Tanec - diskuse
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
Má GRRM vůbec týdny? A trvá měsíc 30 dní?
Naposledy se Varys objevil na konci 3. knížky když pomáhal uprchnout Tyrionovi. Arya se pak dostala do Braavosu tipuju asi o měsíc později, Kdy se poprvé objevil Laskavý muž a naposledy když Aryu přeřazoval pod někoho jinýho po její vraždě otrávenou mincí. A Varys pak až v epilogu, s tím, že není naprosto nikde řečeno, kolik času uběhlo mezi tím...
Krom toho Varys uměl výborně menit tvář a hlas, což dokládají kapitoly s Nedem a později Tyrionem v žaláři. Taky nebyl prakticky vůbec slyšet když někam přišel a jeho oblíbený oblek a obuv se velice nápadně podobali obleku Laskavého v chrámu.
Varys může mít trénink u Beztvářných. Jak byla Arya poučena, stačí se šklebit a už vypadá jinak. Zbytek dokončí psychika. Varys se šatí a voní, aby byl výrazný, a v obyčejných hadrech ho pak nikdo nepozná.
Horší už to bude s výměnou ksichtů. Aryu zavedli do ksichtobanky (zřejmě je odřezali z mrtvých. Na té ochraně osobních údajů něco bude :-)), takže asasín se může změnit jenom za někoho mrtvého. Předpokádám, že nižší beztvářní si musí nový ksicht nechat přilepit v chrámu a ti vyšší to umí udělat v polních podmínkách. Jinak by se nemohl Jaqen vydávat za toho věčného studenta.
Ale celkově mi to s Aryou moc nesedi z jednoho důvodu... Na konci Hostiny už byla sněhová vrstva v Řekotočí, v Braavosu ještě nic. Na konci Tance, jenž končí poze krátce po Hostině už byla sněhová vrstva v Králově přístavišti. A pokud jsem nic nepřehlíd, tak v Braavosu byl stále ještě podzim. Podle mě je Arya naopak kousek zpátky za ostatníma, než že je předbíhá.
A celkově bych řek, že ty časovy rozestupy by mělu bejt chvilema skutečně o něco větší. Ae můžu se mýlit :)
Každopádně nějaká oficiální časová osa by se celkem hodila ;) To bychom se nakonec možna i hooodně divili :)
BTW za to že Martin neni Tolkien jsem jenom vděčnej. Skončil jsem po dlouém trpení kousek za polovinou Dvou Věží s tím, že to je čímdál víc o ničem...
V Braavosu je sice teprve podzim, ale beru to tak, že je tam jiné podnebí (oceánské). Zima přichází pomaleji a je slabší, vyznačuje se zpočátku hlavně deštěm. Ale to je jenom moje představa, kterou jsem z rozličných popisů nabyl.
To, že mrtvoly používají k tomu, aby z nich sundávali tváře pro vlastní využití, je tak trochu zklamání. Doufal jsem, že jimi krmí nějakou lovecraftovskou potvoru.
S časovými nepřesnostmi se asi musíme smířit, Martin holt není Tolkien, který si propočítával i fáze měsíce, aby náhodou poeticky nelíčil dorůstající, když mu zrovna odrůstal. :-) Na anglických fórech dělali kdysi časovou osu, pamatuji si, že aby jim to vycházelo, museli přijímat různé dost divoké předpoklady (jako třeba že se Brienne léčila po pokousání měsíc, nebo tak něco).
Časová osa
Jak vidíte, Arya se už v Hostině dostala dost napřed vzhledem k ostatním postavám, jsme zvědavý, jak s tím zamíchal Tanec... počkám, až to nějaká dobrá a zapálená duše propočítá.
Např. podle ní když se Jon a Bran potkali/nepotkali u Queenscrown tak uběhlo jen 6 dní, nežli Bran došel do Nightfort, ale měsíc, než divocí vypálili Moles Town a 4 měsíce nežli se vrátil Sam na Zeď. Pritom Nightfort je od Castlu Black tak den jízdy a Bran tam potkal Sama večer poté, co tam dorazil... I kdyby si dal pár dní voraz tak to prostě nesedí.
Jon měl jet Od Queenscrown Do Castlu asi tak tri dny, divokejm to trvalo asi tejden včetne vypálení vesnice a Bran kterej byl hladovej a vyčepanej a po svejch (Hodorovejch) nohou tedy musel Zdi dosáhnout ještě později.
Stejně tak volba Lorda Velitele zdi trvala necelé dva týdny a ne dny a podle Tance tam Sam dorazil minimálně týden či dva předem. (vubec je tam napsáno 23/03/300 ASOS Sam 4 Arrives Wall. 10 days of voting for LC a řádek pod tim 24/03/300 ASOS Jon 12 elected LC - Celkem úsměvnej kix :D )
Ale pomalu bych tuhle část diskuse uzavřel než to tu začne vypadat jak totalni spam :)
Nemůžu nicméně říci, že by mi to vadilo, je to prostě vlastnost knihy. Shakespeare také ve spoustě her používá dva časy, takže některé věci pak naznačují, že se drama odehrává v průběhu několika dní, jiné jsou zase důkazem toho, že to trvalo třeba několik měsíců.
K Branovým vidinám skrze zimohradský čarostrom: vize přicházejí chronologicky, od nejnovější po nejstarší. Nejprve vidíme Eddarda (začátek Hry o trůny), pak šermujícího se chlapce a dívku (není to Arya, ale je jí podobná, mluví o Staré chůvě... všechno ukazuje na Lyannu a jednoho z jejích bratrů, dle stáří nejspíš toho Benjena), pak těhotná žena, která prosí, aby ji její syn pomstil (nejspíše matka Rickarda Starka - nevíme, o co přesně jde, ale možná to bude odhaleno v příbězích Dunka a Egga), potom hnědovlasá dívka líbající se s mladým rytířem vysokým jako Hodor (a tady máme právě Dunka, zřejmě prožívajícího románek se Starou chůvou, když byla ještě mladá... že by rašila větev, na jejímž konci bude právě Hodor? - každopádně to asi taky uvidíme v příbězích Dunka a Egga, v tom příštím prý spatříme Zimohrad).
Pak různí staří králové, jdeme dál a dál do minulosti... a nakonec ta obětující bělovlasá žena.
Nu, někdy možná dokončím i toho Tajemného rytíře, ale letos to kvůli přemíře jiných zájmů a povinností nebude.