!!!POZOR SPOILER VŠECH DÍLŮ SERIÁLU A VŠECH KNIH!!! Teorie z Písně a z Hry

Nedávno se s odvysíláním páté série objevil problém se s spoilery. V diskuzi !!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY icefire.cz/forum/discussion/51359/spoiler-teorie-ve-svete-asoiaf-pouze-knihy#latest je problém, že spoustu lidí začalo své teorie odvíjet od dění v seriálu a tím vyzrazovat děj čtenářům. Já jsme se tedy rozhodl zaměřit na skupinu, která četla všechny knihy a viděla všechny díly seriálu a chtěla by ovšem volně diskutovat. Já se tu pokusím tedy uvézt pár teorií na děj ve Vichrech Zimy. U některých s přimíchám informace ze seriálů. Prosím debatu o tom o rozdílech seriálů a knih a jak se budou moc nakonec lišit směřujte sem icefire.cz/forum/discussion/51767/spoilery-rozdily-v-serialu-spoiler-vsech-knih-a-epizod-serialu. Tenhle topic zakládám, protože chci vytvořit místo, kde se bude moct argumentovat i informacemi ze seriálu a nedocházelo k nepříjemnostem v ostatních diskuzích. Jinými slovy, chcete-li neomezeně fantazírovat, jste na správném místě. :dance: Zároveň bych poprosil, zdržte se diskuze o tom jestli je nebo není závádějící používat informace ze seriálu, když může kniha a seriál skončit různě. Bez tak se to z a) bez Vichrů nedovíme a za b) jde mi o práci se všemi dostupnými informacemi.

Zde předkládám teorie, které jsem četl na internetu, viděl zde v diskuzích nebo mne sami napadly. Neuvedu žádnou z teorií zmíněnou Starkem z Hor v jeho vláknu, ale samozřejmě je i tady účelem, aby jste vymýšleli svoje a diskutovali o všech konspiracích známých i neznámých. A konec mého vykecávání zde seznam:

1. Melisandra v Tanci zmiňuje, že k jejímu klamavému kouzlu je potřeba věc, která patří člověku, jehož podobu chce vytvořit. Mimo jiné zmiňuje váček s kůstkami. Dostala se nějak Melisandra k Davosovu váčku pro štěstí o nějž přišel na Černovodě a chce ho využít k vytvoření falešného Davose a zvýšit tak svou kontrolu nad Stannisem?
2. Brynden Tříoká Vrána je ve skutečnosti Bílý Chodec. Odpovídalo by tomu to, že se v seriálu objevil Noční Král jako jeden z Chodců, tudíž je možné, že někteří Jiní byli případně všichnni byli původně lidmi.
3. Jiní jsou ve skutečnosti změnění lidé, kteří používají černou magii. Viděli jsme, že Qyburn dokázal vytvořit nemrtvého Gregora Cleganea. Není tedy možné, že Jiní jsou původně lidé používající magii podobnou té Qyburnově?
4. Jiní původně obývali celé Západozemí, Zeď postavili na obranu proti lidem(led je elementem Jiných a z ledu je tvořená Zeď.)
5. Stannis Baratheon je valonquar, popřípadě někdo ze Starkových dětí nebo Písečných hadů. Valonquar znamená mladší bratr nebo malý bratr, ale bylo někdy řečeno čí mladší nebo malý bratr to má být? A může být valonquar i osoba ženského pohlaví_
6. R'hllor je ve skutečnosti Velký Jiný a Melisandru ovládá skrz špatné vize.
7. Noční Král se oženil s Jinou popřípadě nemrtvou ženou, aby předešel válce sňatkovou politikou, když Jiní chtěli dobýt zpátky to o co přišli.
8. Varys je bastardem Šíleného krále, proto ta vysoká pozice v radě velká důvěra, kterou mu Aerys svěřil. Příběh o dětství může být smyšlený.
9. Tyrion je ve skutečnosti dítě Aeryse a Joanny.
10. Rhaegar Targaryen byl Azor Ahai a jeho zabitím odsoudil Robert Baratheon a povstalci celé Západozemí.
11. Robert Strong má hlavu Robba Starka. Stark se dá z němčiny přeložit jako Strong = Silný
12. Pod Zimohradem spí drak, popřípadě leží mrtvý Targaryen
13. Stannis napsal růžový dopis po tom, co odhalil, že ho Melisandra oklamala s upálením Manceho Nájezdníka. Počátek nesvárů mezi Stannisem a Melisandrou v seriálu může být nahrazeno rozepřemi po upálení Shireen.
14. Aegon je potomkem Rhaegara a Lyanny a dvojče Jona.
15. Quaithe je ve skutečnosti Rhaella Targaryen matka Daenerys.
16. Oberyn otrávil Tywina stejným jedem, který použil Tyrion na Cersei ve Střetu Králů a proto byl Tywin ve svou smrtelnou noc na latríně.
17. Ser Barristan padne v bitvě u Meeren. Stejně tak Hizdar
18. Euron Greyoj je Daario.
19. Val upálí Shireen, protože vyvolá epidemii šedého lupu mezi divokými. Popřípadě Melisandra obětuje Shireen pro oživení Jona Sněha.
20. Všechno se to Nedovi zdálo a probudí se pod čarostromem zpátky na Zimohradě.
:-D
1121315171820

Komentáře

• Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!

• @Tyrion Lannister to jako fakt nebo nějaká volovina..?
  • sfik: To se samozřejmě teprve uvidí. :D

http://www.desinerd.co.in/game-of-thrones-season-8-episode-1-leak-script/
    Předpokládám, že na těch videích je nejspíš stejný leak jako v této psané verzi. Nechce se mi to poslouchat, takže nevím. :D Zde jsem postnul první část, zbytek si tam rozklikněte. Někde jsem četl, že se tento leak objevil na stránkách, kde se minulý rok objevil leak pro sedmou sérii, který nám zatím pěkně vychází.
    HBO prý hackeři ukradli vcelku hodně dat a scénář pro osmou sérii by měl být už hotov. Největší problém vidím v tom, že je moc obsáhlý. Ten z minulého roku (potažmo ten stejný/podobný, co unikl toto léto, tuším začátkem července) byl mnohem heslovitější.
    Když si odpustíme nějaké fanboyské výstřiky a bědování nad tím, že to nedopadne tak, jak chceme (ze slušnosti jsem užil množné číslo :D ), tak to navzdory tvrzení zhrzených fandů, nezní úplně špatně a nelogicky. Samozřejmě, seriálboys a danyboys (což je jedno a to samé) se čílí kvůli své hlavní hrdince, která nezvládne zničit to zavedené kolo feudalismu (raději nebudu říkat, že je divné, že sice chce zničit "kolo", ale sama chce být královna :D ) a vyžadují happyend. Dle mě tento scénář přesně vystihuje pojem "hořkosladký konec", který užil sám Dědek.

K samotnému "leaku":
    Euron dočasně na trůně není vůbec nepravděpodobná verze. I v knize z jeho postavy vyzařuje něco víc, než jen charisma pouhého piráta. Dle mě má reálné šance nějak ten trůn uzmout i v knihách. Bude mít sice jen rozvrácené království a WW za dveřmi, ale vážně bych se nedivil, kdyby si na ten trůn opravdu sedl. Předpokládám, že seriál si navzdory všemu nejede úplně to svoje (je to těžké přiznat), a že stále existuje aspoň elementární linie, podle které jdou a ta je shodná nebo podobná s knihami.
    Dobré je vyzdvihnout, že Eurona coby krále, tam nechtějí připustit hlavně serialboys a danyboys, kteří si takový skorokonec nedokáží představit, ale to je tím, že znají především jen toho surového magora Eurona. Kdo známe knižního Eurona, tak víme, že on by toho měl být schopen.
  • upraveno 23. srpna 2017
    No, našel jsem výpis tady:

desinerd.co.in/game-of-thrones-season-8-episode-1-leak-script/

Nevím, jestli je pravý, či nikoliv, ale moc se mi to nezdá. Hodně to připomíná různé fanfiction povídky, ale tak působí uniklý scénář k sedmé řadě taky a zatím perfektně vychází, takže je možná i ta pravdivost.
    Na to, že to má mít už jenom šest dílů je tam hrozně moc děje, takže pokud se to vyplní, tak teleporty a zkratkovité jednání postav bude přímo vražedné. Navíc mi přišlo, že se s Jinými vypořádali až nějak moc hladce (jasně kupa hlavních postav zařve, ale i tak je sranda, že se to stane už v předposledním díle a poslední by byl jen o Euronovi vs. všichni ostatní). Navíc cameo Kamenosrdce a Howlanda Reeda mi tam přišlo úplně zbytečný. "Hořkosladký konec" to sice má, ale tak blbě vymyšlený, že mi to hned připomnělo konec Harryho Pottera 7. Nadšený z toho moc nejsem. Jestli jim takhle Martin poradil, jak chce úplný závěr, tak asi ztratím iluze i o něm. :-D

Až teď jsem si přečetl komentář nade mnou. Hold the Door to postnul dřív. ;-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Mne sa páči, ako všetci kričia, že to vyzerá skôr ako fanfiction, keď celý oficiálny seriál pripomína skôr fanfiction :D Ten leak vyzerá debilne, ale nie debilnejšie ako seriál.
  • @Gepeto Vždyť píšu, že tak působí i uniklý scénář k sedmičce a ten, jak už víme, je pravý. :-D
  • Kamenosrdce tam někde je? :D
    - Na druhou stranu je tam docela solidně zohledněn dosavadní průběh seriálu včetně nevydané epizody. Euron skutečně pojede pro Zlaté společenstvo a měl by dosáhnout až na svou vysněnou svatbu s Cersei, čímž by se mu otevřela cesta na trůn. Ze svých cest velmi dobře ví o Mužích bez tváře (známe i knižní teorii, která říká, že Muže bez tváře použil na zabití Balona).
    - Dá se předpokládat, že Jaime nepojede na Sever sám, ale vezme s sebou armádu Říčních krajin. Edmure Tully by se taky měl ještě objevit, když ho vytáhli v šesté sérii.
    - Arya chce zabít Cersei a zatím s jejím lístkem přání nikdy nešetřila. :D Navíc, v seriálu tuším nebyl zmíněn valonquar.
    - Ke Cleganebowlu by to mělo směřovat taky. Prostě ten duel je příliš epický na to, aby se něj vykašlali. To by mohli oba Clegany nechat mrtvé.
    - Je logické, že dojde k postupnému umírání nejprve méně významných postav a pak i těch klíčových.
    - Určitě spadne Zeď, což musí vyústit ke zničení Noční hlídky.
    - Pochybuju, že invazi WW zastaví jen na Severu. Půjdou dále na Jih, ale zase na druhou stranu nemůžou jít až ke Královu přístavišti. Údolí je dobré místo na porážku WW. Samotná armáda mrtvých se v seriálu neukazuje nijak úchvatně. Pokud by spojené armády Severu, Údolí a Říčních krajin napadlo použít oheň, tak by to neměl být extra problém. WW není zas tolik, aby to zvrátili. Pokud na ně pujdou s obyčejnými meči, tak to problém bude.
    - Minimálně Rhaegal určitě zemře v boji s WW. Stejně tak musí přežít Drogon, aby mohl porazit Viseriona.
    - O Varysovi a Melisandře bylo řečeno, že zemřou v Západozemí. I to je zde zohledněné. Rovněž je jasné, že obě postavy mají sehrát nějakou roli.
    - S přihlédnutím k jednoduchosti seriálu by mě ani nepřekvapilo, kdyby si opravdu ty hodné postavy rozdělili Západozemí. Ani by mě to po pravdě nevadilo. Jméno Jonovy dcery může působit jako klišé, ale koho by napadlo jiné, než Lyanna? V případě syna je jasná volba Eddard. Obojí z velmi pochopitelných důvodů.
    - Daenerys to s těmi dětmi má trošku na houpačce. Divil bych se, kdyby přežila ona i její dcera. Avšak mnohem více bych se divil, kdyby se jim s Jonem nepodařilo zasít.

Zatím tomu dávám docela velké šance.
  • upraveno 23. srpna 2017
    Možná jsem si spletl Kamenosrdce se starou Melisandrou. Nějakou babku potkala Arya s Ohařem v lese. :-D Zblblo mě její prohlášení, že z mrtvých strach nemá, a že Aryu zná.
  • SKALASKALA Nič nemá lepšiu pamäť ako čas.
    Neviem či to tu už niekde bolo, veľmi príjemný nostalgický seriálový (i hudobný) zážitok :-)

kvalita nič extra, ale stojí to za tie dve hodinky, myslím si

• Já myslím, že jde opravdu o děj osmé série. Velmi se to totiž podobá stylu sedmé série. Jen je to mnohem horší :-(
  • Nevím no, ten děj osmé serie mi přijde jako celkem velká fanfikce...
  • @Blackfish To mi připadal i děj 7.série :D :D
  • @TheRightfulKing No, to máš taky pravdu, ale proti tomuhle je to slabej odvar :D
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Jakoby v rámci seriálu by to mohlo být ok, jenom... Jak to proboha chtějí narvat do šesti epizod? To bude masakr.
    A na trůnu holčička, samozřejmě. Neříkám nic :-|
  • Hmm jako jestli to je pravda, tak ten závěr bude fakt vtipný (jako to mají skončit i stejně knihy, to by mne martin docela dost naštval)
  • Mě by celkem i zajímalo, proč vám to tolik přijde jako fanfikce, když už jsme v seriálu viděli mnohé? :D Mně to nepřijde po pravdě ani jako víc hloupé než třeba scénář sedmé série. Navíc to docela slušně navazuje na sedmičku a má to hořkosladký konec. Jiní se už vrátili podruhé, tak proč by se nemohli vrátit třeba ještě někdy za dalších tisíc let? Dítě na trůnu není zas úplná novinka. Takové věci se děly i v reálné historii. Stačí mít dobrého regenta a ostatní rádce.

Vývoj seriálu by mohl trápit hlavně příznivce Daenerys, ale to už jsem psal vícekrát. Jinak tam opravdu nevidím nic tak drasticky špatného a hloupého oproti předchozím počinům DaD. :D
    upraveno 30. srpna 2017
    @Hold the Door
    Hold the Door napsal(a):

Mě by celkem i zajímalo, proč vám to tolik přijde jako fanfikce, když už jsme v seriálu viděli mnohé? :D Mně to nepřijde po pravdě ani jako víc hloupé než třeba scénář sedmé série. Navíc to docela slušně navazuje na sedmičku a má to hořkosladký konec. Jiní se už vrátili podruhé, tak proč by se nemohli vrátit třeba ještě někdy za dalších tisíc let? Dítě na trůnu není zas úplná novinka. Takové věci se děly i v reálné historii. Stačí mít dobrého regenta a ostatní rádce.
    Vývoj seriálu by mohl trápit hlavně příznivce Daenerys, ale to už jsem psal vícekrát. Jinak tam opravdu nevidím nic tak drasticky špatného a hloupého oproti předchozím počinům DaD. :D

Souhlasím s tím, že ten leak není nerálný tím, co se tam děje, protože v současném seriálu je možné opravdu všechno. Pokud by něco mohlo zpochybnit reálnost je to množství toho, kolik se toho tam děje. Podobně přecpaný událostmi byl i leak na šestou sezónu a nakonec se z toho půlka stala jinak a druhá půlka vůbec. Navíc se hovořilo o tom, že seriál chtějí ukončit v kině.
  • @Tyrion Lannister Přesně to jsem také říkal. Největší nedůvěryhodnost je v tom rozsahu. No, necháme se překvapit. :D
    Jinak k endingu jsem jediný komuto až nepříjemně připomíná kapitolu z Harryho Pottera a Relikvie smrti O devatenáct let později? :D Doufám, že teda Martin zvolí poněkud odlišný přístup...
  • Moc bych si k srdci ten scénář nebrala. Než začnou natáčet, ještě ho třikrát přepíšou, tím tuplem, když to uniklo.
    @Denebola Aby pak scénař nemusli přepisovat každý měsíc :D vzhledem k tomu, že štáb jim evidentně infiltrovalo dvaceto dobrých mužů
  • @Tyrion Lannister No jako doufám, že takový závěr mít knihy fakt nebudou :D, ale bylo by to hořkosladké :D a prakticky chodci furt na severu na jihu na trůnu malá princezna (sice bez draků a bez rodiny poslední svého rodu)
  • Já myslím, že knihy takový závěr (ve smyslu, že se stejné osoby nedožijí konce ságy) mít budou. I té holčičce na trůnu bych věřil. A poslední scéna je krásně Martinovsky epilogová. Bude psána z pohledu toho přeživšího Jiného :-). Všechno ostatní - doufám - bude jinak, tj. především cesta k tomuhle závěru.
  • @p1e9t9r2 Jiní přeci na dalekém severu byli už tisíce let, není důvod, aby tam další tisíce let nebyli dál a nečekali až zase zesílí. Tenhle osudový koloběh by se mi naopak líbil. Po první porážce taky museli přežít. A vlastně ani nevíme, jestli nebyli poraženi už mnohokrát před tím Dětmi lesa (tvrzení, že je vytvořily Děti proti lidem v knize není, ne?).
    Vzhledem k tomu, že v Písni se drží rodová linie i po přeslici, nemusela by malá princezna být poslední svého rodu. Prostě by normálně pokračovala v linii prostřednictvím svých dětí.
    @Beleg No dobře, ale jestliže se seriálový Jon jmenuje Aegon, kdo tím pádem skončí na Železném trůně v knize, Aegon Blackfyre/Targaryen/cokoliv co si myslíte nebo Jon Snow? Plus v seriálu má být i Zlaté společenstvo.
    A nad tím už se samozřejěm spekulovalo taky, že Martinův trolling bude, že trůn získá postava, která nám byla představena až v Tanci v knižním vlákně :twisted: Ono ten seriál se dá vykládat různé. A musíme uvědomit, že to že některé postavy chybí v seriálu neznamená, že v knihách nebudou důležité, ale že HBO nemá peníze na to, aby zaplatila další herce. Sám Martin říkal, že v tomhle mají těžkou pozici, protože nemůžou mít tolik postav.
  • @Tyrion Lannister Já jsem pořád přesvědčený, že knižní Aegon je jen vycpávka. Aby byl děj delší a zajímavější. Možné je pochopitelně i to, že knižní Aegon skončí na trůně a Dany a Jon zahynou v boji s Jinými. Každopádně si myslím, že D+J jsou klíčoví v otázce Jiných.
    upraveno 31. srpna 2017
    @Beleg Jednoznačně já si především myslím, že Dany se dostane do Západozemí úplně jiným směrem než v seriálu. Víme všichni o té teorii, že když pojedete za Ašaj, dostanete se nakonec za Zeď. A když chceš na západ musíš na východ, když chceš na jih musí na sever. A já jsem přesvědčený, že Victarion protože má u sebe Rudého kněze s Dany vylodý na Západním pobřeží oblasti za Zdi, aby rozdrtili Jiné. Můj osobní názor tedy :D A samozřejmě bylo by krásně Martinovské pokud by Dany, Jon, draci a spol vybili s Jinými navzájem, tedy Martin by se šikovně zbavil těch magických elementů a hra by mohla vesele pokračovat, navíc by se o těch hrdinech nikdo nikdy nedozvěděl. Plus pokud je Aegon v knihách jen vycpávka, tak je nutné se ptát, proč v seriálu se jmenuje Jon Aegon a proč tam mám Zlaté společenstvo.
  • Vždyť ten konec je tak velký klišé! Stejný jako Godzilla s Renem, jak na konci je záběr na ty vejce...

Výbuch dragonpitu mi přijde jak kdyby to moderoval Michael Bay nebo Kobra jedenáct, stejně jako ten Euronův one-liner... Je to uvěřitelné asi jako Carmen Electra v mojí posteli.

A nepochybuju o tom, že děj knih (pokud Martin neumře) půjde úplně jiným směrem, už jen proto, že postavy se vydaly úplně jinou cestou (Stannis, Golden Company, Victarion, mistři, Oberynův potěr atp. ) Ten konec je tak laciný, že si myslím, že Martin jim řekl jen to že všichni umřou, kdo bude nakonec u moci a poperte se s tím. Smrt Jona/Aegona tak moc laciná, po tom, co je v seriálu protěžovaný plot-armorem a v knihách je to ztělesnění autora že je neuvěřitelná, vemte si s jakou pompou umřel Ned, jaká byla Rudá Svatba a Jeník by měl umřít při výbuchu plynu jak nějaký smradlavý Tyrell? Nope...
  • @Tyrion Lannister To zní zajímavě. Ale obecně bych nepředceňoval všechny náznaky a proroctví, které Martin kdy kde v knize utrousil. Nijak jimi nešetřil a bojím se, že je smysluplně už spojit ani nejde :-). Ostatně - proroctví přeci nemusí být vždy pravdivá, ne?
    Proč se v seriálu Jon jmenuje Aegon a je tam Zlaté společenstvo? Protože jsou to jména z knihy. Víc logiky bych v tom nehledal :-D.
    @Beleg Manželka Manceho nájezdnika má kožešinu z Ašaje, která údajně vyplavala na břeh v bedně. Logická otázka, co dělala Ašajská loď takhle daleko na Severu? To je více než proroctví a naznák a nepoceňoval bych Martinovu sílu to nakonec všechno dotáhnout do konce, pár lidem se to už podařilo, kupříkladu tady Alfa Shift X

Spousta zdánlivě nesouvisejících věcí, ale jak to najendou zapadne do skládačky, když se člověk zamyslí :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.