Tanec - diskuse
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
Noc se přikrádá a moje stráž začíná. Neskončí až do mé smrti. Nepojmu za manželku žádnou ženu, nebudu vlastnit žádnou půdu, nezplodím žádné děti. Nebudu nosit korunu a nezískám slávu. Budu žít a zemřu na svém stanovišti. Jsem meč v temnotě. Jsem strážce na zdech. Jsem oheň, který hoří ve tmě, světlo, které přináší úsvit, roh, který probouzí spící, štít, který chrání říše lidí. Svěřuji svůj život a čest Noční hlídce, pro tuto noc a pro všechny noci, které přijdou.
Důležité --- budu žít a zemřu ---- on zemřel tím pádem mu zkončila hlídka.....a může jít regulerně do důchodu na Zimohrad jako Stark...:)) ale asi je to jen zbožný přání..
P3ZI: spoileroidní témata je těžké někde umisťovat. Tenhle topic je asi nejvhodnější. Po českém vydání se určitě vynoří více topiků k tématu.
Nikdo z přeživších děcek ale zdaleka není v pozici, kdy by dokázal sever získat zpátky. Může se to stát, pokud Martin nechá všechny jejich nepřátele povraždit se. A nebo z toho děcka, co to dokáže, nechá vyrůst nestarkovskou bezkrupulózní svini, protože to je přesně to, co ke hře o trůny potřebuje. To by IMHO i odpovídalo martinovský logice. Koukám, že dneska jsem nějaká depresiní... :D
A propos, pokud se nepletu, Robb přece udělal z Jona svého dědice, ne?
Jinak nesouhlasím s Dorne myslím že sami vyjedou s návratem Daenerys a budou propalovat ke Zdi z jihu samotná Daenerys si myslím, že se projde Ašajem směrem na Západozemí a uvede se ve velkým tak, že spálí Železný ostrovy v té době podle mě už všem dojde, že by se na Zeď měli podívat taky s nějakejma vazalama a když už bude mít všechny "Uchvatitelovy psy" na jednom místě tak proč si tam nezajít na nákup. Zeď se stane středem Západozemí z jihu na ní půjde bouře ohně made in Drogon a ze severu bouře zimy a chladu pod vedením Velkého Jiného a to bude finále o kterým mluvil Martin, že zajde ledem a ohněm...:)
Jinak osobní přání by bylo, aby se Sam vrátil z Citadely a objevil v knihovně Noční hlídky nějakou tajnou komnau kde budou svitky z poslední dlouhé noci a jeden malinkej, kde bude popsáno jak ukout valirijskou ocel a úplnej tom by byl aby ten kovář kdo ji bude na zdi pro bratry kout byl Gendry.......:) jo a jinak myslím že Zeď by pak bylo vcelku fajn místo pro zbylé neposkvrněné pod vedením Mormonta....:)
EY: Držím palce, ale Martin je mrcha ;) Arya by byla královna z pekla.
ad Zimohrad - ten asi zostane Rickonovi alebo dvojici Sansa a Tyrion. Bran a Arya sú mimo, som presvedčený, že ich čakajú smutné sólo osudy.
každopádne vyviazanie Jona cez "smrť" je podľa mňa možný variant a vôbec by mi neprišiel umelý, alebo nasilu.
a ktovie, možno naozaj !vedľajšie" postavy ako Podrick, Gendry, Jorah, Sam sa dočkajú predpokladaných šťastných koncov. majú väčšiu šancu ako starkovia :) :(
ještě k tomu Robbovu uznání Jona jako dědice; pokud to chápu dobře, Robb z Jona udělal právoplatného Starka ("odbastardil ho" - fuj to je ale škaredé slovo). Jon je ze všech žijících Starků nejstarší (mimo Benjena), takže není tím pádem v dědictví před Sansou a spol.?
brbr: Nemyslim si, že by měl mít Jon nárok na Zimohrad před Branem aspol. Je sice pravda, že ho Rob jak říkáš "odbastardil", ale to rozhodnutí přece vzešlo z úst rebela a dalšího uchvatitele :). Tudíž veškerá rozhodnutí co Rob učinil, nemůžou být brána vážně.
Ještě jedna věc. Jak může Stannis (ačkoliv je to moje oblíbená postava) být tak blbej a doufat v pomoc seveřanů? Nejlepší z mužů severu odjeli do války s Robem a jeho vazalama, přičemž se nikdo nevrátil (když nepočítáme ty masochysty z Hrůzova). Těch pár schopnejch seveřanů co tam zbylo, se přidali k Rodriku Casselovi a bojovali z Železňákama, než je nevymlátil "sympaťák" Ramsey. To mě opět vede k otázce: Kde chce Stannis nabrat vojáky, když to co zbylo na severu jsou unavený starci, nezkušený zelenáči, děti a mrzáci?
No a Stannis... to nech na něm ;)
jeho zplnoprávnenie v očiach žijúcich severanov považujem za omnoho problematickejšie. ak to neurobil Ned, tak neviem či to zoberú. aj preto si myslím, že Zimohrad nebude jeho. to skôr Železný trón.
Svoa00: jasné, že GRRM seká všade, predsa len vojna ruží, je vojna ruží :) starkov som spomenul práve pre sentimentálne dôvody.
a stále platí, že mám k Stanisovi ako kráľovi podobný názor ako Veľký Jon. :)
pozdravujem Nevadu a Heada, až to budú v budúcnosti čítať, aby vedeli, že sa na nich myslí :)
-----------------------------------------------------------------
A kde Stanis vzal na severu vojáky?
-ne všechny jednotky mohly odejít některé zůstaly na severu k udržování pořádku apod..
-z přirozeného přírůstku obyvatel a docvičeni , od Robovi "mobilizace" uběhly cca 1-2 roky
-mobilizace probíhala v létě takže hodně obyvatel bylo vázáno na zemědělské práce apod... a nemohlo se připojit k Robovi. Stanis ale mobilizuje v zimě kdy je hodně mužů je bez práce doma
-Robb mobilizoval hodně narychlo takže ne všichni potencionální vojáci se mohli připojit ať už z důvodu velké vzdálenosti od Zimohradu nebo nedostatku výzbroje
-Špatná komunikace, ne ke všem se dostal havran případně posel.(sever je rozlehlý)
-Ne všichni poslechli mladého a nezkušeného Robba
Robb naverboval jen cca 20000 vojáků což v porovnání velikosti severu vs ostatni království docela málo.
Napr. Lanisport dál postupně cca 50000 vojáků ,Renly 80000 dokonce tak malej lord jak Frey 4000 vojáků.
Kromec: měla jsem pocit, že to Robb potom napsal, ale nemám teď u sebe Bouři, takže je to jenom pocit.
počty seveřanů - už se to tady řešilo, že s Robbem nešli všichni (min. Flintové a další). Ale ti už se Stannisem jsou.