House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
imageHouse of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek

Číst celý článek zde

191012141521

Komentáře

• Jinak souhlasím s názorem, že seriál fandí Černým, byť zatím ne až tak okatě. A souhlasím i s tím, že žádná postava není jednoznačně dobrá ani zlá, což se mi právě hodně líbí. U mne totální klaďasové sympatie nevyvolávají. Jsou pro mne neuvěřitelní.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Mně mrzí že v téhle sérii nestihnou
    Krev a sýr
    , aby měli ty zaslepeny fanoušci Černých o čem přemýšlet mezi sériemi
  • upraveno 19. října 2022
    Heh, ono to půjde okecat. I v předloze je celkem jasné, že Daemon
    "synem za syna" myslel Aemonda.
    OK, pořád to není přímý boj, ale... Takže v seriálu to určitě bude obří nepochopení. Nebo samostatná akce Mysarie z důvodu, který ještě nevíme a bude se nějak týkat Aegona (ne, nemyslím si přece jenom, že spálený barák by to ospravedlňoval po tom, že seriál nelpěl na tom, kolik nýmandů v tomhle díle zabila Rhaenys).

Ono nejde o to, že by seriál v první sérii neukazoval špatné skutky Černých, jde o prezentaci. To Aegonovi spousta diváků do konce seriálu nezapomene znásilněnou služku a Otto je manipulativní parchant, ačkoliv - ať se nám to líbí nebo ne - dělá to, co by v jeho pozici dělali desítky jiných taky. A je mi líto představitele Aegona, že musel vysvětlovat, že Aegon není druhý Joffrey a proč. Mám si to vyložit tak, že k sadismu se nedopracuje? :D

Upřímně - jak se mi první série celkově líbí, tak ani skoro na jejím konci nemají tvůrci moji důvěru do budoucna. Seriál propagovali trochu zvláštně se zaměřením na progresivní a feministická témata, ačkoliv moderní politiku do seriálu zatím nijak nesnesitelně neroubují, a herci občas mluví dost divně. Olivia Cole zmínila, že Alicent na Rhaenyru žárlí, že je lepší matka, ale v čem teda konkrétně? Ano, má s dětmi jednodušší vztah, ale je to taková matka typu "moje děti žádné chyby nedělají, trhni si". Taky Rhaenys podle "behind the scenes" neřekla dracarys, protože prý chápala Alicent jako matku. Tak teď už to víte. I když vždycky ráda vidím ženskou postavu v módu matky medvědice, nemusejí se přece všechny ženy ve středověkem světě, kde pomalu všechny starší šestnácti let jsou matky, chápat jenom kvůli mateřství :/
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Beleg napsal(a):

A scéna tam samozřejmě byla jen na efekt. Mně se přesto docela líbila.... copak má v reálném životě vždycky všechno logiku?

Akce Rhaenys byla nebetyčná hovadina. Nechápu, jak to mohl někdo odkývat k natáčení. Ten snad nebyl při smyslech, nebo měl jen půlku mozku. Přitom stačilo ponechat dispozici Dračího doupěte podle knihy. Vrata ze slují do arény mohla být klidně otevřená a jen v nich stát dračí stráž.
    svoa00 napsal(a):

v předloze je celkem jasné, že Daemon

"synem za syna"
    myslel Aemonda.
    Nepřipadne mi.
    svoa00 napsal(a):

Takže v seriálu to určitě bude obří nepochopení. Nebo samostatná akce Mysarie z důvodu, který ještě nevíme a bude se nějak týkat Aegona (ne, nemyslím si přece jenom, že spálený barák by to ospravedlňoval po tom, že seriál nelpěl na tom, kolik nýmandů v tomhle díle zabila Rhaenys).

Tipuju, že k tomu Mysaria vezme jako odvetu
    za nedodržení slibu, že Hightower zakročí proti dětským zápasům. Aby mu ukázala, co to je, když trpí děti.

• PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 20. října 2022
    Co za dům to tam hoří? Ma to být to doupě, kde bojovaly děti?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    To by mě taky zajímalo :D
    @Phoebea není to dům White Worma? (na příkaz Stronga a královny? Useknout problému se špehy hlavu)
  • upraveno 20. října 2022
    Přesně tak, vyplývá to z děje. Mě to teda matoucí nepřišlo :-)

Já nevím, ušetřili Mysarii shválně, nebo o co jde? Protože ušetřit někoho u Martina je tak často kulka do vlastní nohy. Seriálová Alicent a Rhaenys a Ned Stark a potomci Aegona IV. by o tom mohli vyprávět.
  • Ještě jedna zajímavá věc. Cristonovi se nelíbilo, jak se Larys dívá na Alicent, ale tohle?

image
    image
    image

Asi si říkáte, jak tohle může být pro oba uspokojující, když je to platonické. No, jestli se ptáte mě, tak právě proto, že ani jeden toho druhého do ničeho sexuálního nenutí.
  • @svaoa00 Tahle scéná je prosím z jáke epizody? Mi nějak uniklo.
  • upraveno 20. října 2022
    @DanielSvatoš Z téhle deváté, když ho Alicent posílá najít Aegona. Je to tak rychlé, že mi to při sledování taky zapadlo, docela jsem se natlemila, když na to lidi na netu upozornili :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @svoa00
    svoa00 napsal(a):

Ještě jedna zajímavá věc. Cristonovi se nelíbilo, jak se Larys dívá na Alicent, ale tohle?

image
    image
    image

Asi si říkáte, jak tohle může být pro oba uspokojující, když je to platonické. No, jestli se ptáte mě, tak právě proto, že ani jeden toho druhého do ničeho sexuálního nenutí.

No já se k tomu vyjádřím takto, pokud tihle dva se spolu vyspí, tak to bude největší příklad dvojitého pokrytectví v dějinách Sedmi království. :twisted: Na druhou stranu musím říct, že ani u jednoho by mne to nepřekvapilo.
  • @Tyrion Lannister Kralovny vdovy se občas tajně vdávaly :D Ale teď vážně, kdyby tvůrci chtěli hrát na to, že ti dva jsou největší pokrytci, tak už k tomu bylo před osmým dílem dost příležitostí.
  • upraveno 21. října 2022
    Tohle si neodpustím :D

Preston je ještě kritičtější než my tady. Že Otto neví, kdo Mysaria ve skutečnosti je, a Baela odjela s Rhaenyrou, to se dá nějak pochopit. To ostatní už hůř. Z nějakého důvodu jsem asi stejně jako většina diváků zapomněla, že Rhaenyra s rodinou neodletěli na dracích, takže opravdu by bylo snadné je v tuhle chvíli zajmout nebo zabít. Korunovace byla zbytečně krátká a mělo tam být víc detailů. Jednou z největších chyb byl asi opravdu downgrade Cristona Colea. Když nad tím přemýšlím, jaký narativní smysl mělo budovat jeho nepřátelství k Rhaenyře? Jeho funkce v seriálu je teda jenom vypadat dobře a dělat otcovskou figuru Alicentiným dětem.

Všimla jsem si další chyby. Ve stejnou chvíli, kdy se zavírají sluhové, aby nic neprokecli, tak Westerling může složit funkci a prostě odejít.

No, doufám, že ta ženská, co psala tenhle díl, tým opustí.
  • svoa00 napsal(a):

Tohle si neodpustím :D

Preston je ještě kritičtější než my tady. Že Otto neví, kdo Mysaria ve skutečnosti je, a Baela odjela s Rhaenyrou, to se dá nějak pochopit. To ostatní už hůř. Z nějakého důvodu jsem asi stejně jako většina diváků zapomněla, že Rhaenyra s rodinou neodletěli na dracích, takže opravdu by bylo snadné je v tuhle chvíli zajmout nebo zabít. Korunovace byla zbytečně krátká a mělo tam být víc detailů. Jednou z největších chyb byl asi opravdu downgrade Cristona Colea. Když nad tím přemýšlím, jaký narativní smysl mělo budovat jeho nepřátelství k Rhaenyře? Jeho funkce v seriálu je teda jenom vypadat dobře a dělat otcovskou figuru Alicentiným dětem.

Všimla jsem si další chyby. Ve stejnou chvíli, kdy se zavírají sluhové, aby nic neprokecli, tak Westerling může složit funkci a prostě odejít.

No, doufám, že ta ženská, co psala tenhle díl, tým opustí.

Slabší díl to bezpochyby byl. Ale takovou kritiku si za mě absolutně nezaslouží,
  • @Azrael Za mě taky ne, Preston kritizuje i na základě toho, jak něco chápal on. Ale je jeden z mála, kdo dává scény do kontextu. Včera někdo leaknul poslední epizodu a je tam jedna významová změna, u které jsem zvědavá, jak se k tomu vyjádří, ale o tom víc v pondělí ;)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    btw. leaknula poslední epizoda, tak bacha na spoilery.
  • Budu muset finále první série asi zhlédnout ještě jednou (beztak si chci udělat rekapitulaci a kouknout na celou první sérii najednou), ale moje prvotní pocity vypadají asi následovně...

Až depresivní atmosféru celé epizody podporuje opět vynikající hudba, fungující emoce a herecké výkony (Emma D'Arcy zde vládne). Po technické stránce zde také funguje všechno tak jak má a CGI v závěrečném "souboji" je o level výš než dosud, za to kloubouček dolů. Na seriál něco dosud nevídaného.

Líbí se mi i režie celé epoizody, obzvláště ale opět samotného finále, kde si režisér umně hraje s bouří, mraky a některé momenty jsou až vyloženě děsivé a musím se přiznat, že jsem zařezaně a s velkým napětím sledoval každý detail, i když jsem jako čtenář knih přesně věděl, co se stane.

Co se samotného finálového střetnutí týče, tak celá scéna v Bouřlivém konci byla natočena bravurně a dá se říci že do puntíku podle knih. Děj ve vzduchu mezi Arraxem, Vhagar a jejich jezdci je dostatečně epický, nápaditý a jak jsem již říkal, i přiměřeně děsivý. Nakonec se draci vymknou svým jezdcům z ruky a z toho, co mělo z Aemondovy strany být zřejmě jen takovým postrašením ve velkém se stane neopak velká tragédie, která odstartuje celý Tanec draků.

Dal bych 9/10, protože to pro mě přeci jen nedosahovalo absolutní dokonalosti typu osmé epizody, ale přesto velmi solidní a silné finále, zakončující skvěle rozjetou show. Jen mě mrzí, že teď budeme čekat Sedm ví jak dlouho na druhou sérii.
  • @Azrael Vzhledem k tomu, že epizoda byla leaknutá a já zvědavá,
    tak aféru Aemond vs. Luke jsem už viděla taky. Překvapila mě ta dost vášnivá reakce diváků. Jako spousta jiných věcí v Ohni a krvi a je popis toho, co se tady stalo, dost vágní. Seriál měnil různé věci, ale tahle scéna to není. Zmiňovala jsem, že Aemond v seriálu není ten komiksový záporák, jakého popisují mistři v historických knihách. To, že ho mistři zpětně popisují i ohledně zabití Lukea v co nejhorším světle, není překvapivé a je to opravdu takové Martinovské. Taky bych chtěla upozornit, že Aemond ani tak není žádné neviňátko, rozhodně měl v úmyslu vzít si jeho oko. Spíš mám problém v tom, že pokud měl v úmyslu jenom tohle, tak ho vykresluje jako pitomce, že očekával jiný výsledek, než jaký jsme viděli :D
    No a víc až večer, až uvidím celou epizodu.
  • upraveno 24. října 2022
    Po kolika letech v Západozemí na obrazovce jsme se dočkali konečně Bouřlivého konce? :) Pevně doufám, že tvůrci udrží seriál ve stejně kvalitní kondici i v příštích sériích...

Jak se vám líbilo vysvětlení, že Rhaenys nesestřelila Aegona, Alicent a ostatní, protože čekala kterou stranu zvolí Corlys?
  • sfik napsal(a):

Jak se vám líbilo vysvětlení, že Rhaenys nesestřelila Aegona, Alicent a ostatní, protože čekala kterou stranu zvolí Corlys?
    Tak nebylo to čistě jen kvůli tomu, sama prohlásila, že ona nebude ta, která začne válku.

Rhaneys mám čím dál raději.
    Čím víc odbočí od knihy, tím větší chujovina z toho vyleze. Je obdivuhodné, jak Martin na omezeném prostoru kroniky dokáže vykřesat emotivnější příběh a lepší vykreslení postav než seriál, který má k dispozici cca 600 minut.

Dost mě mrzí, že když už si dali záležet na tricích s draky, tak si líp nevyhráli s jejich barvami. Bojím se, že v další sérii už to bude jen samá hněď a šeď (fňuk, bojím se ještě víc, že neuvidím kobaltovou Tessarion). Ale fakt oceňuju, že je ukázali v plné síle.
    Mimochodem, pochopili jste někdo, co měla být ten Daemonův výstup v Dračí hoře?
    To měl být Vermithor? A proč za ním jako Daemon šel? Co to mělo znamenat?
    upraveno 24. října 2022
    Nevada napsal(a):

Mimochodem, pochopili jste někdo, co měla být ten Daemonův výstup v Dračí hoře?

To měl být Vermithor? A proč za ním jako Daemon šel? Co to mělo znamenat?
    O.K. Tak to opravdu byl
    Vermithor.

https://youtube.com/watch?v=yrElaGLsa9c
  • Nevada napsal(a):

Rhaneys mám čím dál raději.
    Čím víc odbočí od knihy, tím větší chujovina z toho vyleze. Je obdivuhodné, jak Martin na omezeném prostoru kroniky dokáže vykřesat emotivnější příběh a lepší vykreslení postav než seriál, který má k dispozici cca 600 minut.

Dost mě mrzí, že když už si dali záležet na tricích s draky, tak si líp nevyhráli s jejich barvami. Bojím se, že v další sérii už to bude jen samá hněď a šeď (fňuk, bojím se ještě víc, že neuvidím kobaltovou Tessarion). Ale fakt oceňuju, že je ukázali v plné síle.

Za mě je ten seriál tedy emotivní až dost a doslova jen jeden nebo dva odklony od knihy mi vyloženě vadily, ostatní jsou spíše ku prospěchu věci a sám Martin i přiznal, že některé věci jsou lepší, než v jeho knize.

Barvy draků jsou taky v pořádku, vždyť je každý jiný a docela jednoduše rozpoznatelný, většina i přesně dle předlohy. A asi jsem v žádném jiném díle lépe vykreslené draky ani neviděl.

Za mě zbytečně přehnaná kritika, ale každý to samozřejmě vidíme jinak.
    @Azrael Kritizuji co se mi nelíbí, ale jako celek mě to baví, plusy zatím převažují. Ale nepohltilo mě to. Přece jen tomu krapet chybí. Pořád se nemůžu zbavit pocitu, že kdybych nečetla předlohu a neznala postavy, jejich motivaci a záměry, tak by mě to bývalo bavilo o dost méně.
    Co se draků týče, nikdy jim neodpustím že dali přednost Rhaenys (přestože kterou mám stejně jako Nevada fakt rád! Skvělý casting a skvělý drobnosti stačí k tomu aby byla fakt super) a nedali nám pana Zlatého od Aegona.
    Má být sakra nejkrásnější a doufám že mu dají pořádnou péči v příští sérii.
    Jinak desátý díl byl skvělý. O parník lepší než devátý. A scéna porodu s prostřihy na Daemona co plánuje válku byla dokonalá. A soundtrack se poslední tři díly konečně utrhl ze řetězu.
  • Dnes som si všimol transliterácie mien na slovenskom HBO, to je snáď vtip. =D
    image
  • upraveno 24. října 2022
    @Arutha Bohužiaľ to nie je vtip... Tie transliterácie boli aj v slovenských titulkách a hlavne v tých novších epizódach. 8-O Kukala som na to ako také pero z gauča. 8-O
    A čo bola tá scéna v jaskyni, tak je možné, že Daemon zvoláva takou nejakou valýrskou piesňou ďalších drakov, ktorí nemajú jazdca do boja.
  • Uh, tentokrát psaní neselhávalo a režie je bravurní. Celá epizoda zační a končí s Lucerysem, takže... RIP Luke a Arrax.

Moje snad jediná výtka je k Daemonovi. Ano, je docela zábavné připomenout jeho fanouškům, kdo vlastně je, ale na jednu epizodu toho bylo dost. Pořád je teda byronský hrdina - jsou pro ně ostatně typické násilné výbuchy - ale mohl si odpustit aspoň to totální zazdění Rhaenyry a nadávání Alicent do kurev. Jinak Rhaenyra byla výborně zahraná. Prostě se zvedne a jde dál a (na rozdíl od předlohy teda) je ona hlas rozumu.

No ale ke koruně téhle epizodě a to je samozřejmě Bouřlivý konec. Od začátku je to natočené z pohledu Lukea a od začátku je to hororové. Od počasí a samotného hradu po toho piráta s dýkou, co se na něj dívá tak arogantně a pak tak... vražedně :D Všimněte si, že tohle je Aemond, kterého pak popisují mistři. Persona, kterou brzy úplně převezme, protože je to přesně to, čemu o něm všichni věří? Jo a palec nahoru pro Ewana Mitchella, je vidět, jak si to užívá.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.