Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
1235767

Komentáře

• upraveno 11. srpna 2011
    Expendable: V Tanci hlásila každej den, v Hostině si nejsem jistej jestli 1x týdně či měsíčně...
    V Hostině hlásila s nějakou fází měsíce. Myslím, že s novem.
    Expendable: moje paměť na tom není nejlépe (už teď nevím, co bylo na začátku Tance :-)), ale mám ráda logický děj. Takže jsem to četla zleva i zprava, jestli tam není třeba týden.
    Má GRRM vůbec týdny? A trvá měsíc 30 dní?
    ZoiD: To by Varys časově nestihl. Podle mě celou dobu seděl v Králově přístavišti a kul pikle. Maximálně si zajel na služebku i magistru Illyriovi. :-)
    Ben Nevis: Tím bych si nebyl tak jistej, že by to nestih...
    Naposledy se Varys objevil na konci 3. knížky když pomáhal uprchnout Tyrionovi. Arya se pak dostala do Braavosu tipuju asi o měsíc později, Kdy se poprvé objevil Laskavý muž a naposledy když Aryu přeřazoval pod někoho jinýho po její vraždě otrávenou mincí. A Varys pak až v epilogu, s tím, že není naprosto nikde řečeno, kolik času uběhlo mezi tím...
    Krom toho Varys uměl výborně menit tvář a hlas, což dokládají kapitoly s Nedem a později Tyrionem v žaláři. Taky nebyl prakticky vůbec slyšet když někam přišel a jeho oblíbený oblek a obuv se velice nápadně podobali obleku Laskavého v chrámu.
    Co kdo nosil nevím, protože se mi nechtělo překládat všechny ty látky, knoflíčky a krajky. :-)
    Varys může mít trénink u Beztvářných. Jak byla Arya poučena, stačí se šklebit a už vypadá jinak. Zbytek dokončí psychika. Varys se šatí a voní, aby byl výrazný, a v obyčejných hadrech ho pak nikdo nepozná.
    Horší už to bude s výměnou ksichtů. Aryu zavedli do ksichtobanky (zřejmě je odřezali z mrtvých. Na té ochraně osobních údajů něco bude :-)), takže asasín se může změnit jenom za někoho mrtvého. Předpokádám, že nižší beztvářní si musí nový ksicht nechat přilepit v chrámu a ti vyšší to umí udělat v polních podmínkách. Jinak by se nemohl Jaqen vydávat za toho věčného studenta.
    Tipan si dal celkem práci, to se musi nechat :D
    Ale celkově mi to s Aryou moc nesedi z jednoho důvodu... Na konci Hostiny už byla sněhová vrstva v Řekotočí, v Braavosu ještě nic. Na konci Tance, jenž končí poze krátce po Hostině už byla sněhová vrstva v Králově přístavišti. A pokud jsem nic nepřehlíd, tak v Braavosu byl stále ještě podzim. Podle mě je Arya naopak kousek zpátky za ostatníma, než že je předbíhá.
    A celkově bych řek, že ty časovy rozestupy by mělu bejt chvilema skutečně o něco větší. Ae můžu se mýlit :)
    Každopádně nějaká oficiální časová osa by se celkem hodila ;) To bychom se nakonec možna i hooodně divili :)

BTW za to že Martin neni Tolkien jsem jenom vděčnej. Skončil jsem po dlouém trpení kousek za polovinou Dvou Věží s tím, že to je čímdál víc o ničem...
    Ony jsou určité události v čase dost určitě zakotveny (třeba Joffreyho svatba - první den roku 300), takže se s tím zase úplně libovolně šoupat nedá. Ale zaujalo mě, že Arya už v Tanci pravděpodobně dosáhla 12 let. A Laskavý muž jí říká, že má "hezkou tvářičku". Že by začínala lyannovatět?

V Braavosu je sice teprve podzim, ale beru to tak, že je tam jiné podnebí (oceánské). Zima přichází pomaleji a je slabší, vyznačuje se zpočátku hlavně deštěm. Ale to je jenom moje představa, kterou jsem z rozličných popisů nabyl.
    Varys nosil nankinové pantalóny, ne? Ta teorie s ním jakožto agentem Beztvářníků mě nenapadla, nicméně líbí se mi. Ještě nad ní budu uvažovat.

To, že mrtvoly používají k tomu, aby z nich sundávali tváře pro vlastní využití, je tak trochu zklamání. Doufal jsem, že jimi krmí nějakou lovecraftovskou potvoru.

S časovými nepřesnostmi se asi musíme smířit, Martin holt není Tolkien, který si propočítával i fáze měsíce, aby náhodou poeticky nelíčil dorůstající, když mu zrovna odrůstal. :-) Na anglických fórech dělali kdysi časovou osu, pamatuji si, že aby jim to vycházelo, museli přijímat různé dost divoké předpoklady (jako třeba že se Brienne léčila po pokousání měsíc, nebo tak něco).
    Časová osa

Jak vidíte, Arya se už v Hostině dostala dost napřed vzhledem k ostatním postavám, jsme zvědavý, jak s tím zamíchal Tanec... počkám, až to nějaká dobrá a zapálená duše propočítá.
    Matně si vybavuji nějakou zmínku o mrazech na kanálech, takže bych řekla, že i tam se zima plíží.
    Nevim, no. Ta časová osa se mě v některejch místech prostě nepozdává
    Např. podle ní když se Jon a Bran potkali/nepotkali u Queenscrown tak uběhlo jen 6 dní, nežli Bran došel do Nightfort, ale měsíc, než divocí vypálili Moles Town a 4 měsíce nežli se vrátil Sam na Zeď. Pritom Nightfort je od Castlu Black tak den jízdy a Bran tam potkal Sama večer poté, co tam dorazil... I kdyby si dal pár dní voraz tak to prostě nesedí.
    Jon měl jet Od Queenscrown Do Castlu asi tak tri dny, divokejm to trvalo asi tejden včetne vypálení vesnice a Bran kterej byl hladovej a vyčepanej a po svejch (Hodorovejch) nohou tedy musel Zdi dosáhnout ještě později.
    Stejně tak volba Lorda Velitele zdi trvala necelé dva týdny a ne dny a podle Tance tam Sam dorazil minimálně týden či dva předem. (vubec je tam napsáno 23/03/300 ASOS Sam 4 Arrives Wall. 10 days of voting for LC a řádek pod tim 24/03/300 ASOS Jon 12 elected LC - Celkem úsměvnej kix :D )
    Ale pomalu bych tuhle část diskuse uzavřel než to tu začne vypadat jak totalni spam :)
    A proč? Vždyť je to zajímavý, jak se zabýváte nečím, co GRRM takřka vůbec nezajímá :-D
  • upraveno 12. srpna 2011
    To nemůžeš vědět. Třeba se to snažil minulých pět let dát dohromady, než to vzdal. :-)
  • upraveno 15. srpna 2011
    Toho Sama jsem pochopil tak, že volby už deset dní probíhaly, když se do Černého hradu vrátil. Ale jinak s námitkami samozřejmě souhlasím - potíž je v tom, že kdyby se něco upravilo tak, aby to bylo logičtější, vznikla by díra zase jinde.
    Nemůžu nicméně říci, že by mi to vadilo, je to prostě vlastnost knihy. Shakespeare také ve spoustě her používá dva časy, takže některé věci pak naznačují, že se drama odehrává v průběhu několika dní, jiné jsou zase důkazem toho, že to trvalo třeba několik měsíců.

K Branovým vidinám skrze zimohradský čarostrom: vize přicházejí chronologicky, od nejnovější po nejstarší. Nejprve vidíme Eddarda (začátek Hry o trůny), pak šermujícího se chlapce a dívku (není to Arya, ale je jí podobná, mluví o Staré chůvě... všechno ukazuje na Lyannu a jednoho z jejích bratrů, dle stáří nejspíš toho Benjena), pak těhotná žena, která prosí, aby ji její syn pomstil (nejspíše matka Rickarda Starka - nevíme, o co přesně jde, ale možná to bude odhaleno v příbězích Dunka a Egga), potom hnědovlasá dívka líbající se s mladým rytířem vysokým jako Hodor (a tady máme právě Dunka, zřejmě prožívajícího románek se Starou chůvou, když byla ještě mladá... že by rašila větev, na jejímž konci bude právě Hodor? - každopádně to asi taky uvidíme v příbězích Dunka a Egga, v tom příštím prý spatříme Zimohrad).

Pak různí staří králové, jdeme dál a dál do minulosti... a nakonec ta obětující bělovlasá žena.
    Léto: Díky :-) Tak to si přečtu příběhy Dunka a Egga abych měl lepší přehled...
    Já vlastně ten 3. díl taky ještě nedočet, čekám a doufám v Léto :-D Vlastně asi před měsícem jsem to vzdal a rozečet to, pak ale přišel Tanec.
    Také jsem slyšel cosi o překladech na této stránce, ale pak se to naštěstí ukázalo být nepodloženou kachnou (zdravím sera Duckfielda). :-)

Nu, někdy možná dokončím i toho Tajemného rytíře, ale letos to kvůli přemíře jiných zájmů a povinností nebude.
    Alek: No tak po Tanci by neměl být problém ne? :-) Nebo je to jinak psaný?
    Neměl, chystám se na to. To já jen tak oťukával tu bestii, co se tu po delší době prohání ;-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. srpna 2011
    Ano konečně Diskuze bez omezení ale stejně radši budu spoilery začerňovat.
  • upraveno 17. srpna 2011
    Mohl bych se zeptat těch co mají přečteno, jen mě zajímá jedna věc na jakou asi nevydržím čekat do jara.. Jak se Brienne objevila v Jaimeho kapitole take to v rámci časovýho prolínání stalo před anebo potom co se znovu potkala s Catelyn? Jen chci vědět jestli se v tanci vyřeší ten její Cliffhanger.. Stačila by mi i stručná co nejmín říkající odpověď :D
  • upraveno 18. srpna 2011
    Bylo to potom, protože už měla pokousané tváře. Což znamená, že Brienne přežila a chce (možná) vydat Jaimeho paní Kamenosrdci.
    upraveno 18. srpna 2011
    Jo je to potom. Lomeril má pravdu teď jsem na to koukal.
    Lol, no koukám že to rozdělení knížek udělalo docela paseku v chronologii... Myslel jsem si že to GRRM urovná a ta napříč časem skákající chronologie postihne jen v tyhle dva díly (Tanec a Hostině) aby se takový zmatečný momenty jako Sam na začátku tance na zdi a podobně objevili jen v těchto dvou knížkách, ale ono se to přeskakování rozšíří i teda i na Větry zimy? Myslím tím že na konci Hostiny je Brienne na pokraji smrti a nikdo neví kdo a jak, po pěti letech v Tanci se lze dozvědět že přežila, ale až v tý další knížce která vyjde kdo ví kdy, se dozvíme co se odehrávalo mezitím.. JAK přežila.. Tohle se chudákovi Martinovi vymklo trochu z rukou :(
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 18. srpna 2011
    Ja si myslim, ze je z knihy jasny, jak prezila. Vykrikla, ze to udela, ze zabije Jaimeho.
    upraveno 18. srpna 2011
    Vena 18. Srpen 2011 - 17:41
    Ja si myslim, ze je z knihy jasny, jak prezila. Vykrikla, ze to udela, ze zabije Jaimeho.
    No nevím. Jamie je sice o jednu ruku chudší, ale stejně to asi nebude jen tak ho zlikvidovat.
    Tak GRRM často vysvětluje události zpětně, takže to bude asi stejné u Vichrů.
    Alek: No jasný, retrospektivy v průběhu POV co doplnujóu děj jako třeba Ned o Lyanně, nebo Jaime o Aerysovi to jsou věci který příběh obohacujou a hladce to do toho zapadá. Především je na to upozrněný, že je to něco co se odehrávalo dřív. Ale něco jinýho je dějová posloupnost jedný určitý POV, začíná ve 4tý knihze pokračuje přes šestou, pak se vrátí do pátý a pak zase naváže na šestou, to už je něco jinýho. Je z toho cítit že to Martin neplánoval, myslím si tu Brienne, co vykřikla a jaxe dostala z oprátky, chtěl dát do tanců ještě před Jaimeho, ale byl to ten případ, když už mu kapacitně řekli editoři stop..
    Nemyslím tyhle historický flashbacky. GRRM často posune v rámci dvou za sebou jdoucích kapitol postavu o hodně dál a pak v té druhé kapitole vysvětlí, jak se tam dostala. Takže pochybuju, že by se třeba v případě Brienne vracel. Tyhle skoky jsou mi upřímně milejší než rozvláčnost, která mi u některých POV v Hostině a Tanci už docela vadí.
    Takže myslíš že to bude něco na způsob Sama v bouři obklíčenýho nemrtvýma a pak si najednou vyleze ze studny v branově POV a jen letem světem nastíní zpětně co se stalo mezitím? Tenhle skok se mi třebas hodně líbit.. Takže by prostě Brienne začala kapitolu ve Větrech už mimo hrozbu oběšením a jen zpětně a v rychlosti popsala jak se v Hostině dostala z tý šlamastiky a chvíli na to jak v Tanci potkala Jaimeho? To si by byl docela hoodně velkej skok
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.