Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
1356767

Komentáře

• VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 28. července 2011
    Hm, to mate pravdu. Cely ten dopis na me pusobil jednoznacne, kdyz jsem Jonovu posledni kapitolu cetl, ale asi mate pravdu, kdyz tak o tom premyslim, tak to tak jednoznacne neni a je nakonec docela dost mozne ze si ten bastard jen vymysli :)
  • upraveno 28. července 2011
    Pro ty, kterým se nelíbí, že by měl Jon umřít (jako že se klidně vsadím i o čokoládu, že ze sagy nezmizí), vzkazuju: přečtěte si znovu všechny kapitoly tyriona. Ta knižka je naschval rozdělena po kapitolach, aby si nikdo moc nezvykl na postavy jako v klasickejch ucejtěnejch knizkach, kde macha užasnej sympatak dlouhym mečem až do konce. Na tyhle saze mam rad pravě tu realitu, jednou vyhraje zlej, jednou dobrej a po tanci z draky bych i ocenil kdyby to na konci všechno dopadlo "špatně":) Svět je zlá ale krásná k*rva a pokud umí někdo naservírovat tuhle realitu i ve fantasy saze, tak jenom tleskám....co se tyče tyriona...v tanci z draky se me zase libil hodně...přemejšli, hodně věci řekne bez toho aby to bylo přimo napsano, vtipkuje, citi se jako mrtvy muž...asi se každému libi co se mu podobá...pro mě tyrion a jon kapitoly od kterých čekám hodně a vždycky mě potěší o to víc....
    PS. Nema někdo šajnu co to měl Varys za prcky? Mi právě nic neříká..bledé obličeje, černé oči, v rukou dýky....proč by je tam strkal bez dřivějšího odkazu? Překvapilo mě to.
  • upraveno 29. července 2011
    Právě jsem dočet.
    Z předchozích reakcí mě nesmírně překvapuje, že Jon je oblíbená postava. To prostě nechápu. Připadá mi jako by přišel do Písně ledu a ohně z jiné ságy (těsně před příchodem odhazujíc kouzelnickou hůlku) - GRRM udělal dobře, že ho (doufám) zlikvidoval, ALE...
    udělal to mě nesrozumitelným způsobem. Proč by se Noční hlídka kolem Marshe chtěla Jona zbavit je jasný, ale takhle při tom riskovat životy? Nešlo to udělat méně veřejně? Lord Varys by k tomu mohl říct své... Navíc po tom, co Jon nechali projít divoké za Zed´ už je asi trochu pozdě... Měli ho zlikvidovat dřív.
    Mám dojem, že tady to prostě Martin trochu nezvládnul. Snad tu (zdánlivě) nesmyslnou a opožděnou vraždu nějak ospravedlní - třeba tajná dohoda Bowena Marshe s Tormundem by se mi moc líbila, ale vzhledem k charakteru obou dvou je to velký sci-fi:)
    Očekávám samosebou, že se Jon vrátí, ale tak nějak si to nepřeju. A kdyby se snad vrátit měl, tak rozhodně ne jako Azor nebo podobnej nesmysloid.
    GRRM udělal dobře, že ho (doufám) zlikvidoval
    Kacíř! Upálit! :-D
    Proč by se Noční hlídka kolem Marshe chtěla Jona zbavit je jasný, ale takhle při tom riskovat životy? Nešlo to udělat méně veřejně? Lord Varys by k tomu mohl říct své...
    On Bowen Marsh nebyl nikdy největší myslitel, co si budeme povídat.
    A kdyby se snad vrátit měl, tak rozhodně ne jako Azor nebo podobnej nesmysloid.
    Tak pořád můžeme doufat, že ta zranění nejsou smrtelná... (Ano, já vím, s jednou dýkou v břiše a druhou v zádech to nevypadá pravděpodobně). Třeba se z toho vylíže sám od sebe.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. července 2011
    kelvin: Pro zajímavost: kdo jsou tvé oblíbené postavy? I'm just wondering.
    flanker: Tyrion, Jaime, Sandor, Theon, Davos a Brienne. A jo, jo, i to trdlo Cersei. Nějak mě to táhne bud´ k postavám (a ted´ myslím všeobecně, nejen v Písni), který dělaj chyby, dokonce se chovaj záměrně špatně...asi jim hrozně přeju, aby v sobě našli sílu to změnit. Tak nějak se v tom poznávám. Davos s Brienne mě prostě nějak dojímaj, nedokážu si to vysvětlit. A když jsme u toho: líbí se mi i Bronn a Malíček:)
    Nemůžu si pomoct, ale nejmíň sympatií ve mě prostě vzbuzuje Jon a Dany (i když její kapitoly mám rád pro to všechno, co se kolem ní děje).
    Kdo jsou tvoje oblíbený postavy?
    Tak jsem dočetla předchozí knihy. Pokud jde o Tanec, spojleruji jak divá a těším se na amatérské překlady. Na to, abych to přelouskala v angličtině, prostě nemám. Co můj oblíbený Smraďoch, už se jeho osud ubírá lepším směrem /v rámci možností/?
    upraveno 29. července 2011
    kelvin: Cose týče Dany, tam je o mě všeobecně známo, že jí nemám rád (chmur může potvrdit :). Ten její mesiášskej syndrom kombinovanej s povýšenostía sexuální nevyžilostí mi leze krkem. Alu u Jona odpor absolutně nechápu, to je životná sympatická postava.
    Jinak mám prostě rád postavy, který se nechovaj prospěchářsky a nevrážej kudly do zad. Samozřejmě Ned, Davos, Robb, Jon, z ženskejch asi Brienne.
    BTW mít někoho rád jen proto, že když je špatnej, mohl by se polepšit, je trochu zvláštní. :)
  • upraveno 30. července 2011
    Já vim, je to zvláštní. Napsal jsem to asi dost nešikovně (taky jsem se tomu moc nevěnoval).
    Ale mám třeba kamaráda, kterej chlastá dokonce víc než já, hulí, snad i něco fetuje, parazituje tak trochu na rodičích, ale to mu nebrání, aby krad, lhal a podváděl a byl čas od času nepříjemnej nebo dokonce agresivní. Ale je to pořád muj kámoš, i když mě už tolikrát ochcal, syčák jeden... Prostě mě na něm něco přitahuje, i když většina dalších lidí je schopná ho brát jen chvíli, dokud jim něco neprovede.
    Nebudem to prodlužovat: prostě jsem šáhlej a to je jeden z důvod, proč nemám rád Jona:) Druhym je to, že jeho kapitoly mi připadaj nejinfantilnější na celý knize.
    BTW, Robb je ještě trapnější, plošší a zbytečnější postava než Jon, samozřejmě pouze podle mého názoru.

Ale co..to je na Písni vlastně to nejlepší: každýmu se líbí jiná melodie /ale já mám hudební sluch, hehe../
  • upraveno 30. července 2011
    On je Jon takovým nejklasičtějším fantasy hrdinou v sáze. Převládá u něj kladná povaha, v jeho kapitolách jde vesměs o střet s cizí nepřátelskou rasou, a svým způsobem zachraňuje svět. :-)) Myslím, že právě to může v některých, kdo si oblíbili ságu právě pro její "ne-fantasy" charaktery a cíle, vzbuzovat odpor. :-) Sice je Jon dlouhodobě moje nejoblíbenější postava ságy, ale dovedu si představit, že to má někdo hozený přesně naopak.
    upraveno 30. července 2011
    Ano, třeba spousta ženskejch se nedokáže zbavit závislosti na cápkovi, co po nich šlape, ponižuje je, nebo prostě působí nebezpečně (viz Dany a její toužení po Daariovi). Řek bych, že to je podobnej typ vztahu jako stockholmskej syndrom :)
  • upraveno 31. července 2011
    Kdo byste měl zájem, tak mám Tanec v angličtině na prodej, je úplně nový, nebyl ani otevřen, prodávám ho za 400+pošta, více zde (mám tam i pár dalších knih na prodej): http://books.chrasty.cz
  • upraveno 1. srpna 2011
    Konečně dočteno.
    Pokud bych si mohla vybrat, tak bych raději odkrouhla Dany než Jona. Starkové už trpěli dost a navíc největší vedlejší linka ságy jsou Jonovi rodiče. Zatímco Dany už není důležitá pro Západozemí, když se objevil Aegon.

Nemyslím si, že by se vylízal ze zranění, protože poté, co ztratil vědomí, ho nejspíš ubodali.
    Pokud by ho oživila Melisandra, je z něj regulérní nemrtvý a navíc Hlídka už mu nevěří.
    Ale mohl by se zachránit přemístěním do Ducha. Pak by ho Bran mohl naučit dostat se do Hodora, aby si zachoval lidský mozek.
    upraveno 1. srpna 2011
    Chmur bude nešťastnej, že mu přibejvá lidí, co by Dany odsunuli přinejmenšim na druhou kolej (nejlépe naložit do osobního vlaku z Vizovic).
  • upraveno 1. srpna 2011
    Uvidíme, co řekne Chmur po Tanci. Moje nejoblíbenější postava byla od začátku Tyrion, ale musím se taky přidat k těm, kterým se v Tanci nelíbil. Vždycky působil jako vyrovananá a vyzrálá osobnost, která ví, kde jsou její meze a kvality. Pak mu Jaime řekne, že Tyša nebyla povoláním děvka a Tyrion se otočením Rumburakova prstenu promění v nevyzrálého puberťáka, který kolem sebe slepě mlátí. Nedivím se, že v Tanci na sebe nebyl hrdý a raději by se viděl mrtvý.
  • upraveno 1. srpna 2011
    Lidi se holt mění a některé emocionální události v životě lidí dokáží člověka více či méně změnit ať už si to připustí nebo ne. To je jedna z mnoha věcí, ve kterých Martinova sága opět ční nad většinou ostatních knih v žánru.
    BTW víš něco co my ostatní nevíme? Mluvil/a si s Georgem? :-D Protože jinak nevím, kde bereš tu jistotu, že Aegon vše spasí a že Dany už není pro západozemí v ději důležitá když máme před sebou (doufejme) ještě dvě knihy :)
    upraveno 1. srpna 2011
    Já osobně jsem nabyl dojmu, že ať Dany nebo Aegon budou proZápadozemí spíš pohromou, každopádně pokud Západozemí dojde k názoru, že chce restaurovat Targaryeny, pak je Aegonův nárok před Dany (pokud ho uznaj jako Aegona).
  • upraveno 1. srpna 2011
    Onehda George při čaji říkal... :-)))
    Samozřejmě všechno jsou spekulace, ale brala jsem to tak jako flanker. Jeden Targaryen pro Západozemí stačí a narozdíl od Dany byl Aegon (nebo "Aegon") na Západozemí připravován.
    Jestli bude i Aegon pohromou, kdo ví, když Varys systematicky ničí všechny schopné vladaře, Eddardem (nebo Arrynem) počínaje.
    upraveno 1. srpna 2011
    Njn, chudák Kevan, jeden z mála rozumnejch Lannisterů. I když za Eddardovu smrt asi Varys není odpovědný (nevíme ovšem, jakou přesně roli hrál v jeho sesazení).
  • upraveno 1. srpna 2011
    Každopádně vůbec bych se nedivil, kdyby Dany zůstala v nebo poblíž Mereenu ještě minimálně celou jednu další knihu. :) Stejně mi moc nejde do hlavy ten obrovský problém jménem Mereenský uzel jak jej George sám nazval, který mu zabral extrémně mnoho času a způsobil mu spoustu starostí a problémů při psaní Tance. Nějak netuším, kde mohl tak velký problém nastat.
    upraveno 1. srpna 2011
    Třeba byly původní představy jiný, třeba se měl Tyrion setkat s drakama (myslim přímo), Dany, Quentynem, Victarionem a kym všim ještě. A asi z toho mistrovi pořád nevycházelo jak nasměrovat postavy tam kam potřeboval. Ale jinak to byla i moje první reakce po dočtení, kdeže vlastně ten uzel je, když tam žádnej nebyl.
  • upraveno 1. srpna 2011
    Jde vidět, že tam nějaké ty závěrečné kapitoly chybí. Dany se teď bude flákat po dothrackém moři a než se dostane nazpět někam do civilizace....

Hezky bylo vidět v první knize (v Trůnech), jak Arya vyslechla Varyse a Illyria, že ti dva už kují pikle nějakou dobu. Varys je duch pobočníkovy věže. (něco jak Arya duch Harrenova):-) A všichmli jste si, že ty jeho děcka mají bledou kůži? To bude z toho, jak pořád slídí někde v tajných chodbách a nevylezou na slunko.
    A Aegon vypadá, že tam byl buď autorem vsunut dodatečně, anebo Viserys a Dany sloužili jako návnada, viditelní Targaryeni, aby nikdo po něm nešel a čtenáři měli velké překvápko.
  • upraveno 2. srpna 2011
    Nová kniha a nikdo nemá co diskutovat?
    Nadnesu nějaká témata:
    1. Brandon Stark svedl nejednu šlechtičnu. Kdyby si vzal Catelyn, asi by se nespokojila s jedním bastardem. Barristav vzpomíná, že mu Stark svedl milovanou Ašaru. Asi to nebyl čestný Eddard...
    2. Byla Dany zrazena v této knize pro krev, peníze a lásku? Ta Quaithe mi připadá jako halucinace počínajícího rodového šílenství.
    3. Je mladý Gryf opravdu Aegon? Tyrion ho ohodnotil na 16 let
  • upraveno 2. srpna 2011
    Dočítané. Najskôr kniha potom diskusia. Zareagujem krátko(roaming+mobil), neskôr podrobnejšie.
    - kniha veľmi fajn, napravila obavy po hostine. Grrm stale vyborne pise.
    - stale sa to rozbieha do sirky, ale pri tomto zlozeni charakterov to takmer nebolelo
    - neverim, ze jon je mrtvy tak ako som neveril, ze sa tyrion utopil
    - Tato kniha je o jonovi. Z troch hlavnych postav ma najjasnejsi ciel - stat sa Lordo, ktory otvoril branu
    - tipujem ze ho ozivy Mel
    - imho stanis je mrtvy, ale bitka bud este ani nebola, alebo ramsay nevyhral
    -mereensky uzol, kde?
    - tyrion trochu nudil, bludenie esosom
    - zatial nie som presvedceny ze griff je drak
    - je poradove cislo jona ako velitela nahodne?
    - je mance mrtvy?
    - naj kapitoly davos a predposledna baristanova - to ako cely cas naznacoval ze selmy moze zomret bolo majstrovske
    - ser flanker, ak si myslis ze chmur je jediny clen danynej gardy, tak nic nevis :)
    upraveno 2. srpna 2011
    Radši Jon Nic-nevim Sníh, než Dany Všechno-vim-všechno-znam-poradit-si-nedam. Když se jí tak aspoň trochu Barristan snaží osvětlit, jak to vlastně bylo s rebelií a že Eddard odmítal dát ji zavraždit, vůbec ho neposlochá. Starkové stejný zrádci jako Lannisteři... Kde jsou ty řeči, jak pod Barristanovým vedením Dany prohlédne a pochopí.
    Ben Nevis: Gryf - Aegon: asi jo, moc nevěřim, že by takovou dobu vymejšleli komplot s nepravým Targaryenem.
  • upraveno 2. srpna 2011
    Ja rad obidvoch ;). Obaja si toho celkom odtrpeli. Inak teraz mi napadlo, zetu spravnu vychovu ako dostal gryff pripravil zivot pre dany a pre ... Tyriona. Mozno to nebolo iba jeho putovanie za danny, ale skola zivota pre buduce vladnutie
    upraveno 2. srpna 2011
    Kdyby putování a utrpení byla škola pro vládce, jej, to bysme jich měli :)
  • upraveno 2. srpna 2011
    Zrovna čtu rozhovor s GRRM a nepopírá, že Jon není mrtvý.
    Taky se spoléhá, že si čtenář na konci tisícistránkové knížky vzpomenen na každý detail ze začátku a zjevně si oblíbil matení čtenářů, aby udržel napětí do další knihy. A ať mi nekecá, že si ty fanouškovské teorie nečte. :-)

Tady je odkaz - http://shelf-life.ew.com/2011/07/21/dance-with-dragons-shocking-twist-g/
  • upraveno 4. srpna 2011
    Tedy, ještě jsem nedočetla, ale extrémně mě pobavila situace, kdy Roose Bolton kárá svého bastarda, že už to fakt přehání, vypráví se o něm historky po celém Severu, jak u mučil svou ženu, jak stahuje lidi z kůže, vraždí poddané... A korunuje to větou: "Nechtěj, abych litoval dne, kdy jsem znásilnil tvou matku." :-)))
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.