Povídka č. 6 (20. kolo) - Ice & Fire
Povídka č. 6 (20. kolo) - Ice & Fire
Nahoře na kopci foukal vítr. Proháněl se trávou divoce jako ovčácký pes právě vypuštěný z ohrady a bral do dlaní cípy šatů mladé dívky, která seděla na svlačcem porostlé zídce z popraskaných kamenů. Dívce mohlo být patnáct, snad šestnáct let, sama … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Když vidím tuhle otázku – hledala jsem a je to Tanec s draky - ve starém překladu (vydání z r. 2012) str. 673 a 674. Ašara nebo některý jiný vlastník nového překladu mě možná doplní? Konkrétně jde o kapitolu o Daenerys těsně před její svatbou s Hizdahrem.
"Ale jako mladá dívka... jednou se zahleděla do mladého rytíře z bouřnýcnh zemí, který nesl při turnaji její zástavu a volil ji královnou lásky a krásy. Bylo to jen krátké vzplanutí. (...) V den, kdy se (...) provdala (...), odložil dřevec. Stal se z něj nesmírně zbožný muž a údajně prohlašoval, že královnu Rhaellu může v jeho srdci nahradit jen Panna. Byla to marná vášeň, jak jinak. Lenní rytíř není pro princeznu z královské krve vhodným chotěm."
Na další straně (s. 645) Barristan vypráví o tom, že Aerys byl uchvácen sestřenicí Tywina Lannistera.
Upřímně se přiznám k tomu, že tahle povídka mě plní nadšením, zároveň mě ale silně rozčiluje:
Oceňuji zvolené téma. Jenny ze Starokamenů už tu sice jednou byla, tentokrát ale nejde jen o Jenny, ale všechny další méně či více související události, které skončily tragédií na Létohradu. Pro mě vlastně nejde o celistvou povídku, ale o několik útržků informací, které dokreslují to, co víme nebo co si domýšlíme z kánonu. Perfektní práce s předlohou, kupříkladu zmínka o Ashfordu.
Na druhou stranu mě ale irituje právě to, že jde jen o útržky. Tolik toužím si celý ten příběh přečíst v ucelené podobě! Ač mě tedy jednotlivé části potěšily, zároveň ve mě vyvolaly další spoustu otázek a další domněnky, posílily můj hlad po příbězích.
Ovšem ten konec... ten konec je tak nádherně poetický, že jsem při něm měla slzu v oku.
Díky za připomenutí, teď už jsem doma. To je ten pán, kterému v "Hostině pro vrány" předává Jamie Lannister správu Harrenova a v duchu ho láskyplně tituluje "Baelor Zadkodíra".
Napadá mě teorie, že by případně Rhaegar měl také jiného otce, než svého oficiálního, ale je to stejně tak pravděpodobné, jako v případě Tyriona.
Osobně dávám ale Tyrionovi víc šancí. Teorie o jeho původu totiž vůbec není nová a už se tu několikrát probírala i s možnými argumenty.
Příběh vypraví o mé oblíbené části před samotnou Hrou o trůny. Duncan a Egg, Vážčí princ a Jenny... Navíc každý úsek přináší "nové" hrdiny a jejich pohled a tím rozkrývá víc těch drobných nitek, které zatím neznáme.
Dál už musím jen souhlasit s ostatními. Povídka je skvěle napsaná a má krásný čtivý styl. Autor/ka to úžasně umí se slovy: Proháněl se trávou divoce jako ovčácký pes právě vypuštěný z ohrady. Nádherné :applause: