Oblíbená postava?

upraveno 2. června 2011 v Akce a hlasování
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
1424345474859

Komentáře

• upraveno 5. března 2012
    U Dany je spíš ten problém, že svou rodinu, kterou krom vyšinutého Viseryse naznala, si značně zidealizovala a odmítá poslouchat cokoli, co by jí tu představu rozbilo. Viz. její otec- "Šílený král" mu říká jen Uchvatitel se svými "psy" (a to viděla jaký byl Viserys!)
    A když někdo (Jorah nebo Barristan, teď nevím) podotkl, že třeba takový Ned měl jisté dobré vlastnosti, tak hned nééé, vždyť je to zrádce a blabla, na jednu hromadu s nimi!
    Chápu, že nebude zrovna milovat ty, co jí připravili o domov a rodinu, ale hrozně mi vadí, jak vše vidí černobíle a nepřipouští jakoukoli jinou možnost. Sebemenší smítko na "čistém štítu" Targaryenů je špatně, kdežto "zrádci" jsou jen čistý hnus bez jakýchkoli kvalit.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. března 2012
    Miss Utahraptor: Souhlas!

...bože, zase se tady vykecávám a práce mi stojí :o(
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 5. března 2012
    Chmur: Lehce šíleného? Lehce? To jako vážně?
    Na papínka neměl. Ještě nikoho neupálil a tak.
    upraveno 5. března 2012
    Jo tatík byl "probuzený drak" permanentně....
    Lady Thaeresa napsal(a):

Na papínka neměl. Ještě nikoho neupálil a tak.

Na 99 % jen proto, že nedostal příležitost a potřebnou moc.
    Chmur napsal(a):

Mně taky vidí černobílé vidění světa i toho literárního. Například všichni Greyjoyové jsou špatní a Starkové dobří.

No já jsem možná duší seveřanka, ale rozhodně je mi pořád sympatičtější Aša než Brandon Stark z těch několika zmínek, co o něm pronesou ostatní. U Martina je spousta věcí, ze kterých by si nikdo brát poučení neměl, ale to, že nikoho nemáme slepě vynášet do nebe, by si měli odnýst všichni.
    upraveno 5. března 2012
    ... získat lásku khala Droga, přivést na svět draky, získat nejlepší pěchotu na světe, dobýt několik velkých měst a to všechno asi v 15 či 16. To není tak špatné. Hlavně ten kousek, kdy neuhořela ani se neudusila v ohni a naopak oživila dračí vejce mi připadá dost výjimečný.
    Získat lásku si uměla i Cersei ;)
    Nejlepší pěchotu získala podvodem a vražděním, sprostě ji ukradla. (Jo, vím, že neměla jinou možnost.)
    Nebýt předchozího, tak by žádné město nedobyla. Ale jen o tomhle to není. Co to, co tím těm městům způsobila?
    Ano, je to postava s magickými schopnostmi. Tudíž má obrovskou výhodu nad obyčejnými lidmi. To ji proto máme mít automaticky rádi?

Mně taky vidí černobílé vidění světa i toho literárního. Například všichni Greyjoyové jsou špatní a Starkové dobří.
    Ukaž mi dobrého Greyjoye :o))
    A netvrdím(e), že všichni Starkové jsou dobří. Sansa byla hodně naivní a popularity taky tolik nenasbírala. Catelyn není kladnou hrdinkou, i když nemůžu říct, že bych ji nesnášela. Brandon Uškrcený nepatřil mezi nejrozumnější osoby. Z Rickona nejspíš roste pěkný divoch, který bude spíš po svém strýci než po otci. Naopak třeba mi připadne zajímavý (a trochu sympatický) i rod Targaryenů, navzdory těm šílencům. Prostě je to hlavně o jednotlivých postavách, i když se díky nim sympatie dělí i obecněji mezi rody.
    Naopak Daenerys nedokázala zatím nic, čím by se její povýšenecké chování dalo omluvit. Že jí bratr odmalička opakoval, že jsou výjimeční (nebo spíš on je výjimečný) z ní ještě královnu neudělá.
    No tak podařilo se jí získat lásku khala Droga, přivést na svět draky, získat nejlepší pěchotu na světe, dobýt několik velkých měst a to všechno asi v 15 či 16. To není tak špatné. Hlavně ten kousek, kdy neuhořela ani se neudusila v ohni a naopak oživila dračí vejce mi připadá dost výjimečný. Já vím, že vidí svět dost černobíle, ale uvědomte si, jaké měla dětství. Stále na útěku. Vše co věděla o Západozemí pocházelo z úst jejího lehce šíleného bratra. Kdy dospěla v ženu, tak ji prodali jako otrokyni cizímu barbarovi.
    Chápu, že nebude zrovna milovat ty, co jí připravili o domov a rodinu, ale hrozně mi vadí, jak vše vidí černobíle
    Mně taky vadí černobílé vidění světa i toho literárního. Například všichni Greyjoyové jsou špatní a Starkové dobří.
    ze kterých by si nikdo brát poučení neměl, ale to, že nikoho nemáme slepě vynášet do nebe, by si měli odnýst všichni.
    Souhlas, ale platí to i opačně
    Ano, je to postava s magickými schopnostmi. Tudíž má obrovskou výhodu nad obyčejnými lidmi. To ji proto máme mít automaticky rádi?
    Rozhodně ne. Ale já jsem její fanoušek a proto zcela logicky vytvářím opozici jejím odpůrcům.
    O tom to přece není. Málokterá postava je vyloženě zlá, až na psychopatické, zvrhlé či v násilí si libující postavy jako je např. Gregor. Proto bych neoznačil za zlou postavu ani Jaimeho či Waldera Freye, byť se dopustili zlých činů. Prostě žijí v tvrdém a krutém světě, ale jsou schopni i dobra. To platí i pro Greyjoye. Myslím, že např. Euron je skutečně zlá postava, ale Aša nebo Theon takoví nejsou. Neřekl bych zároveň, že jsou vyloženě dobří, ale takových postav je v sáze jako šafránu.

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. března 2012
    No tak podařilo se jí získat lásku khala Droga, přivést na svět draky, získat nejlepší pěchotu na světe, dobýt několik velkých měst a to všechno asi v 15 či 16. To není tak špatné. Hlavně ten kousek, kdy neuhořela ani se neudusila v ohni a naopak oživila dračí vejce mi připadá dost výjimečný.
    To už se tu rozebíralo párkrát a je zbytečný do zblbnutí opakovat, co jsem k tomu už řekl, zvlášť když Nevada to řekla víceméně stejně. jen tolik, že obdivovat někoho za přivedení draků na svět je asi jako obdivovat toho magora, co před časem než spáchal sebevraždu, vypustil do přírody (obydlený oblasti) cca 40 lvů, tygrů, medvědů a co to ještě choval ve svý soukromý ZOO. A neuhoření - hmm, to je jako někoho obdivovat za to, že je modrookej.

Někdo tu nadhodil téma vhodné manželky. To je docela zajímavé a dost těžké. Asi by hodně záleželo na tom, z jakého rodu bych pocházel. Kdybych byl o něco mladší, určitě bych nepohrdl Margarey Tyrell. Pěkná, chytrá, myslím, že ani povahově nebude špatná. Navíc Tyrellové jsou jeden z nejmocnějších rodů. Kdybych byl naopak o pár let starší, tak bych si asi vybral Catelyn. Z menšího rodů jsou mi sympatičtí Hightowerové, takže asi lady Alerii.
    Naopak jako otec snažící se provdat dceru bych zřejmě volil mezi Tyrelly (Willas) nebo Martelly (Quentyn, Trystane).
    Viserys byl "jen" blázen, jehož kontakt s realitou se omezoval na nejmenší možnou míru (musel se dívat, kam šlape, a občas musel jíst a pít), kdežto Aerys byl skutečně duševně nemocný (pyrofilie a pár dalších věcí).

Že Daenerys zoufale brání svou rodinu sice na jednu stranu chápu (idolizovala si ji a na svém obrazu z psychologického hlediska pochopitelně lpí), na druhou stranu ji ale právě případjejího bratra měl varovat. A oprávněnost povstání proti jejímu otci - je-li samozřejmějejím otcem - BUDE jednou z věcí, na kterou budou urození Západozemí citliví, a Danyin přístup k tématu bude dost klíčový při rozhodování, zda ji přijmou jako svého vládce.

Bude to mít těžký, holka.

Theon byl pablb, tečka. Aša vypadá vcelku příčetně (alespoň myslí v jiných pojmech než většina železných mužů). Oba mi nijak zvlášť nevadí, Theonovi osud přeju, ale pokud umřou, tak pro ně asi moc brečet nebudu.
    Nevada napsal(a):

Nejlepší pěchotu získala podvodem a vražděním, sprostě ji ukradla. (Jo, vím, že neměla jinou možnost.)
    Nebýt předchozího, tak by žádné město nedobyla. Ale jen o tomhle to není. Co to, co tím těm městům způsobila?

Proto ne, co třeba obyčejný soucit? Dany měla rozhodně nejhorší dětství ze všech důležitých ženských postav. Rodiče neznala, nejbližší a jediná rodina byl pološílený bratr, věčně byla na útěku. Co je na tom divného, že si idealizovala vlastní rodinu ? Měla snad, po vzoru uvědomělých pionýrů, v ranném dětství prozřít, a zavrhnout vlastního otce coby záporáka největšího? Jo, není to světice, ale vzhledem k tomu, čím si prošla, a jak moc brzo musela dospět, si uchovala až neuvěřitelně moc soucitu.
    Flanker: My dva si už asi něco nového na téma Dany neřekneme. Akorát bych podotkl, že být modrooký a "nehořlavý" je trochu rozdíl, především v té jedinečnosti. A to s tím medvědy a tygry chovajícím šílencem nebudu snad ani komentovat, protože jseš totálně mimo mísu a navíc nesnášíš Dany tak, že i kdyby v poslední knize zachránila svět, tak to budeš asi brát za Martinovo selhání.
    Vynikající manželkou by byla Sansa: poslušná, poddajná, dokonale vzdělána jako "pravá dáma" (byť na hudební nástroj hrát neumí), obstojně vypadá, nejspíš dobře připravená na reprezentační funkci, bez "nevhodných zlozvyků" (inteligence, vlastních názorů, schopnosti kalit vodu a získávat spojence). A že neumí dobře vést domácnost? Víte, od čeho je majordom, respektive kastelán čili regent?
    upraveno 5. března 2012
    Chmur napsal(a):

Rozhodně ne. Ale já jsem její fanoušek a proto zcela logicky vytvářím opozici jejím odpůrcům.

No, a vo tom je :)
    Prostě jsou tam tak rozmanité postavy, že je každému sympatický někdo jiný. To, co mě odpuzuje na Daenerys, jiní obdivují. Co mně nevadí u Catelyn, to je dalším trnem v oku. Odpovídá to realitě. Někdo nemůže Kalouskovi přijít na jméno, jiní ho dávají jako vzor moderního odpovědného politika.
    Chmur napsal(a):

O tom to přece není. Málokterá postava je vyloženě zlá, až na psychopatické, zvrhlé či v násilí si libující postavy jako je např. Gregor. Proto bych neoznačil za zlou postavu ani Jaimeho či Waldera Freye, byť se dopustili zlých činů. Prostě žijí v tvrdém a krutém světě, ale jsou schopni i dobra. To platí i pro Greyjoye. Myslím, že např. Euron je skutečně zlá postava, ale Aša nebo Theon takoví nejsou. Neřekl bych zároveň, že jsou vyloženě dobří, ale takových postav je v sáze jako šafránu.
    Podle mě, je to o tomhle taky. Špatní nejsou jen ty zrůdy typu Gregora. Špatní jsou i vychytralí zbabělci typu Waldera Freye nebo darebáci jako je Jaime a nebo Malíček - což nevylučuje, že můžou být zároveň i zajímaví nebo určitým způsobem v něčem sympatičtí. Ale pořád to nejsou dobří lidé. I když mají ke konání zlých věcí své dobré důvody, tak přesto konají zlé věci a mají to u mě nahnuté.
    Chmur napsal(a):

Někdo tu nadhodil téma vhodné manželky. ...

Původně to bylo myšleno v uvozovkách "ideální" tj. největší fúrie, psychopati a spol. :)
    nejspíš dobře připravená na reprezentační funkci, bez "nevhodných zlozvyků" (inteligence, vlastních názorů, schopnosti kalit vodu a získávat spojence).
    :-))))
    Původně to bylo myšleno v uvozovkách "ideální" tj. největší fúrie, psychopati a spol. :)
    Aha. Tak v tom se celkem jistě shodnu s Oberynem. Cersei rozhodně nebrat.
    Nejdřív jsem měla chuť se zapojit do té diskuse on Dany, ale asi stačilo mi to loni, notabene bych byla v hrozně velkém pokušení zkopírovat svoje staré příspěvky a čekat jestli to někdo pozná :-))

A Dany na královnu Westerosu?
    Tady se nemůžu rozhodnout. Na jednu stranu, si neumín představit horší konec, než Dany sedící na Železném trůně. Ale! zase by se rychle zvýšila pravděpodobnost, že se nedožije příštích narozenin. Takže jo... jen jí tam posaďte, ať si to panování užije...

Dany je prostě kontroverzní, stejně jako Catelyn. Teda živá Catelyn šla chápat, i když nenávidět kluka, co ji nic nedělá 16 let už nemá nic společného s ukřivděností.
    Ještě tu byla Arianne jako negativní postava. Předpokládám, že se bude líbit mužům, protože používá ženské zbraně (a ne kovové jako Brienne). :-)
    Já zase takové ty kurvičky (co jdou přes postel) nemusím a vůbec celý rod Martellů mě nijak nezaujal. Ambiciozní jsou jak Tyrellové a ještě úplně mimo.
    upraveno 5. března 2012
    Isca napsal(a):

Nevada napsal(a):

Proto ne, co třeba obyčejný soucit? Dany měla rozhodně nejhorší dětství ze všech důležitých ženských postav. Rodiče neznala, nejbližší a jediná rodina byl pološílený bratr, věčně byla na útěku. Co je na tom divného, že si idealizovala vlastní rodinu ? Měla snad, po vzoru uvědomělých pionýrů, v ranném dětství prozřít, a zavrhnout vlastního otce coby záporáka největšího? Jo, není to světice, ale vzhledem k tomu, čím si prošla, a jak moc brzo musela dospět, si uchovala až neuvěřitelně moc soucitu.
    Opět narážíme na názorové rozdíly diskutujících :)
    Můj soucit sice zpočátku měla - nebo spíš určité sympatie plynoucí z její situace. Ale neudělala nic, aby si ho udržela. A udělala hodně proto, aby ho ztratila.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. března 2012
    A to s tím medvědy a tygry chovajícím šílencem nebudu snad ani komentovat, protože jseš totálně mimo mísu a navíc nesnášíš Dany tak, že i kdyby v poslední knize zachránila svět, tak to budeš asi brát za Martinovo selhání.
    Ech, sladká naivita :)) a neustálá jen staří i noví bohové vědí odkud se beroucí víra v to že Dany bude a chce někoho a něco zachraňovat. Jinak klidněš komentuj, páč logickej argument by mě zajímal víc něž emocionální výlev zamilovaného truhlíka :)
    upraveno 5. března 2012
    Elanne napsal(a):

...zase by se rychle zvýšila pravděpodobnost, že se nedožije příštích narozenin. Takže jo... jen jí tam posaďte, ať si to panování užije...

Dobře ty! :o)))
    upraveno 5. března 2012
    Ale! zase by se rychle zvýšila pravděpodobnost, že se nedožije příštích narozenin. Takže jo... jen jí tam posaďte, ať si to panování užije...
    Dany: Jsem vaše nová královna!
    Varys (s obrovskou sekyrou schovanou za zády): Ale jistě má milá...
    Melisandra by ji mohla upálit, pár čárů máru s Nespálená Matka Draků by byla na uhel :-))
    upraveno 5. března 2012
    Ben Nevis napsal(a):

Dany je prostě kontroverzní, stejně jako Catelyn. Teda živá Catelyn šla chápat, i když nenávidět kluka, co ji nic nedělá 16 let už nemá nic společného s ukřivděností.

Nebýt jí ten kluk denně na očích, aby jí připomínal určité selhání (nebylo její, ale to je fuk, to se prostě vryje do pocitů) a nemít ten kluk téměř stejnou výchovu a práva a výsady jako její vlastní syn, nemít manžela, který jí nevěří natolik, aby se za to "selhání" aspoň omluvil nebo to vysvětlil a naopak je útočný, když na to přijde řeč, tak by ta nenávist nebyla. Nebo aspoň ne tak silná.
    I v naší realitě bylo zvykem se postarat o bastardy urozeného původu. Ale nebylo zvykem je strkat manželce pod nos.
    upraveno 5. března 2012
    Elanne: Moc hezká představa. To by Melisandře stačilo na přeřazení z kategorie neoblíbené do katogerie mírně oblíbené.
  • upraveno 6. března 2012
    Jinak klidněš komentuj, páč logickej argument by mě zajímal víc něž emocionální výlev zamilovaného truhlíka :)
    Tak s tím zamilovaným truhlíkem jsi to dost přehnal, ale beru to tak, že to bylo míněno v žertu.
    Tak především Dany si draky někde nekoupila. Možná jsi na to zapomněl, ale stalo se to v době, kdy přišla o dítě a manžela. De fakto se jí po druhé zhroutil svět. A v této tragické situaci, provedla, řekněme, mysticko magický úkon, při kterém se vylíhli draci. To však nebylo nic jistého a dopředu vykalkulovaného. Byla to spíš souhra různých okolností. Poprvé za několik set let. To snad musí chápat i ti největší truhlíci, zamilovaní i nezamilovaní. Ale vlastně spíš nemusí. A teď měla tři malé draky, jednoho rytíře, pár desítek Dothraků, většinou starých lidí, žen a dětí. Co bys jako po ní chtěl, aby drakům usekla hlavu, protože představují pro svět potencionální nebezpečí?
    Myslím, že lidem, kteří přejí šestnáctileté holce, která většinu svého života strávila na útěku, ve strachu a nebezpečí, dvakrát přišla o celou svoji rodinu, přeji upálení nebo sekeru v zádech; ve jménu dobra by chtěli vybít šmahem všechny Greyjoye a Freye; považují Cersei za lepšího člověka než Dany skutečně nemá smysl něco vysvětlovat.
    á zase takové ty kurvičky (co jdou přes postel) nemusím a vůbec celý rod Martellů mě nijak nezaujal. Ambiciozní jsou jak Tyrellové a ještě úplně mimo.
    Ambiciózní jsou i Lannisterové, Tullyové (pokud vím, tak Cat chtěla po Nedovi, aby vzal úřad pobočníka a provdal Sansu za Joffryho), Greyjoyové, Baratheonové. No tak to ti zbývaji snad jen Starkové, ti se zatím skutečně jako ambiciózní zatím moc neukázali. Dost chudej výběr:-)

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.