Hra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

Finále páté řady je tu! Stannis pochoduje. Dany je obklopená cizinci. Cersei hledá odpuštění. Jon je vyzván. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: David Nutter
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
1) Ale veď predsa väčšina Stannisovej armády dezertovala :D Život malého dievčatka je dôležitejší ako zlato. (morals: game of thrones level)
2) Ona to bola v skutočnosti tá najchytrejšia vec, rovnako ako všetko ostatné, čo spravil, to len ešte nevidíme výsledky toho. :-k
Myslím, že se zmenšilo dezercí žoldáků. Tuším, že se zmínili o půlce armády co odešla.
On fakt je (možná už byl :-D), že to zmrvili v seroši je škoda, on dokázal porazit Krakatice jak na moři tak na zemi. Ubránil Bouřný konec před celou armádou Tyrellů, atd. Což už o něčem vypovídá.
Jsem jediná, kdo měl pocit, že když Sam navrhoval, že odjede do Starého Města, že utíká, aby si zachránil zadek?
Ad nahá Lena - zřejmě to byla dublérka, pokud se nepletu, tak Lena byla v tu dobu těhotná.
Sansa a Theon - pořád uvažuju jestli chtěli spáchat sebevraždu nebo fakt utíkali. Vždyť nikde nebylo vidět, že by kolem Zimohradu bylo nějaké závratné množství sněhu a ty hradby byly fakt vysoké.
Ramsay si věří, když šel do bitvy jen v kůži a bez brnění.
Celou dobu si říkám, že té herečce, co hraje Mel není při natáčení zima. :-) Jo a všimli jste si, že při příjezdu na Castle Black už je líp oblečená?
S Bastardem a Mel dobrý postřeh :-)
Tak s Lenou se to teda vysvětlilo, jestli byla fakt těhotná :-)
Sam to nebral jako útěk svůj, spíš se hodně bojí o Fialku, tuhle nezkaženou upřímnost zrovna téhle postavy jim věřím. Ostatně v knížce to byl Jonův nápad a Sam ho opustit nechtěl..
Stanniss prehral len vlastne kvôli nej..Žeby sa neoteplilo aj bez popravy? Ktovie, náhoda. Ale bez viac ako polky armády bolo jasné, že skončil..a ona ešte zahrá prekvapený výraz a samozrejme že zdrhne od niekoho kto je podľa nej ten kto nakoniec "všetko vyhrá";) Holt za všetkým hľadaj ženu..Keby nepočúval tú červenú fľandru tak by podľa mňa skončil oveľa oveľa lepšie;)
Prechod Cersei cez KL bol krásny, akurát to isto nebolo jej práve telo..jednak myslím, žeby to nechcela zahrať.
A čo dodať k Castle Black. "Za dobrotu na žobrotu", platí i vo Westerose. Týmto si NW dá sa povedať spečatili svoj osud, na odpor proti iným sa ani nezmôžu. Jediné v čo dúfam, je že si toho malého fracka vychutná nejaký zombík!;)
A Dany aspoň konečne pôjde opäť raz na 4 aby si skúsila podmaniť nový Khalasar:))
Je krásné vidět, jak se nedá věřit trailerům, protože co nám ukázal trailer o Stannisovi, je v extrémním kontrastu s tím, jak to nakonec bylo.
A Kitovi nevěřím ani ň ;-)
Pláně před Zimohradem - v první chvíli jsem si říkala, že by přece jen bylo to upálení Shireen nějak užitečné... a pak to přišlo. "Utekla půlka armády!" - Oh. - "Oběsila se vám manželka." - OH. - "Melissandra zdrhla." - Oh God. - "Jede na nás armáda v pětinásobné přesile!" - O. M. G.
Musím říct, že Stannis skončil ještě dobře, když potkal Brienne, bez ohledu na to, jestli je naživu nebo ne. Čekala jsem, že si pro něj přijde Ramsay.
To máš za Shireen, šmejde :twisted:
Zimohrad - Sansa docela potěšila, očividně se naučila nečekat furt na záchranu. Theonovo prozření bylo tak nějak klišoidní, ale bylo to dobré zadostiučinění. Myranda nikomu chybět nebude. Ne, Everette, kromě tebe opravdu NIKOMU. ;-)
Jinak jsem taky uvažovala, že pod hradbami je spíš takový poprašek sněhu. Jak ti dva teda skončí?
Černý hrad - Trochu mi vadí, že Sam požádal o to, aby mohl odjet, takhle to od něj vypadá hrozně sobecky. Když ho v knize vyslal Jon, mělo to úplně jiný náboj a logiku - hlavním účelem bylo
Jonův konec pro mě očekávaný, ale stejně byl dost emotivní. Bylo mi to fakt líto. :( A mrzí mě, že se zapojil i Thorne, doufala jsem, že přece jen nebude tak černobílou postavou. Ale opětovné vytáhnutí Benjena je nápadité. No každopádně mě zajímá, jak se k událostem postaví Davos a Thormund.
Zbývá jedna důležitá otázka: Kde je sakra Duch!?
Braavos - Zbytečně moc krve na můj vkus, jakoby ho nemohla potichu zapíchnout. Né, musíme si to vychutnat, co na tom, že je to uprostřed bordelu a může tam kdokoli přiběhnout a zasáhnout. :wall: A Arya se projevila jako blbka. Ale zase uznávám, jde to ruku v ruce s jejím trestem a dalšími událostmi.
Meereen a okolí - Těším se na Tyrionovu vládu, a jsem zvědavá na ty dva někde v pustině. Od posledního dílu nevěřím Daariovi ani nos mezi očima a Jorah je už napůl mrtvý, ale oddaný až za hrob. No uvidíme, co z toho bude.
Varysův návrat mě kupodivu příjemně překvapil, jak to říkal Tyrion: "Chyběl jsi mi." Ačkoli asi nejsem jediná, kdo ho čekal na druhé straně světa =D Ale nevadí,
Stále mi však chybí
Dorne - Přes očekávání sem nacpali i to, ale stejně se nedozvím Doranovy plány. Vůbec v celé Dorne lince bylo na můj vkus příliš málo Dorana a příliš mnoho písečných hadů. Mě jsou něčí kozy fakt u p*dele. Hlavně že slintáte, chlapci ;-)
Takže Myrcella ví, že strýček je zároveň její taťka a nijak ji to netankuje? No nevím :-k Jakože ta scéna byla taková zvláštní, nejdřív jedno WTF při dojemném rozhovoru a následně dvojité WTF, když se kácela k zemi. Jinak zde máme další názornou ukázku klišovitosti typu "teď budu mít jednu krásnou dojemnou chvilku a v následujícím záběru natáhnu bačkory." :wall:
Doufám, že Ellariu brzo někdo kopne do zadku, nejlíp Doran, který by kvůli tomu mohl vstát ze židle. Taková kolosální husa by nadzvedla kde koho.
Královo přístaviště - Tady jsem spokojená. Nejen, že to bylo podle knihy, ale také to mělo stejnou atmosféru. Jestli to byla Lena nebo ne je mi úplně jedno. Každopádně mě mrazilo po celou její cestu, stejně jako když jsem to četla. Skvěle natočeno. Také vrabčáci s holema se ukázali jako pořádní úderníci.
Robert Strong je vskutku děsivý, zajímalo by mě, jestli fakt sehnali tak velkého herce nebo ho nějak digitálně/rekvizitama zvětšili. No, další vývoj bude rozhodně zajímavý :dance:
Suma sumárum... vešlo se jim tam více věcí, než jsem věřila, že je možné. Ovšem na úkor ukončení příběhových linek - je tam spousta cliffhangerů. Ale v knize je to úplně stejné, takže se dá říct, že teď jsme na tom všichni stejně.
Chybělo mi
vypuštění draků
smrt Kevana a Pycella
výlet na Skagos
Doranovy plány
vstup Aegona na scénu - předpokládám, že je definitivně out
smrt Balona Greyjoye
vůbec absence jakéhokoli Greyjoye je minimálně škoda
Jsem zvědav kdo zastoupí Varyse v hlavním městě.
Mne tiež Myranda chýbať nebude. Keby bola o svadobnej noci trojka s Ramsayom a Sansou.. potom by som možno trochu aj smútil a upustil nejakú tú slzu :-D :-D
Roberta Strong-a som si predstavoval trochu viac..bieleho. Jednak sa mi zdá, že podľa opisu z knihy bol tak opísaný a úprimne by sa mi oveľa viac páčil v podobe inšpirovanej týmto: http://goo.gl/OyaZMC Takto je len o dosť väčší, ale inak celkom zapadá medzi ostatných..čo vlastne asi i tak má..keďže je v King´s guard.
@Gepeto Víš proč to udělali jinak s tím Samem, protože nemaj čas ho ukazovat na lodi a plout s ním celou sérii, tipuju, že příště ho uvidíme na návštěvě u rodičů. Navíc mu Jon mohl říct o Hardhome, což v knize nebylo.
Stannisova prohra nemá co dělat se Shireen, ta by byla tak jako tak. Jen by Selyse a Mel utekli po bitvě. Dezerce nebyla kvůli Shireen, ale protože vlastní život je cennější než peníze.
BTW o Samovi u rodičov pochybujem, tvorcovia už nechcú miasť divákov s moc novými postavami. Akokoľvek by to bolo možno zaujímavé, stálo by to tak za jednu scénu a kvôli tomu radšej nechajú Fialku so Samom v starom meste, aby poprípade Fialka zastúpila inú tam umiestnenú rolu.
No má valyrijskou ocel, takže by to mohl být důvod, plus by tam mohl nechat Fialku. A nebo ho potká v KL.
Ta bitva byla celkově, no prostě divná. Stannis tam říká: We march to deafeat or we march to victory but we go only forward a přesto se mu nějak záhadně podaří probít se zpátky do lesa(proč se probíjel směrem k lesu a ne směrem k Zimohradu, když jasně řekl, že jde k vítězství nebo k porážce nechápu), když byl v první linii ve chvíli co zaútočili. To je snad ještě horší než když se mu ve druhé sérii podařilo záhadně dostat zpátky do lodí, ačkoliv Tywinovo vojsko zaplavilo celé pobřeží. :D. O tom, že se mohli v pohodě schovat do lesa, kde by byla kavalerie v nevýhodě ani nemluvě. A nejvíc mne nasrala Melisandra, jak dezertevala taky. Tam mi to taky nedávalo úplně smysl, jestli že věřila těm vizím, tak přece vůbec nemělo vadit, že Stannis přišel o polovinu armády. Teoreticky měl vyhrát za každé situace.
Vy si hlavně neuvědomujete důsledek celé téhle situace. Když není Lannistery schopný porazit člověk, který upaluje vlastní děti, tak Dany a spol sežerou lvi k snídani a ani si při tom nedoříhnou. Tipuju, že přinejmenším v seriálu se Tommen na trůně udrží. Jak řekla svoa00 mne už by teď taky nepřekvapilo, kdyby skončili Jaime a Cersei spolu na Casterylově skále.
Lepší seriál, co se týče postav a intrik: House of Cards
Lepší seriál meče a krve: Spartakus, navzdory jistě mentalitě postav, tak vizuální zpracování nemělo chybu a i s pár komparzisty tam bitva, vypadala jako bitva.
Takže ne nemůžu říct, že je GoT špica ve svém žánru (a to vynechávám veškeré fantasy anime seriály jako třeba Berseker apdo :D)
https://youtube.com/watch?v=xHMuqH7yOQc