Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
18788909293126

Komentáře

• AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Aviv Stoupenci Erdogana vedle sebe nesou fotografie Atatürka a Erdogana....
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Aviv To pretože tam dal odkaz na stránku, nie na obrázok.
  • Čo sa týka Česka a Slovenska tak ma vždy zaujímalo, ktoré hrady boli najsilnejšie ... respektíve, ktoré by odolávali najdlhšie pri dobývaní a bolo by to obtiažne.
    @DonPadre Dost záleží na období, jiné byly požadavky na kvalitu fortifikace v raném, vrcholném a pozdním středověku, velkou roli sehrál nástup palných zbraní ve 2. polovině 15. století, což znamenalo poslední tečku na úmrtním listě nejen hradů, ale i celé epochy středověku.
  • Mám dojem, že v podstate vždy, keď už konečne boli hrady pracne postavené, či vylepšené, sa to preukázalo skoro zbytočné, pretože v tom čase bol už ten ktorý nepriateľ na inej úrovni. Tatárom v ceste nič nestálo, tak po ich odchode prišiel boom týchto kamenných pevností, len aby sme v čase príchodu Turkov zistili, že je to prd platné, lebo sa už používajú delá. Ale taký hrad, či niečo iné opevnené ich aspoň zdržal, kým sa zozbierala potrebná obranná reakcia.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Aviv Ono to tak v podstatě je. Obvykle se nepočítá s tím, že by se nějaký útok zastavil čistě jen na obraně města nebo hradu/pevnosti. taková místa slouží do značné míry jako opěrné body na zabránění nepříteli ve volném pohybu a případně jeho zdržení, aby byl čas na reakci. Když Caesar obléhal Alesii, Vercingetorix taky předpokládal, že římské vojsko bude zdrženo obléháním a mezitím se shromáždí keltské vojsko, které ho rozdrtí. První část plánu vyšla, druhá už ne :)
    Naopak Římani použili úspěšně zdržovací taktiku proti Hannibalovi, který se pokusil třikrát neúspěšně dobýt spojenecké římské město Nola (které ve všech případech ubránil konzul Marcellus).
    Jinak ale jsou případy neúspěšných obléhání resp. úspěšných obran, která prakticky rozhodla válku, např. úspěšná obrana Jageru proti Turkům r. 1552, Malty r. 1565, Vídně roku 1529 a 1683, či jedna z nejostudnějších britských porážek v dějinách, obléhání Cartageny de Indias v r. 1741. A to všechno v době, kdy už existovalo rozvinuté dělostřelectvo.
  • Nebo Leningradu, kdy existovalo víc než jen rozvinuté dělostřelectvo ;-)
  • tak z môjho pohľadu napríklad Spišský hrad odolal mongolským vpádom ... ale určite musel mať veľkú posádku .... taký hrad sa asi dobre nebráni :/ potom Trečiansky hrad je pekne vyvýšený .... takže tam by sa dalo opevniť ...
  • Strečno je tuším tiež celkom odolné.
  • Aviv napsal(a):

Strečno je tuším tiež celkom odolné.

Strečno určite ... je veľmi vysoko a je to pevnosť na stráženie obchodnej cesty ...
    upraveno 22. května 2017
    Mimochodem, když se vedle u filmů rozebíral ten šerm, tak jsem narazil na tyhle chlápky z Olomouce. Nejsem sice velký znalec šermu, ale podle mě mají opravdu skvělé choreografie, do kterých dokáží vložit i příběh.

• Radosť pozerať. A počúvať. Hudba tomu pomáha.
    @Aviv Jsi dáma s vkusem :)
  • @flanker.27 jojo, ty jsem viděla loni náhodou naživo, na Sovinci, a to byl zážitek. Opravdu žádné šolíchání, jdou do toho naplno :)
  • flanker.27 napsal(a):

Mimochodem, když se vedle u filmů rozebíral ten šerm, tak jsem narazil na tyhle chlápky z Olomouce. Nejsem sice velký znalec šermu, ale podle mě mají opravdu skvělé choreografie, do kterých dokáží vložit i příběh.

posledné video je masterpiece ... presne takto si predstavujem súboje zo zaklínača (ale aj iných fantasy kníh) kde je boj dynamický a rýchly. Bojovníci využívajú rôzne techniky a fintičky pričom súboj neviazne a stále napreduje. Musím povedať, že je to super mať takýchto talentovaných ľudí u nás doma (viem je to v Olomouci ale myslím to ako doma ... proste viete čo myslím :D )
    Kameraman spravil tiež perfektnú robotu :) keby boli vo filmoch takéto súboje tak by to bolo hned 50 % úspechu :)
    Merlet byl tak dva tři roky zpátky na Sychrově. Skvělá podívaná, určitě vřele doporučuji.
    Jinak tady jsou jejich webovky:
    https://www.merlet.cz
    Dosavadní územní zisky SAA na jihu Sýrie z poslední ofenzivy:

image
    Zítra to bude přesně 75 let od chvíle, kdy rotmistři československé exilové armády Jan Kubiš a Jozef Gabčík vykonali atentát na zastupujícího říšského protektora Reynharda Heydricha
    image
    Rollout letounu s největším rozpětím na světě:

Porovnání půdorysu s jinými velkoletadly:

image
  • @flanker.27 a k čemu to je dobrý? :) vždyť moc lidí to asi nepobere
    @DanielSvatoš Má sloužit k vynášení lehčích satelitů, které budou startovat za letu ze závěsu pod centrálním křídlem. Vypouštění malých satelitů z letadel se používá už i teď, i když zatím v malém měřítku.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Jsem netušila, že se katamaran používá i ve vzduchu.
    @Krisa Dvoj a vícetrupá letadla sama o sobě nejsou nic nového, ty existují vlastně od počátků letectví. Akorát to ještě nikdo neudělal takhle velké, pročež by mě zajímalo, z čeho je udělaný ten centroplán, protože bude muset snášet opravdu velké tlaky.
    upraveno 2. června 2017
    Co je centroplán? Ta věc uprostřed (podle centro)?

A k čemu je to ve vzduchu vlastně dobrý? Na vodě to je jasný - větší stabilita, menší vlny...
    V tomhle případě na to, aby se doprostřed dala zavěsit těžká věc. V jiných případech třeba proto, aby se tak umožnil dobrý výhled, jako u německého průzkumníka Fw-189, kterému Sověti říkali příhodně "rám":

image

Jinak to může být proto, že dva trupy mohou pojmout víc paliva, vybavení, umožňují instalaci rozměrnějších motorů a podobně. V zásadě se na dvě kategorie, zda jde o dva kompletní trupy (často takové typy vznikly opravdu zdvojením klasických letadel) nebo o centrální gondolu a dva nosníky.

Příklady doslovně zdvojených letadel:

P-82 Twin Mustang:

image

He-111Z:

image

Příklady letadel s centrální gondolou:

P-38 Lightning:

image

Fokker G.1:

image

DH.110 Sea Vixen:

image

Saab 21:

image

Saab J 21R (vyvinut z předchozího náhradou pístového motoru za proudový):

image
    Dík, rozumím tomu jak koza petrželi, takže fakt neznám výhody. Ty s gondolou jsou docela hezký, ty zdvojený fakt divný (kam to asi poletí, když se piloti pohádaj :P ).
    U Twin Mustanga už myslím fungovalo něco jako velitel-podřízený. Velitel seděl v levém trupu a mám dojem, že letadlo už mělo vybavení, že si mohl převzít sám řízení. Existovaly i podobné typy jednomístné (např. německý Bf-109Z, ale ten se nedostal přes prototypy). Jinak smysl těch zdvojených letadel byl často v urychlení vývoje. Když byl požadavek na rychlé dodání dvoumotorového letadla, tak než vyvíjet nový typ bylo rychlejší použít už existující vyzkoušenou konstrukci, jejíž úprava byla rychlejší než vývoj kompletně nového typu. Twin Mustang byl plánovaný jako doprovod dálkových bombardérů při konečné ofenzivě nad Japonskem, ale nebyl do konce války hotový. V malém množství byl pak nasazen v Koreji.
  • upraveno 2. června 2017

pěkný lodě
    @DanielSvatoš Tak kdy si s Korejci zahrají B6 zásah? :)
  • Kim je magor ale myslím že na to koule nemá aby něco rozjel :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.