Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1311312314316317581

Komentáře

• paulczpaulcz zima se blíží
    upraveno 10. srpna 2015
    Gepeto napsal(a):

Paul doesn't always post. But when he does, it's 1000+ characters long :D

Tak snad to k něčemu bylo :-)

Jasně, technologický pokrok je teď hrozně rychlý. A přitom stále nejsme schopni řešit různé onemocnění mozku, vyléčit různé typy rakoviny, nebo pouze předpovědět počasí (ano, pouze předpovědět, to zní jednoduše). Problémy, které je potřeba řešit to očividně jsou a stejně je nikdo stále nevyřešil. Pokud trvalo desítky let, než množství oxidu uhličitého v atmosféře narostlo do současného stavu, tak to asi nebude jen tak, to zase snížit (nemluvě o tom, že to taky nemusí vůbec pomoct). Samozřejmě se taky může ukázat, že to vlastně není žádný problém, protože naše planeta se s tím dokáže vyrovnat nějak sama. Nebo dokonce dosáhneme takového pokroku, že pro nás budou fyzikální zákony představovat pouhé předpisy nebo doporučení. V každém případě mi přijde správné to řešit co nejdříve, když výzkum ukazuje, že by to mohl být problém.
  • @paulcz: Jak to myslíš, předpovědět počasí? V horizontu následujících 12 hodin ti jej odhadne poměrně úspěšně každý druhý tramp. Na horizont tří dní jsou předpovědi meteorologů poměrně přesné a když vyrážíme na moře, tak koukáme na týdenní předpověď větrů a zatím mám dobrou zkušenost... Jinak "předpověď počasí, to jsou JEN matematické modely, tomu se nesmí věřit" (oblíbená věta, jako matematik vím co říkám :o)). Jinak samozřejmě, je to složitý proces s mnoha proměnnými. ostatně, když házíš kostkou, tak taky nevíš, co padne, ale představu máš - čísla 1-6, každé s ppstí 1/6. :o)
    upraveno 10. srpna 2015
    @Jay Nějak přesně to definovat asi nedokážu. Představoval bych si, že pokud předpověď na příští týden říká, bude 32 °C v 15:00 na tom a tom místě, tak na 99 % bude ta předpověď správná. A týden mi stále přijde jako krátká doba. Nicméně to přece není to, co se snažím říct. Jako informatik, který modeloval, taky vím co říkáš. Snažím se poukázat na to, že ačkoliv se může zdát problém jednoduchý, ve skutečnosti může být hrozně obtížně řešitelný. Mluvit o tom, jak nemá smysl klima řešit, protože jej stejně za 50 let vyřešíme je přece blbost. U kostky známe všechny možné výsledky. Využíváním CFC v chemikáliích neznáš všechny možné dopady, po dvaceti letech spokojeného používání si však všimneš, že ničí ozonovou vrstvu (což je super, protože dalších 20 let pak bude CFC pronikat do stratosféry i v případě, že CFC přestaneš produkovat okamžitě, a to kvůli zpoždění).
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    paulcz napsal(a):

Gepeto napsal(a):

Paul doesn't always post. But when he does, it's 1000+ characters long :D

Tak snad to k něčemu bylo :-)

Jasně, technologický pokrok je teď hrozně rychlý. A přitom stále nejsme schopni řešit různé onemocnění mozku, vyléčit různé typy rakoviny, nebo pouze předpovědět počasí (ano, pouze předpovědět, to zní jednoduše). Problémy, které je potřeba řešit to očividně jsou a stejně je nikdo stále nevyřešil. Pokud trvalo desítky let, než množství oxidu uhličitého v atmosféře narostlo do současného stavu, tak to asi nebude jen tak, to zase snížit (nemluvě o tom, že to taky nemusí vůbec pomoct). Samozřejmě se taky může ukázat, že to vlastně není žádný problém, protože naše planeta se s tím dokáže vyrovnat nějak sama. Nebo dokonce dosáhneme takového pokroku, že pro nás budou fyzikální zákony představovat pouhé předpisy nebo doporučení. V každém případě mi přijde správné to řešit co nejdříve, když výzkum ukazuje, že by to mohl být problém.
    @paulcz styď se, zase ten "problém" a hned třikrát :-D
    @Everett_Young Stydím, to už vážně začíná být skutečný problém :-D
  • upraveno 10. srpna 2015
    http://www.novinky.cz/domaci/376988-policie-bude-sledovat-pohyb-bezencu-z-bele.html
    Podle důvěryhodného zdroje Práva běženci často přicházejí v přepočtu s několika desítkami tisíc i statisíci korun. Někomu ale nezbyde nic, jen zmíněné minimum a dluh vůči českému státu za úřední výlohy a ubytování.
    Zajímavé. Pokud by vás zajímalo, odkud nějaký ilegál, který doufá, že v Německu projde jako válečný uprchlík, vzal v přepočtu desítky i statisíce korun, tak vám to řeknu. Jeden Bangladéšan, co se dostal do Británie, tvrdí, že se do Bangladéše vrátit nemůže, protože by ho tam zabili věřitelé. I tenhle druh lidí Řekové nejenom že nejsou schopní deportovat zpátky pár kilometrů do Turecka, ale ještě žádají o solidaritu s jejich migrantskou situací (kterou by měli řešit sami jednáním s Tureckem).

A předpokládám, že ten dluh vůči českému státu od té masy lidí, kterou Němci odmítnou, fakt uhrazený neuvidíme.
  • No, já trochu rejpal, ale příklad kostky ukazuje, že "jsme schopni popsat výsledky", ale předpovědět hod nejsme reálně schopni do doby, než se kostky dokutálí... s podobnou přesností ti klidně předpovím počasí na 18.7.2018 16.25 půl metru před vchodem do mého domu - Počasí bude někde mezi bouřkou a slunečnem (s dostatečným počtem pozorování bych asi mohl určit ppst jednotlivých jevů) a v rozmezí -50°C až +70°C (opět s příslušnou ppstní distribucí a zjevně by se dala vysledovat určitá korelace mezi těmito údaji) :o). Takže to problém není, popisné statistiky se dají určit, jen to neřekne nic víc než že nějak bude (ekvivalent toho "hodím něco mezi 1 a 6") :o)
    Kostka se chová (teoreticky) úplně náhodně. Počasí se chová podle nějakých složitějších vzorů. Jo, taky tam hraje velkou roli náhoda, ale není to tam v takové míře, jako u kostky. No dobrá, už je mi jasný, kam tím míříš :-). Tvrdit, že neumíme předpovídat počasí je blbost. Lepší by bylo říct, že nejsme schopni předpovídat počasí s určitou přesností, nebo něco na ten způsob. Každopádně, pokud už máme nějakou předpověď (týkající se klimatu nebo počasí), tak ji přece úplně neignorujeme.

Já se nebudu bránit, pokud mi někdo rozumě vysvětlí (použije normální argumenty), proč by se to klima nemělo řešit. Do té doby si budu stát za svým: změna klimatu je reálná hrozba, která by se měla řešit, například snížením emisí CO2. Můžete se tomu bránit jak chcete, vymýšlet optimistické scénáře, ignorovat výsledky experimentů, ale pokud mi nepodáte normální argumenty, nic na svém názoru měnit nehodlám.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Já se nebudu bránit, pokud mi někdo rozumě vysvětlí (použije normální argumenty), proč by se to klima nemělo řešit.
    @paulcz Protože až všichni zhyneme bídnou smrtí způsobenou změnou klimatu, tak budeš moct přijít a vítězoslavně zvolat: "Já vám to říkal!" :-D
  • @paulcz: Probíralo se to tu celkem nedávno, že jedna věc je MODEL, jiná věc je REALITA (nebo možná realizace). Jo, model mi říká, že kostku odhadnu na tu 1/6, realizace říká, že jsem hodil 6. Kdybych dokázal NAPROSTO PŘESNĚ zopakovat všechny vstupní podmínky (vstupní náklon kostky, sílu hodu, rotaci, povrch na který dopadne, hustotu vzduchu,...), hodím znovu 6. Problém je, že stačí nepatrné odchylka a výsledek bude jiný. Tolik teorie a tolik argument, proč mi současná predikce počasí přijde v pořádku... :o)
    Ohledně názoru na změnu klimatu - jednak nějak nedávno vyplynulo na povrch, že si nějakou tu klíčovou statistiku "zelení" falšovali, jednak celkem souhlasím s Klausovým, že je diskutabilní, nakolik je změna klimatu dílem člověka a nakolik přírodní změnou (přirozené střídání doby ledové a teplejších období), a konečně ta pozorování jsou hrozně krátká (celkem se tvrdí, že Karel IV nechával pěstovat ve středních Čechách víno, takže ono zas o tolik chladněji být nemohlo). Tolik ke globálu. Lokální horko ti samozřejmě zvyšuje betonová zástavba a asfalt, kam se podíváš,... stačí vyrazit do přírody.
    Jinak pozor, já neříkám, že by se klima nemělo řešit (ale na rozdíl od "poručíme větru, dešti" si myslím, že je účelnější se na vítr a déšť připravit...), a se snižováním emisí souhlasím (a to ještě spíš kvůli dýchatelnosti vzduchu než a priori kvůli klimatu...) všemi 10ti, jsem proti kácení tropických pralesů (ale praktičtěji jsem rád, že u nás je nyní zalesněná plocha větší než za Marie Terezie)... jen mám bohužel pocit, že spousta lidí takovéto problémy "řeší" jen proto aby ospravedlnili svou práci. Jinak nevím, které experimenty máš na mysli, takže svůj názor na ně ti neřeknu,...
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 11. srpna 2015
    @Jay No zfalsovat si muze kdo chce co chce, to ale na faktech vubec nic nemeni. A hodne lidi, co nesouhlasi s globalnim oteplovanim se proste neshodne na faktech. Pritom pro dokazani toho, ze ke globalnimu oteplovani dochazi ti staci zjednodusene pouze prijmout dva fakta:

1. Mnozstvi koncentrace CO2 se v atmosfere zvysuje. Zdroj (ipcc).
    2. CO2 je sklenikovy plyn. Zdroj (wiki).

S techto dvou faktu se da docela jednoduse odvodit, ze ke globalnimu oteplovani dochazi, a empiricke data toto taky potvrzuji. Samozrejme se da argumentovat, ze za to nemuzou lidi, ale ze je to prirozene. Byt si nemyslim, ze je to prirozene, tak je podle me uplne zbytecne se o tom dohadovat. Nicmene docela dobrym argumentem, ze za to muzou lidi, je rychlost, jakou se koncentrace CO2 zvysila od zacatku prumyslove revoluce (o vice nez 25 %, viz ipcc).
  • @Vena: Nemáš pravdu - vezmu za fakt 1 i 2, tedy z 1 usoudím, že když se koncentrace CO2 zvyšuje, 3. koncentrace něčeho jiného se (o stejnou hodnotu) snižuje.
    (První co mě napadne je vodní pára...)
    4. Vodní pára je skleníkový plyn. Zdroj stejná wiki.
    => Fakta jsou shodná a usoudit z toho můžu leda to, že jsi provedl poměrně ledabylou úvahu nezahrnující ani zdaleka všechny potřebné předpoklady. (BTW česká wiki uvádí i "účinnost" jednotlivých složek CO2 88%, H2O 64%, mraky (H2O v jiné podobě) 84%)
    Takže ANO, fakta jsou fakta - nárůst CO2 je fakt, nárůst CO2 působením člověka považuji za fakt. Zpochybňuji to, že globální teplota souvisí JEN se skleníkovými plyny - Sluneční aktivita, dynamika zemského jádra, oběžná dráha- koukni např. na wiki na tzv. Milankovičovy cykly -, to všechno jsou člověkem neovlivněné jevy a mohou mít na klima celého století řádově důležitější dopad,... proto také "periodicky" se opakující "doba ledová".
    Graf u hesla "globální oteplování" ukazuje cca 0,8°C/100let (otázka je, kolik z toho tvoří skleníkové plyny).
  • Pro zájemce o téma imigrace a proč multikulturalismus selhal:
    http://roklen24.cz/a/w2bwi/i-milos-forman-je-imigrant-no-a-co
    Až na výjimky, jakou je například zmíněný Collier, intelektuální elita Západu zásadní proměnu rázu imigrace zatím příliš nereflektuje. Proto se rozrůstá propast mezi ní a jí ovlivněnými politiky, pracovníky neziskovek a novináři na jedné straně, a širokou veřejností na straně druhé. Evropská veřejnost má sílící dojem, že elity nehájí její zájem (se vším negativním, co k tomu patří, včetně růstu preferencí populistických až extrémistických uskupení nabízejících jednoduchá řešení). To proto, že elity se zapomněly ve dvacátém století. Zapomněly se v době, kdy imigrace byla těžko zpochybnitelným obohacením.
    upraveno 11. srpna 2015
    @Jay Ano, proto jsem v mem prispveku neopomenul pouzit slovo "zjednodusene". Nechtel jsem to komplikovat, protoze nedokazu odhadnout, jak hodne se v problematice globalniho oteplovani vyznaji zdejsi diskutujici. Tak tedy pro tebe 3. bod:
    Koncentrace ostatnich sklenikovych plynu se v atmosfere za poslednich 150 let nesnizila. Zdroj (EPA).

Co se vodni pary tyce, tak jeji mnozstvi v atmosfere zavisi na teplote, a tudiz se vzhledem k teplote chova jako pozitivni zpetna vazba, cimz nasledky globalniho oteplovani umocnuje. Zdroj.

No ale dobre, chapu co se tim asi snazis rict - korelace nerovna se kauzalita, a tedy to, ze zyvseni koncentrace CO2 v atmosfere koreluje se zvysenim prumerne teploty neznamena, ze zvyseni prumerne teploty je zpusobene pouze zvysenim koncentrace CO2. Tezko asi muzu s necim takovym argumentovat. Muj nazor to ale nemeni, protoze vetsina hlavniho proudu vedecke komunity zabyvajici se globalnim oteplovanim s tebou nesouhlasi. Ano, tady mi holt nezbyva nic jineho, nez verit slovu vedecke komunity. Nevidim na tom nic spatneho, klimatolog nejsem.

Milankovičovy cykly: Co jsem to tak pochopil, tak v tomto pripade ale nedochazi tak k rapidnim zmenam, jako v nasem pripade. Takze nechapu, proc by toto melo (byt jenom castecne) vysvetlovat to co se deje.

0,8°C/100let: Ted nevim, jestli narazis na zmenu teploty do ted, nebo predpokladanou zmenu teploty v budoucnu. Co se zmeny teploty v budoucnu tyce, tak 0,8°C do roku 2100 je nejpozitivnejsi odhad (tedy kdyby jsme ted prestali zvysovat mnozstvi CO2 v atmosfere). Dalsi 3 pracovni skupiny mluvi o vyssim zvyseni prumerne teploty. Nejhorsi odhad mluvi o zvyseni o 2,6°C az 4.8°C do konce roku 2100. Viz ipcc.

upraveno 11. srpna 2015
    @Jay Vím moc dobře, že jedna věc je model a jiná realita. Jeden z vyučujících na FI často tvrdí, že modely nám mnohdy slouží pouze k pochopení reality (příkladem mohou být mapy, různé plánky). Je to zjednodušení, protože realita je příliš komplikovaná pro naše mozky. Potom jsou však modely, které nejen slouží k pochopení reality, ale i k předpovědi. Vezmeš-li tu kostku, tak cílem je generování náhodného čísla od 1 do 6. Model kostky, který říká, že s pravděpodobností 1/6 ti padne to a to číslo, představuje něco, co má reálná kostka aproximovat. Nezajímá nás síla hodu, rotace, fyzikální zákony. Cílem modelování počasí je co nejlépe aproximovat realitu, abychom ji byli schopni správně předpovídat.

Ano, stačí nepatrná výchylka a předpověď je v tahu. Přesně toto platí i obráceně pro klima. A pokud někdo zvýší množství CO2 v atmosféře, nemůže vědět, co to udělá s klimatem. Potom si začneš uvědomovat, že bys to měl řešit. Tak uděláš odvážnější krok, cílem bude snížit průměrnou teplotu povrchu na Zemi. Jenomže si neuvědomíš, jaké jsou možné důsledky tohoto kroku a najednou ti se zpožděním 50 let klesne průměrná teplota povrchu o 20 °C.
    jednak nějak nedávno vyplynulo na povrch, že si nějakou tu klíčovou statistiku "zelení" falšovali
    No jasně, ale tvým cílem není to prostě přebrat a říct si "aha! a měl jsem pravdu, celé je to jedna velká konspirace!". Tím ničeho nedosáhneš, maximálně budeš manipulovat s ostatními lidmi, aniž bys měl pádné argumenty. Je důležité vědět, co konkrétně falšovali (klíčová statistika není moc konkrétní), jak na to reagovali ostatní klimatologové a jaký to má dopad na ty předpovědi.
    jednak celkem souhlasím s Klausovým, že je diskutabilní, nakolik je změna klimatu dílem člověka a nakolik přírodní změnou
    To je mi jasný, že je to diskutabilní. Není třeba cílem IPCC komunity toto zkoumat? Řekni mi, protože jsi matematik a asi víš jak je složité provádět výzkum, jak můžeš mít vůbec ponětí o velikosti toho problému, pokud sis maximálně přečetl IPCC report, zhlédl nějaká videa a přečetl publikace? (ani toto beztak 99,99 % kritiků globálního oteplování neudělá) Jak moc je tvůj názor vlastně validní, když neznáš všechny souvislosti? Jak moc je validní Klausův názor? Možná by bylo daleko lepší, kdybys zmínil nějakého klimatologa, který ten problém dokonce ZKOUMÁ. Pokud existuje výzkumný tým, který tomu věnuje obrovské množství času, tak asi nezkoumají úplnou pitomost. Pokud zkoumají pitomost, má přijít jiný výzkumný tým, udělat vlastní analýzy a říct jim "zkoumáte pitomost". Je samozřejmě možný, že někdo dělá výzkum pouze proto, aby měl práci, což se mi protiví taky. Jenomže k tomu musíš mít nějaké podklady, nemůžeš o kdekom prohlašovat, že dělá výzkum pouze, aby měl práci. A i kdyby ano, tak těch výzkumných skupin je více, tedy jedni podvodníci neznamená, že všichni jsou podvodníci.

Musím už asi po třetí zmínit příklad s ozonovou dírou. Píšu o ni proto, že je to podle mě dobrá ukázka toho, jaký vliv může mít lidstvo na životní prostředí. To je jeden z dalších důvodů, proč mi přijde i změna klimatu vlivem lidí REÁLNÁ, nic víc, nic míň v tom nehledej. Pokud nevěřím nějakému výzkumu, tak to neudělám pouze na základě nesympatií k lidem, kteří ten výzkum provádějí. Nebo proto, že se mi nelíbí snižování emisí CO2. Potom jsem prostě zaujatý, nic jiného. A nedokážu si vytvořit nezaujatý názor.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 11. srpna 2015
    Já osobně nemám nic proti snižování emisí CO2 a pod., problém je, že je z toho obrovský kšeft, obchody s emisními povolenkami, dotace solárním baronům, "ekologická" paliva, každých pět let povinně koupit nové auto splňující normu EURO I-X a pod. většina z toho mi přijde jako vyhánění čerta ďáblem.
    upraveno 11. srpna 2015
    @paulcz Jo, presne tak. Strasne zvlastni je, jak lidi nemaji problem uverit nejakemu laikovi, misto toho, aby spis verili nazoru nejakeho vedce, ktery se danou problematikou ve skutecnosti zabyva. Napriklad:
    Homeopatie? ✔
    Vakciny zpusobuji autismus? ✔
    Evoluce? ✘
    Globalni oteplovani? ✘
    Proste lidi neveri vedcum, jinak si toto vysvetlit neumim. A to skoda mluvit o konspiracnich teoriich (iluminati, pristani na mesici, 9/11, "cerveny stit"), tem lidi uveri bez jakehokoli kritickeho mysleni... ale globalni oteplovani je blbost, protoze to rikali na nove. Nechapu.

@flanker.27 Podle me je taky pravda, ze obcas se na to jde spatne. Ale nejak se na to jit proste musi. Ja treba vubec nechapu, proc tolik lidi jezdi ve meste autem do prace. Mame tady hromadnou dopravu, ktera je v Ceske republice na hodne dobre urovni a oproti autu je podstatne levnejsi. Muzeme jezdit na kole nebo chodit pesky. Misto toho se ale proste jezdi auty z nejakeho duvodu. Pritom obecne mi prijde nakup auta extremne nevyhodny, nejen ze za nej utratis hromadu penez, ale pak jeste utracis hromadu penez za palivo, udrzbu, pojistku a STK. A za 7 let abys sel koupit nove auto. Vyhodna investice. A kdyz se nekdo nahodou rozhodne vyjet na kole, tak se na nej troubi :( ... Skoda mluvit o USA, kde auto predstavuje status a musi mit tedy jedno kazdy nactilety.
  • @Vena : Nechápej mě špatně, já neříkám, že ke změně klimatu nedochází, že se na tom člověk nepodílí, ani že emise CO2 jsou OK... Vycházel jsem z toho, co jsi napsal a tam jsi psal o koncentraci (poměr sledované látky k celku), čili jestliže jedno stoupne, druhé musí klesnout,... ale ano, pokud CO2 tvoří 0,03%, pak i při zdvojnásobení koncentrace nemusí být patrný poměrný pokles kyslíku z 20,95% na 20,92%... Opět nic to nemění na tom, že jsi sice vyšel z dvou faktů ale aplikovaný argument byl dalek vědeckému postupu ("S techto dvou faktu se da docela jednoduse odvodit, ze ke globalnimu oteplovani dochazi,...". :o)
    Jinak ano, byl to graf za posledních 100 let.
    @paulcz: První věta totéž co Venovi... Pokud se jedná o zkoumání a vytvoření funkčního modelu, jaká koncentrace bude mít v jakém horizontu jaké dopady, hurá. Pokud se jedná o zkoumání toho, jak lze emise snížit, hurá (ačkoli tohle by nejefektněji vyřešil Ultron odstraněním původců :o))... Pokud se přešlo na reálné kroky na snížení emisí, hurá - sorry, nejsem odborník, proto si to zjednodušuji na Kjótský protokol - zavázali jsme se (Pokud vím, ano a super), dodržujeme (? nevím, ale pokud ne, tak bych čekal, že se bude eskalovat toto), je to dostatečné (měl jsem za to, že ano, že si ta čísla necucali z prstu, ale dohodli to na základě nějaké analýzy, ale kdo ví...). S tímhle žiji ohledně skleníkových plynů, pokud cokoli z toho prokazatelně NENÍ pravda, rád se poučím.. Já neříkám, že lidi nemají vliv na životní prostředí, nebo na klima,... jen by mě zajímalo, nakolik významný, pokud za posledních 100 let jde o 0,8°C nárůst (navíc posledních více než 10 stav téměř konstantní) a nakolik lze přičíst právě na vrub CO2.
    A ne, nezavrhuji cizí názor na základě nesympatií, ale na základě vlastní zkušenosti, na základě úvahy "komu tím prospějí" (není div, že se zveřejňují jen statistiky podporující "to co se dotyčným hodí do krámu" - ostatně víš, jak se stupňuje lež? 1) Lež, 2) Sprostá lež, 3) Statistika), a hlavně toho jak jej dokáže podložit (a jako opravdu podložit, protože tak humpolácká úvaha jako zde předvedl Véna prostě názor shazuje - ostatně všimni si, že neříkám, že nic z toho není pravda, jen poukazuji na zásadní nedostatky v uvedených úvahách)... konkrétní příklad, zde 100% souhlasím s názorem @flanker.27 s nímž jsem se tu několikrát "chytl" (řekl bych tak co 5 stránek... :o)). Shrnu-li to - to, že vznikají modely, které důsledky předpoví je dobře, ale pokud nejsou dostatečně podložené, pak částečné používání výstupů je hysterické plašení (stejně jako kdyby si vytrhl, že jsem v tom modelu počasí připustil, že by za tři roky mohlo být v létě pod nulou...).
    Ostatně, všechny skleníkové plyny údajně zvyšují teplotu o 33°C a jakkoli to v tomhle hicu vyzní masochisticky - "díky za ně".
    Jako matematik ti samozřejmě řeknu, že vybudovat věrohodný model může být sakra problém a obhájit si jej ještě větší... ovšem, pokud takový model NEMÁŠ (včetně analýz, co případná změna 0,5,1,...,10°C bude znamenat), tak věta "Do té doby si budu stát za svým: změna klimatu je reálná hrozba, která by se měla řešit, například snížením emisí CO2." je výkřikem do tmy stylu "nebezpečí střetu s mimozemským tělesem...", "Nebezpečí jaderné války",... Jo, je to riziko. Umíme jej ovlivnit čí řídit? No, pokud jej neumíme ani odhadnout, tak odpověď zní NE!
    upraveno 11. srpna 2015
    @flanker.27 Tak ten způsob, jak se snižují emise je samozřejmě zase na další předlouhou diskuzi. A popravdě, sám nevím, jak by se na to mělo jít. Naštěstí o tom nerozhoduju, spíš se snažím zamyslet nad tím, jestli je to rozhodnutí vůbec oprávněné (nemyslím tím oprávněné použít tu a tu konkrétní metodu, ale použít nějakou metodu).

@Vena Jo, to souhlasím (a i s ostatním, co píšeš). Nicméně tohoto fóra se to podle mě netýká (vím, že je ti to jasné, jen to tak zmiňuju), tady si člověk až na výjimky přečte rozumné argumenty :-) (nevím, proč se ten smajlík tak usmívá, není to myšleno jako sarkasmus)

@Jay
    ostatně víš, jak se stupňuje lež? 1) Lež, 2) Sprostá lež, 3) Statistika
    No a já si říkal, kde jsem to jen slyšel (nedávno jsem to použil) :-)

Co se týče toho "výkřiku do tmy", tak tam ti teda vůbec nerozumím. Umíme ovlivnit klima? Pravděpodobně ano. Umíme předpovědět klima? Umíme, děláme to, nejsem si jist, jak moc dobře, ale je to stejné, jako u toho počasí o kterém si mě sám přesvědčoval, že předpovědět umíme. Je samozřejmě na zvážení, jak velká hrozba to je. Nebezpečí střetu s mimozemským tělesem je úplně absurdní (no dobře, úplně absurdní ne, ale velmi minimální). Předpověď trasy hurikánu, nebo předpověď tsunami už tak absurdní není. Klima je někde mezi, nedokážu říct přesně kde, jen si myslím, že to stačí na to, abychom se tím zabývali.

Hele, já s tebou ze značné části souhlasím, jen prostě nevidím důvod, proč to klima podceňovat (podceňování samozřejmě vyjadřuje subjektivní názor).
    upraveno 11. srpna 2015
    @Jay
    Nechápej mě špatně, já neříkám, že ke změně klimatu nedochází, že se na tom člověk nepodílí, ani že emise CO2 jsou OK
    No pokud te chapu spravne, tak tvrdis, ze globalni oteplovani je zpusobene relevantni mirou Milankovicovy cykly. Coz je v rozporu s nazorem vetsiny vedcu.
    Vycházel jsem z toho, co jsi napsal a tam jsi psal o koncentraci (poměr sledované látky k celku)
    No myslel jsem spis mnozstvi, uz je to davno, co jsem naposledy pouzil slovo "koncentrace", tak jsem asi zapomel jeho spravny vyznam, promin za zbytecny zmatek.
    Opět nic to nemění na tom, že jsi sice vyšel z dvou faktů ale aplikovaný argument byl dalek vědeckému postupu ("S techto dvou faktu se da docela jednoduse odvodit, ze ke globalnimu oteplovani dochazi,...". :o)
    Toto je ale casto argument, ktery nekteri vedci (hlavne Bill Nye) pouzivaji pro presvedceni siroke verjnosti o globalnim oteplovani. Ja jen ze jsem si ho nevymyslel. Je sice zjednoduseny (jak jsem rikal), ale podle me je to porad hodne dobry argument, protoze zdaleka nejrelevantnejsi pricinou globalniho oteplovani je CO2.
  • @Vena: Znáš "Metody důkazu"? - Důkaz skupinou ("většina vědců") je skoro stejně dobrá jako důkaz nezájmem "Kdo chce, abych to zdlouhavě dokazoval" a zdaleka nemá na důkaz přestávkou "Po přestávce si dokážeme,... Jak jsme si dokázali před přestávkou". A nebo třeba Sheldon Cooper "ano a taky žiješ u matky, ale ani to není důvod pro použití hliníku místo karbonových vláken"...
    Jako sorry ale "CO2 přibývá", "CO2 je skleníkový plyn" => GO není DŮKAZ, to je hypotéza. Odhlédnu-li od toho, co jsem vytýkal (chybí tam tucet předpokladů typu neubývají jiné skleníkové plyny, GO je jen a pouze vliv skleníkových plynů... což už nutně nemusejí být tek jasné fakta...), tak hypotéza má takovou nemilou vlastnost, že z principu nejde dokázat, jde pouze podložit velmi věrohodným modelem,... a naopak lze snadno vyvrátit, když se objeví jedno jediné pozorování mimo očekávání.
    Ohledně GO - ještě jednou, nerozporuji, že k němu dochází, ale pokud k němu dochází vlivem CO2, pak moc nerozumím, proč to neroste posledních 10 let, kdy nepochybuji, že do ovzduší se vypouští více CO2, než mizí. Co říkám je, že je dobře se tím zabývat, ale pro mě jako pro smrtelníka "stačí Kjóto" ve víře, že bylo stanoveno odborníky na základě vyčíslení jednak "nákladů na snížení emisí" (co, zastavíme uhelné elektrárny a přejdeme na slunce, vítr, vodu? ... nebo přijde na milost jádro !HURÁ!? Vykydlíme farmy s dobytkem (prdí a dýchají) Ne, já chci stejk!?, nebo možná opravdu na Zemi žije víc lidí než udržitelně unese... ) druhak "ekologických dopadů, jimž se předchází" (a opět jsme u predikčního modelu - extrapolace JE prostě jedna velká nejistota) - při stávajících emisích budou dopady během následujících let jaké (posun v teplotě, praktické škody), při snížení či zvýšení emisí o 10%, jaký bude dopad. Dokud neexistuje věrohodný model tohoto, co bude, tak se hrozně těžko omezuje to, co bychom neměli dělat, protože si myslíme, že to není dobře... Lenost a pohodlnost je hrozná potvora.
    upraveno 12. srpna 2015
    @Jay
    Znáš "Metody důkazu"?
    Ano. Ne, nikdo se tady nesnazi nic dokazat "dukazem skupinou", nevim, kde jsi na to prisel.
    Jako sorry ale "CO2 přibývá", "CO2 je skleníkový plyn" => GO není DŮKAZ, to je hypotéza.
    No kdyz ty to zenes do extremnich formalismu, ja jsem tady formalne nic nedokazoval, protoze jsem si vedom toho, ze to v kontextu s GO nejde. Kdyz nekdo napise "dukaz", obzvlast na beznem diskuzinim foru, tak opravdu automaticky nema na mysli matematicky dukaz. Je pravda, ze jsem toto mel zduraznit napr. pouzitim slova "pravdepodobne", treba takhle:
    S techto dvou faktu se da docela jednoduse odvodit, ze ke globalnimu oteplovani pravdepodobne dochazi
    Ohledně GO - ještě jednou, nerozporuji, že k němu dochází, ale pokud k němu dochází vlivem CO2, pak moc nerozumím, proč to neroste posledních 10 let, kdy nepochybuji, že do ovzduší se vypouští více CO2, než mizí.
    Treba je tam nejake zpozdeni, stejne jako u CFC. Nevim. Ale to neznamena, ze ke GO vlivem CO2 nedochazi.
    Co říkám je, že je dobře se tím zabývat, ale pro mě jako pro smrtelníka "stačí Kjóto" ve víře, že bylo stanoveno odborníky na základě vyčíslení jednak "nákladů na snížení emisí", druhak "ekologických dopadů, jimž se předchází" - při stávajících emisích budou dopady během následujících let jaké (posun v teplotě, praktické škody), při snížení či zvýšení emisí o 10%, jaký bude dopad. Dokud neexistuje věrohodný model tohoto, co bude, tak se hrozně těžko omezuje to, co bychom neměli dělat, protože si myslíme, že to není dobře... Lenost a pohodlnost je hrozná potvora.
    No timhle se urcite vedci zabyvaji, shrnuje to napriklad 2. pracovni skupina IPCC. Vem si ciste stoupani hladiny oceanu, IPCC:
    Sea-level rise can increase the damage caused by storms because mean water level (the base level for storm effects) is higher, waves can attack higher on the shore profile, and coastal erosion often is accelerated, bringing structures nearer the shoreline and potentially removing protection offered by dunes and other protective features. The Heinz Center (2000) estimates that roughly 1,500 homes in the United States will be lost to coastal erosion each year for several decades, at a cost to property owners of US$530 million yr-1. Most of the losses over the next 60 years will be in low-lying areas that also are subject to flooding, although some damage will be along eroding bluffs or cliffs. West et al. (2001) estimate that the increase in storm damage because of sea-level rise increases the direct damages of sea-level rise from erosion of the shoreline by 5%, but storm damage could be as much as 20% of other sea-level rise damages. They also developed a method for evaluating the effects of investor decisions to repair storm damage on the net economic impacts of rising sea level in the United States. Neumann et al. (2000) have estimated that a 0.5-m sea-level rise by 2100 could cause cumulative impacts to U.S. coastal property of US$20 billion to US$150 billion and that more extensive damage could result if climate change increases storm frequency or intensity.
    Ja teda rozhodne nejsem pro okamzite zakazani vsech tepelnych elektraren a spalovacich motoru, to by nas poslalo zpatky na stromy. Ale nejaky tlak na verejnost by se podle me vyvijet mel (treba v podobe dani).
  • @Vena: Ok, takže jsme u toho, co říkám od začátku (byť možná ne zřetelně).
    Máme fakta (emise CO2, růst teploty, máme Kjóto) a máme model, co stávající růst teploty způsobí za 100 let.
    Co nemáme (alespoň já jako běžný smrtelník, který se o to nezajímal) je to klíčové - jak moc se sníží oteplení snížením emisí na nulu (jak říkám - za 100 let růstu průmyslu, vzestup teploty o 0,8°C mi nepřijde jako tragédie a už vůbec neumím říct, kolik z těch 0,8°C tvoří produkce CO2, kolik třeba hromadná asfaltizace...), případně šokem +-10%. A teď trochu cíleně "přestřelím" - pokud náklady na snížení emisí jsou větší než škody, které ty emise způsobí, pak je jednodušší připravit se na následky, než řešit příčiny.
    Jak říkám - globální oteplování, emise CO2 jsou EE jsou pro mě víceméně fakta, ale nemíním z toho hysterčit (stejně jako z možnosti srážky Země s meteorem a tlačení na vybudování globální protimeteorové obrany). Zprávy jako "Kjóto nepostačuje", "MY Kjóto nepodepsali", "Kjóto MY nedodržujem" a tak by pro mě bývaly asi byly o dost více alarmující.
    upraveno 12. srpna 2015
    @Jay
    a máme model, co stávající růst teploty způsobí za 100 let.
    A co bys cekal? Kdyz se znazime predpovedet budoucnost, tak tezko o ni budeme mit fakta.
    Co nemáme (alespoň já jako běžný smrtelník, který se o to nezajímal) je to klíčové - jak moc se sníží oteplení snížením emisí na nulu
    Opet, co bys cekal? Vzdyt prece nemuzeme mit fakta o budoucnosti (pokud nemame stroj casu). Jedine modely. A pokud by ses vzdy odmital prizpusobit na zaklade "pouhych" modelu, tak by jsi dnes mel pekny problem, protoze CFC by nasi ozonovou diru pravdepodobne zlikvidovalo.
    0,8°C mi nepřijde jako tragédie
    0,8°C podle me taky neni zas tak moc, kdyby to tak zustalo. Jenze ten rust bude pravdepodobne pokracovat dale (pokud se nezacne neco delat), takze se drive ci pozdej dockas nejakych problemu.
    pokud náklady na snížení emisí jsou větší než škody, které ty emise způsobí, pak je jednodušší připravit se na následky, než řešit příčiny
    To je ale hodne velke pokud. Naklady na snizeni emisi podle me i v extremnim pripade nemuzou byt tak velke, jako naklady na prizpusobeni se rostouci teplote a stoupani hladiny oceanu, protoze tyto naklady muzou rust de facto do nekonecna, pokud teplota pokracuje v rustu a oceany stoupaji. Dejme tomu ze v horizontu 50 let by byly naklady na prizpusobeni se globalnimu oteplovani relativne male, v horizontu 200 let by ale mohly byt astronomicke. Naklady na snizeni emisi se chovaj presne obracene.
    Jak říkám - globální oteplování, emise CO2 jsou EE jsou pro mě víceméně fakta, ale nemíním z toho hysterčit
    Nikdo ti nerika at hystercis, ja taky nehystercim. Ale prijmout GO jako potencionalni hrozbu a prizpusobit na jeho zaklade sve politicke a ekonomicke rozhodnuti by podle me mel kazdy.
    stejně jako z možnosti srážky Země s meteorem a tlačení na vybudování globální protimeteorové obrany
    Kdyby ale sance, ze nas za 100 let nejaky meteor srazi, byla treba 95%, tak by jsi urcite souhlasil, ze je treba neco delat.
  • upraveno 12. srpna 2015
    flanker.27 napsal(a):

Já osobně nemám nic proti snižování emisí CO2 a pod., problém je, že je z toho obrovský kšeft, obchody s emisními povolenkami, dotace solárním baronům, "ekologická" paliva, každých pět let povinně koupit nové auto splňující normu EURO I-X a pod. většina z toho mi přijde jako vyhánění čerta ďáblem.

To je pravda, v některých případech se může jednat i o dvousečnou zbraň, jeden problém zaplácnem palivem z řepky a kukuřice, ale zaděláváme pomalu na další, ale to nevadí, hlavně když to někdo zaplatí.

• Včera jsem si na gorille přečetl že Brumbál byl gay, můj život už nikdy nebude jako dřív. Nyní můžete pokračovat v diskuzi o světových problemech :D
  • JayJay
    upraveno 12. srpna 2015
    @Vena: Stále další chyby v úvaze...
    Abys mohl udělat kvalifikované rozhodnutí, MUSÍŠ mít rozumný věrohodný model a vědci jsou od toho, aby ti určili, jak moc je nepřesný. Pokud hypoteticky mám z modelu varianty
    1) stávající emise, 2100 +1°C => škody 100 jednotek
    2) emise -10% , 2100 +0,9°C => škody 90 jednotek, náklady na snížení emisí o 10% - 200 (tam jsou taky opakující se náklady,...), tak je lepší řešit dopady (chraň Bůh, aby tomu bylo takhle).
    Ostatně technicky vzato, vzestup oceánu táním ledovců je omezen na roztání všech ledovců,...
    Ale OK, zjednodušeně, jaký máš názor na Kjótský protokol - Dodržujeme jej? Je dostatečný? Etc.
    Ani jeden krajní scénář (neřešme CO x soustřeďme se na likvidaci za každou cenu) NENÍ řešení.
    Ostatně CO2 mi víc vadí kvůli kvalitě ovzduší, než kvůli těm 0,8°C za které možná ani nemůže za celé...
    Jinak co je tlak na veřejnost? - dýchání jednotlivce to nebude, to je apriori průmysl a u toho se emisní povolenky už pár let řeší, že? (jen jestli neobjevuješ Ameriku nějaký ten pátek po Columbovi...)
    upraveno 12. srpna 2015
    @Jay
    Abys mohl udělat kvalifikované rozhodnutí, MUSÍŠ mít rozumný věrohodný model a vědci jsou od toho, aby ti určili, jak moc je nepřesný.
    Delas, jako by nekdo tvrdil opak. Zbytecne plytvas slovy.
    Ostatně technicky vzato, vzestup oceánu táním ledovců je omezen na roztání všech ledovců,...
    Ne. Tani ledovcu je jedna z pricin stoupani hladiny ocenau. Dalsi je teplota, cim vyssi teplota oceanu, tim vice se voda z oceanu rozpina.
    Ale OK, zjednodušeně, jaký máš názor na Kjótský protokol - Dodržujeme jej? Je dostatečný?
    Neznam presny obsah, ale prijde mi zvlastni, restrikce na emise se tykaji jenom vyspelych zemi, a treba Ciny a Indie ne (coz jsou zeme na druhem a tretim miste podle velikosti CO2 emisi, pokud se nepletu). V USA to ocividne odmitli ratifikovat, v Kanade od toho ustoupili... asi z toho nic moc nebude.
    Ani jeden krajní scénář (neřešme CO x soustřeďme se na likvidaci za každou cenu) NENÍ řešení.
    Zase, delas jako by snad nekdo rikal, ze musime pristoupit na jedno z krajnich reseni.
    Ostatně CO2 mi víc vadí kvůli kvalitě ovzduší, než kvůli těm 0,8°C za které možná ani nemůže za celé...
    Jak CO2 ovlivnuje kvalitu ovzdusi?
    Jinak co je tlak na veřejnost?
    V pred-predchozim prispevku jsem to rikal. Dane. Treba osvobozeni od dani, pokud si koupis elektricke/hybridni auto, pro zacatek. Tak jak to je ted treba v Norsku. Nebo naopak treba zvyseni dani na pohonne latky. Mnoho moznosti.
  • sfik napsal(a):

Včera jsem si na gorille přečetl že Brumbál byl gay, můj život už nikdy nebude jako dřív. Nyní můžete pokračovat v diskuzi o světových problemech :D

To už Rowlingová řekla v roce 2007 :D

image
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @sfik Máš s tím problém? :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.