Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
18586889091126

Komentáře

• @Achileus ne neporazil a Borodino nebyla ani moc tak plichta
    úkol byl zastavit Napoleona a to se nestalo a ruská armáda ustoupila
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Pozice a možnosti Kutuzova mi trochu připomínají postavení velitele rakouské Severní armády v roce 1866, mám na mysli polního zbrojmistra Ludwiga Benedeka
    To je pravda, oba museli bojovat v místě, kde nechtěli, podle plánu, se kterým nesouhlasili.
    Kutuzov Napoleona v přímé bitvě neporazil, ne? Pokud vím Borodino bylo krvavá plichta, a žádná jiná velká bitva nebyla
    Vítězství v bitvě a ve válce nejsou vždycky úplně totéž (Robb Stark by mohl vyprávět :twisted: ), zvláště s tím, jak se celá tažení stávala komplexnější, víc rozhodovalo i to, co vojevůdci dělali nejen v bitvách, ale i mimo ně. Jak dokázali zajistit zásobování, jak dokázali koncentrovat síly, jak dokázali nepřítele unavit a vyčerpat (což je právě případ třeba roku 1812) a tak dále.
    upraveno 16. dubna 2017
    DanielSvatoš napsal(a):

@Achileus ne neporazil a Borodino nebyla ani moc tak plichta
    úkol byl zastavit Napoleona a to se nestalo a ruská armáda ustoupila

zase záleží, jak se na to člověk dívá. Dokázal způsobit Francouzům natolik velké ztráty, aby je nedokázali v krátké době nahradit, přičemž dokázal zachovat ruskou armádu organizovanou a bojeschopnou. A celková jeho strategie (i když nebyla jen jeho, zmíněný Barclay de Tolly postupoval před ním stejně) nakonec slavila úspěch. Borodino byla podle mě taková úlitba dvoru, kterému se nelíbilo neustálé ustupování za menších bitev, takže ji musel svést, i když k tomu neměl moc chuť.
    A vůbec, nějak mě to naladilo na pár scén z napoleonských filmů:

Waterloo, útěk z Elby (tzv. "let orla"):

Bitva u Schongrabenu (Hollabrunnu) - bohužel je to převrácené zleva doprava:

A útok těžké skotské jízdy u Waterloo:

• @flanker.27 ano jak říkáš: Borodino se stalo aby Alexandr zavřel hubu ale to nic nemění na to tom, že to neuspělo- a neuspělo to protože to ani uspět nemohlo
    rusové ztratili zhruba stejný počet mužů francouzská armáda a tou bitvou se nic nezměnilo jenom rusové dal ustupovali- ta bitva byla prostě zbytečná ale to taky nemění nic na tom že ji rusové prohrali
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @DanielSvatoš Vítězství? Co vlastně Francouzi Borodinem získali? Akorát hromadu mrtvol, ano cesta na Moskvu se otevřela, ale za jakou cenu? Carská armáda zůstala bojeschopná, měla zajištěné základny, na něž se mohla v klidu stáhnout a doplnit ztráty, zatímco postavení Francouzů bylo čím dál tím horší..

• Podle pravidel války tehdy to bylo vítězství
    samozřejmě Francouzi taky nesplnili hlavní úkol - zničit ruskou armádu ale pořád je to vítězství
    @DanielSvatoš Vem si takovou bitvu u Malplaquet v roce 1709. Tam Francouzi museli ustoupit koalici Angličanů, Habsburků a Holanďanů, jenže koalice utrpěla dvojnásobné ztráty než "poražení" a z plánovaného útoku na Paříž nebylo nic. Nevím, jestli to prohlásil přímo Ludvík XIV., že "ještě jednu takovou porážku by si dal líbit".
    Zkrátka to zařaďme do kategorie Pyrrhovo vítězství.
  • @flanker.27 však ale já netvrdím že to bylo velkolepé vítezství :) ta bitva ani pro jednu stranu nic nepřinesla a z dlouhodobého hlediska to bylo horší pro Francii (třeba ztráty na životech zkušených generálů)
    ale úkol, který dal Alexandr se prostě Rusům nepodařilo splnit a dál se ustupovalo
    Výběr pěti nejpodivnějších/nejzvláštnějších válek v historii. Ta poslední, válka s ptáky emu, hmm, ochráncům zvířat asi vstávají vlasy hrůzou, ale já se teda neudržel a málem jsem se složil... :)

Absurdita evropského zakazování zbraní v praxi:
    http://www.denik.cz/ze_sveta/nepovolili-jim-zbrane-tak-si-vzali-kostata.html

Jistě mezi těmito lidmi byla spousta potenciálních teroristů.
  • nechápu proč to posluchají
    přijde jim to nějakej úředníček sebrat? bodák do břicha
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @flanker.27 Na netu běží petice pod názvem Historie nezabije
  • Neeee my jsme to civilní letadlo nesestřelili... Ale pro jistotu o tom psát nebudeme.
    https://www.technologyreview.com/s/604225/big-data-exposes-big-falsehoods/
    Sme to čupr klucí, no... =D

Bože, to je hovado...
    https://vk.com/video-23956241_456240576
    upraveno 26. dubna 2017
    Vím, že bych neměl být ke všemu z této strany tak negativistický, ale přece jen, když čtu o "spolehlivých zdrojích", nemohu nevzpomenout na stále opakované informace spolehlivých zdrojů o iráckých chemických zbraních. Také mě zaráží věta, že francouzské tajné služby na místě odebraly. připomeňme, že jde o oblast kontrolovanou al-kájdou a ježto nepředpokládám, že bychom byli svědky supertajné akce tajných agentů během několika hodin se dostavivších na místo útoku, aniž by to místní správa Tahrir aš Šám, (dříve Džabhat Fatah aš-Šám, dříve an-Nusrá, dříve al-Kajdá bourací práce a. s.) zaregistrovala, vypadá to, že tam působí v kooperaci (pokud to tedy skutečně odebírali Francouzi a nejde jen o nějakou zkratku "dostali jsme to od agenta A54, jehož identita je nám známa"). Což čistě v mých očích jakékoli informace znevěrohodňuje prakticky k nepotřebě. Kromě toho, i kdyby tam skutečně byl odebrán sarin "či jemu podobná látka" (což taky věrohodnosti nepřidává, ale dejme tomu, že by to byl nějaký prekurzor), pořád to neodpovídá na otázku v jakém množství, od koho a tak dále. Když státní zástupce před soudem mluví o důkazech, taky musí přesně uvést jak byly zajištěny, kdy, z jakého nositele (proto jsou na to předpisy), jak byly vyhodnoceny. Rozhodně by neuspěl se "spolehlivým zdrojem", který by říkal toto jsou otisky prstů pana XY. Pokud vím, tak ze začátku se odvolávali na nějaké vzorky odebrané Turky. Takže to mají od nich nebo tam byli ještě vedle nich?
    Konečně už jsem tu odkazoval na články o tom, jak byly objeveny sklady chemických zbraní v rukou islamistů v Iráku. Kupodivu když jde o Sýrii, jsou všichni najednou líní vůbec uvažovat o tom, jestli náhodou místní povstalci (a jestli je to al-kajdá nebo ISIL je naprosto jedno, nijak se od sebe neliší) taky neměly tyto prostředky k dispozici. Kdyby to aspoň byla jedna z variant, která by se později vyloučila. Ne, máme od počátku jasno (jak je i v tom článku alespoň pokud jde o USA), není třeba myslet.
    Nemůžu si pomoct, ale stejnému kolovrátku, už tolikrát pomýlenému (jak v Iráku, tak v Sýrii), nepřikládám věrohodnost.

P. S. Vedle toho mě baví, jak USA "naštvaly" turecké nálety na Kurdy. To je skutečně silné slovo, bude následováno 59 tomahawky? :twisted:
  • V tom bych vůbec neviděl žádný problém. Tajné služby a speciální jednotky provádějí různé husarské kousky. Stačí si vzpomenout na Mossad nebo nedávné zásahy SAS. Proti tomu odebrání několika vzorků je docela easy záležitost. Navíc to že v oblasti působí islámisté ještě neznamená, že mají vše 100 % pod kotrolou a že všichni jsou na 100 % loajální islámisté. Nakonec vytýkat tomu jednomu doktorovi, že byl Džihádista je stejné jako vytýkat El sidovi, že bojoval chvíli za Sarácény (Némam chuť doktora nějak bránit ani to trivializovat), bez hlubšího kontextu to nemá smysl. Mne zase mile pobavilo, jak všichni prorusky smýšlející lidé (a pár lidí ze západu) mají jasnou představu, že to Assaduv režim nemohl udělat, protože to není logické a Assadovi by to nic nepřineslo. To že to mohl být totální kiks např. velitele letiště (nakonec se objevili zprávy, že vybuchl v autě - jak příhodné, že jo :-) ), to nikoko moc nenapadne. Svět není polarizovaný, ale to co nám předkládají média a my, to už dost často jo. Nakonec Putin asi taky nepředpokládal, že se ruští separatisté na Ukrajině budou vesele likvidovat mezi sebou.

Vůbec celý sled událostí byl vtipný.

Nejdřív kolem S-300 a S-400 nerušeně prosviští 59 tomahawků. Pak si Putin uvědomí, že je něco špatně tak se začne vztekat. Prohlasí, že polovina raket netrefila cíl, ale zároveň dodá, že taková akce musela být plánovaná týdny dopředu (to dá smysl) =D . Ruští "experti" se zoufale snaží redukovat svoje selhání. Assad prohlásí, že to trefilo 7 dětí a nejspíš jeho oblibeného psa v sousední vesnici a pak příjde zpráva, od západních medií, že jenom jedna raketa selhala. :D
    upraveno 26. dubna 2017
    Mno, takže.
    Jsem agent francouzské tajné služby. Fajn.
    Jsem agent francouzské tajné služby zrovna operující na území ovládaném al-kájdou. No, pořád se to motá okolo toho, jestli al-kájdyu prohlásit za tzv. umírněnou opozici nebo ne, takže je otázka, jestli tam operuju s jejím vědomím nebo ne (a pokud ne, proč). Ale pořád fajn.
    Jsem agent francouzské tajné služby anáhodou mám s sebou takové věci jako injekční stříkačky pro odběr krve, tampóny pro stěry z kůže a sliznice atd., lopatičky pro sběr půdy hlavně prostředky, jak odebraný materiál zajistit a dopravit tisíce kilometrů daleko ve stavu, aby nebyl porušen, kontaminován ani nekontaminoval okolí. což není vůbec sranda a právě proto to tady začíná být směšné.
    Pak to po bezchybné přepravě dám na super výzkum, kde se dozvím, že to byl "sarin nebo něco podobného". A že "důvěryhodné zdroje" vědí, že právě takový sarin nebo něco podobného vyrábí jedině Asad Enterprises s.r.o., nikdo jiný se k tomu nikdy nemohl dostat a neměl to nikdy v žádném případě ve skladě jako kořist (btw když v roce 2013 došlo k dohodě o zničení syrských zásob chemických zbraní, z celkem 12 zařízení na jejich výrobu jich pouze deset bylo pod kontrolou vlády). Tady komedie pokračuje. Jakékoli jiné alternativy ani nezkoumáme, dopředu víme, že existuje jedna jediná, přestože viník je jediný, komu fakt nic nepřinese. Pobavil mě článek teď nevím jestli v Haaretz nebo jiný izraelský zpravodajský portál, kde přiznávali "ano, Asad je jediný, komu něco takovégho logicky nepřinese žádnou výhodu, ale on je prostě psychopat." A máme to. Koruna všech argumentů. :twisted:
    Svět je polarizován. Minimálně jedna strana opravdu nepřipouští jinou variantu, než tu, která se jí geopoliticky hodí, tak holt na tu skepsi zůstávám sám. Byl bych stejně skeptický i na druhou, ale to za mě obstarává celá oficiální informační mašinérie (přičemž západní média už dosáhly toho stupně, že by klidně mohly být přejmenována na tisková oddělení svých politických představitelů), tak mi to ušetří aspoň polovinu té skepse :)
    Přitom když to nebyla tolikrát pravda, proč to má být pravda tentokrát? Tvrdí to ti samí lidé stejně nevěrohodnými prostředky. nebudu čekat třináct let na nějakou komisi, která řekne, že "jsme sice neměli pravdu, ale mysleli jsme to upřímně", když ti co to tvrdí, nejsou ani v nejmenším nezaujatou stranou, ale zjevně kooperují s teroristy. Říkám to natvrdo, protože to tak je.
    Pokud jde o raketový útok, tak ani tam ti nemohu dát v nejmenším za pravdu, protože:
    - Šajrat je cca 200 km od Latákie, kde jsou ruské obranné systémy umístěny;
    - dráha střel vedla přibližně přes prostředek Libanonu, nikoli tedy "okolo" ruských systémů;
    - i tak nevíme, kolik střel vlastně na základnu dopadlo, ověřitelný fakt je ten, že základna velké škody neutrpěla;
    - je otázka, zda je pravda, že skutečně zasáhlo pouze 23 střel (pak je otázka, co se stalo s těmi 36, selhaly, byly sestřeleny či co), to může být také jen propaganda, ale je už několik map zaznamenávajících místa zásahů a rozhodně to vypadá, že celý palebný průměr tam neskončil;
    - vzhledem k tomu, že akce byla nahlášena předem, což tvrdí OBĚ strany, je i tvrzení o pozdní reakci spíš zbožným přáním než čím jiným, každopádně u takových akcí obvykle dojde k nějakému typu dohody "nereagujte, když..." Jako protireakce došlo k vypovězení smlouvy o informování o operacích, v důsledku čehož Američané přerušili vzdušné operace nad Sýrií, takže rozhodně bez respektu vůči vzdušné obraně nad Sýrií nejsou.
    Takže tak :)
    upraveno 27. dubna 2017
    Izrael opět zaútočil na sklady poblíž letiště u Damašku, kde měly být uloženy zbraně pro Hizballáh.
    http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-airport-idUSKBN17T0D4?il=0
    Zatím se všude píše "strike", jakou měl formu, zda leteckou či raketovou, to se neuvádí. Každopádně minimálně z jihu je syrský prostor evidentně děravý jak řešeto.
    Tohle pobaví, to je pravda (když nejsou oběti) :)
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/436315-ruska-vyzvedna-lod-sla-po-srazce-v-cernem-mori-ke-dnu.html

Lodě se občas srážejí, i vojenské, ale člověk by řekl, že zrovna "výzvědná loď" (i když 40 let stará) by měla být schopna se nebezpečí vyhnout.
    https://komnews.org/turkey-backed-fsa-sold-turkish-armoured-vehicles-to-islamic-state-military-source/
    According to a claim made in Turkish media on Wednesday, Turkey-backed Free Syrian Army (FSA) groups sold Turkish armoured vehicles to the Islamic State (IS) group, during the Euphrates Shield Operation...
  • @flanker.27 tohle není moc novinka oni prodávali zbraně, které dostali už dřív
    @DanielSvatoš Já vím, co dodávali spojenci FSA běžně končilo u ISILu včetně vycvičených lidí, ale tohle je z tureckých zdrojů a týká se to turecké operace v severním Aleppu, což je zajímavé.
  • pěkná reklama na vojnu :)
    @DanielSvatoš Svrhávají to v 0:57 sochu Stalina? :-D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @flanker.27 To bude spíš Saddam
    @Monte Karstark Pravda, i to gesto je stejný, ale v obličeji mi to fakt přišlo víc jako Pepa.

image
    Sargon of Akkad shrnuje ve dvou opravdu dlouhých (1 hod 28 min a 44 min) videích situaci kolem chemického útoku v provincii Idlib. bere to zeširoka a připomíná minulost ohledně podobných tvrzení směřovaných vůči veřejnosti od roku 1990 až po dnešek.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.