Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
18384868889126

Komentáře

• AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Dnes je to presne na den 75 let co v prestrelce s prazskymi prislusniky gestapa zahynul clen odbojove skupiny Tri kralove stabni kapitan ceskoslovenske armady Vaclav Moravek....
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Dnes o něm vyšel zajímavý článek na novinkách (i tam se občas něco takového stane):
    https://www.novinky.cz/veda-skoly/432330-posledni-boj-nejhledanejsiho-muze-protektoratu.html
    @flanker.27 Byl to frajer, taky trochu magor, ostatne kdo jiny by mohl posilat odbojarsky casopis do Petcarny, nechavat si pripalovat cigaretu od velitele skupiny, ktera po nem vede patrani a psat mu drze dopisy?

Na druhou stranu, clovek, ktery dela neco takoveho asi magor byt musi....
    Vražda Denise Voroněnkova. Fascinují mě ty auta, co projíždějí jako že nic...

https://vk.com/video-23956241_456240366
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @flanker.27 Čím ho to zabil? To ho něčím střelil ze čtvrt metru do hlavy? :-k
    flanker.27 napsal(a):

Fascinují mě ty auta, co projíždějí jako že nic...

Proč by tam taky měli stát a brzdit provoz? Planeta se kvůli jedné mrtvole na chodníku otáčet nepřestane. =D
    @Monte Karstark Je vidět, že pachatel má pistoli. Bodyguard to taky schytal, ale pak vraha sám postřelil, takže díky tomu má jméno Pavel Paršov. Sice se objevují zprávy (třeba na pravda.sk), že měl být ruským agentem, ovšem v reálu až do loňského roku v dobrovolnických praporech potíral "bandity" na Donbase, což píše i banderovec Vlasenko.
  • Viděl jsem teď dokument o bitvě u Kurska kde uváděli a příjde mě to docela zajímavý, že nejúspěšnější spojenecký stíhací pilot druhé světové války sovět Ivan Nikitovič Kožedub ( 62 samostaných sestřelů ) sestřelil i dva americké P-51 Mustang. I když za to podle nejrozšířenější verze nemohl spletli si jeho stíhačku La-7 s německou Fw 190 zaútočili tak je sestřelil. Pokud by ho sestřelili oni, mohl to být docela incident nejlepší sovětský stíhač sestřelený američany.
    @derfel Hodně se o tom mluvilo, i v pár dokumentech to zaznělo, nicméně ve skutečnosti o tomto incidentu neexistuje žádný doklad. Jinak samozřejmě se podobné věci občas stávaly i v rámci jednoho letectva, natož mezi spojenci z různých zemí.
    Např. Pokryškin, další ruské eso s 59 sestřely, zahájil svou kariéru tím, že omylem sestřelil vlastní bombardér Su-2. Američané měli původně výsostný znak modrý kruh a v něm bílou hvězdu s červeným středem. tento červený kruh uprostřed však musel být záhy odstraněn z důvodu velmi časté střelby po vlastních, protože připomínal japonské rudé slunce. Podobě Britové pro operace v Tichomoří museli ze své kokardy odstranit červenou. V dkbě invaze do Evropy byly všechny spojenecké letouny opatřeny bílými a černými invazními pruhy, aby identifikace "vlastní-cizí" byla co nejrychlejší. Přesto v tak obrovské koncentraci často ke střelbě do vlastních docházelo, např. Clostermann píše ve velkém cirkusu, jak napjatá atmosféra vládla a ke střelbě docházelo zejména mezi Brity a Američany.
    upraveno 5. dubna 2017
    Nemůžu si pomoci, abych neudělal malý skeptický komentář k onomu chemickému útoku na Idlib. Před nedávnem se našly chemické zbraně v Mosulu. Samozřejmě patřily islámskému státu, to se smí říci. Idlib neovládá dokonce ani FSA, se kterou se dlouho západ pokoušel kamarádit a zbraně, kterými ji zásoboval, tak pravidelně končily u ISILáků. Tam vládne Tahrir aš-šám, což je bývalá An-Nusrá což je Al-Kájdá, z níž vlastně ISIL vzešel. Tudíž za sebe považuji za pravděpodobné, že chemickými zbraněmi disponovali i tito hoši a tzv. chemický útok byl nejspíš jen zásah podobného skladu, jako byl ten v Mosulu. Ostatně to, že ISIL v Iráku chemické zbraně použil, už bylo ze strany koalice tvrzeno. A teď, když jde o prakticky stejnou sortu lidí, to má být najednou všechno naopak.
    Zrovna v pondělí Klaus mladší citoval z dopisu nějakého studenta, který popisoval, jak v rámci multikulturní výchovy sledovali se školou dokument o tom, jak "mladí lidé z Evropy" vstupují do ISILu. Leč více než dokument mu to připomínalo náborový film, což bylo ještě korunováno následnou besedou s konvertitou na islám, který studentům vysvětloval, jak je islám vlastně strašně moderní a vyspělá víra. No, oficiálně je zatím ISIL špatný (taky proto, že s ním bojuje západní koalice), ale jiné grupy, které mají prakticky stejnou ideologii, metody a cíle, jsou pořád předkládány coby div ne bojovníci za svobodu.
    Jo, ještě k tomu mediálnímu rozdílu podání. V Sýrii (např. v Aleppu, o které už ale média nestojí, tak teď třeba v Idlibu) zemře civilista. Co na to média? Asad/Rusové uplatňují barbarskou taktiku útoku na civilisty, ještě že máme SOHR. V Mosulu (nebo někde jinde v Iráku) zemře civilista: ISIL používá civilisty jako lidské štíty a kromě toho musíme zprávy SOHR podrobit kontrole věrohodnosti.
  • @flanker.27 dal bych ti "lajk" ale není tady to tlačítko
    Navíc co by Asad (Rusové) použitím chemických zbraní získali? Vždyť vyhrávají a určitě není v jejich zájmu, aby se do toho míchalo NATO.

Že jste si na ten dvojitý metr západních špiček nezvykli :D
    Vždyť kolik let řvou naše elity o zhoubnosti radikálního islamismu, a přitom se druží se Saudskou Arábií, která je ultra wahabisticko-teokratickou monarchií, navíc je známo, že Saudi sponzorují mnohé teroristické skupiny, nebo mešity v zahraničí, přičemž názory, které z těchto mešit vychází, jsou přinejmenším nevábné.....
    Teď mě u článku na idnes o raketovém útoku na Sýrii fakt pobavil komentář jednoho čtenáře:
    "To jsou zvraty, jediný kdo snad podává konzistentní informace je severokorejská televizní hlasatelka."

Neřekl bych to lépe. Ve skutečnosti ovšem Trumpa celkem chápu. Jak jinak se zbavit nálepky pomalu ruského agenta.
    Jen si vzpomínám na rok 2003, kde jistá informace o chemických zbraních nastartovala proces, z jehož následků jsem se nevzpamatovali dodnes. Sice po 13 letech to bylo definitivně označeno za podvod, ale v roce 2016 už to vlastně nikoho nezajímalo (dokonce ani to, že si Tony Blair teatrálně sypal popel na hlavu). Tak proč nepoužít stejný recept znovu, když se to tak osvědčilo.
  • Trump tohle dojebal a udělal obrovskou radost syrským teroristům
    Putin měl už dávno do Sýrie poslat armádu
    @DanielSvatoš Trump hlavně zjistil, že neprosadí svojí prakticky v ničem jen sám o sobě. Jeho člověk v bezpečnostním výboru Bílého domu Steve Bannon, který jej měl vlastně vyčistit od protitrumpovské kliky, tenhle týden sám odešel (nebo byl odejit, zprávy se liší), řada z těch, které chtěl dosadit na klíčová místa, byla diskreditována tím, že "mluvili s nějakým ruským diplomatem", lhostejno o čem, a teď už se veze. Jakmile se nechal nalomit v prvním případě, ztratil víceméně šanci na vlastní politiku, pak už to šlo samo. Nakonec asi bude prezident jako každý jiný, to znamená nějak balancovat mezi zájmovými skupinami, místo aby prosazoval zájmy vlastní. Nemyslím si, že by reálně byl přesvědčený o tom, co řekl na téma toho útoku (o kterém dokonce začínám věřit, že nešlo ani o zásah skladu či továrny, ale že je to kompletně vyfabrikované od počátku) a překročení červené čáry, ale ocitl se v situaci, kdy americká vyslankyně v OSN mává srdceryvnými fotkami a nemůže už říct nic jiného (jak zazní v Jistě pane ministře: "už to bylo ohlášeno v programu.").
  • Nálet tam byl určitě to snad přinal i Assad
    @DanielSvatoš To jo, ale nějaký nálet je tam vždycky. Když se však podívám na ty fotky, jak "bílé přilby" bez dýchacích přístrojů, rukavic a dalších pomůcek jakože ošetřují zasažené (přičemž pokud by to byl sarin, tak by ho vstřebali i pokožkou), tak se mi chce smát. Je jedno, jestli by tam plyn byl od leteckých bomb nebo ze skladu či z továrny, to by je dostalo všechny. Je třeba vědět, že opravdu jedinou silou v oblasti s monopolem na informace je al kajdá, takže si může říkat a fotit prakticky co chce, není tam jediná na ní nezávislá kontrola toho, co prohlašuje. Myslím, že pár kousků bílých přileb typu čekání na slovo "akce" při "záchraně z rozvalin" už jsem sem dával. Kdybych to měl rozdělit procentně, dal bych 10 % na Asada, 30 % na únik po zásahu skladu nebo továrny a 60 % na kompletní výcuc z prstů.
    upraveno 7. dubna 2017
    Vyjádření bývalého britského vyslance v Sýrii pro Sky News:

Troufám si říci, že se vyjadřuje zhruba podobně jako já. Akorát v tom konci se trochu netrefil...
  • @flanker.27 Osobně myslím, že dáváš Trumpovi moc bodů k dobru. (Nemám ho rád, to není tajemství) Kdyby tomu nevěřil tak se bude přiklánět k vyšetřování a nedostane se to na tuhle úroveň.
  • @Gorgloj Clintovnová byla teď v televizi a říkala že by udělala to samé ale všude po Sýrii

• upraveno 7. dubna 2017
    @DanielSvatoš Jí se to teď kecá, když to rozhodnutí není na ní. Spíš nabírá body, nemyslím si že by to doopravdy udělala. Údery jako tyto se nesmí přehnat, jinak z toho může vzniknout opravdová válka.
  • @Gorgloj nepovídej ale ona to tvrdila i v kampani a proto ji spousta lidí nechtěla volit přesně kvuli to mu co teď udělala Trump
    a ona by to udělala to si piš
  • @DanielSvatoš Já věřím, že by udělala silnější útok než co byl teď, ale v nějaké obrovské plošné útoky nevěřím...
  • Švédsko...to jsem zvědavej jestli nehoda nebo úmysl
  • upraveno 7. dubna 2017
    Kdybych měl hádat tak úmysl, je tam velká podobnost s jinými útoky tohoto typu.

edit.
    Swedish brewery company Spendrups, which owns the truck, said it had been hijacked earlier in the day.

"It's one of our distribution vehicles which runs deliveries. During a delivery to the restaurant Caliente someone jumped into the driver's cabin and drove off with the car, while the driver unloads," communication director Mårten Lyth told the TT news agency.
    Gorgloj napsal(a):

@flanker.27 Osobně myslím, že dáváš Trumpovi moc bodů k dobru. (Nemám ho rád, to není tajemství) Kdyby tomu nevěřil tak se bude přiklánět k vyšetřování a nedostane se to na tuhle úroveň.

Je to možné, ale nejsem zvyklý měnit názory jako korouhvička. Mnozí co si hodně od Trumpa slibovali, by mu teď nepodali kost, a naopak řada jeho dřívějších odpůrců se teď bude předhánět v superlativech. To já nemám rád, radši předpokládám racionální úvahu.
    Ostatně ty způsobené škody, jak už tu bylo linkováno, jsou nakonec zdá se dost malé v poměru k masivnosti útoku, čemuž odpovídají i záběry z místa:

Spíš je problém to, že ze základen kolem Homsu syrské letectvo podporuje hlavně ofenzívu v Palmýře a obranu Deir ez Zoru. Pokud ten útok bude mít na něco vliv, tak právě na prtůběh bojů v téhle oblasti. Nelze ostatně pominout, že SAA byla v DeZ už jednou "omylem" bombardována.
    upraveno 7. dubna 2017
    Jo, abychom nezapomněli, náboženství míru opět zaúřadovalo.
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/434539-teror-ve-stockholmu-ridic-nakladaku-najel-do-davu-dva-mrtvi.html
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/434539-teror-ve-stockholmu-ridic-nakladaku-najel-do-davu-tri-mrtvi.html
    Chtěl bych vyzvat představitele evropských zemí, aby věnovaly zvláštní pozornost regulaci nákladních automobilů, zejména tahačů, sklápěček a samozřejmě i těch s uzavřenou ložnou plochou.
    Před 105 lety se narodil Jozef Gabčík....
    Včerejší zprávy ČT24 ve 23:00. Kupodivu tentokrát žádný Fištejn, ale celkem rozumní a informovaní lidé. Arabista Patočka, toxikolog Patočka, právník Faix. Skoro bych řekl, že moderátor je mírně zoufalý :). Od 29. minuty:
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10253218159-zpravy-ve-23/217411023000407/
    A ještě Ron Paul. Naprosto mi mluví z duše.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.