Hra o trůny 6x02 - Domov - Ice & Fire

upraveno 6. května 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6x02 - Domov - Ice & Fire

Bran prochází výcvikem s Tříokou vránou. Jamie radí Tommenovi. Tyrion hledá východisko. Ramsay má plán. Greyjoyové se vrací na scénu. Thorne na Černém hradě se chystá upevnit svou pozici. Režie: Jeremy Podeswa Scénář: Dave Hill

Číst celý článek zde

124

Komentáře

• upraveno 7. května 2016
    Crocuta napsal(a):

Ano, doufám že to pořádně roztočí, vykuchá Ramsayho a jeho střeva rozvěsí po celém Zimohradu, porazí lannisterskou armádu, Cersei oběsí, Jaimemu usekne druhou ruku, Tomena pošle na vychování do Dorne a sám usedne na Železný trůn a k tomu pojme za manželku Dany a založí spolu dynastii, která bude vládnout moudře a spravedlivě v Západozemí a zároveň v Mereenu prostřednictvím Tyriona. Sansa by mohla být strážkyní severu, za muže by si mohla vzít Obrozhoubu, ten by mi k ní docela pasoval :-D .

;-) I to je možné!
    Magister_Peditum napsal(a):

@Dreamer To nevím, ale když nemají problém ani s vlastními sourozenci, tak synovec bude možná brán jako úplně cizí člověk. :-D

:applause: To je taky fakt!
  • Crocuta napsal(a):

Sansa by mohla být strážkyní severu, za muže by si mohla vzít Obrozhoubu, ten by mi k ní docela pasoval :-D .

Tohle bys snad nepřál ani jednomu z nich :D
  • Mě by se k sobě také líbili :)
    Jejich děti by byly určitě políbené ohněm :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jenom aby tohle políbení rozdejchaly...
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Nyní se mi podařilo podívat se na upoutávku na epizodu 3 a začínám přemášlet, že se začnu koukat na seriál :) Možná to konečně začne být zajímavý :D
  • Ještě dovětek k těm příbuzenským techtlím-mechtlím. Synovce si může žena bez problémů vzít i v našem právním řádu, byť to někomu může přijít ne zrovna košer :-D . V Západozemí si v tomhle směru každý stejně dělá co chce a kdyby spolu skončily mé dvě oblíbené postavy (a hlavně kdyby pořádně zatočily s těmi nenáviděnými :spike: ), já bych byl spokojen :-D.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Tak ve středověku a vlastně dlouho do 19. století byly sňatky mezi příbuznými poměrně běžné, stačí se podívat na dějiny šlechtických rodů, incest v minulosti nebyl nic nenormálního, papež dokonce mohl právní formu příbuzenství zrušit. Sňatky mezi bratranci a sestřenicemi nebyly nic nenormálního

Do úplného extrému to dotáhli stáří Egypťané, kvůli zachování čistoty božské linie faraona byly běžné sňatky mezi sourozenci. Co mi to jen připomíná? :D
  • @Achileus ono jde spíš o tu provázanost - do extrému to dovedli Habsburkové kteří v tom udělali opravdu paseku :D bratranci a sestřenice nebyli vyjímka jak říkáš ale opravdu potřebovali ten dispens od papaže
    image
    tady rodokmen Habsburků který vede až ke Karlovi na kterém se to opravdu podepsalo :D
    image
  • tady je pěkně i s barvičkama :)
    image
    proto neveřím že by Targaryeni nebyli po třech generacích naprosto zmutovaná a sterilní rodinka
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Namiesto Maria som čítal Mana of Spain. A kukám kukám, čo si to preboha vzal.
  • se tam někomu vloudila chybička ale tady jde o celkový obraz :D
  • @DanielSvatoš to je slušnej hnus u Habsburků, ještě, že Martin si ten po generace trvající incest může ospravedlňovat tím, že je to fantasy :D
    U Habsburků to byl asi extrém, ale jinak to bylo v panovnických rodech běžné, i královna Viktorie si vzala svého bratrance. Panovnické rody byly tehdy už tak provázané sňatky, že asi ani nebylo kde brát "čerstvou krev".
  • Viktorie to dala celkově dohromady protože si myslela že tak nebude válka
    image
    Mikuláš a Jiří (bratranci tuším)
    Však 1. Světovou proti sobě vedli tři bratranci.
    Britský král a indický císař Jiří V. byl bratranec ruského cara Mikuláše II. a zároveň německého císaře Viléma II.
    @DanielSvatoš Ano Habsburkové, Karel II. Španělský je odstrašující příklad jak dopadá křížení příbuzných po několik generací, ale podobných jako on bylo víc. Ferdinand V., jeho bratr, který byl otec Františka Josefa, korunní princ Rudolf a samozřejmě Rudolf II.
    Však si František Ferdinand d' Este povzdechl, že v důsledku sňatků mezi příbuznými je polovina Habsburků dementní, nebo trpí epilepsií. Myslím, že byl hodně laskavý.

Ale jak napsal@flanker.27 u panovnických rodů to bylo celkem běžné, třeba Přemyslovci se neustále ženili s Wittelsbachy, Arpádovci, Wettiny, Babenberky, Piastovci, občas se objevily příslušnice, nebo příslušníci jiných rodů, ale to jen sporadicky. Ono se o tom moc nemluví, ale poslední Přemyslovci měli taky zajímavé psychické problémy Václav I. nedokázal usnout v blízkosti zlata a nesnášel vyzvánění kostelních zvonů, Přemysl Otakar II. byl extrémně náladový, navíc byl tak trochu sociopat, Václav II. extrémně náladový se sklony k depresím, ale tam to mohlo mít i jiné příčiny a Eliška Přemyslovna byla hysterická a byla paranoidní
  • upraveno 8. května 2016
    @Achileus a tak to třeba i všichni Lucemburkové byli těžcí cholerikové včetně Karla IV. :) Karel to mohl mít po mámě (jak říkáš Eliška-hysterka)
    Nejhorší byl samozřejme Václav který to měl nejem po Kájovi ale také po své polské matce z rodu Piastovců. kteří to taky solidně míchali :) myslím že se to postupně nevyhlo žádnému šlechtickému rodu
  • Myslím, že Ramsay už se veze na eskalátorech ke svému pádu. Jak se poučili někteří římští císařové, nikdo nemá rád, když mu vládne úplný nevypočitatelný magor :-) Ale jeho nejdůležitější chyba byla, když si nechal utéct Sansu. Místo toho, aby ji choval jako ve vatě, protože byla to nejvzácnější, co měl, v podstatě jí dodal odvahy k útěku, protože situaci postavil tak, že než on, to je lepší skočit z hradeb (ať už tam je dost sněhu, nebo není). A bez Sansy je v pytli. Břetislav by taky nebyl dlouho českým knížetem, kdyby mu Jitka se Svinibrodu práskla do bot. Čím horší původ má ambiciozní otec, tím urozenější musí být matka, aby jejich děti někdo bral vážně.

Navíc bych řekla, že se vypanikařil moc brzo. Když uvážíme novorozeneckou úmrtnost v dobách, kdy se farmafirmy ještě nesnažily umořit novorozence hexou a mmr :-) , stačilo vsadit na viry proti imunitnímu systému malého bratra.

A když už teda vzal otce i mimino, jako naprostá marnotratnost se mi jeví chudák Walda. Nejen že si nasere spojence, ale ještě zahodí vysoce urozenou ženu, kterou mohl za někoho za odměnu provdat. Dokonce i Martellové se Tywina furt ptali, proč i Elia, čímž naznačovali, že děti by teda překousli, to se dá pochopit, ale Elia, to už je moc.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Tyna no podla mna si Ramsey myslel, ze ho otec zabije alebo odoberie mu jeho moc tak okrem toho, ze je sialeny atd., aj preto zakrocil prvy a razne.
    @DanielSvatoš Lucemburkové museli mít nějaké genetické zatížení, které mělo i jiné dopady, když vezmeme, že Václav IV. přes dvě manželství a četné zálety neměl žádné potomky, Zikmund s bídou zplodil jednu dceru a rovněž ani jedna z jejich čtyř sester, které se dožily manželství, žádné dítě neměla.
  • Edem napsal(a):

@Tyna no podla mna si Ramsey myslel, ze ho otec zabije alebo odoberie mu jeho moc tak okrem toho, ze je sialeny atd., aj preto zakrocil prvy a razne.

To je možné. Ale i Roose si podle mě dobře uvědomoval, že od mimina je k dědici dlouhá cesta. A na rozdíl od Ramsaye není tak marnotratný, že by jen tak pro radost hubil pro něj užitečné lidi.

Ale rozhodně by Ramasy seděl na svém trůnu dědice podstatně pevněji, kdyby mu neutekla Sansa. A ještě pevněji, kdyby jí udělal syna (nebo alespoň dceru). Ale to by nesměl být blbej a chovat se jako hovado.... V knize se to dá alespoň částečně pochopit, když ví, že byl "podveden", ale v seriálu má v posteli princeznu a stejně se neumí chovat slušně. Kdyby Sansu dokázal přesvědčit, že život s ním bude alespoň přijatelný (hádám, že středověká děvčata neočekávala lásku až za hrob), měla by mnohem menší motivaci skákat z hradeb.

• flanker.27 napsal(a):

@DanielSvatoš Lucemburkové museli mít nějaké genetické zatížení, které mělo i jiné dopady, když vezmeme, že Václav IV. přes dvě manželství a četné zálety neměl žádné potomky, Zikmund s bídou zplodil jednu dceru a rovněž ani jedna z jejich čtyř sester, které se dožily manželství, žádné dítě neměla.

Plodnost je složitá věc :-) Třeba moje praprababička byla jedináček (a hádám, že to nebyla volba rodičů mít jen jedno dítě), sama měla osm(!) dětí, z jejích čtyř dcer byly tři neplodné a čtvrtá (moje prababička) se vdala ve zralém věku třiceti dvou let a měla tři děti, takže končila ve čtyřiceti...

upraveno 8. května 2016
    @DanielSvatoš Václav IV. byl složitá osobnost, jestli se u něj rozvinula nějaká duševní porucha tak na tom mělo podíl jeho okolí, život si s tímhle nešťastníkem nepěkně pohrál
    @flanker.27 Moravští Lucemburkové taky nic a Jan Zhořelecký měl jen jednu dceru, jestli pak to nebyla nějaká karma :D
    @Achileus Václav IV. byl magor už defaultně :) okolí z toho jen těžilo a naučili se s tim pracovat
    @flanker.27 je to docela možné zkus najít nějaký rodinný strom a můžeme zkusit odhalit příčinu :D
    upraveno 8. května 2016
    Ovšem Jan Zhořelecký zemřel velmi mladý za dost podivných okolností, možná by jinak měl další děti.
    Bratr Karla IV. Jan Jindřich měl sice sedm dětí, ale z nich tuším jen syn Prokop měl jednoho nemanželského syna (ha, dočítám se, že to byl poslední známý Lucemburk - Jiří Lucemburský, leč žil jako kněz), ostatní neměli potomky.
    Našel jsem tohle (Netušim, jak moc je to přesný :-D )

imageimage
  • @flanker.27: Jan Jindřich si tím kompenzoval, že ho Markéta Pyskatá obvinila z impotence. :-)
    @Velbloud Jo, kdyby ve středověku vycházel bulvár, tak tyhle sňatky a rozvody (i když vlastně Markéta Pyskatá se vdala podruhé, aniž by bylo předchozí manželství zrušeno) by plnily první stránky. "'ŠOK! Vdala se, aniž se rozvedla. Co na to papežská stolice?" nebo" "Údajně impotentní Jan Jindřich slaví křtiny svého prvorozeného syna! Co na to Markéta? Již zítra ve speciálním vydání!" :)
  • Achileus napsal(a):

Ono se o tom moc nemluví, ale poslední Přemyslovci měli taky zajímavé psychické problémy Václav I. nedokázal usnout v blízkosti zlata a nesnášel vyzvánění kostelních zvonů, Přemysl Otakar II. byl extrémně náladový, navíc byl tak trochu sociopat, Václav II. extrémně náladový se sklony k depresím, ale tam to mohlo mít i jiné příčiny a Eliška Přemyslovna byla hysterická a byla paranoidní

To bych byla opatrná. Něco z toho pravda bude, ale nesmíš věřit všemu, co kronikáři napsali. Oni taky byli leckdy extrémně zaujatí. To Václavovo nesnášení kostelních zvonů nebyla psychická zvláštnost, ale opravdu existuje extrémní citlivost na určité zvukové tóny, chování Přemysla Otakara II. se moc nelišilo od ostatních středověkých panovníků (náladoví, pyšní, nesnášeli odpor) a u Václava II. si asi domyslíš, proč z něj vyrostl nervák (plus třeba bouřek se lidi ve středověku obecně báli). Přemyslovci rozhodně degenerací netrpěli, ostatně si brali i Babenberky, Štaufy nebo Rurikovce. U Lucemburků jsem souhlasím s flankerem, tam asi nějaké genetické zatížení bylo.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @flanker.27 Ve středověku fungoval bulvár na pincipu JPP (Jedna Paní Povídala), což dělalo skandály a historky ještě barvitější, než se jich můžeme dostat dnes :)
    Jen si vzpomeňme jak to dopadlo, když chtěl Oberyn Martell vidět zrůdu s oběma pohlavími, která se narodila na Casterlyově Skále :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.