U Dany je spíš ten problém, že svou rodinu, kterou krom vyšinutého Viseryse naznala, si značně zidealizovala a odmítá poslouchat cokoli, co by jí tu představu rozbilo. Viz. její otec- "Šílený král" mu říká jen Uchvatitel se svými "psy" (a to viděla jaký byl Viserys!) A když někdo (Jorah nebo Barristan, teď nevím) podotkl, že třeba takový Ned měl jisté dobré vlastnosti, tak hned nééé, vždyť je to zrádce a blabla, na jednu hromadu s nimi! Chápu, že nebude zrovna milovat ty, co jí připravili o domov a rodinu, ale hrozně mi vadí, jak vše vidí černobíle a nepřipouští jakoukoli jinou možnost. Sebemenší smítko na "čistém štítu" Targaryenů je špatně, kdežto "zrádci" jsou jen čistý hnus bez jakýchkoli kvalit.
Někdo tu nadhodil téma vhodné manželky. To je docela zajímavé a dost těžké. Asi by hodně záleželo na tom, z jakého rodu bych pocházel. Kdybych byl o něco mladší, určitě bych nepohrdl Margarey Tyrell. Pěkná, chytrá, myslím, že ani povahově nebude špatná. Navíc Tyrellové jsou jeden z nejmocnějších rodů. Kdybych byl naopak o pár let starší, tak bych si asi vybral Catelyn. Z menšího rodů jsou mi sympatičtí Hightowerové, takže asi lady Alerii. Naopak jako otec snažící se provdat dceru bych zřejmě volil mezi Tyrelly (Willas) nebo Martelly (Quentyn, Trystane).
Viserys byl "jen" blázen, jehož kontakt s realitou se omezoval na nejmenší možnou míru (musel se dívat, kam šlape, a občas musel jíst a pít), kdežto Aerys byl skutečně duševně nemocný (pyrofilie a pár dalších věcí).
Že Daenerys zoufale brání svou rodinu sice na jednu stranu chápu (idolizovala si ji a na svém obrazu z psychologického hlediska pochopitelně lpí), na druhou stranu ji ale právě případjejího bratra měl varovat. A oprávněnost povstání proti jejímu otci - je-li samozřejmějejím otcem - BUDE jednou z věcí, na kterou budou urození Západozemí citliví, a Danyin přístup k tématu bude dost klíčový při rozhodování, zda ji přijmou jako svého vládce.
Bude to mít těžký, holka.
Theon byl pablb, tečka. Aša vypadá vcelku příčetně (alespoň myslí v jiných pojmech než většina železných mužů). Oba mi nijak zvlášť nevadí, Theonovi osud přeju, ale pokud umřou, tak pro ně asi moc brečet nebudu.
Flanker: My dva si už asi něco nového na téma Dany neřekneme. Akorát bych podotkl, že být modrooký a "nehořlavý" je trochu rozdíl, především v té jedinečnosti. A to s tím medvědy a tygry chovajícím šílencem nebudu snad ani komentovat, protože jseš totálně mimo mísu a navíc nesnášíš Dany tak, že i kdyby v poslední knize zachránila svět, tak to budeš asi brát za Martinovo selhání.
Vynikající manželkou by byla Sansa: poslušná, poddajná, dokonale vzdělána jako "pravá dáma" (byť na hudební nástroj hrát neumí), obstojně vypadá, nejspíš dobře připravená na reprezentační funkci, bez "nevhodných zlozvyků" (inteligence, vlastních názorů, schopnosti kalit vodu a získávat spojence). A že neumí dobře vést domácnost? Víte, od čeho je majordom, respektive kastelán čili regent?
Nejdřív jsem měla chuť se zapojit do té diskuse on Dany, ale asi stačilo mi to loni, notabene bych byla v hrozně velkém pokušení zkopírovat svoje staré příspěvky a čekat jestli to někdo pozná :-))
A Dany na královnu Westerosu? Tady se nemůžu rozhodnout. Na jednu stranu, si neumín představit horší konec, než Dany sedící na Železném trůně. Ale! zase by se rychle zvýšila pravděpodobnost, že se nedožije příštích narozenin. Takže jo... jen jí tam posaďte, ať si to panování užije...
Dany je prostě kontroverzní, stejně jako Catelyn. Teda živá Catelyn šla chápat, i když nenávidět kluka, co ji nic nedělá 16 let už nemá nic společného s ukřivděností. Ještě tu byla Arianne jako negativní postava. Předpokládám, že se bude líbit mužům, protože používá ženské zbraně (a ne kovové jako Brienne). :-) Já zase takové ty kurvičky (co jdou přes postel) nemusím a vůbec celý rod Martellů mě nijak nezaujal. Ambiciozní jsou jak Tyrellové a ještě úplně mimo.
Komentáře
A když někdo (Jorah nebo Barristan, teď nevím) podotkl, že třeba takový Ned měl jisté dobré vlastnosti, tak hned nééé, vždyť je to zrádce a blabla, na jednu hromadu s nimi!
Chápu, že nebude zrovna milovat ty, co jí připravili o domov a rodinu, ale hrozně mi vadí, jak vše vidí černobíle a nepřipouští jakoukoli jinou možnost. Sebemenší smítko na "čistém štítu" Targaryenů je špatně, kdežto "zrádci" jsou jen čistý hnus bez jakýchkoli kvalit.
...bože, zase se tady vykecávám a práce mi stojí :o(
Naopak jako otec snažící se provdat dceru bych zřejmě volil mezi Tyrelly (Willas) nebo Martelly (Quentyn, Trystane).
Že Daenerys zoufale brání svou rodinu sice na jednu stranu chápu (idolizovala si ji a na svém obrazu z psychologického hlediska pochopitelně lpí), na druhou stranu ji ale právě případjejího bratra měl varovat. A oprávněnost povstání proti jejímu otci - je-li samozřejmějejím otcem - BUDE jednou z věcí, na kterou budou urození Západozemí citliví, a Danyin přístup k tématu bude dost klíčový při rozhodování, zda ji přijmou jako svého vládce.
Bude to mít těžký, holka.
Theon byl pablb, tečka. Aša vypadá vcelku příčetně (alespoň myslí v jiných pojmech než většina železných mužů). Oba mi nijak zvlášť nevadí, Theonovi osud přeju, ale pokud umřou, tak pro ně asi moc brečet nebudu.
A Dany na královnu Westerosu?
Tady se nemůžu rozhodnout. Na jednu stranu, si neumín představit horší konec, než Dany sedící na Železném trůně. Ale! zase by se rychle zvýšila pravděpodobnost, že se nedožije příštích narozenin. Takže jo... jen jí tam posaďte, ať si to panování užije...
Ještě tu byla Arianne jako negativní postava. Předpokládám, že se bude líbit mužům, protože používá ženské zbraně (a ne kovové jako Brienne). :-)
Já zase takové ty kurvičky (co jdou přes postel) nemusím a vůbec celý rod Martellů mě nijak nezaujal. Ambiciozní jsou jak Tyrellové a ještě úplně mimo.