Oblíbená postava?

upraveno 2. června 2011 v Akce a hlasování
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
1444547495059

Komentáře

• Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 6. března 2012
    Jak říkám, spíše pokus o sebevraždu...
  • upraveno 6. března 2012
    Rhaegar měl slušné dispozice k duševní poruše. Příznaky dle vzpomínek Barristana vykazoval a postupem času by nejspíš určitým způsobem zešílel (nemusel by přitom být rovnou krutý násilník).
    Jonovi bych takové geny nepřála, tak snad bude mít jiného otce. ;-)
    Nicméně to odbočujeme od původního: že Catelyn nenáviděla Jona je normální lidská reakce. A jen málokterá žena by takový důkaz manželovy nevěry tolerovat, natož snad mít ráda.
    Je to normální lidská reakce. Stejně jako Theonova snaha zalíbit se otci a vypálit Zimohrad nebo Tyrionova záchodova hysterie.
    Ale víc bych ji chápala nebo litovala, kdyby byl Jon zlý a něco podnikal proti ní nebo svým sourozencům. Nejspíš si z něho udělala psychického bouchacího panáka a vinila ho ze všeho zlého, protože na manžela si netroufla.
    upraveno 6. března 2012
    Jo, to její "To si bys měl být mrzák" vyznělo trochu jako "To ty jsi ho shodil, ty *****"
    Jen tak mimo mísu, aby se nám to tu nezvrhlo ve Střet králů - kdo myslíte, že se dožije konce a přežije? Teď bez nějakých osobních preferencí, prostě koho asi nechá Martin žít.

Já to tipuju na Dany, Jona (znám spoilery Tanci, ale stejně mu věřím, že to dá), Tyriona a Brana. Možná ještě Aryu....
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 6. března 2012
    Tyrion, Daenerys, Arya, Sansa
    možná Stannis a Asha

Přežití Jona a Brana nepředpokládám.
    upraveno 6. března 2012
    No Arya měla zatím kapitoly ve VŠECH knihách byla by hloupost jí jen tak zabít. Martin pro ní snad plánuje něco velkého.
    Chápu, že k té nenávisti, kterou chová k Jonovi má dobrý důvod, ale díky tomu, jakým způsobem ji dávala najevo jsem ji přestal mít rád, toť vše.
    Ty vejce byly dar, ale dar od Iliria a jak víme ten je velkej kamarád s Varysem a kdo ví jestli ty vejce nebyly Daenerys dány záměrně protože to vymysleli tyhle dvě chytré hlavičky.
    Tak tohle mě skutečně nenapadlo:-)))))
    už to nechajte, pls. imho Flanker, zbytočne to vyhrocuješ a Chmur si tvrdohlavo pôjde po tej ceste až ku konfliktu.
    Do žádného konfliktu nepujdu. Aspoň ne teď:-)
    Já bych to specifikovala trochu jinak: Jak malí Jardové :D :D
    Na tom něco je:-)
    Příznaky dle vzpomínek Barristana vykazoval a postupem času by nejspíš určitým způsobem zešílel (nemusel by přitom být rovnou krutý násilník).
    Cože? Jaký příznaky? To s Lyanou bylo skutečně šílený ale ne ve smyslu duševní poruchy. Za stejně šílený považuju Robovo jednání, který poruší svůj slib a zřítí se do propasti kvůli Jeyne nebo Eddardovu důvěru v Malíčka.
    Až potkáš někoho s taktem buldozeru, tak si to povíme.
    Nebuď pořád ublíženej. Ty taky taktem nepřekypuješ, ale na rozdíl ode mě se neumíš ani omluvit.

Z mé strany končím debatu na téma Dany. Přiznávám, že mi dochází síly. Pokud někdo vidí v tom, že Dany neshořela v ohni náhodu a ještě k tomu náhodou nádavkem ožijí kamenná vejce, jen tak náhodou asi po dvou staletích, nemá smysl, abych se ho dál pokoušel přesvědčit, že se jednalo o jedinečnou výjimečnou událost a to i kvůli přítomnosti Daenerys. Taky zřejmě nemá smysl snažit se vysvětlit některým lidem, že idealizování si rodiny, zvlášť když jste o ní přišli, je zcela normální a takový pohled se mění těžko a trvá to dlouho.

Dany je výjimečná, jsem o tom přesvědčen a klidně mě považujte za fanatika nebo truhlíka.
    Je jí 16 a z ničeho se vyškrábala do pozice vládkyně mocné oblasti Essosu. Nebudu teď řešit, jestli je dobrá nebo špatná vládkyně nebo jestli má pro to ty nejlepší vlohy. Mohla to být navíc jedna obrovská souhra náhod. V tom případě je výjimečná svým štěstím a to není málo:-). Já však myslím, že toho musela prokázat a vydržet hodně, možná víc než většina jiných postav v Písni. Stejně tak toho musí vydržet hodně Chmur:-)
    Howgh!!
    blackadder22 napsal(a):

Chápu, že k té nenávisti, kterou chová k Jonovi má dobrý důvod, ale díky tomu, jakým způsobem ji dávala najevo jsem ji přestal mít rád, toť vše.

Ab ysi to nikdo nesplet mluvím o Catelyn a Jonovi
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 6. března 2012
    Ben Nevis napsal(a):

Rhaegar měl slušné dispozice k duševní poruše. Příznaky dle vzpomínek Barristana vykazoval a postupem času by nejspíš určitým způsobem zešílel (nemusel by přitom být rovnou krutý násilník).
    Jonovi bych takové geny nepřála, tak snad bude mít jiného otce. ;-)
    Jde taky o matku. Takže i kdyby byl Rhaegar padlý na hlavu, tak to ještě pro Jona nemusí být takové nebezpečí jako pro Daenerys, která to má ve vínku z obou stran až do hloubky 300 let.
    Chmur napsal(a):

Příznaky dle vzpomínek Barristana vykazoval a postupem času by nejspíš určitým způsobem zešílel (nemusel by přitom být rovnou krutý násilník).
    Cože? Jaký příznaky? To s Lyanou bylo skutečně šílený ale ne ve smyslu duševní poruchy. Za stejně šílený považuju Robovo jednání, který poruší svůj slib a zřítí se do propasti kvůli Jeyne nebo Eddardovu důvěru v Malíčka.
    Ne, já myslela spíš tu jeho melancholickou povahu se sklony ke smutku, vyhledávání samoty - příznaky depresí. K tomu přihoď přesvědčení o vlastní výjimečnosti ve smyslu proroctví a tomu podřízené chování (proto se stal tak dobrým bojovníkem, dřív neměl o zbraně a boj zájem) a máš počátky duševní choroby jako vyšité :)

Máš pravdu v tom, že akce Lyanna byla stejná hloupost jako Robbova ukvapenost s Jeyne. Ale to nepovažuji za šílenství, ale normální lidskou slabost.
    K těm přeživším: Věřím v Tyriona, Aryu, Sansu, Rickona a tiše v Brana (protože jak George znám, ještě je schopnej nechat ho nábožensky se obětovat... třeba). Nedivila bych se, kdyby oflákaní zleva zprava přežili Jaime, Brienne a Theon. Naopak myslím, že se splní proroctví, umře Tommen a po něm rovněž korunovaná Myrcella.
    Já si myslím, že kdyby tam nabyli draci, tak budou třeba zajímavé i kapitoly o Dany. Draci se do martinovské fantasy vůbec nehodí. Trčí z ní nesmyslně a zajímaví jsou jen jako vyhynulí dinosauři někde ve sklepení. Až budou lítat a dštít oheň, bude to teprv děs.
    Ne, já myslela spíš tu jeho melancholickou povahu se sklony ke smutku, vyhledávání samoty - příznaky depresí. K tomu přihoď přesvědčení o vlastní výjimečnosti ve smyslu proroctví a tomu podřízené chování
    Melancholici mají k depresím asi vetší sklony než např. sangvinici. To je pravda. Navíc je tu určitá zvýšená genetická pravděpodobnost. I když to všechno samo o sobě to šílenství nezaručuje, určitě byl ve vyšším ohrožení než většina jiných lidí. Zvýšené riziko duševní poruchy je i u Dany. Aspoň geneticky. Nicméně vzhledem k tomu, čím si prošla, mi zatím připadá celkem normální:-)
    Taky budu věřit MUDr. Barristanu Chocholouškovi, který ji shledal v pořádku:-)

Myslím, že přežijí všichni zbylí Starkové, Jon a Tyrion.
    Pravda, že Rickon má asi větší šanci než Bran...

AshaG: Kdyby v kapitolách o Dany nebyli draci, tak ty kapitoly nemusí být vůbec...
    Dany by se mohla vylodit jako dobyvatelka i bez draků přece.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 6. března 2012
    Nebuď pořád ublíženej. Ty taky taktem nepřekypuješ, ale na rozdíl ode mě se neumíš ani omluvit.
    A jako za co. Já něčí mrtvou manželku nehanil a pak se hloupě nedivil, co na tom komu vadí.
    Pokud někdo vidí v tom, že Dany neshořela v ohni náhodu a ještě k tomu náhodou nádavkem ožijí kamenná vejce, jen tak náhodou asi po dvou staletích, nemá smysl, abych se ho dál pokoušel přesvědčit, že se jednalo o jedinečnou výjimečnou událost a to i kvůli přítomnosti Daenerys.
    Větší zalepování si uší a očí jsem neviděl. Asi to pochopit nechceš. To není její zásluha, rozhodně ne vědomá a rozhodně ne věc, která z někoho dělá vládce. Vážit si můžu někoho pro jeho schopnosti, pro to, co cíleně svojí vůlí svým umem udělá. Probuzení draků není ani jedno z toho, navíc nevěřím, že je to dobrá věc.
    Kurňa ať už vyjde ten Tanec.
    Nemohla, protože by vlezla do ohně a tam by uhořela. A měl by GRRM konec Targaryenů, plácání o Dothracích.
    Dovoluji si nesouhlasit, Bran a Jon se jara nejspíše nedožijí.

U Dany není otázka jestli se zblázní, ale kdy a jakým způsobem. Jona nejspíše chrání původ - vzhledem k reálné politice musí mít Starkové dosti slušný podíl nikoli lidské krve, a tam se nějaký ten náběh na duševní poruchy hravě ztratí. Alespoň doufám.
    Elanne: No ne, ona by v topm případě do žádného ohně nelezla a prostě akorát přesvědčila nájezdníky, že jedovatá voda naní jedovatá... a pak už by na ně ne břehu čekala spojená Stannisova a Ashina vojska, zahnala je do moře a byl by konec rodinné ságy. Stannis předtím ovdoví a vezme si Ashu. Nikdo další nepřežije. (Snad Džejár) Ono by se to posléze vůbec dalo natočit jako dvěstědílná telenovela, co říkáte? Že by to pouštěli babičkám na Barrandově :)
    AshaG napsal(a):

Elanne: No ne, ona by v topm případě do žádného ohně nelezla a prostě akorát přesvědčila nájezdníky, že jedovatá voda naní jedovatá... a pak už by na ně ne břehu čekala spojená Stannisova a Ashina vojska, zahnala je do moře a byl by konec rodinné ságy. Stannis předtím ovdoví a vezme si Ashu. Nikdo další nepřežije. (Snad Džejár) Ono by se to posléze vůbec dalo natočit jako dvěstědílná telenovela, co říkáte? Že by to pouštěli babičkám na Barrandově :)

B: Alinkó, pojď sem.
    já: Co je, babi?
    B: No, zapni to.
    J: Co?
    B: No,ten hajzl..... televizi.
    J: A kam to mam dát?
    B: Co?
    J: Kam to mam dát?
    B: ....
    J: Jakej tam chceš program?
    B: No, tamten..... dyť víš, no...
    J: Na novu?
    B: Nó.... Né, tohle tam nechci...
    .
    .
    .
    .
    To snad radši ne.... xD
    Já něčí mrtvou manželku nehanil a pak se hloupě nedivil, co na tom komu vadí.
    Jestli si opravdu myslíš, že jsem někdy urážel tvou ženu, ať úmyslně nebo neúmyslně, nemáme si my dva co říct.
    Arogantní kecy o tom, že jsem truhlík nebo něco na ten způsob snesu, ale tohle je moc silná káva.
    No, on možná Bran přežije, ale bojím se, aby to nebylo v podobě "kokonu" v jeskyni (to by GRRM odpovídalo).
    brbr napsal(a):

No, on možná Bran přežije, ale bojím se, aby to nebylo v podobě "kokonu" v jeskyni (to by GRRM odpovídalo).

Jo, toho se taky děsím. Ale kam jinam by směřoval, že? Jako mrzák by byl leda tak snadný cíl, a když už se za tu Zeď dokodrcali...
    brbr: Přesně, taky si myslím, že dopadne jako jeho předchůdce za zdí :) (více viz díl pět)
    ještě může vlézt do hlavy Hodorovi. hodor :)
    vidíš, to mě nenapadlo, to je pravda
    upraveno 6. března 2012
    Jestli si opravdu myslíš, že jsem někdy urážel tvou ženu, ať úmyslně nebo neúmyslně, nemáme si my dva co říct.
    Jako pochopil bych, žes to tenkrát řekl bez rozmyslu, bez uvědomění si, že mě to může fakt ranit. To bych pochopil. Ale tvoje ohováranie, natvrdlá neschopnost to pochopit, to je to co mě fakt štve.

Co se týče zamilovanýho truhlíka, tak to je sranda. Říct někomu, komu právě umřela žena, že jeho ideálem je studená velká jiná, to je fakt velká hloupost.
    Já bych až do konce příběhu viděla živého Brana, Aryu, Varyse, Jaimeho, Gendryho, Dany, Stannise. O Sansu a Johna se modlím, avšak nejsem o tom moc přesvědčena.

Co se týká Dany a zda věděla, do čeho jde, když si to napochodovala na hranici, tak myslím, že nějaké šílenství tam asi zahrálo roli. Ale hlavně - nevím, jestli to tak bylo psáno i v knížce, ale v seriálu důležitost vajec krásně stupňují, až je všem divákům jasné, že se z nich prostě ti draci musí nějakým způsobem vylíhnout. Myslím, že Daenerys někde v sobě cítila, že to tak prostě musí být, že v průběhu děje přesvědčila sama sebe, že ty vejce se k ní nedostaly jen na okrasu. A ztráta milované osoby a hřebce-co-si-osedlá-svět ji dovedly do stavu, kdy ji už stejně bylo všechno jedno, tak to riskla. Jelikož to je fantasy, rozhodně bych to, že to vyšlo, nenazvala náhodou, ale osudem.
    upraveno 6. března 2012
    Ale uznávám, že předchozích mejch pár příspěvků sem fakt nepatří a omlouvám se ostatním.
    Marišiel: to jsi tedy optimistka :)

Jinak k té zdlouhavosti kapitol s Dany by se asi slušelo dodat, že v Tanci jsou ještě zdlouhavější, je jich děsně a bohužel - nejsou nudné jen ony, ale dokonce i většina kapitol s Tyrionem. Leckdo asi nebude souhlasit, ale dle mého se pětka podobá mnohem víc Hostině než prvním třem dílům. Bohužel.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.