám připravený poměrně dlouhý seznám postav, kterým fandím a pokaždé vyměňuji akorát tu nejoblíbenější. (A podle toho teď vypadá můj profil :D) Pátá série byla z půlky horší a z půlky horší než série čtvrtá nebo třetí. Pojďme se na to podívat jednotlivě:

Plusy
    - Konečně se něco děje, nikam nic neposouvající vata zmenšena na minimu, bohužel nezmizela úplně, ale oproti minulým dvěma sezónám je tohle přímo událostmi překypující sérii.
    - Nejvyšší Vrabčák jako guvernér dokonalý, jeho dialogy jsou tím nejlepším, co tahle série nabízí
    - Návrat Olenny, jsem rád, že se nám vrátila, její interakce s Petyrem a Vrabčákem zasluhují též nejvyšší uznání
    - Dějová linka Aryi Stark, hrozně mne potěšil návrat Jacquena, protože v knize mi tam chyběl, celou dobu, než zašla do toho baráku, tak jsem doufal, že tam bude a ono nic. Takže v tomhle lepší než kniha, protože přece jenom charmu Jaqena H'ghara se nemůže vyrovnat nějaký nový bezejmenný důchodce nebo kdo to tam vlastně vedl v knihách (už si přesně nepamatuji)
    - Sansa na Zimohradě, navzdory rozdílům knihám a spoustě nesmyslů, tohle považuji za spojení dvou linek v jeden celek ( k nesmyslům se brzy dopracuji)
    - Kit Harington bral zřejmě herecké kurzy, takže i na něj byla radost pohledět.
    - Upálení Shireen opět jeden z nesmyslů, ale nutno říct, jedna z nejdrsnějších scén v seriálu (kam se hrabe Rudá Svatba)
    - Boltonové jsou samozřejmě herecky perfektně sehraní, takže za mne palec nahoru
    - Varys a Tyrion jsou vynikající, opět logická změna, Varyse by byla škoda
    - Robert Strong v seriálu výborná (jeho oči nahánější husí kůži)

Nicméně, ne náhodou jsou mé kladné komentáře pouze k hercům, protože zbytek je katastrofa, pojďme tedy na
    Zápory
    - Úplné zničení postavy Malíčka. Nechápu, proč když cestoval na Sever, tak nepropašoval Sansu lodí, každopádně to, že zastavovali v každém hostinci jak nějací trempové na cestách mě neskutečně iritovalo a v Písni už by se mu to vymstilo. Nemluvě o tom, že ho každý v Údolí/Severu viděl se Sanou, tudíž tohle fakt epický průšvih. Kam se poděla Malíčkova elegance, profesionalita a hlavně obezřetná opatrnost. Za mne palec dolů.
    - Dorne bylo totálně zničeno. Z písečných hadů jsou v seriálu možná tak maximálně Písečna ku*vy, které nemají vůbec šanci diváka zaujmout něčím jiný než ženskými přednostmi (nutno říct, že u Tyene je na co se dívat :D) Druhý problém je, že Doran Martell dostal ještě míň prostoru než jeho bratr, takže je to hrozně schématická. Co jsme se vlastně dozvěděli o Doranovi, krom toho, že to je pacifista? Co jsme se dozvěděli o Areu Hotahovi, krom toho, že to je obrovská gorila? A co víme o Trystanu Matrellovi, krom toho, že pořád cukruje s Myrcellou ( teď docukroval :twisted:) A o Myrcelle taky nic. Když v seriálu, kde jde o postavy začnou být nové postavy šablonovité a staré se chovají jako idioti, tak je něco špatně. ¨
    - Smrt Barristana Selmyho. To, že jsme se ze seriálu dozvěděli víc o Oberynovi, který je tam jen jednu sérii než o Selmym, který je tam série tři je prostě neskutečný průšvih.
    - Strašně mě vytáči, že seriál okatě vykrádá snad všechno možné, i když to není zapotřebí. Noční král vypadá jak Darth Maul, Tvrdodomov je celý jak vystřižený z Walking Dead, Stannis umře úplně stejně jako Lorne Malvo ve Fargu, všichni říkají těsně před tím než zkapou hezké věcí jak v nějakém béčkovém akčňáku. Příšerný.
    - Nechápu, proč dostal Tvrdodomov přednost před mnohem důležitější bitvou o Zimohrad (důležitější proto, že narozdíl od Tvrdodomova se o nic celou dobu schyluje. Největší taktická blbost v dějinách tv televize. Stannis jeden z nejopatrnějších velitelů v Západozemí naběhne v menšině proti Boltonům v přesile na hradě. Navíc bez jakéhokoliv plánu ani obléhacích nástrojů (při tom postavit si nové mohly, stromů tam je dost. To je prostě průšvih. Závěrečná scéna Stannise a Brienen, osobně si myslím, že Stannis je bohužel mrtvý, protože i kdyby nebyl, tak je teď totálně v prčicích.
    - Absence jakýchkoliv památných scén. Upalení Shireen tu trčí jak vidle z hnoje.

Kdybych měl oznámkovat pátou sérii, jako ve škole, tak bych dal nenadšených 3- možná dokonce 4 a tvůrci by měli děkovat hercům, protože není zásluha DD, že na to ještě koukám.

Na dobře rozehrané hry (anglicky. cliffhanger) si nestěžuji, protože aspoň mne seriál řekl to, co už chci čtyři roky vědět, byť takovou formou, že nevím, zda to mu mám věřit, nemám věřit nebo jestli jsem se náhodou nezbláznil. Tohle je moje poslední série, rozhodně to nejde už brát ani jakou jinou realitu Západozemí, protože to je předáváno takovou formu, až se mi z toho protáčí panenky.
  • @Tyrion Lannister Ty ses kvůli té epizodě přejmenoval...? :D Lol :D :D Tak standa není mrtvej, nebréč :D Bude to dobrý první průzkumník :D
  • Ideální uchazeč o post prvního průzkumníka, až Alisser Thorne zemře
    Kolik mají Jiní vojáků? - To je jedno...
    Jaká je jejich taktika? - Mě už na tom nezáleží...
    A jak proti nim budeme bojovat? - Srát na to, všichni umřeme :-D
    upraveno 15. června 2015
    @sfik Obávám se, že vzhledem ke Standově povaze, že raději chcípne, než aby šel k černým. Navíc dle databooku:
    http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Stannis_Baratheon

Opravdu zkapal.
    Myslíte si, že ty vidiny, která Mel měla v plamenech, že Boltonovské praporce padnou. Nemohla se opět splést, jako s Renlyho brněním a ve skutečnosti viděla jak Malíček a armáda z Údolí smetou Roose a spol na smetiště dějin? Pokud teda těm jejím haluškám, lze přikládat nějakou váhu. :-D
  • Tak pokud je game of thrones wiki stejně důvěryhodný zdroj jako klasická wiki.. Ten člověk co to psal vycházel pouze z toho co jsme všichni viděli. Takže Stannisovu smrt neviděl jako nikdo další. Asi to nechme 10 měsíců spát. Respektuju když někdo řekne že to prostě nedá a koukat se nebude. Já se těším na příští sezónu už jenom z toho důvodu, že odpadne to věčné "v knize to je jinak"
    @sfik
    sfik napsal(a):

Tak pokud je game of thrones wiki stejně důvěryhodný zdroj jako klasická wiki.. Ten člověk co to psal vycházel pouze z toho co jsme všichni viděli. Takže Stannisovu smrt neviděl jako nikdo další. Asi to nechme 10 měsíců spát. Respektuju když někdo řekne že to prostě nedá a koukat se nebude. Já se těším na příští sezónu už jenom z toho důvodu, že odpadne to věčné "v knize to je jinak"

Spíš odpadne to pravdivé, v knize to je lepší. :D

@Tyrion Lannister S klidem můžu říci, že tenhle seriál je pořád špic v rámci žánru (v širším slova smyslu - meče a krev). Je jasné že kvalita musela jít zákonitě dolů. Jsou věci (viz. výše Dany a Tyrion a to že tam s ním zůstane Varys - Kevana mohou odpravit ptáčkové "pozdrav od Pavouka), které se povedly více než v knize a zároveň věci, které scénáristi domrvili To rozhodně nepopírám, ale pokud tu někdo chce tvrdit že jsou lepší seriály, tak o tom pochybuju. Viděl jsem asi první díl Zaklínače a podle mě to byla šitka (stejný dojem jako z polských bonbonů..), pak tu máme Merlina (který nenabízí krev, ani kozy, ani sprostou mluvu, jen patos a infantilitu a alobalovou výpravu). Ty dva předchozí jsem zmínil jen aby toho bylo víc, ale nejčastěji tu porovávají got s Vikingama. V tom seriálu jim stačí čtyři zemljanky, dvacet komparzistů na bitvu. Bohužel got má být něco trochu víc epického než Vikingové. A co si budeme povídat, když Vikingové zamířili do Paříže, byl z toho taky pořádnej průser a totálně nezvládli jak choreografii bitev, CGI,... a rozhodně tam je míň postav a míň starostí. A žádná knižní předloha, která by sdružovala fanatické fanoušky :)

@Everett_Young Stannis nihilistou :D ale myslel jsem že ve světě světském již nemá důvodu žít. Právě u Černých se může najít. Pokud to měl být ten "nejlepší král, ze všech kandidátů", jak tady všichni uváděli, tak to může dokázat bojem na straně živých, až přijde to co přijde. Bohužel musím konstatovat, že pokud je Stannis nejlepším stratégem a vojákem Západozemí a nikdo není ve vojenském myšlení lepší než on, tak mají Jiní skutečně velmi jednoduchou práci :D
  • @sfik No, on knižní Stannis je vážně dobrý stratég, to co předvedli v seriálu - pěší pochod v otevřené formaci (pokud se tomu dá říkat formace, spíš to byl zástup) vstříc kavalerii, ještě bez kopí a dalších vhodných zbraní, to je hloupost nejvyšší úrovně. Navíc koukám, že Stannisovo vojsko se radikálně zmenšilo bez jakéhokoli důvodu který by ukázali.
    @Everett_Young Ten důvod ukázali - Tvrdodomov, zombíci, velká drahá zlatá harpyje na začátku sezóny, mrtě velký koloseum, bloncka na draku... bohužel i to co ukázali ale mohli ukázat nějak lépe a bezohledu na prachy.. Ten postup byl nelogický v tom že se Stannis pohyboval na nepřátelském území bez jakýchkoliv informací z terénu. A podle mě tak trochu chtěl umřít, jak bylo psáno výše.

Edit: Kdyby si vzal příklad ze švýcarských formací, jak bojovali na konci středověku, tak by ta bitva mohla vypadat jinak. Ale autoři to chtěli takhle, takže to tak natočili. Standu na kolenou...

Edit2: Kde jsou Švýcaři, zrovna když je svět potřebuje, achjo.
  • škoda, že když se Brienne zeptala Stannise na jeho poslední slova, tak že ji neodpověděl, že Renly nebyl právoplatný král.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.