Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
UK doctor who documented Syria “chemical attack” was considered “committed jihadist” by MI6
https://www.jihadwatch.org/2017/04/uk-doctor-who-documented-syria-chemical-attack-was-considered-committed-jihadist-by-mi6
http://neviditelnypes.lidovky.cz/syrie-zavrazdil-asad-krasna-miminka-db7-/p_zahranici.aspx?c=A170412_200532_p_zahranici_wag
http://www.armadninoviny.cz/uss-gerald-r-ford-nejdrazsi-zbranove-system-vsech-dob.html
Nevíte někdo, kde bych si tu rezoluci mohl přečíst? Hledal jsem na stránkách, ale asi jsem buď neschopnej nebo to tam není.
un.org/press/en/2017/sc12791.doc.htm
Nevím jestli jde najít přesné znění zamítnuté rezoluce.
Mr. SAFRONKOV (Russian Federation) said his delegation had voted against the draft because of its “erroneous” contents, emphasizing that his country’s concerns and priorities had been pushed aside. The main problem was that the “troika” of drafters had named a perpetrator before a proper investigation had been conducted, he said, adding that by presenting a “doomed” resolution they had undermined the Council’s unity. If partners thought it necessary to adopt a meaningful resolution and agree upon a valid document, they should have aimed to ensure the OPCW’s ability to conduct an impartial investigation, he said, pointing out that in the eight days since the incident, no steps had been taken to investigate. A full and immediate inquiry must be undertaken, he stressed, adding that Damascus had displayed a readiness to cooperate and had proposed the immediate launch of an investigation. Some States had expressed an anti-regime slant and a reluctance to ensure a truly impartial investigation, he said, cautioning that other incidents, involving extremists, could unfold.
Což, pokud to rezoluce obsahovala, je problém i pro mě. Pak se nedá o žádném vyšetřování mluvit, stačí nám tisková prohlášení Al-Kájdy, které nejen západní vlády, ale i média nekriticky přejímají. Připomínám, že v minulých případech (pokud vím tak naprosto ve všech), kdy byl Asadův režim obviněn z užití chemických zbraní, buď nakonec samo OSN prohlásilo, že SAA to nebyla nebo to minimálně nebylo nijak prokázáno. Viz třeba ten článek z neviditelného psa.
http://zpravy.idnes.cz/matka-vsech-bomb-usa-afghanistan-islamsky-stat-fqv-/zahranicni.aspx?c=A170413_192246_zahranicni_ert
dobré povídání
teď jsem na konci a musím říct že je to fakt dobré
na tohle téma mám přečteno více než běžný smrtelník takže se malinko vyznám a taky se přiznávám že jsem bonapartista :) Napoleon Veliký je samozřejmě VELIKÝ a je to ten největší borec co kdy chodil po tyhle planetě ale jinak nejsem zaujatý :D
ne fakt skvělá přednáška a pro lidi co se o tohle téma zajímají více to bude o něco víc supr :)
Jiří Kovařík:
Maršálové Napoleonových orlů
1812 – Napoleonovo ruské tažení
Napoleonova tažení I. – Vítězné roky
Napoleonova tažení II. – Nejistá vítězství
Napoleonova tažení III. – Proti všem
Napoleonova tažení IV. – Pád orla
Napoleonova tažení V. – Ať žije císař
Orlové Napoleonovy armády
Bonaparte v Egyptě
Dobyvatel Bonaparte
Napoleon na Dunaji
Má krev patří Napoleonovi
Paměti co přeložil a dal poznámky
Paměti: Marcellin Marbot
Napoleonův kavalerista: Charles Parquin
Napoleonův granátník: Jean-Roch Coignet
Císařský kyrysník: Johann von Grueber
Život v Napoleonově armádě: Blazé
ostatní
Maršál Lannes - Pavel B. Elbl
Talleyrand - Pavel B. Elbl
Bojové techniky období napoleonských válek 1792–1815 - Robert B. Bruce
Napoleonova děla 1792 – 1815 - René Chartrand
Napoleon Bonaparte - Albert Z. Manfred
Napoleonská encyklopedie - Richard Blatný
Napoleonovi vojevůdci 1809–1815 - Philip Haythornthwaite
Napoleonské války - Richard Holmes
Napoleon a srdce Evropy - Josef Polišenský
Napoleonův klan - Clemens Amelunxen
Slavkov 1805 - Ian Castle
Vendéeské války - Michal Šťovíček
Rakouští vojevůdci za napoleonských válek 1792-1815 - David Hollins
Napoleon proti monarchům a vojevůdcům - Stanislav Wintr
něco jsem možná zapomněl
Za mě asi Wellington.
Bitva u Marenga - navazuje bezprostředně na Bonaparte v Egyptě, popis italského tažení 1800-1801, které skončilo právě Bitvou u Marenga (někdy též nazývána Waterloo naruby)
Korzáři francouzské revoluce - zaměřuje se především osudy korzárů jako Surcouf, Pellot či Fuet, částečně se ale dotýká i průběhu námořní války za Napoleonových časů
Trafalgar: anatomie námořní bitvy - název mluví sám za sebe, i když záběr knihy je širší. Rozebírá v ní nejen námořní taktiku přelomu 18. a 19. století, ale i celkové poměry ve francouzském i britském námořnictvu.
lannes je ale určitě jeden z těch lepších co měl Napoleon k dispozici
Suvorov > Kutuzov :)
Davout - potvrdili i oba pánové
Kléber - s jeho legendární odpovědí na anglické ultimátum: „Vojáci! Na takovou nestoudnost se odpovídá jedině vítězstvím, připravte se k boji!“
Dochturov - coby "železný generál", osobně velmi statečný, nepotrpěl si na velkou okázalost, snášel vojenskou službu stejně jako jeho vojáci.
No, omezil jsem si to na tři, čtvrtý by ovšem byl arcivévoda Karel, první, kdo porazil Napoleona v bitvě.
Berthier byl určitě skvělý náčelník štábu, ale jako polní velitel byl maximálně průměrný. Suvorov byl zase nepochybně skvělý i jako velitel v poli, ale myslím, že na konci 18. století už by se nevyrovnal se změnami ve vojenství. Jeho známé heslo "kulka je šílená, bodák je chlapík" by v gigantických bitvách jako Borodino nebo Lipsko už neobstálo. Kutuzov byl taková liška podšitá. nepochybně byl schopný a v mládí i osobně statečný (jeho dvě těžká zranění mluví za sebe), ale často balancoval na hodně tenkém ledě. Třeba u Slavkova správně poznal, že je plán spojenců špatný, ale vlastně neudělal nic pro to, aby prosadil jeho změnu. Takový alibista. Když nevole sesadila v roce 1812 Barclaye de Tolly, tak on vlastně jen pokračoval v jeho taktice. Ale jednu věc mu musím nechat, opravdu dokázal věci domýšlet. Když v roce 1813 zbytky Grande Armée opustily Rusko, protestoval proti tomu, aby se Rusko dál účastnilo protinapolenského boje s odůvodněním: "A čeho tím dosáhneme. Jen se na první místo dostane Anglie."
Pozice a možnosti Kutuzova mi trochu připomínají postavení velitele rakouské Severní armády v roce 1866, mám na mysli polního zbrojmistra Ludwiga Benedeka