Povídka č. 5 (18. kolo) - Ice & Fire

upraveno 11. března 2020 v Povídky
imagePovídka č. 5 (18. kolo) - Ice & Fire

Len jedinú     Poznal muža, čo hovoril, že každý klam sa časom odhalí. Že zatĺkanie, zhadzovanie viny na ostatných, vymýšľanie vysvetlení, ktoré by pasovali k realite, sa len nabaľujú jedno na druhé. Nikdy nezaplátajú všetko, nikdy nezodpovedajú všetky otázky a nikdy … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Óóó... miluji psychologii postav a zrovna psýché téhle konkrétní mne zajímala vždy. Osobně si myslím, že Kamenosrdce (nebo jak byla překládána v knize) by se s ním moc nevybavovala a rovnou vyřkla ortel, ale chápu, že zde byl dialog nezbytný pro rozvedení Malíčkových myšlenek. Mně se to tedy líbilo velmi. Jen doufám, že to je autorská fikce a nikoli spoiler z Martina ;-).
  • Tisíceré díky. Na to "Óóó..." se kouká móóóc hezky.
    Tiež mi príde fascinujúci. Takže po Varysovom pokojnom zúčtovacom vykrvácaní tu máme druhú horúcu hráčsku enigmu - Malíčka zápasiaceho o život, či so životom. Na tomhle jsem dělala s časovými rozestupy a část jsem psala pod vlyvem Parfému - příběhu vraha.
    Chcela si ho preveriť, vidieť či a ako sa zamotá. Dostať z neho prípadné vysvetlenie. Práve našla zdroj všetkých svojich nešťastí, zdroj, ktorý fakt nečakala. Potrebuje sa mu pozrieť na zub. Pekne súkromne bez publika a miesto štandardného vešania zniesť ho zo sveta vlastnými rukami a tak ako z neho mal odísť vtedy (aby sa predišlo nasledujúcim patáliám). Je to veľmi intímny moment. I keď rozhodne nie láskyplný.
    Pročpak doufáš, že GRRM s tím nic nemá?
  • Aviv napsal(a):

Patřím mezi ty, co se seriálu vyhýbají jako čert kříži a když někdo začne spoilerovat, zacpávám si uši a hlasitě zpívám "Prší, prší" nebo "Já mám koně, vraný koně". Být to spoiler, tak je to spoiler jak kráva a já pak budu mocinky moc smutná, až se příslušná pasáž v knize bude blížit.

• Lady Ašara napsal(a):

Aviv napsal(a):

Patřím mezi ty, co se seriálu vyhýbají jako čert kříži a když někdo začne spoilerovat, zacpávám si uši a hlasitě zpívám "Prší, prší" nebo "Já mám koně, vraný koně". Být to spoiler, tak je to spoiler jak kráva a já pak budu mocinky moc smutná, až se příslušná pasáž v knize bude blížit.

Jo, takhle... Klídek, se seriálem nepracuji. Nekoukala jsem, ikdyž spoilerum se nevyhýbám.
  • upraveno 16. března 2020
    Malíček v náručí svojí životní lásky- to působí hodně martinovsky. A je to skvělý nápad na kilometry daleko od seriálu
  • :applause: Tak to je konec, který Malíčkovi přeji z celého srdce. A to psychologické vykreslení postavy-super.
  • Stylově by pak Malíčka ještě mohla ohryzat Nymeria, což? ;-)
  • Vďaka za feedback.
    Jo, klidně, hladově čmuchá kolem, čerstvou mrtvolou nepohrdne. :D
  • Budu se opakovat, ale přesně tyhle dějově "sevřené", na jednu postavu zaměřené příběhy s důrazem na její pocity a myšlenky mám nejradši. Oceňuju i krásnou slovenštinu, která podle mě dodala povídce takový "baladovitý" nádech :-)
  • Musím Aviv pochválit, že standardně píše povídky, které tvoří uzavřený celek, mají ucelené poselství a myšlenku. Nemám nic proti psaní povídek na pokračování, ale ti nejlepší spisovatelé povídek prostě umějí vymalovat přesný obraz na vymezeném poli. Malíčkův konec se mi četl moc dobře, hlavně proto, že očekávám, že v sáze umře nějak antiklimaticky a příliš rychle :D
  • Tisíceré díky. Zas až takovej triumf to u mě není, nadpolovičná väčšina končí smrťou, ale jestlivá je tam vidět ucelené poselství, tak snad je to přeci jen na dobré cestě.
    Je to bastard, ale magnificent a prostě musel sejít ze světa vyhroceně a osudově. Rychlé a antiklimatické skony pokud udělány dobře ovšem mají svou trpkou smysluplnost.
    A taky jsem si řekla, že dopřeji Sanse trochu nedotknutelnosti, takže je jeho pádem, ale není někým, kdo by se potýkal s brutalitou. Je toho ušetřena a její je nadějná budoucnost a s Malíčkem místo toho jdu k počátku a k někomu, kdo s brutalitou už sžitý je. Citróny/třešně, cukr a ještě cosi nepopsatelného, z čeho se motá hlava.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.