Kdy Martin dopíše DwD?

upraveno 3. února 2011 v George R.R. Martin
Četli jste Americké bohy od Neila Gaimana? Lidé ve vesnici zavezli doprostřed zmrzlého rybníka auto a sázeli den a hodinu kdy se pod ním led rozlomí.
Co takhle tip, který den se objeví na oficiálních stránkách zpráva, že Tanec s draky byl dopsán?
Můj soukromý tip (dost optimistický, ale já jsem optimista) je 11.9.2007
1678911

Komentáře

• upraveno 21. ledna 2011
    keď som čítal súhrn, normálne som očakával pointu:.... a je to dnes! inu, stále som ešte optimista/naivista :)
    Březen. 2015.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. ledna 2011
    No, abyste se nehádali tak 18. germinal 2011 (den ciguë, čili bolehlav, teda na moje narozeniny).
    OT - k Zaklínači Sapkowski (Zaklínač) je podle mě asi to nejlepší, co jsem kdy četl. Povídky jsou asi literárně "učesanější", ale Sága mi přišla jako něco fenomenálního, obzvlášť čtvrtý díl, který je vyprávěný z různých pohledů. A přišlo mi, že se postupně zlepšoval, ikdyž konec byl jako když utne. Nemoh jsem se zbavit pocitu, že nevěděl, co dál, tak to utnul. A to, že se Ciri odteleportovalal na Avalon, to považuju za hodně velké škobrtnutí. Všechny úchylnosti, co tam jsou, se mi líbí, protože úchylnosti já rád, aspoň si to přiznám :) Vadily mi některé literární výlety do jiných žánrů, jako např. když to stylem humoru začínalo připomínat Pratchetta. Jinak, nemohl jsem se zbavit dojmu, že až na velmi málo čestných výjimek byly všechny ženy v sáze mrchy. Říkal jsem si, jestli náhodou nemá spisovatel v tomhle směru nějaký problém.
    Flanker.27 píše:
    No, abyste se nehádali tak 18. germinal 2011 (den ciguë, čili bolehlav, teda na moje narozeniny).

Nebo na A. D. MMXII VI Kalendis Januarii, tedy 27. 12. 2011. :-)
    upraveno 22. ledna 2011
    Nojo, Juliánský kaledář je takz možno angažovat :))
  • upraveno 22. ledna 2011
    Flanker.27 píše:
    Nojo, Juliánský kaledář je takz možno angažovat :))

Nebo A. D. MMXI in die sancti Ioannis, zase podle Gregoriánského kalendáře. ;)
    Olorin píše:
    Flanker.27 píše:

Nebo na A. D. MMXII VI Kalendis Januarii, tedy 27. 12. 2011. :-)

Skvělý způsob, jak někoho dezorientovat a ukázat mu, kolik toho neumí :(

Juliánský teď (2011) jde šejdrem o kolik? 15 dní?

Tj. 12.12. 2011? Sympatické číslo.

Kalendis ... no, viděl jsem Kalendas (s "A") ... to je ale asi jedno :)
    pipux - Tak já zase neznám Francouzský revoluční kalendář, no. :-)

Každopádně, abych to uvedl na pravou míru. Dnes je Jul. kal. zpožděný o 13 dní, ale s tímhle údajem jsem nepracoval, prostě jsem aplikoval tabulku na současnost, takže se omlouvám.

Takže bych měl napsat A. D. MMXII VI Idus Januarii. Já to z hlavy taky neumím, ale náhodou mám u sebe tabulky. Kalendy se vždycky počítají o měsíc dříve, když jsem tedy psal lednové kalendy roku 2012, tak jsem tím myslel konec prosince 2011. Navíc pravidlo u kalend zní, že když k počtu dnů předešlého měsíce přičteš 2 a odečteš číslem kalend, tak ti vyjde správné datum, tedy 31 (Prosinec) + 2 - 6 = 27. ;)
    upraveno 22. ledna 2011
    pipux: To nic, já se musel podívat na wikipedii, jak to přesně je, a teď tady machruju. To datum je 7.4., samozřejmě správně bych to měl ještě odpočítat od roku 1792, takže by to byl rok 219.
    Olorin píše:
    Navíc pravidlo u kalend zní, že když k počtu dnů předešlého měsíce přičteš 2 a odečteš číslem kalend, tak ti vyjde správné datum, tedy 31 (Prosinec) + 2 - 6 = 27. ;)

Paráda, díky za tip :)

Flanker.27 píše:
    To datum je 7.4., samozřejmě správně bych to měl ještě odpočítat od roku 1792, takže by to byl rok 219.

Jsi dobrý - asi jediný, kdo tu tento kalendář (aspoň trochu) ovládá.

Jinak ale s tímto kalendářem opatrně - zkus někde zmínit, že se pracuje devět dní na jeden den nicnedělání, a dovedeš si představit tu hysterii :)

...

Zpět ke Georgi Martinovi: odhady, samé odhady ... na kdy pak očekáváte vydání The Winds of Winter a finálního A Dream of Spring? :)
    TWoW - cca 15. září 2012 v 9 hodin 23 minut.

ADoS - cca 3. května 2013 v 9 hodin a 24 minut.

Oba dva údaje +/- 5 let.
    upraveno 22. ledna 2011
    pipux: Njn, 3 tejdny po 10 dnech v měsíci, to by byl opruz. Ale ve Francii by si vystávkovali třídenní víkend.
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 23. ledna 2011
    pipux píše:
    Zpět ke Georgi Martinovi: odhady, samé odhady ... na kdy pak očekáváte vydání The Winds of Winter a finálního A Dream of Spring? :)

Ty už nevyjdou. DwD bude poslední co (možná) dopíše.
  • upraveno 23. ledna 2011
    Thorar píše:
    Ty už nevyjdou. DwD bude poslední co (možná) dopíše.

To je bohužel asi nejlepší odhad co tady může zaznít.
  • upraveno 23. ledna 2011
    to je odhad, ktorý neakceptujem, kým bude akákoľvek iná možnosť
  • upraveno 27. ledna 2011
    ok, ďalšia drobná silna na našej strane. Martinov asistent napísal knihu a dopisuje jej druhý diel. a martin evidentne by bol nerád, keby ju dopísal skôr ako on Tanec.

tak šup, šup majstre, chceme vedieť kto je Studenoruký, čo je s Benjenom (je to tá istá otázka?), ako skrotiť draky, ako brániť Zeď....
    No dneska by do toho měl pěkně hrábnout, páč jinak nestihne můj tip :-)
    dnes sem na twitteru potkal (alek asi taky) datum 29.9.2011 - ale byly u toho otazniky a vykricniky, tak sem to moc nepochopil

a ted to zpetne nemuzu dohledat...
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 27. ledna 2011
    Tak to by odpovídalo datu vydání knížky které se uvádí 30.9. 2011 jak už jsem psal.
  • upraveno 28. ledna 2011
    Trochu jsem se nudil, tak jsem něco přeložil do latiny. Takovej kompletní překlad celé knihy, to by bylo zajímavé. Kdysi jsem narazil na amatérský překlad první kapitoly Společenstva prstenů. :-)

Carmen glaciei et ignis - Píseň ledu a ohně

Hiems venit - Zima se blíží

Ludus de cathedris - Hra o trůny

Conflictus regium - Střet králů

Tumultus gladiorum - Bouře mečů

Convivium pro corvis - Hostina pro vrány

Chorea cum draconibus - Tanec s draky
  • upraveno 28. ledna 2011
    pekne :) aj zvučné.
  • upraveno 29. ledna 2011
    Jo, už jsem to našel. Tady je jejich překlad známé básně Jeden prsten vládne všem...:

Tres Anuli sub caelo Regibus Elbicis (Tři prsteny pro krále elfů pod nebem)

Septem Dominis Nanis in hypogeis ex saxo, (Sedm pánům trpaslíků v síních z kamene)

Novem moriendum Mortalibus damnatis, (Devět mužům, každý je k smrti odsouzen)

Unus Domino Atro qui sedet in solio atro (Jeden pro temného Pána, jenž dlí na svém trůně)

In Terra Mordore operta Umbris (V zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem)

Unus Anulus eos omnes regendos, Unus Anulus eos inveniendos, (Jeden Prsten vládne všem, jeden jim všem káže)

Unus Anulus eos omnes conferendos et in tenebris vinciendos (Jeden všechny přivede, do temnoty sváže)

In Terra Mordore operta Umbris (V zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem)

Pozn. Použil jsem překlad z českého vydání, takže to latinskému textu přeloženému z anglického originálu občas neodpovídá.

A tady je odkaz na stránky s překladem. :-)
    Pěkně to zní, pravda. Mnohem líp než dothračtina (PDF slovník).
    Mek vezh indelat eveth ajjala. Qazat chiori adakhat at jorok silokh. :-D
  • upraveno 3. února 2011
    1 Thw al-Hijjah 1432 A.H. nebo tak nějak :)
    upraveno 3. února 2011
    5 hřebců v noci pije vodu? 9 žen zítra sní jednu cereálii?
  • upraveno 3. února 2011
    Flanker.27 - Chudáci ženy, což? :-D
    upraveno 3. února 2011
    I dothracké ženy si zjevně hlídají příjem energie :))
  • upraveno 17. února 2011
    ztratil se mi můj avatar.. :( musí zaskočit honza nedvěd...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.