Hra o trůny 1x08 - Ostrým koncem

upraveno 6. června 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Ostrým koncem
Režie: Daniel Minahan
Scénář: George R. R. Martin

Číst celý článek zde
2456789

Komentáře

• upraveno 30. května 2011
    máš pravdu, aby digitální zlovlk vypadal alespoň trochu uvěřitelně, bylo by potřeba použít nejnovějších a taky nejdražších postupů - asi by to i tak produkce HBO zvládla, ale patrně by se to výrazně projevilo na zbytku seriálu (už by nebyly prachy). Ale draky v této sérii stačí nedělat nějak moc detailně - pro představu: asi jako Gluma ve Společenstvu Prstenu. ;-)
  • upraveno 31. května 2011
    Olorin: Nestraš, práve včera ma napadlo, aký by som bol nasraný, ak by sme z drakov počuli napr. iba syčanie alebo čo. To by bol vyslovený podraz na diváka.
    No, kdyby se objevily jen jejich obrysy při té scéně s "kojením v ohni", jakoby přes plameny a kouř, tak bych se vůbec nedivil - sice do budoucna to filmaři budou muset vyřešit, ale tahle scéna si o takové alibistické ulehčení práce animátorů přímo říká. :-)
    Já bych se ani nedivila, kdyby jsme je neviděli vůbec, už vidim poslední závěr, pohled na vejce a najednou začnou praskat a konec..kojení nekojení :D
    CGI zlovlci - zase bychom nadávali, jak lacině vypadají. Živým zvířatům nemůže nikdo nic vytknout. Z draků by mohli ukázat alespoň hlavy. Ale pokud to bude poslední scéna sezóny, tak se třeba budou snažit víc a překvapí. :-)
    tak uz som si to skukol aj ja a musim povedat ze na mna ohromne zaposobila scena ako Drogo prisaha ze zrovna Seven Kingdoms so zemou. z knihy som ju nemal ako jednu zo 'silnych', ale tu mi behali zimomriavky hore dole po chrbtici ako uz davno nie. proste parada a klobuk dole.

v knihach tusim Ned spominal ked halucinoval po zraneni ale to bolo o Lyanne a suboji s 'Mecem Jitra & Co' - moja snad uplne najoblubenejsia scena z knih. este tajne dufam ze to tam daju, ale uz tomu moc % nedavam, skoda.
    Duny: Souhlasim, i mne z toho behal mraz po zadech. Hlavne proto, ze Drogo je toho prave schopen.
    Všimli jste si toho Ohařova úchylného pohledu? Doufám že z něj neudělají pedofilní svini. On je vlastně jediný, kdo se choval pěkně k Sanse. A jedno zaškobrtnutí při obléhání (jak vletěl ožralý do jejích komnat) z něj přece nedělá toho špatného...
    tak on by Ohař neměl bejt nějakej dobrák, přece jenom, něco z bratra v něm bude, navíc je taková mlátící hračička Lannisterů, má očividně soucit a slabost pro Sansu ( nenazýval bych to až pedofílií, v knize je normální věkovej rozdíl, nevim jestli až takovej ... a 13 už se trochu podivně bere jako polodospěláckej věk u žen, vezměte si Daenerys .. )
    Já myslím, že vztah k třináctileté holce nemůže být brán jako pedofilie. Navíc v dřívějších dobách bylo běžné, že třinácti či čtrnáctileté dívky měly děti. Z pohledu fyzického vývoje, je dívka kolem třinácti vlastně už dospělá. Navíc..třeba Sansa připomínala Ohařovi jeho mrtvou sestru...
    přesně, v té době (a vycházím z toho, že ta doba je něco jako středověk) bylo 13 děvče zralé na svatbu, defacto stát se ženou znamenalo dostat první menses a hned po tom byly připraveny rodit děti, takže z pohledu muže té doby 13 dívka je téměř dospělá (a není náhodou Sanse v seriálu víc, jako Jonovi, nebo její věk nechali? A co se týče jeho vztahu k ní, tak v knize je naznačeno, že ji chtěl, ale nevzal si jí, nebyl na ni hrubý, podle mě v něm Sansa probouzela lidskost.
    Souhlas. Já myslím, že přes kruté chování nebyl Sandor v jádru tak zlý jako např. Joffrey. Dokonce mi nepřipadá ani tak krutý jako Cersei nebo Malíček. Lidi jako Jaime nebo Ohař se ocitli v životních pozicích, které v nich probouzely odvrácenou stranu jejich povahy. To samozřejmě jejich skutky neomlouvá. Nicméně byli schopni i něžného chování. Sandor se choval k Sanse poměrně jemně a nijak zlý nebyl ani na Aryu Jaime zase miloval Cersei, bylo to sice krvesmilstvo, ale také v tom byla hloubka a vášeň. Navíc Tyrion vzpomíná, že jako jediný mu prokazoval náklonnost. Dokonce mu i v Bouři zachránil život. Mám tyhle rozporuplné postavy rád. Baví mě víc než vyložení klaďasové jako Ned nebo do morku kostí zlí jedinci jako Ramsay, Euron apod.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 31. května 2011
    Sanse je v seriálu 13, v knize jí bylo 11 (na začátku příběhu).
    Taky bych se vyhýbal tomu označení "pedofilní" - v těch dobách, když měla holka první krvácení, tak už byla vlastně dospělou ženou. Sice spolu nespali už ve 13., ale na vdávání už to bylo dobré - pozn. mluvím o šlechtických rodech.
    Však já vím že už je to věk na vdávání (však, není žádný problém zasnoubit dceru třeba již ve třech letech - a kdybych byl menší Lord a ona by měla nabídku nějaké dobré partie, proč ne hned po narození? :D) = mluvím o středověku =, jen jsem tím chtěl naznačit, že bych byl nerad, kdyby ze Sandora, jediného, který se k ní (relativně) dobře choval, udělali chtíčem posedlého, ožralého, 100 kg vážícího násilníka. :)

Jen pro pořádek, mých 5 nej charakterů: 1.Malíček, 2. Sandor, 3. Tyrion, 4. Sansa, 5. Jaime
    Nevím, jak moc je to k tématu, nicméně who let the dogs out?
    tak ožralý býval často :)) ale jinak souhlasim, snad nad tím má martin nějaký dohled, ne? Ohař je moje jedna z nejoblíbenějších postav, tak snad jí nezkazí
  • upraveno 3. června 2011
    Tak možný náznak, že bude flashback, v seriálu je. Když Eddard mluví s Aryou o jejím výcviku, tak když zavírá dveře, tak se najednou spustí zvuk rachotu bitvy a Eddard tam nahodí takový zasněný výraz...
    To byl spíš flashforward, ne? Takové nepříjemné tušení věcí budoucích...

Pravý náznak flashbacku je tento záběr z traileru:

Nedova halucinace/flashback

Je to Brandon Stark? Nebo se Ned v halucinaci projektuje do něj? Je na trůně Aerys?
    To rinčanie mečov bol jasný náznak flashbacku, Aleku.
    upraveno 3. června 2011
    Byl. Jen by mě zajímalo proč zrovna u tohohle a proč tam ten rádobyflashback vlastně byl, když ho nevysvětlili ani nijak dál nerozvíjeli...
    Počkat to nebylo když spolu mluvili, ale při výcviku se Syriem, jak Ned stojí ve dveřích ne ? A doufám, a je to vlastně skoro jistý, že ta fotka je z flashbacku jak se Brandon škrtí když Aerys nechává schořet jejich tátu. Skutečně ale nejni poznat kdo to je. Doufám ale, že to nebude vtělenej Ned, ale jen chlápek, kterýho tam dali aby si byli podobní ( ačkoliv na dvacet ten člověk nevypadá ).
    Tak jednak doufám, že mluvíme o scéně, o které mluví Strejda. A pokud jo, tak nesouhlasím, že to má být zvukový flashback. Docela mě překvapuje, že to chápete jinak - to je přece jasná neblahá předtucha - zima se blíží...

Ta fotka naopak flashback jistě je - otázkou je, kdo to je. Já bych klidně věřil, že to je Ned - jeho halucinace.
    no podle mě jak se Ned díva jak Arya cvičí se Syriem, tak se mu objevují spomínky na boj.... muj nazor...
  • upraveno 5. června 2011
    a kdo se děsně těší na zejtra nebo pozejtří ??? :D
    upraveno 5. června 2011
    Nebyla by spíš namístě otázka kdo se netěší? To bude mnohem kratší seznam :o)
    Tak si zkraťte chvilku jako já parodií :-)

upraveno 5. června 2011
    Hele, co malá tipovačka pro čtenáře? :o)

Přijde Jon Umber o prsty? A přijde o ně stejným způsobem jako v knize?
    Malý výsek z té scény byl myslím v nějakém traileru, Šedý vítr v akci :-)
  • upraveno 6. června 2011
    tak prej full-frontal Hodor :)

uz to taham a davam si to dnes co nejdrive i bez titulku...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.