Povídka č. 3 (18. kolo) - Ice & Fire
Povídka č. 3 (18. kolo) - Ice & Fire
JEDEN ZE SEDMI Slzy hněvu a ponížení, které jí smáčely tváře, už se ani nepokoušela skrývat. V duchu se modlila k Bohům a doufala, že jeden ze Sedmi by ji ještě mohl zachránit. Snad Panna? Ochrání její ctnost? Kdyby jen Válečník … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Celý příběh Argelly a Oryse je v Martinovi na jeden odstavec, což mi přišlo líto. Nejen pro netradiční způsob jejich seznámení, ale zejména kvůli tomu, že je v něm pořád hrozně moc prostoru pro otázky. Kupříkladu KDE se vzali Baratheonové? Byl to původem valyrijský rod jako Velaryonové, nebo byli Andalského původu a přidružili se - původem Západozemci - k Targaryenům až na Dračím kameni? Kdo byl Orysův "otec" a jaký byl původní znak a slova domu Baratheonů? Vše, co o tomto rodu víme, začíná Orysem a Argellou... Na něco jsem se pokusila odpovědět, ale ostatní je stále zahaleno tajemstvím :-).
S tou svatbou jsi mi zasadila brouka do hlavy! :-D Jen cca tři dny jsem si psala poznámky k chronologii příběhu a můj pracovní soubor má velké množství poznámek pod čarou s citacemi a odkazy - a teď sama nevím, zda svatba jako taková byla či nebyla! Protože formulace, že Aegon dal Orysovi Argellu i Bouřlivý konec, svatební obřad nutně znamenat nemusí! Sama jsem předpokládala, že k nějakému oficiálnímu aktu došlo. Budu si to muset znovu přečíst :-D.
V čem se však shodují všechny zdroje, je absence jakékoli informace o tom, zda se Argella vdávala dobrovolně či nikoli. Pokaždé bylo ale zmíněno, že Orys se k ní při jejich setkání choval velmi laskavě a slušně. Takže nejednou padla spekulace, že ti dva se nakonec asi opravdu začali mít rádi a manželství fungovalo.
A nejsem si jistá, zda se Loremasters zcela drží zveřejněných informací od Martina, nebo s nimi také nakládá v rámci autorské licence. Jeho shrnující videa k Písni mám moc ráda, občas zdůrazní souvislosti, kterých jsem si nikdy nevšimla a navíc má velmi příjemný hlas.
Každopádně se mi Tvá povídka líbila.
A já jsem zas o něco moudřejší, protože tato videa jsem vůbec neznala!
Sama jsem koukala hlavně na toto:
(Žeru ty mapky...) Připadá mi, že pracoval s nějakou cizojazyčnou verzí textu (ať už ve Světě nebo v nějaké elektronické encyklopedii), protože oproti Ohni a krvi jsou tam drobné nepřesnosti. Pominu-li to, že Meraxes je uváděna jako dračice a ve videu je to TEN Meraxes (ono určování pohlaví u draků je i podle samotného Martina dost složité ;-)), pak je třeba v příběhu uvedeno, že Orys přitáhl k hradbám Bouřlivého konce a Argella mu hrad odmítla vydat. V Ohni a krvi toto směrovala přímo ke královně Rhaenys. Jinak je ale ve videu vše podstatné :-).
Je taky možné, na to zase nejsem takový znalec, abych za to dala ruku do ohně, že při tvorbě videa bylo vycházelo z nějakých pracovních informací, co Martin pouštěl ven, ale ještě nebyly oficiálně ukotvené v žádné knize. (Kupříkladu jméno Orysovy matky v povídce je původní pracovní verzí jména samotné Argelly.)
Môj najobľúbenejší prvok sú posledné slová. Je to krásne vymyslené. Spojenie slov víťazov s povznesením protivníka miesto očiernením, budovanie legendy. A zároveň mäkkosť, ústretovosť s istou dávkou dôvtipnosti, pretože je tam premyslená snaha získať si ju na svoju stranu a vybudovať niečo, ale zároveň tam vidím úprimnú snahu o útechu. Tie reálne slová znejú dosť realisticky a pasujú k Argelliným úvaham o otcovi, že to vyzývanie k boju muselo zahŕňať onakvejší slovník.
Páčil sa mi detail s pousmiatím a že si to všimol. Páčil sa mi nápad, že vlastne nie je až tak celkom cudzincom a uchvatiteľom. Veľmi dobrý detail, že vyznáva praktický prístup, ktorý si ona sama váži, spája s otcom a že vlastne to je asi niečo, čo je v krvi. Za pohár a vína a plášť, nezabudnime. :D
Historické údaje boli vpletené do deja krásne a nerušili.
(Spoiler, kdyby tu byl náhodou někdo, kdo ještě nečetl Bouři mečů. :-))
https://awoiaf.westeros.org/index.php/Marriage#Wedding_ceremony