Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
1111214161767

Komentáře

• upraveno 6. ledna 2012
    Svoa: No mě právě zaráží, že se spousta významnejch rodů sklonila před Boltonem i když jejich příbuzný a v podstatě celá armáda seveřanů byla povražděna na Rudé svatbě v čemž měl ten masochysta prsty :P. Přece jen sever nezapomíná (jak několikrát padlo v knize). Říkám si proč se seveřani nepřidaj ke Stannisovi. Zvlášť teď, když je to jediná postava, která má schopnosti získat železný trůn.
  • upraveno 6. ledna 2012
    Elanthus: Říkám, že jenom část z nich a i ti, co se k němu přidali, nejsou zrovna poslušný. O tom, jak je to s Boltonem a Rudou svatbou, víš ty jako čtenář, seveřani vědí jenom to, že přeběh na stranu Lannisterů a teď má za spojence Freye. IMHO si nemyslím, že to s Roosem dopadne dobře, když žádá poslušnost od libí, kterým zprostředkovaně zabil příbuzný a oni to vědí. Nemaj vlastně moc důvodů přidávat se ani ke Stannisovi, protože slibuje jenom další boj.
  • upraveno 12. ledna 2012
    Já bych to viděl takle Jon si to na Zdi už odkroutil už by se tam ta postava nevyvíjela, tak skutečně umře.. ale jelikož má pro ságu velkej potenciál (jo jsem jeho fanda a moje nejoblíbenější POV), tak si myslím, že ho dají na hranici a když ji podpálí tak tam Melisandara uvidí zjevení, že podle jejího boha má žít a zachrání ho polibkem a Jon obživne tím se podle přísahy vyváže z přísahy Noční hlídky

Noc se přikrádá a moje stráž začíná. Neskončí až do mé smrti. Nepojmu za manželku žádnou ženu, nebudu vlastnit žádnou půdu, nezplodím žádné děti. Nebudu nosit korunu a nezískám slávu. Budu žít a zemřu na svém stanovišti. Jsem meč v temnotě. Jsem strážce na zdech. Jsem oheň, který hoří ve tmě, světlo, které přináší úsvit, roh, který probouzí spící, štít, který chrání říše lidí. Svěřuji svůj život a čest Noční hlídce, pro tuto noc a pro všechny noci, které přijdou.

Důležité --- budu žít a zemřu ---- on zemřel tím pádem mu zkončila hlídka.....a může jít regulerně do důchodu na Zimohrad jako Stark...:)) ale asi je to jen zbožný přání..
    P3ZI: Nevím, kde se v kolika lidech tohle přání vzalo. To není Jonův osud, sám to odmítl a dva z jeho legitimních bratrů ještě žijí. Pokud by mu Martin takhle zamet cestičku přes doslova všechny sourozence, moc sympatií k tej postavě by to nepřidalo a navíc by to bylo i na Martina hodně vykonstruovaný.
    No poprvdě já bych ho na Zimohradu ani nenechal bo Starkové v podzemí by ho odmítli, ale mám o té postavě další teorie, které bych rád někam postnul, ale prostě nevím kam bo se mi to nikam nehodí potřeboval bych topik ve stylu vaše dohady - alternativní konce...
    Jon je zajímavá postava právě proto, že je na Zdi a ne jenom jeden z mnoha dědiců panství. Byla by škoda o něj přijít, ale nechám se překvapit. Pokud zemře, bude muset Martin vymyslet postavu, která ho nahradí. :-)

P3ZI: spoileroidní témata je těžké někde umisťovat. Tenhle topic je asi nejvhodnější. Po českém vydání se určitě vynoří více topiků k tématu.
    O.k. tak já to tady rozvedu. Kdyby ho oživila Melisandra měl by pro rozhodávní o svém osudu daleko lepší podmínky bratři jsou pro svět mrtví a Stanis potřebuje Starka jako protiváhu k Boltonovi, aby připoutal seveřany na Zeď - je jediná možnost využít Jona, kterýho už na zdi nechtějí bo je sice dobrej bojovník, ale podle všeho špatnej velitel Zdi - využil by teda jeho jméno aby povolal seveřany na Zeď. Pro rozhodování odejít ze Zdi má tedka úplně jiný podmínky a myslím že se i hodně posunul i díky smrti....
    Většina lidí (hlavně ženských :-)) ho chce vyvázat ze slibu, aby se mohl oženit s Daenerys.
    Tak jsem asi ženská no díky...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. ledna 2012
    Proč mu tolik lidí chce připravit tak tragickej osud?
    Ačkoliv Martin je všehoschopnej, kloním se spíš k tomu, že nakonec na Zimohrad přivede Starka. Ale nebyl by to on, kdyby to byl nějakej rozjuchanej happy end. Ten z bratrů, kdo byl vychovanej k tomu, aby velel a vládnul, je po smrti. Sansa je dobrá leda tak jako něčí manželka (i když pokud bude časovej skok... roste z ní dobrá ženská). Arya se možná nikdy nevrátí. Rickon je dítě, co si na svojí rodinu bude stěží pamatovat a ve svým věku by byl děsivě snadno ovladatelnej. Takže nejmíň děsivá volba je sladkej zmrzačenej Bran, tak jako tak dědic Zimohradu. Chudák...

Nikdo z přeživších děcek ale zdaleka není v pozici, kdy by dokázal sever získat zpátky. Může se to stát, pokud Martin nechá všechny jejich nepřátele povraždit se. A nebo z toho děcka, co to dokáže, nechá vyrůst nestarkovskou bezkrupulózní svini, protože to je přesně to, co ke hře o trůny potřebuje. To by IMHO i odpovídalo martinovský logice. Koukám, že dneska jsem nějaká depresiní... :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 12. ledna 2012
    No já hlavně doufám že Arya přežije protože jinak by to opravdu bylo špatný a řekl bych že pokud žije Sandor tak s cersei to dopadne tak že v nebeskému soudu se Robertu Strongovi (Gregor Cleagane) postaví právě Sandor, zabije Gregora (jak optimistické) a pak dojde na cersei a Jaimeho kterej jí zrovna přijede zachránit. (mají přece umřít spolu ne?). Nakonec to nejmíň ze všech zemí odnese Dorne protože jak sám GRRM napsal tak oživlé mrtvoli a dornské horko nejsou zrovna dobří kamarádi a kam jinam se stáíhnout než právě do Dorne? Jinak řekl bych že Arya zkompletuje svůj Deathlist a vezme si Gendryho a nakonec to bude ona kdo bude na trůnu. Daenerys umře kvůli nějaký naprosto malicherný chybě nebo jí po příjezdu do západozemíé odpraví Mellisandra (aby se neprozradilo že Stannis není Azor Ahai ). Jon přežije a bude vyvázán z přísahy a místo velitele zdi zaujme na milost vzatý Jorah Mormont. Jon skončí vedle své sestry jako velitel její královské gardy. Bran jako dědic zimohradu. Sansa až vyhodí malíčka z měsíčních dveří (jinak by ho asi nezabila) vypadne s ním a bude klid. Stannis snad padne na konci v boji s oživlími mrtvolami (předtím řekne Davosovi že pokud chce odejít tak může že to není jeho boj ale ten odmítne) a po skončení se vtrátí domů.
    Ben Nevis napsal(a):

Většina lidí (hlavně ženských :-)) ho chce vyvázat ze slibu, aby se mohl oženit s Daenerys.

Hlavně to ne, chudák malá :-) Já jsem pro verzi: vzal si Val a žili na Zimohradě šťastně až do smrti.

A propos, pokud se nepletu, Robb přece udělal z Jona svého dědice, ne?
    upraveno 12. ledna 2012
    no to ale moc živích neví. Možná Brynden ale ten je na útěku z Riverrunu. Maege mormont a Velký Jon Umber (mimochodem taky vám v seriálu přijde uplně skvěle vybraný herec na Velkého Jona Umbera?) v zajetí na dvojčatech a Freyové s Boltny postupně vymírají
    Souhlasím s Everettem akorád výhradou tou, že ten kdo získá pro Starky sever bude Jon jako Stanisova loutka jinak si taky myslím, že to předá 100% Starkovi protože to tak má být.
    Jinak nesouhlasím s Dorne myslím že sami vyjedou s návratem Daenerys a budou propalovat ke Zdi z jihu samotná Daenerys si myslím, že se projde Ašajem směrem na Západozemí a uvede se ve velkým tak, že spálí Železný ostrovy v té době podle mě už všem dojde, že by se na Zeď měli podívat taky s nějakejma vazalama a když už bude mít všechny "Uchvatitelovy psy" na jednom místě tak proč si tam nezajít na nákup. Zeď se stane středem Západozemí z jihu na ní půjde bouře ohně made in Drogon a ze severu bouře zimy a chladu pod vedením Velkého Jiného a to bude finále o kterým mluvil Martin, že zajde ledem a ohněm...:)

Jinak osobní přání by bylo, aby se Sam vrátil z Citadely a objevil v knihovně Noční hlídky nějakou tajnou komnau kde budou svitky z poslední dlouhé noci a jeden malinkej, kde bude popsáno jak ukout valirijskou ocel a úplnej tom by byl aby ten kovář kdo ji bude na zdi pro bratry kout byl Gendry.......:) jo a jinak myslím že Zeď by pak bylo vcelku fajn místo pro zbylé neposkvrněné pod vedením Mormonta....:)
    brbr: A ostatní by se řídili jeho přáním (založeným ostatně na špatných informacích) asi tolik, jako se řídili Robertovým. Á propos - myslím, že nakonec to tak v tom jistým dopise ani není, to by bylo moc přímočarý.

EY: Držím palce, ale Martin je mrcha ;) Arya by byla královna z pekla.
    upraveno 12. ledna 2012
    Jsem moc zvědavej jakou roli v tom všem ještě sehraje Jaquen H`gar nebo jak se to píše (všichni víme o kom mluvím) a Sam.
    ja len drobnosť, Jon JE Stark. čím netvrdím, že viem ako a kde skončí, aj keď si nemyslím, že to bude Zimohrad. ale starí lordi by s ním nemali problém.
    ad Zimohrad - ten asi zostane Rickonovi alebo dvojici Sansa a Tyrion. Bran a Arya sú mimo, som presvedčený, že ich čakajú smutné sólo osudy.
    každopádne vyviazanie Jona cez "smrť" je podľa mňa možný variant a vôbec by mi neprišiel umelý, alebo nasilu.
    a ktovie, možno naozaj !vedľajšie" postavy ako Podrick, Gendry, Jorah, Sam sa dočkajú predpokladaných šťastných koncov. majú väčšiu šancu ako starkovia :) :(
    Myslím že Jon je Stark pro všechny jen ne pro Starky co jsou v kriptě....taky si myslím, že Zimohrad připadne Rickonovi ...k němu příjde jako slepej k houslím Starkové přece už přežili ledascos...
    Sarven: Vypadá to, že podobným způsobem srazí i další rody. Baratheonové už mají jenom Stannise a po Tanci jim možná nezbyde ani Bouřlivý konec. Lannistery potopila Cersei a až budou následovat do hrobu všechny, co tam sami poslali, bude to vlastně právem. Targaryeni mají co - jedno otrokářský město? Ono to u Starků působí tak depresivně, protože jsme celej ten vývoj viděli, na rozdíl od Targaryenů.
    souhlas se Sarvenem, aspoň s tím, že Jona považují seveřani za Starka a že Arya s Branem jsou mimo hru.
    ještě k tomu Robbovu uznání Jona jako dědice; pokud to chápu dobře, Robb z Jona udělal právoplatného Starka ("odbastardil ho" - fuj to je ale škaredé slovo). Jon je ze všech žijících Starků nejstarší (mimo Benjena), takže není tím pádem v dědictví před Sansou a spol.?
  • upraveno 13. ledna 2012
    Everett: Souhlasim, herec ,co hraje Velkýho Jona v seriálu, je na tu roli jak dělanej (snad jen mohl být trochu větší :) ). Taky by mě zajímalo jak vlastně po Krvavý svatbě dopadl :O.
    brbr: Nemyslim si, že by měl mít Jon nárok na Zimohrad před Branem aspol. Je sice pravda, že ho Rob jak říkáš "odbastardil", ale to rozhodnutí přece vzešlo z úst rebela a dalšího uchvatitele :). Tudíž veškerá rozhodnutí co Rob učinil, nemůžou být brána vážně.

Ještě jedna věc. Jak může Stannis (ačkoliv je to moje oblíbená postava) být tak blbej a doufat v pomoc seveřanů? Nejlepší z mužů severu odjeli do války s Robem a jeho vazalama, přičemž se nikdo nevrátil (když nepočítáme ty masochysty z Hrůzova). Těch pár schopnejch seveřanů co tam zbylo, se přidali k Rodriku Casselovi a bojovali z Železňákama, než je nevymlátil "sympaťák" Ramsey. To mě opět vede k otázce: Kde chce Stannis nabrat vojáky, když to co zbylo na severu jsou unavený starci, nezkušený zelenáči, děti a mrzáci?
    Elanthus: Na severu by tohle rozhodnutí Robba (to jméno jsi kolikrát čet, tak bys ho moh napsat správně) možná v potaz brali, protože pro ně uchvatitel nikdy nebyl, ale jak jsem už zmínila výš, obsah toho dopisu nejspíš nebude takovej, jak se na první pohled zdá - takhle Martin zkrátka nepíše.

No a Stannis... to nech na něm ;)
    práve preto si myslím, že starí Starkovia v krypte by nemali problém s Jonom, ako s dieťaťom L. a R., (pravda hovoríme v religionisticko/spirituálnom zmysle, asi by sa nepostavili z hrobiek :) )
    jeho zplnoprávnenie v očiach žijúcich severanov považujem za omnoho problematickejšie. ak to neurobil Ned, tak neviem či to zoberú. aj preto si myslím, že Zimohrad nebude jeho. to skôr Železný trón.
    Svoa00: jasné, že GRRM seká všade, predsa len vojna ruží, je vojna ruží :) starkov som spomenul práve pre sentimentálne dôvody.
    a stále platí, že mám k Stanisovi ako kráľovi podobný názor ako Veľký Jon. :)
    sarven: Starkům holt Martin předepsal silnou rodinnou vazbu a fungující vztahy. To je něco, co u většiny dalších postav moc často nepozorujeme.
    Svo: Tak mi to odpusť, pro mě je to zkrátka Rob :). Myslim, že je to furt menší zlo než to, který nám předvedli překladatelé Hostiny pro vrány :)
    fuh, som rád, že som to prečítal v lete, čakať na preklad a vidieť ako zase naskakujú príspevky v topicu, ktorý nemôžem číťať, to by som asi nevydržal. to chce fakt pevné nervy, držím palce všetkým zainteresovaným.

pozdravujem Nevadu a Heada, až to budú v budúcnosti čítať, aby vedeli, že sa na nich myslí :)
    Rob se jen zmínil soukromě Catalyn že Jona by chtěl udělat svým dědicem, ale nikde Martin nezmiňuje že tuto informací rozhlásil veřejně nebo podepsal příslušné dokumenty.
    -----------------------------------------------------------------
    A kde Stanis vzal na severu vojáky?

-ne všechny jednotky mohly odejít některé zůstaly na severu k udržování pořádku apod..

-z přirozeného přírůstku obyvatel a docvičeni , od Robovi "mobilizace" uběhly cca 1-2 roky

-mobilizace probíhala v létě takže hodně obyvatel bylo vázáno na zemědělské práce apod... a nemohlo se připojit k Robovi. Stanis ale mobilizuje v zimě kdy je hodně mužů je bez práce doma

-Robb mobilizoval hodně narychlo takže ne všichni potencionální vojáci se mohli připojit ať už z důvodu velké vzdálenosti od Zimohradu nebo nedostatku výzbroje

-Špatná komunikace, ne ke všem se dostal havran případně posel.(sever je rozlehlý)

-Ne všichni poslechli mladého a nezkušeného Robba

Robb naverboval jen cca 20000 vojáků což v porovnání velikosti severu vs ostatni království docela málo.

Napr. Lanisport dál postupně cca 50000 vojáků ,Renly 80000 dokonce tak malej lord jak Frey 4000 vojáků.
    sarven: Ned ho nemohl legitimizovat, to by ho Catelyn přizabila a ostatně mohl to udělat jenom král (píše se to někde v souvislostech s Ramsayem). a Robb narozdíl od Neda v očích seveřanů králem byl. ale to je jen taková moje představa.

Kromec: měla jsem pocit, že to Robb potom napsal, ale nemám teď u sebe Bouři, takže je to jenom pocit.

počty seveřanů - už se to tady řešilo, že s Robbem nešli všichni (min. Flintové a další). Ale ti už se Stannisem jsou.
    môžeme tu všetci polemizovať nad tým čo a ako...jedno je však isté martin nás všetkých prekvapí, pretože to je jeho silná stránka podľa mňa....a príde s takou "teóriou" že všetci budeme len čumeť s otvorenými ústami
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.