Tak jsem neodolala a přihlásila se sem :) Momentálně mám za sebou tři čtvrtiny první knížky a třetí díl seriálu, takže jak čerstvě vylíhnutý kuře (dráče?) :D Zatím jsem nadšená z obou verzí, knížka je samozřejmě knížka, ale seriál je výborně udělanej, snad poprvý váhám, co je lepší (knížky v naprostý většině vedou a u filmů trpím, jak to zvorali). V postavách plavu totálně, ale to se poddá, když koukám na tu kupu knih, co mám na stole, říkám si, že bude hůř ;) Na druhou stranu, jak mám teď nahltanou knížku, u seriálu už si začínám všímat co chybí a co přebývá, jak koho změnili...ale mám v tom dost guláš. Koukat zároveň na seriál a zároveň to prvně číst, ďábelská kombinace, nedoporučuji :D Tenhle díl byl na můj vkus dost ukecanej, vrcholem pro mě byla závěrečná scéna s Aryou a rozhovor Cersei s Joffem. Moc mě baví Tyrion, kterého Peter Dinklage hraje naprosto geniálně a myslím, že postavu hodně vyprofiloval. Taky jsem moc zvědavá na vývoj Dany a Aryi.
opäť nové postavy, nové prostredie. stále sa to vlastne rozbieha. čo mne osobne vyhovuje, a baví ma to. neviem koľko neznalcov prílohy je pohltených a koľko stratených. osciluje to celkom nebezepečne medzi tým, zdá sa mi.
každopádne u mňa lepšie ako druhý diel a veľká spokojnosť.
Nic proti tvému kamarádovi, ale tohle je problém dnešní doby. Lidi si sednou na zadek, s dloubáním v nose se dívají na seriál a nepřemýšlí u toho...
K těm hlasům ohledně lidí, co se v seriálu nevyznají: Já osobně, jakožto vyznavač knihy, si myslím, že v tom seriálu je skutečně spoustu věcí řečeno, ale řečeno špatně. Není to neustále o tom, že někdo nepřemýšlí. Mě tam spoustu věcí taky nesedělo a některé jsou vyloženě šroubované. Osobně se domnívám, že to je scénáristy. Ten scénář, co se dialogů týče, není zrovna brilantní a trochu sráží vizuální stránku věci. Být hercem, jako že jím skutečně jsem, tak bych si občas připadal, coby postava, jako nemyslící zombie. Jak říkáme - jako by ti hlavy kydali hnůj.
Lewandule:Vítej :-) a Rada nevím jestli je to i v tom novém vydání, ale na konci druhé knihy prvního vydání hry o Trůny je přehled rodů a jejich vazalů... přišel jsem na to až (samozřejmě) po přečtení první knihy
Díl se mi líbil, ale jestli vás zajímá pohled nečtenáře, tak manžel prohlásil: "Kdy se tam začne něco dít?" Snad budou mít další díly opravdu vzestupnou tendenci, protože ryze komorní příběh bez akce by mohl díváky (hlavně mužskou část diváctva) odradit, což by znamenalo zastavení celého seriálu.
To Tyrionek: Nemuzu si pomoct, ale knihy jsem cetl pred asi 2-mi lety a svete div se, neztracim se. Neztratil jsem se ani pri rozhovoru Roberta s Jaimem a Barristanem. Nemuzu si pomoct, ale Tywina jsem v radach Kingsguard opravdu necekal;-) Myslim si, ze opravdu staci jen trochu pouzivat mozek. Za dalsi, ano nektere veci jsou tam jinak, nez v knize. Kupodivu se jedna o vlastni autenticke dilo. Uz prvni veta: "jsem vyznavac knihy", mne upozornila, ze to psal nejaky fanatik. Takze ten prispevek beru s velkou rezervou a necht je i tento bran s nadsazkou. Za sebe musim rict, ze jsem na rozhovory obecne nateseny nejvice a tady jsem spokojen. Nevidim problem. A jeste posledni poznamka, ja se 8 let zivim jako profesionalni divadelni herec a z postav opravdu nemam pocit, ze by se chovali jako nemyslici zombie...
Myslím, že už v příštím díle se dočkáme nějaké akce (má se výrazně projevit Jonův zlovlk, modří již vědí a nespoilerují :-), a pak už to bude jen gradovat.
Za sebe budu hodnotit až po druhém shlédnutí, zatím jsem opět jako u druhého dílu hodně rozpačitej. Jako pro fanouška a čtenáře super díl, dává prostor pro vlastí imaginaci (vynechání lodní jízdy Catelyn např.), úžasná scéna Cat a Neda, chůva, rada, vše super. Na druhou stranu loučení Tyrion-Jon bylo slabší, scéna Roberta až moc dlouhá, příjezd do Králova přístaviště hodně slabý, žádný celkový záběr na město (viz první díl), králův příjezd apod. Ale Syrio je vynikající, jiný než v knize, ale vynikající!
Alek: Souhlasim, jen s tim rozdilem, ze mne se louceni Jona a Tyriona libilo. Vlastne, mne se Tyrion libi porad. At uz rozhovor s Yorrenem nebo s tema dalsima cicmundama ve zbrojnici. A to louceni s Jonem mi pripada, ze tam Tyriona ukazuji v dobrem svetle - je to Lannister, ale jako "bastard" a "trpaslik" vi, jaky to ma Jon asi prijemny. Proto to urcite souzneni. Za dalsi, buh vi, co se stane v dalsich knihach, ze? ;) A souhlasim, ten Robert mi prisel fakt asi nejslabsi moment vseho. To jeho pitomy tlachani mi lezlo na nervy. Vlastne, mozna je to tak dobre. Clovek se pak nemuze divit Cersei, ze se ho chtela zbavit. Btw. ctu po druhe knihu a scena, kdy Cersei donuti Roberta popravit Lady je v knize mnohem , mnohem vyostrenejsi. Mel jsem chut po docteni te kapitoly Cersei (potazmo celou knihu) roztrhat na kusy. To je takova svine. Uz chapu, proc to nektere devceta neunesly:)
no mne sa snad uplne najviac pacili Syrio a old nan. ked hovori svoj pribeh o dlhej zime tym prisernym skripavym hlasom isli mi zimomriavky po chrbte. Tyrion a Ned su zahraty proste skvele. zatial ma trosku sklamava moj oblubenec Jon. Robert mi naopak tiez nevadi a ta scena s lancelom a oboma bielymi plastami mi sadla - beriem to tak ze Robert opat pil viac ako mal
A souhlasim, ten Robert mi prisel fakt asi nejslabsi moment vseho. To jeho pitomy tlachani mi lezlo na nervy. Vlastne, mozna je to tak dobre. Clovek se pak nemuze divit Cersei, ze se ho chtela zbavit.
No, ta scéna měla podle mě ukázat jaké je pro něj kralování utrpení a jak ho jeho situace a pozice ubíjejí. V knize to je několikrát, tady to vmáčkli takhle. Takže mně to tam sedělo. A za Barristana palec nahoru, takhle nějak jsem si ho představoval v knize.
Zdravím lidičky... tento úžasný seriál mne přivedl na tyto stránky a pohrávám si s myšlenkou pořídit si knižní předlohu (moc nečtu - pokud mne knížka OPRAVDU nechytne, tak ji nedočtu... ). Hraji občas i dračí doupě a jistě vyzkouším i hru inspirovanou tímto světem :-)
K seriálu: Seriál se mi opravdu líbí a alespoň zatím je filmován velmi zajímavě a dobře, kdy se neznalí člověk postupně a nenucen vnořuje do příběhu a objevuje souvislosti - alespoň mě to tak připadá... Ze začátku jsem si myslel, že mým oblíbencem bude Jon Snow (tíhnu v DD k člověku hraničáři zásadně se psem ;-) ), ale zjišťuji že v seriálu se mi čím dál více líbí postava Aryi Stark kde tomu pomáhá i velmi dobře zvolená dívčina (musí být zajímavou holkou i v reálu, i když pravda dosti mladou).... Těším se co bude dál :-)
Souhlasím s tím, že pro mnohé nečtenáře, musí být seriál mimořádně náročný na pozornost a místy se musí ztrácet. Je to už dané tím obrovským množstvím postav. Navíc scénaristé i režisér si s tím hlavu asi moc nelámali. Tak to aspoň na mě působí. V tomto ohledu nebyli vůči těm co nečetli knihy moc přívětiví. Mně osobně to nevadí. Ale chápu ty, co s tím mají problémy a rozhodně bych to nesváděl na jejich pohodlnost. Navíc ten seriál je přece jasná konzumní záležitost a určitá dávka pohodlnosti by se měla od diváků očekávat.
A jeste posledni poznamka, ja se 8 let zivim jako profesionalni divadelni herec a z postav opravdu nemam pocit, ze by se chovali jako nemyslici zombie...
V tom případě Tě zdravím, kolego. I když já se tak živím zatím pouze 2 roky :-) Tedy živím, přežívám :-D
Nicméně to moje "vyznavač" knihy jsem nemyslel tak striktně. Spíš jsem chtěl poukázat na to, že sice mám knihu velmi rád, ale nemyslím si, že seriál je špatný. Rozhodně nejsem ten typ fanouška, který za jakkoliv změněnou scénu nebo odchylku ve filmovém či jiném zpracování osnuje atentát. Nicméně to nic nemění na tom, že si stále myslím, že dialogy jsou slabším článkem seriálu. Nějak to na mě dýchá jakýmsi klišé. Thats all...
s tim baristanem - byly vubec nekdy predstaveny Bile plaste? ja mam pocit ze ne (?!) ted po pul dnu si myslim, ze tento dil byl hodne zmatecnej pro prvodivaky
jeste stesti, ze nektere pasaze byly tak super (stara chuva, carsei + joffrey, viseris vs dany, vodni tanec)
a musim rict, ze Yorrenovi je dan hodne velky prostor na "predstaveni" - ac v dobe jeho zapojeni do deje tuhle predstavovacku vsichni zapomenou :)
sarven: myslel jsem na to, ale pak jsem si rikal, ze tenhle komentar v diskuzi o treti epizode snad uz nemuze byt spoiler, ne? Vzdyt, kdo bude cist diskusi k treti epizode, aniz videl druhou? Kde teda na konci je vse receno.
docela bych se divil, kdyby nectenar se spletl jako ja - o tywinovi myslim krom jedne vety nepadlo ani slovo (a v ni jeste nebyl myslim jmenovan) - jedine, ze by, stejne jako ja, byli zblbli z imdb listingu postav
hlawoun: Co jsem si teď tak všiml, tak u překladu chůvy máš bledých koních, ale chůva říká dead horses (teda možná je to záměr... na mrtvých koních by možná znělo blbě) :-)
Zdravím všechny. Do této doby jsem toho o Game of Thrones moc nevěděl. Ale kamarád mě přivedl k seriálu a rozhodně nelituji. Měl bych malý dotaz. Jaký byl hlavní důvod cesty Aryi s otcem a Sansou na jih. Proč nezůstala doma jí na jih narozdil od starší sestry a otce nic netáhne. S kontextu jsem to buď nepochopil nebo jsem něco přehlédl. Děkuji
kralovskou gardu myslim nijak nepředstavovali, ale člověku který čet knihy muselo být jasný, že to je on. Horší to je pro nečtenáře, zaznamenal jsem pár lidi co si mysleli, že to je tywin.)
Už je mi to trochu trapné, ale opět jsem nadšený :-D Sice mi nesedí Syrio, ale to je nepodstatné, protože je to jen odchylka od toho jak jsem si já při čtení Syria představoval a jak jsem ho vnímal a to máme každý jinak. Já si Syria představoval jako hodně tajemnou postavu, připadal mi velmi vážný, svým způsobem až skoro ledově chladný. Jinak jsem v tomto díle neměl problém asi s ničím. Spousta skvělých scén, hodně se mi líbila scéna Roberta se Selmym a spol. Dále Ned a Arya, Jon a Tyrion no mohl bych pokračovat dál a dál, jednoduše perfektní. :-D Jak to působí na nečtenáře nedovedu posoudit, nečtenář nejsem a jeden člověk, kterému jsem knížku a seriál doporučil se rozhodl nejdříve podívat na seriál a problémy zatím žádné nemá. Takže těžko říct. Každopádně teď zase další týden čekání :-D
Tak mě teď ještě napadlo, je v knize uvedeno, že Jorah odjíždí pryč od Khalasaru hned jakmile zjistí, že Dany je těhotná? V knize se později dovíme, že Jorah od jisté doby pracoval pro západozemí, takže tato scéna v seriálu dává smysl a je dobře, že ji tam uvedli i kdyby v knize nebyla. Člověku to nic neodhalí, ale myslím, že se nad tím rychlým odjezdem určitě zamyslí a později když se dozví o co šlo tak si zajisté řekne "aaha, tak proto si tehdy Jorah odskočil"
Komentáře
Koukat zároveň na seriál a zároveň to prvně číst, ďábelská kombinace, nedoporučuji :D
Tenhle díl byl na můj vkus dost ukecanej, vrcholem pro mě byla závěrečná scéna s Aryou a rozhovor Cersei s Joffem. Moc mě baví Tyrion, kterého Peter Dinklage hraje naprosto geniálně a myslím, že postavu hodně vyprofiloval. Taky jsem moc zvědavá na vývoj Dany a Aryi.
každopádne u mňa lepšie ako druhý diel a veľká spokojnosť.
Snad budou mít další díly opravdu vzestupnou tendenci, protože ryze komorní příběh bez akce by mohl díváky (hlavně mužskou část diváctva) odradit, což by znamenalo zastavení celého seriálu.
Za dalsi, ano nektere veci jsou tam jinak, nez v knize. Kupodivu se jedna o vlastni autenticke dilo. Uz prvni veta: "jsem vyznavac knihy", mne upozornila, ze to psal nejaky fanatik. Takze ten prispevek beru s velkou rezervou a necht je i tento bran s nadsazkou.
Za sebe musim rict, ze jsem na rozhovory obecne nateseny nejvice a tady jsem spokojen. Nevidim problem.
A jeste posledni poznamka, ja se 8 let zivim jako profesionalni divadelni herec a z postav opravdu nemam pocit, ze by se chovali jako nemyslici zombie...
Za sebe budu hodnotit až po druhém shlédnutí, zatím jsem opět jako u druhého dílu hodně rozpačitej. Jako pro fanouška a čtenáře super díl, dává prostor pro vlastí imaginaci (vynechání lodní jízdy Catelyn např.), úžasná scéna Cat a Neda, chůva, rada, vše super. Na druhou stranu loučení Tyrion-Jon bylo slabší, scéna Roberta až moc dlouhá, příjezd do Králova přístaviště hodně slabý, žádný celkový záběr na město (viz první díl), králův příjezd apod. Ale Syrio je vynikající, jiný než v knize, ale vynikající!
A souhlasim, ten Robert mi prisel fakt asi nejslabsi moment vseho. To jeho pitomy tlachani mi lezlo na nervy. Vlastne, mozna je to tak dobre. Clovek se pak nemuze divit Cersei, ze se ho chtela zbavit.
Btw. ctu po druhe knihu a scena, kdy Cersei donuti Roberta popravit Lady je v knize mnohem , mnohem vyostrenejsi. Mel jsem chut po docteni te kapitoly Cersei (potazmo celou knihu) roztrhat na kusy. To je takova svine. Uz chapu, proc to nektere devceta neunesly:)
K seriálu:
Seriál se mi opravdu líbí a alespoň zatím je filmován velmi zajímavě a dobře, kdy se neznalí člověk postupně a nenucen vnořuje do příběhu a objevuje souvislosti - alespoň mě to tak připadá... Ze začátku jsem si myslel, že mým oblíbencem bude Jon Snow (tíhnu v DD k člověku hraničáři zásadně se psem ;-) ), ale zjišťuji že v seriálu se mi čím dál více líbí postava Aryi Stark kde tomu pomáhá i velmi dobře zvolená dívčina (musí být zajímavou holkou i v reálu, i když pravda dosti mladou).... Těším se co bude dál :-)
Nicméně to moje "vyznavač" knihy jsem nemyslel tak striktně. Spíš jsem chtěl poukázat na to, že sice mám knihu velmi rád, ale nemyslím si, že seriál je špatný. Rozhodně nejsem ten typ fanouška, který za jakkoliv změněnou scénu nebo odchylku ve filmovém či jiném zpracování osnuje atentát. Nicméně to nic nemění na tom, že si stále myslím, že dialogy jsou slabším článkem seriálu. Nějak to na mě dýchá jakýmsi klišé. Thats all...
s tim baristanem - byly vubec nekdy predstaveny Bile plaste? ja mam pocit ze ne (?!)
ted po pul dnu si myslim, ze tento dil byl hodne zmatecnej pro prvodivaky
jeste stesti, ze nektere pasaze byly tak super (stara chuva, carsei + joffrey, viseris vs dany, vodni tanec)
a musim rict, ze Yorrenovi je dan hodne velky prostor na "predstaveni" - ac v dobe jeho zapojeni do deje tuhle predstavovacku vsichni zapomenou :)
- jedine, ze by, stejne jako ja, byli zblbli z imdb listingu postav
Spousta skvělých scén, hodně se mi líbila scéna Roberta se Selmym a spol. Dále Ned a Arya, Jon a Tyrion no mohl bych pokračovat dál a dál, jednoduše perfektní. :-D
Jak to působí na nečtenáře nedovedu posoudit, nečtenář nejsem a jeden člověk, kterému jsem knížku a seriál doporučil se rozhodl nejdříve podívat na seriál a problémy zatím žádné nemá. Takže těžko říct. Každopádně teď zase další týden čekání :-D