Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
A pokud se přidáte do diskuze do 15 minut od založení topicu. Dostanete zdarma dobrý pocit ;-)
Sem s Vašimi názory :-)
U Amarouna si píšu do profilu :-))
Co jsem párkrát viděl různý spisy a mapky s tima haplotypama a chromozomama a bůhví čím ještě tak mi přišlo, že češi nebo spíš obyvatelé ČR jsou spíš ta indoevrposká západní skupina. Prostě že jsme spíš slavizovaný germáni.
Ale adieu děcka, bezva se s Váma kecá, ale já si mažu plnit své manželské povinnosti - je to úděl nás žen a ze všech údělů ten nejpříjemnější :-p :-*
Laicky mám dojem,že někdy v první polovině 16.století muselo dojít k nějakému přelomu... Vždyť ještě roku 1504 se čeští žoldnéři tvrdě bijí u Schongrabenu(a o tom jakou měli Češi pověst svědčí i to,že si Maximilián I. nechal tuhle "potyčku" vytesat na katafalk).O 25 let později jsou už češi zoufale neochotní vytáhnout za hranice proti Turkům,stavoský odboj z roku 1547 je vyloženě tragikomický(a to by solidním vojenským vystoupením mohli Ferdinanda pořádně zmáčknout....)
Ostatně vítězství u Lipska můžeme přičíst částečně i českému národu... Viz Radecký a Schwarzenberg
Stejně tak třicetiletá válka... A za doby R-U byla snad 1/3 armády Čechů :-)
Teď mne napadá jak to vlastně bylo za WWI jestli R-U mělo taky nějaké Čechy ve velení...
Navíc stavovské povstání z roku 1547 bylo hlavně dílem několika radikálů, většina se do něj buď nezapojila, nebo jen s malým nadšením. A plést do středověku něco jako vlastenectví, je pitomost - Čechům nebo Moravanům bylo většinou upřímně jedno, co se děje s tím druhým a drtivá většina středověkých armád byly žoldnéři, tudíž je absolutně na nic zjišťovat národnostní složení armád. Třeba onen pověstný poslední "moravský" praporec na Bílé hoře byl složen hlavně z Němců.
Anelys: Ale proč? Podle téhle logiky by nejzajímavější byla doba kamenná, protože o ní nevíme zhola nic.
Petra13: To je co za období? Řím měl dost významnou úlohu i ve středověku.