Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
úkol byl zastavit Napoleona a to se nestalo a ruská armáda ustoupila
Waterloo, útěk z Elby (tzv. "let orla"):
Bitva u Schongrabenu (Hollabrunnu) - bohužel je to převrácené zleva doprava:
A útok těžké skotské jízdy u Waterloo:
rusové ztratili zhruba stejný počet mužů francouzská armáda a tou bitvou se nic nezměnilo jenom rusové dal ustupovali- ta bitva byla prostě zbytečná ale to taky nemění nic na tom že ji rusové prohrali
samozřejmě Francouzi taky nesplnili hlavní úkol - zničit ruskou armádu ale pořád je to vítězství
Zkrátka to zařaďme do kategorie Pyrrhovo vítězství.
ale úkol, který dal Alexandr se prostě Rusům nepodařilo splnit a dál se ustupovalo
http://www.denik.cz/ze_sveta/nepovolili-jim-zbrane-tak-si-vzali-kostata.html
Jistě mezi těmito lidmi byla spousta potenciálních teroristů.
přijde jim to nějakej úředníček sebrat? bodák do břicha
vždyť to má přece zakázaný od EU! jak to teda udělal?
https://www.technologyreview.com/s/604225/big-data-exposes-big-falsehoods/
Bože, to je hovado...
https://vk.com/video-23956241_456240576
Konečně už jsem tu odkazoval na články o tom, jak byly objeveny sklady chemických zbraní v rukou islamistů v Iráku. Kupodivu když jde o Sýrii, jsou všichni najednou líní vůbec uvažovat o tom, jestli náhodou místní povstalci (a jestli je to al-kajdá nebo ISIL je naprosto jedno, nijak se od sebe neliší) taky neměly tyto prostředky k dispozici. Kdyby to aspoň byla jedna z variant, která by se později vyloučila. Ne, máme od počátku jasno (jak je i v tom článku alespoň pokud jde o USA), není třeba myslet.
Nemůžu si pomoct, ale stejnému kolovrátku, už tolikrát pomýlenému (jak v Iráku, tak v Sýrii), nepřikládám věrohodnost.
P. S. Vedle toho mě baví, jak USA "naštvaly" turecké nálety na Kurdy. To je skutečně silné slovo, bude následováno 59 tomahawky? :twisted:
Vůbec celý sled událostí byl vtipný.
Nejdřív kolem S-300 a S-400 nerušeně prosviští 59 tomahawků. Pak si Putin uvědomí, že je něco špatně tak se začne vztekat. Prohlasí, že polovina raket netrefila cíl, ale zároveň dodá, že taková akce musela být plánovaná týdny dopředu (to dá smysl) =D . Ruští "experti" se zoufale snaží redukovat svoje selhání. Assad prohlásí, že to trefilo 7 dětí a nejspíš jeho oblibeného psa v sousední vesnici a pak příjde zpráva, od západních medií, že jenom jedna raketa selhala. :D
Jsem agent francouzské tajné služby. Fajn.
Jsem agent francouzské tajné služby zrovna operující na území ovládaném al-kájdou. No, pořád se to motá okolo toho, jestli al-kájdyu prohlásit za tzv. umírněnou opozici nebo ne, takže je otázka, jestli tam operuju s jejím vědomím nebo ne (a pokud ne, proč). Ale pořád fajn.
Jsem agent francouzské tajné služby anáhodou mám s sebou takové věci jako injekční stříkačky pro odběr krve, tampóny pro stěry z kůže a sliznice atd., lopatičky pro sběr půdy hlavně prostředky, jak odebraný materiál zajistit a dopravit tisíce kilometrů daleko ve stavu, aby nebyl porušen, kontaminován ani nekontaminoval okolí. což není vůbec sranda a právě proto to tady začíná být směšné.
Pak to po bezchybné přepravě dám na super výzkum, kde se dozvím, že to byl "sarin nebo něco podobného". A že "důvěryhodné zdroje" vědí, že právě takový sarin nebo něco podobného vyrábí jedině Asad Enterprises s.r.o., nikdo jiný se k tomu nikdy nemohl dostat a neměl to nikdy v žádném případě ve skladě jako kořist (btw když v roce 2013 došlo k dohodě o zničení syrských zásob chemických zbraní, z celkem 12 zařízení na jejich výrobu jich pouze deset bylo pod kontrolou vlády). Tady komedie pokračuje. Jakékoli jiné alternativy ani nezkoumáme, dopředu víme, že existuje jedna jediná, přestože viník je jediný, komu fakt nic nepřinese. Pobavil mě článek teď nevím jestli v Haaretz nebo jiný izraelský zpravodajský portál, kde přiznávali "ano, Asad je jediný, komu něco takovégho logicky nepřinese žádnou výhodu, ale on je prostě psychopat." A máme to. Koruna všech argumentů. :twisted:
Svět je polarizován. Minimálně jedna strana opravdu nepřipouští jinou variantu, než tu, která se jí geopoliticky hodí, tak holt na tu skepsi zůstávám sám. Byl bych stejně skeptický i na druhou, ale to za mě obstarává celá oficiální informační mašinérie (přičemž západní média už dosáhly toho stupně, že by klidně mohly být přejmenována na tisková oddělení svých politických představitelů), tak mi to ušetří aspoň polovinu té skepse :)
Přitom když to nebyla tolikrát pravda, proč to má být pravda tentokrát? Tvrdí to ti samí lidé stejně nevěrohodnými prostředky. nebudu čekat třináct let na nějakou komisi, která řekne, že "jsme sice neměli pravdu, ale mysleli jsme to upřímně", když ti co to tvrdí, nejsou ani v nejmenším nezaujatou stranou, ale zjevně kooperují s teroristy. Říkám to natvrdo, protože to tak je.
Pokud jde o raketový útok, tak ani tam ti nemohu dát v nejmenším za pravdu, protože:
- Šajrat je cca 200 km od Latákie, kde jsou ruské obranné systémy umístěny;
- dráha střel vedla přibližně přes prostředek Libanonu, nikoli tedy "okolo" ruských systémů;
- i tak nevíme, kolik střel vlastně na základnu dopadlo, ověřitelný fakt je ten, že základna velké škody neutrpěla;
- je otázka, zda je pravda, že skutečně zasáhlo pouze 23 střel (pak je otázka, co se stalo s těmi 36, selhaly, byly sestřeleny či co), to může být také jen propaganda, ale je už několik map zaznamenávajících místa zásahů a rozhodně to vypadá, že celý palebný průměr tam neskončil;
- vzhledem k tomu, že akce byla nahlášena předem, což tvrdí OBĚ strany, je i tvrzení o pozdní reakci spíš zbožným přáním než čím jiným, každopádně u takových akcí obvykle dojde k nějakému typu dohody "nereagujte, když..." Jako protireakce došlo k vypovězení smlouvy o informování o operacích, v důsledku čehož Američané přerušili vzdušné operace nad Sýrií, takže rozhodně bez respektu vůči vzdušné obraně nad Sýrií nejsou.
Takže tak :)
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-airport-idUSKBN17T0D4?il=0
Zatím se všude píše "strike", jakou měl formu, zda leteckou či raketovou, to se neuvádí. Každopádně minimálně z jihu je syrský prostor evidentně děravý jak řešeto.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/436315-ruska-vyzvedna-lod-sla-po-srazce-v-cernem-mori-ke-dnu.html
Lodě se občas srážejí, i vojenské, ale člověk by řekl, že zrovna "výzvědná loď" (i když 40 let stará) by měla být schopna se nebezpečí vyhnout.
According to a claim made in Turkish media on Wednesday, Turkey-backed Free Syrian Army (FSA) groups sold Turkish armoured vehicles to the Islamic State (IS) group, during the Euphrates Shield Operation...