Povídka č. 5 (20. kolo) - Ice & Fire

upraveno 16. května 2021 v Povídky
imagePovídka č. 5 (20. kolo) - Ice & Fire

Srdcia z kovu – Příjezd   Tohle není celá povídka, pouze první kapitola, ale touhle dobou jako relativně samostatný celek funguje pouze ona.   Když se cesta vyplazí z houští borovic a bílých balvanů, aby se popři drnu skutálela k … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Dubosrdský ? To je něco jako Černokotlý ? To se mi líbí, tak to mám rád. :-D Jinak je to velmi roztomilé, a když pominu tu česko-slovenštinu, tak je to napsáno s příjemnou lehkostí, kvalitně vystavěnou zápletkou a dobrými dialogy. A že by si Drey zaskotačil s MILFkou ? (omlouvám se)
  • Česko-slovenština mě místy mátla a ztěžovala mi čtení, takže hlasuji příště buď pro češtinu nebo slovenštinu, ostatně zde jsme na ni zvyklí a číst v ní umíme (a z pohledu toho, pro koho je rodným jazykem ČJ, má SJ větší poetiku a jemnost, kupa výrazů má trochu jiný "obsah" / konotace, než jejich české ekvivalenty).

Tento příběh se klidně mohl účastnit jednoho ze starších klání, kde byla tématem Svobodná města. Chvíli mě trvalo se zorientovat v prostředí i postavách, ale uznávám, že zejména to druhé je můj problém, protože celou "dornskou" linku s Myrcellou a Temnohvězdou si už moc nepamatuji a při dávném čtení mi přišla zmatečná a zůstaly mi z ní rozporuplné pocity.
    Těžko soudit, když jde jen o úvodní část celku, ale určitě mohu zatím konstatovat alespoň to, že mě to zaujalo. Líbí se mi vykreslení prostředí, krajiny, lehké nastínění postav na základě zmínek o jejich minulosti, kdy si čtenář začne spřádat domněnky, jak se to asi bude vyvíjet dál. Milostné linii s MILFkou bych se nebránila ;-), ačkoli být mužem ze Západozemí, před ženami z Dorne bych se měla sakra na pozoru, a to i tehdy, když bych byla sama z Dorne :-)).
    Jsem zvědavá, jak se to bude dál vyvíjet a co nás čeká a děkuji autorovi/autorce (já teda asi vím, kdo to napsal, že ;-)) za zveřejnění.
  • upraveno 15. května 2021
    Je to sice jen začátek příběhu, ale velice příjemné překvapení. Norvos je popsán opravdu přesně a barvitě. Autor/ka zřejmě pracoval/a dokonce s přidanými detaily podle vlastní fantazie (most, popis horního města?). Nejednotnost jazyka a sem tam překlep sice při čtení trochu ruší, ovšem způsob vyprávění i tak stojí za to. Děj je postavený na událostech čtvrtého a pátého dílu a nesnaží se je překrucovat, jenom rozvíjet. Doufám, že se dočkáme pokračování.
  • Pěst se omlouvat nemusí, trefil to přesně.
    Já ho fakticky začala do toho kola se Svobodnými městy a snad jsem i mohla poslat, protože to bych posílala stejný kus, no ale nevadí.
    Žena z Dorne? Nuž... Žena z Norvosu. Čo nemusí byť nutne menej nebezpečné. A Dione sa na ňu v istom množstve mohlo nalepiť.
    Ano, oficiální info jsem doplnila o vlastní představy.
    Příště tedy pokus o češtinu proženu nějakým Čechem ať mě upozorní na chyby.
  • Tuhle povídku jsem si moc užil. Linka z Dorne mi baví, takže jsem rozhodně pro další pokračování. Příběh se zde začal zajímavě rozvíjet a určitě by mě zajímalo jak bude pokračovat dál.
    Jinak musím souhlasit s nádherným popisem Norvosu, který byl vážně úžasný. :applause: :applause: :applause:
    Překlepy i nějaké slovenské slovíčko mě také trochu rušily. Na druhou stranu smekám před slovenskou autorkou píšící v češtině. Nedovedu si představit jak bych dopadl, kdybych psal povídku ve slovenštině nebo jiném jazyce.
  • @Oakenfist Myslím, že v jedné verzi Hostiny pro vrány se snažili o překlad všech rodů do češtiny. Tam právě byl Arys Oakheart jmenován jako Arys Dubosrdský.
  • Ďakujem. Jo, jo, z toho jsem vycházela. Taena byla tuším Dobrovětrská.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.