Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1717274767793

Komentáře

• AyleenAyleen Zachovejte paniku!
    @Aviv samozřejmě že hobití expres. Orli jsou sice fajn, ale hobiti jsou taková jistota :) :anxious:
  • @Michelle súťažiť budem, ale Knižná šifra sa mi páčila viac :-|. Ja som tiež hlasovala za orly, najmä z recesie, ale ostatní hlasujúci sú v tomto smere očividne konformnejší.
  • @Katrina Tak v té "naší" to zatím vypadá stále nadějně... :-)
  • @Michelle u nás ten rozdiel tiež nebol nejaký veľký - 40:60, ale ja som skončila u menšiny :-(.
  • Katrina napsal(a):

@Michelle súťažiť budem, ale Knižná šifra sa mi páčila viac :-|. Ja som tiež hlasovala za orly, najmä z recesie, ale ostatní hlasujúci sú v tomto smere očividne konformnejší.

Aj mne. Ale tak zmena je život a toto vyzerá tiež dobre.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Takovouhle soutěž nechť si Martinus vetkne za klobouk...
  • Ona je slovenská a česká verze soutěže? Ne že by to nebylo jedno, nudná je v každém případě. A já jsem se tak těšila :'-(
  • Možno to vynahradia o rok a teraz si šetria sily.
  • @Aviv No já už se několik dní nemůžu trefit :D vždy vedle, tak už nevím kde dělám chybu :D
  • Tak jsem včera v noci přečetla Jméno větru a dneska jseme si koupila Strach mrtvého muže. Má ceni to ještě nějak hodnotit? :-) Trochu mně nebaví Denna, mám problém se stářím Kvotheho (jestli dobře počítám je mu na Univerzitě tak patnáct, ale chová se jako starší). Zatím mně to nezačalo nudit, nevadí mi, že děj tak líně plyne. Hm, vlastně to by mi mělo vadit, takové knížky moc nemusím :-k
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    brbr napsal(a):

Tak jsem včera v noci přečetla Jméno větru

To je to tak krátké? :-k
  • @undefined Čtu rychle :-)
    No dobře, nachytals mě, mělo tam být "dočetla". Ale byl to překlep.
  • K martinusáckej knižnej dileme - je to síce kolosálna nuda, ale potenciálna výhra je celkom zaujímavá, takže aj keď to človeka nebaví, hrať sa celkom oplatí.
  • @brbr Mno, Kvothe se má chovat jako starší vzhledem k drsnému dospívání v Tarbeanu. Ale i pak má občas pubertální momenty. V kvazistředověkém prostředí mi obecně nevadí, když se teenageři chovají trochu jinak, než jak je člověk v 21. století zvyklý. Právě jsem v poslední třetině druhého dílu a Kvothemu je (v té retrospektivní části příběhu) pořád jenom šestnáct. S tím tempem souhlasím, nevadí ta spousta slov a odboček, protože jsou buď zábavné, nebo slouží k budování světa. Ostatně proto se to jmenuje Kronika :)
  • Potom si rozhodně nezapomeňte přečíst Hudbu ticha. :-)
  • Tak jsem dočetla druhý díl Kroniky královraha a WTF? Takový šílený cliffhanger? Předpokládám, že další díl v nedohlednu.
    Pořád přemýšlím, co s tou knihou je: Mám pocit, že se tam skoro nic neděje, ale vůbec to nenudí. No tak jo, trochu mě nudily ty pasáže u Felurian. Ale jinak jsem to přečetla skoro jedním dechem (četla jsem to 14 dní, ale já mám s těma dvěma obludama trochu omezený prostor, i tak jsem chodívala spát o půlnoci, protože jsem se začetla). Když nad tím tak uvažuju, tak potom, co se Kvothe stal bohatý a začal si s ženskýma, už to trochu nebylo ono. Ale jen trochu. :-)
    @undefined To mám rozhodně v plánu.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Vyšla Šestá Hlídka od Lukjaněnka a vyšel i nový "Grant" od Aaronovitche - Prokleté domovy.
    A zrovna tak málo času na čtení :(
  • Čítali ste niekto Star Wars knihy z nového kánonu? Po tom čo Disney vymazal celý star wars expanded universe a premenoval ho na Legends som zostal trocha smutný, boli tam fakt dobré knihy ako trilógia Heir to the Empire, Darth Bane trilogy alebo kniha Darth Plagueis. No zároveň aj šťastný, že niektoré fakt neskutočné hlúpe veci sa tým pádom dostali z kánonu preč - Bobba Fett a jeho útek zo Sarlacovej jamy a následný pád po tom čo do neho Han nacúval? Force sensetive robot? Mnohé protirečenia, keďže to písalo fakt veľa autorov atď...
    Siahol som teda po knihách z nového kánonu a musím povedať, že som dosť sklamaný. Čítal som aj young adult knihy čiže tie nebudem hodnotiť, no aj knihy ktoré neboli cieľované mladšiemu publiku ma neskutočne nudili a mal som z nich pocit že nečítam knihu, ktorú napísal reálny spisovateľ ale nejakú zlú internetovú fanfiction. Dark Disiciple, New Dawn a Heir to the Jedi patria určite do tejto kategórie a pripomínali mi warcraft knihy Richarda Knaaka, ktoré pokladám za najnižšie dno toho čo som kedy čítal. Predvídateľné, plné klišé, zle napísaná akcia, hlúpe konanie postáv, ktoré sa v iných kánon médiách (seriály, filmy) správajú úplne inak. Na druhej strane ma ale prekvapil Lords of the Sith, Tarkin a Lost Stars, ktoré sa čítali veľmi dobre a nemal som z nich pocit, že postavy sa nachádzajú v alternatívnom SW svete ale práve naopak ma dostali do hlavy a myslenia postáv, ktoré poznám z filmov/seriálov.
    Na stole ma ešte čaká Bloodlines a Battlefront, nečítali ste to niekto náhodou? Mám očakávať knihy z prvej alebo druhej kategórie?
  • @JoeGyry Ještě jsem se nevrhla do nového kánonu, ale zjištění, že si zatím vede tak špatně mě rozhodně nepotěšilo. Co jsem četla o Bloodlines, tak sice to není nic jako Heir to the Empire, ale mělo by to být čtivé.
  • @Nevada Aaronovitche mám od středy doma a ještě jsem ho neotevřela. No, aspoň si ho "šetřím".
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Něco pro fanoušky Harryho Pottera, týká se bradavických kolejí:Nebelvír,Havraspár, Mrzimor a Zmijozel mají armádu, proti nim na kopci stojí nepřátelská armáda, co se stane?
    1) Nebelvír sebere svoje muže a vyrazí do čelného útoku
    2) Havraspár začne vytvářet chytrou strategii
    3) Mrzimor se bude snažit přimět ostatní ke spolupráci
    4) Zmijozel si zapálí doutník a s čerstvým vydáním Denního Věštce se odebere na nedalekou rozhlednu, aby věděl jak to dopadne, aby věděl na jakou stranu se přidat
  • To se Zmijozelem by záleželo od toho, na co ta armáda útočí. Kdyby to bylo něco jejich, nebo by byli ohrození jiní hádci, nebo mágie jako taková, tak od nich nepřátelská armáda muže čekat mrzké překvapění, nebo dovedení hóóódně velikých posil.
  • @brbr Mám stejný pocit, a už jsem to četl dvakrát :D jenom to čekání by mne zajímalo jestli závodí s martinem, kdo bude mít delší pauzu mezi pokračováním
  • Tak tahle hnusnou obálku si Sparhawk nezasloužil elenium.
    Přitom ta úplně nejstarší byla povedená 391-e-elenium-1-diamantovy-trun
  • SagartSagart Amo ergo sum
    V poslední době všude vidím, kterak se dva čeští autoři snaží udělat díru do světa s knihou Odkaz Tastedarů (či nějak tak). Česká Fantasy tvorba mne zajímá, tudíž bych se chtěl zeptat zda už někdo přišel s knihou do kontaktu, případně zda na tomto webu operuje případný autor knihy.
    Ono obecně, synopse ničím výrazně nezaujme, v podstatě klasická politika a magie, jak začíná být moderní. Mnoho lidí si stěžuje na velký počet jmen a výrazů, což já v knize považuji za plus, navíc slibují rozsáhlou mytologii, historii, komplexnost. Na druhou stranu mne odrazuje nějaký ten možný stereotyp, případně neoriginalita. Nějaké názory?
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Sagart já o tom slyším poprvé, ale nedalo mi to, a mrknul jsem se na jejich stránky. Česká fantasy je zajímavé odvětví, osobně bych rád do rukou dostal dobrou českou ságu. Četl jsem si ukázku z prologu první knihy, ale těžko usuzovat, zda kniha bude mít kvalitu, ačkoliv pár hezkých spojení tam bylo. Výhodou může být, že autoři mají volnost v názvech a mohou tak naplno využívat krásu našeho jazyka, coz u překladu cizích fantasy nejde. Co jsem vyčetl, tak autoři dělali na první knize 5 let, okoly ságy dělají další věci (mapy, soundtracky apod.), ale nejsem si jistý, že když delali tak dlouho první knihu, že jim nadšení vydrží natolik dlouho, aby dokončili všech pět dílů, hlavně proto, že oba jsou ve studentském věku a víme, jak může byt taková doba pro nejake plány dost zásadní. Za rok se pohádají, a ze ságy nezbude nic. Za mě osobně je tedy nejlepší počkat, až se trochu rozjedou. (Nejlépe až ságu ukončí) :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Taky jsem se o tom dozvěděl až teď. Přiznávám, že jsem poněkud rezervovaný ke kombinaci začínající autoři/velké ambice. Časem na to mrknu a budu jedině rád, když se budu mýlit.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Upřímně se celkem divím, že o tom slyšíte prvně. Mně to vyskakuje všude, jen co zapnu comp. Co se týče obav o kvalitu, sice nové autory zkouším rád a o českou fantastiku se velmi zajímám, nicméně jak je řečeno výše, velké ambice bývají na škodu. Tudíž se zřejmě skutečně vyplatí jen čekat, až bude série, bude-li, kompletní.
  • Já to taky neznám.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.