Napadla mě zajímavá myšlenka, Gendry říká, že nezná svou matku, ale že si pamatuje, že je blondýna a že mu zpívala. První dítě Roberta a Cersei, chlapec, údajně zemřelo, co když to není tak úplně pravda?
Parádní díl. Při řeči Thornea k Jonovi a Samovi mi skoro běhal mráz po zádech. Stejně tak dobře byl podaný příběh Gregora a Sandora. Moc pěkný úvod ke scéně, na kterou se tak těšíme :)
Taky mě trochu zarazil ten Malíčův příběh o bratrech Cleganech, přitom jeho vyprávění přímo Ohařem bylo později (alespoň pro mě) jedním z nejsilnějších momentů vztahu Ohař - Sansa. . No, uvidím, jak se s tím scénáristé poperou později.
Já to beru jako další zkratku. V seriálu nejspíš nebude pro turnaj až takový prostor a tak Sandor nebude mít důvod "tlachat" se Sansou. Navíc se jí Joffrey evidentně straní, takže vlastně ani příležitost. IMHO vyřešeno elegantně.
ja tak nadsenej nejsem - ten zacatek byl hodne pomalej a nudnej
nejlepsi sceny: * thorne o zime * catelyn v hospode * tyrion k theonovi (k robovi, k branovi), tyrion v hospode :) - proste vsude * malicek k sanse o cleganech
Je to v rámci možností dobře vyřešeno, ale nemůžu se zbavit dojmu, že se v seriálu snaží za každou cenu "vykecat" při každé příležitosti, co nejvíc informací docela krkolomným způsobem - něco na způsob: "Víte, že kolem Země obíhá Měsíc?". Ale neberte to jako škarohlídství, díl se mi ohromě líbil, asi nejvíc ze zatím odvysílaných, jen mi asociace některých postav občas přijdou hodně krkolomné. ;-)
Thanatos: To se mi moc nezdá - sice by to byl dvojnásobný důkaz, že Robertovi děti prostě blonďáci být nemůžou :-), ale proč by se ho asi Cersei (a už vůbec proč Robert?) zbavovala? Každá blondýna nerovná se Cersei. :-)
thantos, to je veľmi nepravedpodobné. z knihy je jasné, že to dieťa nemalo dlhé trvanie a myslím, že ani nezomrelo prirodzene. samozrejme, že veľa vecí sa dostáva do obehu tak, že ich proste niekto povie. dokonca aj niekto iný ako v knihe. to je prirodzené, aj pri písaní LOTR sa to často dialo. jednak pri spájaní postáv do jednej, jednak kôli toku udalostí.
po druhom pozretí veľká spokojnosť. a už ma fakt unavujú titulky HBO. sú strašne rýchle, nedajú sa čítať.
sarven: Jo, LotR je dobrý příklad, třeba ta úvodní řeč Galadriel, která ve skutečnosti patří Stromovousovi. :-) Mě tohle přerozdělování vět mezi postavami v zásadě nevadí, jen to na mě, jako čtenáře, působí nepřirozeně, to je vše. :-)
olorin: chápem. ale asi sa obaja zhodneme, že duch knihy je pri adaptácii dôležitejší ako doslovné prevzatie za každú cenu. tiež som chvíľu kusal fakt, že gloryfindela pohltila arwen, ale chápem to.
Předpokládal bych, že megahvězda světové filmové kritiky umí anglicky perfektně, tudíž by jí neměly nějaké titulky vůbec nijak znepokojovat. Nebo že by to bylo trochu jinak?
nemůžu se zbavit dojmu, že se v seriálu snaží za každou cenu "vykecat" při každé příležitosti
Nezapomeň(te), že seriál musí vmáčknout přes 800 stran ukecaného a hodně událostí vysvětlujícího textu do deseti ani ne hodinových epizod. Mně se naopak ta snaha říct hodně na tak malém prostoru líbí. Třeba díky dvěma (oproti knize) přidaným scénám se dovíme o povstání Balona Greyjoye a jeho důsledcích pro tuhle rodinu. Martin nás holt moc rozmazlil.
je tu nekdo , kdo pravidelne cte (zpetne) en recenze? mate tip na nejake dobre napsane? me zatim nejvice bavi ty z ew.com - ale treba jsou i dalsi kvalitni...
Předpokládal bych, že megahvězda světové filmové kritiky umí anglicky perfektně, tudíž by jí neměly nějaké titulky vůbec nijak znepokojovat. Nebo že by to bylo trochu jinak?
Jaime, pls, nech toho. Fakt to neni vtipný a jen to vede k pitomejm offtopicum. Díky!
ad en recenze - taky čtu Hibberda z EW a pak Mo Ryan
Olorin: Diskuze o tom, zda má smysl dělat recenzi seriálu v jeho průběhu, či až po jeho odvysílání. Zajímavá diskuze, bohužel s nepěkným průběhem. Nechme to být, alespoň v tomhle tématu...
Napadla mě zajímavá myšlenka, Gendry říká, že nezná svou matku, ale že si pamatuje, že je blondýna a že mu zpívala. První dítě Roberta a Cersei, chlapec, údajně zemřelo, co když to není tak úplně pravda?
Řekl bych téměř jistě že ne. Byla to další zkratka (už si nepamatuju co přesně řikal v knize), která má ukázat, že i když měl Robert dítě s blonckou, stejně je černovlasý. Tudíž = seed is strong!
Další skvělá epizoda. Už to ani nebudu rozepisovat, zase bych vše jen chválil :-D Ohařův příběh řečený malíčkem mě překvapil, trochu zamrzel, protože tu scénu v knize mezi sansou a ohařem mám hodně rád, ale chápu to, mají to těžké a překousnu to :-D Jinak nevím jestli jsem tak slepý, ale díval jsem se na 720 HD verzi, ale na konci dílu, jsem si nikde na nikom nevšimnul žádný rodový znak, které Cat tak popisuje, že je vidí na panu X, či Y :-D
A pro ty z vás, kteří psali, že by rádi četli či slyšeli názory nečtenáře, tak vám doporučím pravidelné youtube recenze od jednoho nadšeného "šílence", které jsou úžasné, každý týden se na ně těším :) Hlavně proto, protože říká vše tak jak to cítí, úplně z něj číší to nadšení a mě jako čtenáři se to hrozně líbí. Hlavně ze začátku se trochu ztrácel a dělal chyby, ale pomalu se chytá více a více každým dílem. Nemá to žádnou strukturu, není to rozhodně profesionální, ale přesto je to prostě jedinečný poslech. Sice někteří rasisté na tomto webu s tím možná budou mít problém, ale ostatní si to možná užijou stejně jako já a mnoho dalších. (Ostatně co jsem koukal, tak už jsou jeho recenze dost populární i na winter-is-coming.net :-D ) Je to anglicky btw.
Koukám že tady asi nejsou žádní nečtenáři. Já o knize před seriálem nikdy neslyšel,ale tak mě to oslovilo že ji mám už objednanou :) A zatím se i bez znalosti předlohy docela orientuju v ději. Ale musím přiznat že mi to průvodce na těhle stránkách ulehčil.
Vítej! Budeme rádi, když se s námi podělíš o své pocity a dojmy :) Nejlépe ještě než dorazí kniha, protože jakmile dorazí a otevřeš ji, zavřeš ji až na poslední straně :-D
mě se epizoda včera extra líbila. jediný co se mi opravdu nelíbilo byl Malíčkův příběh, který vypráví Sanse, pokud pomineme to, že v předloze jej vypráví Ohař, tak mi hlavně přišel hodně samoúčelně napsaný scénáristou. ale to je asi jediný výtka. jinak extrémní spokojenost. podle mě zatím nejlepší díl.
hej to napasovanie bolo tak trochu "copak turnaj, ale jmelí". ale turnaj sa blíži a jadro bratskej lásky muselo byť ukázané v plnej kráse, navyše maliček asi potreboval porciu času... tak to jednoducho chodí.
Komentáře
A teď zase týden čekání :(
nejlepsi sceny:
* thorne o zime
* catelyn v hospode
* tyrion k theonovi (k robovi, k branovi), tyrion v hospode :) - proste vsude
* malicek k sanse o cleganech
Thanatos: To se mi moc nezdá - sice by to byl dvojnásobný důkaz, že Robertovi děti prostě blonďáci být nemůžou :-), ale proč by se ho asi Cersei (a už vůbec proč Robert?) zbavovala? Každá blondýna nerovná se Cersei. :-)
samozrejme, že veľa vecí sa dostáva do obehu tak, že ich proste niekto povie. dokonca aj niekto iný ako v knihe. to je prirodzené, aj pri písaní LOTR sa to často dialo. jednak pri spájaní postáv do jednej, jednak kôli toku udalostí.
po druhom pozretí veľká spokojnosť. a už ma fakt unavujú titulky HBO. sú strašne rýchle, nedajú sa čítať.
Martin nás holt moc rozmazlil.
PS: Jestli se po do teď někteří nečtenáři v ději orientovali, tak po dnešním díle asi budou definitivně v koncích. :-)
ad en recenze - taky čtu Hibberda z EW a pak Mo Ryan
Jinak nevím jestli jsem tak slepý, ale díval jsem se na 720 HD verzi, ale na konci dílu, jsem si nikde na nikom nevšimnul žádný rodový znak, které Cat tak popisuje, že je vidí na panu X, či Y :-D
A pro ty z vás, kteří psali, že by rádi četli či slyšeli názory nečtenáře, tak vám doporučím pravidelné youtube recenze od jednoho nadšeného "šílence", které jsou úžasné, každý týden se na ně těším :) Hlavně proto, protože říká vše tak jak to cítí, úplně z něj číší to nadšení a mě jako čtenáři se to hrozně líbí. Hlavně ze začátku se trochu ztrácel a dělal chyby, ale pomalu se chytá více a více každým dílem. Nemá to žádnou strukturu, není to rozhodně profesionální, ale přesto je to prostě jedinečný poslech. Sice někteří rasisté na tomto webu s tím možná budou mít problém, ale ostatní si to možná užijou stejně jako já a mnoho dalších. (Ostatně co jsem koukal, tak už jsou jeho recenze dost populární i na winter-is-coming.net :-D )
Je to anglicky btw.
tak to jednoducho chodí.