Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
18990929495126

Komentáře

• @flanker.27 které filmy z 2. světové považuješ za nejlepší? dejme tomu tak 5 filmů co tě napadne

@DonPadre jak říká flanker ale jízda musí mít také sevřené řady jinak kůň nebude chtít najet na hroty kopí a snaží se někam uhnout (v sevřené řady nemá kam a tak jede rovně) ale u kentaurů je tenhle zvířecí element asi mimo :D
    tyhle útoky jízdy jsou ve většině filmů naprosto špatně udělané a není to útok formace jízdy ale takové stádo které by dopadlo velmi špatně
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Nojo, ale tohle nejsou obyčejní pěšáci. Tohle jsou zatracení minotauři. A ti měli oproti nějakým prašivým kentaurům vždycky větší level. Protože, jestli jste už zapomněli, tak kentaur je jednotka druhé úrovně, kdežto minotaur je pětka :hand:
    Jedinej, kdo má šanci se prosekat skrz je ten jednorožec. Ten je tam nejvyšší level. Tedy až na fénixe, ale ten byl na jeho straně.
  • a čo toto? :D je to reálne?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 22. června 2017
    @DanielSvatoš Ono se na to dá pohlížet ze dvou stran. jednak z hlediska přesnosti historické, jednak z hlediska dojmu toho, jak válka opravdu vypadá. U některých se to může překrývat, ale i tak pět je v tomhle zatraceně málo, takže zkusím dát pět pro každou skupinu:

Z hlediska historické věrnosti:
    Tora! Tora! Tora! - rozvedeno v History Buffs, není třeba opakovat
    Osvobození - ano, už slyším poznámky o sovětské propagandě, přesto považuju tenhle cyklus pěti filmů za mimořádný a na 60. léta i dost věrný.
    Der Untergang - asi většinou znáte, není třeba nic dodávat.
    Waterloo - aneb megaloman Bondarčuk, sovětský protipól Stanleyho Kubricka.
    Bitva o Británii - ten má sice svoje mouchy, např. o tom, že invazi neuskuteční, se Hitler rozhodl dokonce před tím, než bitva vůbec začala (nejpozději na jednání v hlavním stanu 31.7.1940), navíc vidíme za Angličany převážně spitfiry, přestože hlavní tíhu bitvy nesly hurricany (holt spity jsou prostě hezčí letadla), ale mám k tomu filmu osobní vztah.

A z hlediska věrnosti válečnému prostředí a dopadu na člověka:
    Jdi a dívej se - největší humus na poli filmu, to se rozdýchává hodně dlouho.
    Umírání za dlouhého dne - skoro zapomenutý film, který by ale zapadnout neměl. Válka je směsice ohromné nudy čekání prostřídaná velice krátkými okamžiky brutality. Výborné po psychologické stránce. A předloha je ještě lepší.
    Četa - tu člověk pochopí, proč má Stone názory jaké má.
    9. rota - občas to lidi považují jen za kopii Kubrickovy Olověné vesty, ale podle mě je to daleko lepší film. Ale to je subjektivní.
    Armáda stínů - ultimátní film na téma okupace a odboj. La Resistance, to není parta fešáků neustále vyhazujících něco do vzduchu, kosících nácky po stovkách, prchajících z pastí plavným krokem šelmy. To je paranoia, neustálé ohlížení se, každou chvíli něco selže, protivník není idiot a nakonec se neumírá s fanfárami. Přitom je tam tak nádherná scéna, kdy Ventura navštíví svého bratra, který poslouchá Beethovenovu šestou symfonii, a on, po všem tom vypětí cítí na několik minut ohromný klid. Jinak je to strašně temný a syrový film.

tak, bude toho spousta dalšího, pár úctyhodných zmínek:
    Peklo je pro hrdiny - aneb odkud kopíroval Spielberg pro Ryana. Ty nejlepší momenty jsou odsud.
    Brestská pevnost
    Příliš vzdálený most
    Na západní frontě klid
    Gettysburg
    The Train
    Atentát
    DonPadre napsal(a):

a čo toto? :D je to reálne?

No je to poměrně efektní scéna, navíc ten film mám rád. V reálu se želva ale používala hlavně pro překonání plochy pod palbou nepřítele, typicky při přibližování se k opevnění a podobně. V téhle situaci by hodně záleželo na protivnících. Proti divokým, silným ale nedisciplinovaným barbarům by to zabrat mohlo, proti rozumně uvažujícímu nepříteli spíš ne, to by bylo lepší klasické uspořádání centurie.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Monte Karstark napsal(a):

Nojo, ale tohle nejsou obyčejní pěšáci. Tohle jsou zatracení minotauři. A ti měli oproti nějakým prašivým kentaurům vždycky větší level. Protože, jestli jste už zapomněli, tak kentaur je jednotka druhé úrovně, kdežto minotaur je pětka :hand:
    Jedinej, kdo má šanci se prosekat skrz je ten jednorožec. Ten je tam nejvyšší level. Tedy až na fénixe, ale ten byl na jeho straně.

Čo Might & Magic, to ešte nič nie je. Počkaj až Ghadi bude mať k dispozícií jadrové hlavice.
    A trocha toho vojenského fetišismu a ruského sebevědomí:

@DanielSvatoš Okamžitě jsem si vzpomněl na Birda a Fortuna :twisted:

• Když už se tu objevil zajímavý přehled válečných filmů, přihodil bych s dovolením pár svých oblíbenců s tématikou II. světové. Laskavý divák nechť promine, že bez němčiny popř. AJ titulků to občas nepůjde. Podotýkám, že jsou to vše spíše psychologické a protiválečné filmy, ale třeba někoho zaujmou...

Ponorka (Das Boot; 1981) - Existuje několikero verzí podle toho, jak moc jsou sestříhané. Jednoznačně doporučuji tu úplnou se stopáží 282 min., ve které naplno vynikne směsice tísnivé atmosféry, klaustrofobie, monotónní rutiny, bezcílného bloudění po moři a až do krajnosti napjatých nervů posádky. Naprostý ponorkářský realismus.

Most (Die Brücke; 1959) - Nesmyslnost války par excellence. Konec března 1945 a skupina čerstvých odvedenců-napůl ještě kluků je pověřena bránit "strategický" most na západní frontě, zatímco dospělí a vyšší šarže statečně ustoupí před blížícími se Američany. Kluci vezmou svůj čestný úkol smrtelně vážně... a neštěstí je na světě.

(Pozor na remake z roku 2008, slabý odvar - je méně syrový a navrch říznutý trochou muchlování a hollywoodským románkem žáka s učitelkou.)

Stalingrad (1993) - Taky podmanivě depresivní. Nejprve se čochtá ve Středozemním moři, pak se jede přes sluncem zalitá pole kamsi do Ruska... pak přijde kotel Stalingrad. Ta beznaděj, instinktivní snaha za každou cenu přežít a uniknout neuniknutelnému je výborně ztvárněná.
  • upraveno 26. června 2017
    no vypadá to lépe než tenhle parník :D
    image
    @DanielSvatoš A hlavně je o šest metrů větší než Nelsonův sloup =D
    @DanielSvatoš Už jsem zaregistroval, jak to lidi komentují, že za 40 let, až bude končit životnost, bude to poslední aktivní instalace a podobně :)
  • free helicopter rides! :D

Dvě obklíčení kompletně dokončena:

Rakká (už minulý týden se to skoro Kurdům podařilo, ale protiútok ISIL obklíčení opět otevřel. Tentokrát snad vydrží, i když probíhá další protiútok):

image

Khanasir/Khanaser/Chanaser (viděl jsem ještě i další varianty toho názvu, nevím, jak se to správně přepisuje do češtiny):

image
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Docela by mě zajímalo co bude po definitivní porážce ISILu, ono se toho moc asi nevyřeší. V Iráku se i nadále budou řezat sunniti se šíi'ty, do toho se ještě zapletou Kurdové, kteří budou mít v regionu velké slovo.

Do tohoto veselého guláše je třeba započítat lokální hegemony Turecko, Írán a Saudskou Arábii, samozřejmě do toho budou chtít mluvit Rusko a USA.

Zkrátka na další průser zaděláno, když se navíc zamyslím kolik muslimů s evropskými pasy vstoupilo do řad ISILu, tak mě polévá studený pot. Je docela možné, že když to nevyšlo na Blízkém východě, tak to zkusí jinde, třeba právě v Evropě.
  • upraveno 30. června 2017
    @Achileus No už je to nějaký pátek, co jsem viděl jednu reportáž z Iráku (tuším že to bylo VICE News). Tam se zeptali jednoho irackého vojáka, jestli bude konečně mír až porazí ISIS. Jeho odpověd byla něco jako: no pak asi začneme bojovat s Kurdy a pak mezi sebou (sunnité X šíité)

takže asi tak

zkusím ještě najít tu reportáž
    To jsou takzvané tankové kuželky, místní hra... :)
    Východně od Hamá, tj. mezi Palýrou a Rakká, se zakládá na nový kotel pro ISIL:

image
    Irák: IA slaví dobytí Mosulu. Malý kousek historické čtvrti ještě zbývá, ale to už by neměl být problém.

image
    Mimochodem, když už jsem nakousl Dunkirk, History Buffs k trailerům:

Chech, Turci hlásí, že "Koalice vedená Spojenými státy" omylem bombardovala Kurdy (Turci o nich mluví pochopitelně jako o teroristech):
    http://aa.com.tr/en/middle-east/40-pkk-pyd-reportedly-killed-in-us-led-strikes-in-syria/857785

Pokud je to pravda, jestlipak bude následovat nějaký ten demonstrační sestřel, jako v případě Su-22, které mělo bombardovat rovněž Kurdy (ač dokonce i SOHR, jindy tak hojně citovaná, tvrdila opak) :twisted:

• viděl jsem o Dunkirku asi dva dokumenty a nikdy mě ta událost nikdy nefascinovala a tak se na film podívám až doma :)
    @DanielSvatoš Nejde o fascinaci. jen věřím, že to bude dobrý film :)
  • tak to ti neberu :) já jen říkam, že to je je historický film o události, kterou docela znám ale moc mě nezajímá a tudíž mě tolik nezajímá ani ten film :D
    i když člověk musí být rád za každý historický film když z hollywodu poslední dobou lezou jen superhrdinové
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.