Oblíbená postava?
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
A když někdo (Jorah nebo Barristan, teď nevím) podotkl, že třeba takový Ned měl jisté dobré vlastnosti, tak hned nééé, vždyť je to zrádce a blabla, na jednu hromadu s nimi!
Chápu, že nebude zrovna milovat ty, co jí připravili o domov a rodinu, ale hrozně mi vadí, jak vše vidí černobíle a nepřipouští jakoukoli jinou možnost. Sebemenší smítko na "čistém štítu" Targaryenů je špatně, kdežto "zrádci" jsou jen čistý hnus bez jakýchkoli kvalit.
...bože, zase se tady vykecávám a práce mi stojí :o(
Získat lásku si uměla i Cersei ;)
Nejlepší pěchotu získala podvodem a vražděním, sprostě ji ukradla. (Jo, vím, že neměla jinou možnost.)
Nebýt předchozího, tak by žádné město nedobyla. Ale jen o tomhle to není. Co to, co tím těm městům způsobila?
Ano, je to postava s magickými schopnostmi. Tudíž má obrovskou výhodu nad obyčejnými lidmi. To ji proto máme mít automaticky rádi?
Mně taky vidí černobílé vidění světa i toho literárního. Například všichni Greyjoyové jsou špatní a Starkové dobří.
Ukaž mi dobrého Greyjoye :o))
A netvrdím(e), že všichni Starkové jsou dobří. Sansa byla hodně naivní a popularity taky tolik nenasbírala. Catelyn není kladnou hrdinkou, i když nemůžu říct, že bych ji nesnášela. Brandon Uškrcený nepatřil mezi nejrozumnější osoby. Z Rickona nejspíš roste pěkný divoch, který bude spíš po svém strýci než po otci. Naopak třeba mi připadne zajímavý (a trochu sympatický) i rod Targaryenů, navzdory těm šílencům. Prostě je to hlavně o jednotlivých postavách, i když se díky nim sympatie dělí i obecněji mezi rody.
Naopak jako otec snažící se provdat dceru bych zřejmě volil mezi Tyrelly (Willas) nebo Martelly (Quentyn, Trystane).
Že Daenerys zoufale brání svou rodinu sice na jednu stranu chápu (idolizovala si ji a na svém obrazu z psychologického hlediska pochopitelně lpí), na druhou stranu ji ale právě případjejího bratra měl varovat. A oprávněnost povstání proti jejímu otci - je-li samozřejmějejím otcem - BUDE jednou z věcí, na kterou budou urození Západozemí citliví, a Danyin přístup k tématu bude dost klíčový při rozhodování, zda ji přijmou jako svého vládce.
Bude to mít těžký, holka.
Theon byl pablb, tečka. Aša vypadá vcelku příčetně (alespoň myslí v jiných pojmech než většina železných mužů). Oba mi nijak zvlášť nevadí, Theonovi osud přeju, ale pokud umřou, tak pro ně asi moc brečet nebudu.
Prostě jsou tam tak rozmanité postavy, že je každému sympatický někdo jiný. To, co mě odpuzuje na Daenerys, jiní obdivují. Co mně nevadí u Catelyn, to je dalším trnem v oku. Odpovídá to realitě. Někdo nemůže Kalouskovi přijít na jméno, jiní ho dávají jako vzor moderního odpovědného politika. Podle mě, je to o tomhle taky. Špatní nejsou jen ty zrůdy typu Gregora. Špatní jsou i vychytralí zbabělci typu Waldera Freye nebo darebáci jako je Jaime a nebo Malíček - což nevylučuje, že můžou být zároveň i zajímaví nebo určitým způsobem v něčem sympatičtí. Ale pořád to nejsou dobří lidé. I když mají ke konání zlých věcí své dobré důvody, tak přesto konají zlé věci a mají to u mě nahnuté.
A Dany na královnu Westerosu?
Tady se nemůžu rozhodnout. Na jednu stranu, si neumín představit horší konec, než Dany sedící na Železném trůně. Ale! zase by se rychle zvýšila pravděpodobnost, že se nedožije příštích narozenin. Takže jo... jen jí tam posaďte, ať si to panování užije...
Ještě tu byla Arianne jako negativní postava. Předpokládám, že se bude líbit mužům, protože používá ženské zbraně (a ne kovové jako Brienne). :-)
Já zase takové ty kurvičky (co jdou přes postel) nemusím a vůbec celý rod Martellů mě nijak nezaujal. Ambiciozní jsou jak Tyrellové a ještě úplně mimo.
Můj soucit sice zpočátku měla - nebo spíš určité sympatie plynoucí z její situace. Ale neudělala nic, aby si ho udržela. A udělala hodně proto, aby ho ztratila.
Varys (s obrovskou sekyrou schovanou za zády): Ale jistě má milá...
I v naší realitě bylo zvykem se postarat o bastardy urozeného původu. Ale nebylo zvykem je strkat manželce pod nos.
Tak především Dany si draky někde nekoupila. Možná jsi na to zapomněl, ale stalo se to v době, kdy přišla o dítě a manžela. De fakto se jí po druhé zhroutil svět. A v této tragické situaci, provedla, řekněme, mysticko magický úkon, při kterém se vylíhli draci. To však nebylo nic jistého a dopředu vykalkulovaného. Byla to spíš souhra různých okolností. Poprvé za několik set let. To snad musí chápat i ti největší truhlíci, zamilovaní i nezamilovaní. Ale vlastně spíš nemusí. A teď měla tři malé draky, jednoho rytíře, pár desítek Dothraků, většinou starých lidí, žen a dětí. Co bys jako po ní chtěl, aby drakům usekla hlavu, protože představují pro svět potencionální nebezpečí?
Myslím, že lidem, kteří přejí šestnáctileté holce, která většinu svého života strávila na útěku, ve strachu a nebezpečí, dvakrát přišla o celou svoji rodinu, přeji upálení nebo sekeru v zádech; ve jménu dobra by chtěli vybít šmahem všechny Greyjoye a Freye; považují Cersei za lepšího člověka než Dany skutečně nemá smysl něco vysvětlovat. Ambiciózní jsou i Lannisterové, Tullyové (pokud vím, tak Cat chtěla po Nedovi, aby vzal úřad pobočníka a provdal Sansu za Joffryho), Greyjoyové, Baratheonové. No tak to ti zbývaji snad jen Starkové, ti se zatím skutečně jako ambiciózní zatím moc neukázali. Dost chudej výběr:-)