Oblíbená postava?

upraveno 2. června 2011 v Akce a hlasování
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
1464749515259

Komentáře

• upraveno 7. března 2012
    Krisa napsal(a):

brbr: Až založím Ligu za nezabíjení oblíbených knižních, filmových a seriálových postav, pošlu ti pozvánku :)

ok, beru tě za slovo :-)
  • upraveno 8. března 2012
    Všechny moje oblíbené postavy žijí i v Tanci. Asi je pro mě hlavním měřítkem odolnost vůči smrti :)
    AshaG: Myslím, že tě čeká hodně zklamání, ale po Tanci to určitě tušíš.

Přiznám se, že hodně mých oblíbenců Martin zabil během prvních tří knížek a u čtení mě drží těch pár přeživších a taky pár dalších, který nemám ráda, ale zajímaj mě. Ke konci Bouře jsem si říkala, jestli ten svět vůbec stojí za to zachraňovat, nebo se mám dát na stranu Jiných.
    To mi připomnělo jaká úleva pro mě byla Krvavá svatba. Ne snad, že bych měl něco proti Robbovi, ale neuváženě jsem si tu odkryl jeden spoiler, kde bylo napsáno jen 'Krvavá svatba' a celou dobu jsem myslel že umře Sansa na svatbě s Tyrionem.
    überkiller: Hmm, to klidně ještě může přijít... Sansa je pořád dost bezbranná. Je to ale jedna z těch postav, která mě drží u čtení. Jedna z těch, co kdyby zabil, tak to vzdám a domyslím si, že Jiní zničili Sedm království a bude mi to jedno, protože polovina obyvatel jsou stejně úchyláci a jejich vládci uměj leda vrážet kudly do zad.
    bezbranný hlavní postavy neumíraj, i když tady je možný všechno. Ale zrovna u Sansy jsem přesvědčenej že se dožije konce, ať už bude vládnout Zimohradu s Malíčkem za zády nebo uteče před Jinými přes oceán a bude dělat konkubínu Daenerys.
    überkiller: Fandím tvojemu optimismu ohledně Sansy. U nikoho už dobrej konec nečekám, ani u Sansy ne (smrt není koneckonců to nejhorší, co může postavy u Martina potkat) a zjistila jsem, že jsem vůči tomu otupělá. Když to v Tanci schytal Jon, moje reakce byal hlavně unavený: Hmm, překvapení?" Ale pokud umře Cersei, Malíček, Frey a oba Boltonové, budu klidně spát. Jako bonus budu brát kohokoliv z bratrů Balona Greyjoye, i když v jednom případě jenom proto, že je to nejnudnější patron v celý sáze.
    svoa00: Ohledně toho začerněného nápodobně.
    Jinak kromě Eddarda se všechny mé oblíbené postavy dožily Tance a většina se snad dožije i poslední knížky.
    Ben Nevis: No jak už jsem zmiňovala, já nic takovýho říct nemůžu. Ale moje mrtvý oblíbence zčásti nahradili Barristan Selmy a Davos jako postavy, kvůli kterým se ještě vyplatí jejich svět nezatracovat. Pak ještě těch pár lidí oflákaných osudem, co ještě žijou - Starčata a kupodivu i Theon, kterej je u mě po Tanci spíš politováníhodnej a to jsem ho za tu jeho přelítavost a obří ego nesnášela opravdu hodně.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 8. března 2012
    No já myslím že už tolik postav za ty dva díly neumře. Některé mají ještě do příběhu hodně co říct. Navíc jsou na tolika různých místech že by na ně snad musel poslat T-1000 aby je stihnul všechny rychle pobít. Osobně věřím v přežití alespoň části z východu kam se začali moje oblíbené postavy vytrácet a taky obecně utečenců ze sedmi království i když co by to bylo za knížky kdyby v nich neumřel někdo od Starků že?
    Everett Young napsal(a):

...i když co by to bylo za knížky kdyby v nich neumřel někdo od Starků že?

No sakra, to by bylo jinak nudný, ne? Neeee? :D
    abychom GRRM nekřivdili, ono těch Starků zas tolik neumřelo. ale sodu dostávají slušnou.
    brbr: Myslíš, že Ned, Robb a Cat neznamená dost? IMHO nikdo z těch přeživších aspoň zatím nesměřuje ze srabu ven, spíš naopak. Bran možná uzavře manželství se stromem (je na druhou otázka, jestli to v jeho případě není milosrdenství), z Aryii se stává otupělej vraždící stroj bez identity, Sansa je v péči pedofila, co chce pomoct leda sobě, Rickon možná v pěti letech bude lord ze Zimohradu, což je realisticky vzato rozsudek smrti. A čert ví, jak jak to bude s Jonem, ale poníci a motýlcí a duha ho nečekaj.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 8. března 2012
    brbr: 3 ze 7 je docela slušný počet (+ 2 Nedovi sourozenci ze 3 - a ten 3.to taky ještě nemá jistý + Nedův táta) - přijde mi, že jich naopak umřelo až moc.
    Krisa napsal(a):

brbr: 3 ze 7 je docela slušný počet (+ 2 Nedovi sourozenci ze 3 - a ten 3.to taky ještě nemá jistý + Nedův táta) - přijde mi, že jich naopak umřelo až moc.

Podle mě je tak masakroval aby to už mohlo být jen lepší a lepší. Kdyby masakroval jen ty zlý tak by to nemělo cenu. Život je hold nespravedlivý a tak musí umírat i dobří, což mi drásá trochu nervy. Teď opravdu doufám že to bude lepší.
    Takoví Freyové mají šanci, že jich bude pobito víc než Starků. Ne procentuelně, ale početně. :-)
    Kachítos: No hůř to už nejde, i když Martin nás třeba ještě přesvědčí o opaku.

BTW Pokud by Benjen žil, tak po tak dlouhej době leda jako něčí zajatec, jmenovitě Mance Nájezdníka. Tady bych moc nejasností neviděla a kloním se spíš k jednej nejmenovanej teorii. Takže další mrtvej Stark. On je důvod, proč je Martin napsal jako pochmurný stoiky.
    Já teda doufám, že Benjen sehraje ještě nějakou úlohu, snad kolem Brana. Sice statisticky už proto, že je Stark, to má spočítané, ale není o něm žádná zmínka...což se mně zdá podezřelé. Stark, který by se případně objevil na konci ságy se může vždycky hodit :)
    upraveno 8. března 2012
    Poslední věta ságy: Kde se tu bere [ Džejár ] ???
    frostV napsal(a):

Stark, který by se případně objevil na konci ságy se může vždycky hodit :)

Jakože Jon měl třeba dvojče, o kterým nikdo neví? To by byl zvrat, Dallas hadr...
    :-))
    Spíš by se nečekaně mohl objevit Benjen v kápi, na sobovi, černé ruce, ale o tom už tady toho bylo napsáno...
    no, zas tak špatně jako Targaryeni na tom Starci nejsou. když vezmu mrtvé od začátku ságy, tak jsou dva jistí, jedna obživlá a jeden a půl nejistí. to takoví Freyové už taky o pár členů přišli a to nemluvím třeba o Karstarcích. ale doufám, že to nevypadá, že obhajuji vybíjení Starků.
    v anglickej histórii poznáme jedného panovníka, ktorý sa vynoril "odnikiaľ" ako stratený potomok rodu, ktorý sa považoval za vymretý. myslím, že Eduard niekoľký.
    ktovie do akej miery sa GRRM inšpiroval anglickými dejinami...
    brbr: Targaryeny tolik nelituju, protože jim všechno pokazil sám Aerys... no a taky protože si nikdy kvůli tomu rodovýmu šílenství nezískali moje velký sympatie. Ne, Karstarkové na tom zdaleka nejsou tak špatně jako Targaryeni a Starkové (žije spousta mužských příbuzných, maj svůj domov... navíc mi po Tanci jejich rodinný vztahy podozřele připomínaj Greyjoye a Lannistery, takže mrtvej příbuznej je pro část z nich požehnání) . No a koho zajímá mrtvej Frey?
    upraveno 8. března 2012
    Mrtvej Frey dobrej Frey.
  • upraveno 20. dubna 2012
    Moje nová nejoblíbenější postava je matka Edrica Dayne. Nevím, kdo to sakra je, ale vzhledem k tomu, že neměla mlíko a musela využít služby kojné, je to má nová nejlepší kamarádka.

Když jsem si přečetla píseň znova (po dvanácti letech od první knihy), všimla jsem si, že VŠECHNY urozené dámy kojily své děti samy. Kojná je zmíněná jenom u téhle lady a to jen proto, že sama mléko neměla. Přitom dříve šlechtičny v zásadě nekojily a všechny měly kojné. Tady kojí Cersei, Cat, Elia, o Lyse ani nemluvě, z té by měla doktorka Mydlilová vlhký orgasmus ... já nehraju.

(obsesivní fascinace kojením ve u matek v ČR dána fanatickou propagací, která se úplně vymkla z normálních měřítek, takže pak mají pocit, že každý kojí proto, aby jim dokázal, jak jsou neschopné, což si tiše fňukají v ghettech na internetu...)
    Pro mě jednoznačně Eddard (tak klasicky, to pro hodně lidí), pak Jorah Mormont, Sandor Clegane.
    U mě to byl Oberyn Martell a Robb Stark...z těch co stále žijí(snad nečetl jsem DwD) Aša Greyjoy, Jon Sníh...a velice pozitivně se mi jeví Píseční hadi a jsem velice zvědavý na jejich další působení...
  • upraveno 21. dubna 2012
    @Tyna: Ehm, co to? Jeden čas jsem, pravda, zaznamenal určitou snahu apelovat na matky, aby neodstavovaly své děti příliš brzy, a nenahrazovaly tak "přirozenou" výživu umělou. Vzledem k tomu, co dnes jíme, je otázkou, jak to se složením mateřského mléka je (proto ty úvozovky). Z lékařského hlediska jsou spíš důležité obranné látky, které tak dítě získává v prvních měsících života.

A jestli myslíš zvýšený počet matek vystavujících přicuclého kojence na odiv na veřejnosti oproti dobám minulým, tak to vnímám asi stejně jako ony nahé zadky v GoT. "Je to přece přirozené, tak to musíme všem ukázat". Co kdyby to, nedej bože, lidi náhodou nevěděli..

Jinak u topiců tohoto typu obvykle váhám, co se myslí onou "oblíbeností". Postavou, kterou "mám rád lidsky a zároveň mě její linie baví" je u mě Davos.
  • upraveno 21. dubna 2012
    Ale no tak holky - co je pohodlnější než kojení ? :-D holku jsem kojila 2 a půl roku a v pohodě a synka taky kajím a budu kojit aspoň ještě rok....není nic tak pohodlného...je v tom přesně to, co potřebuje a nic víc a nic míč - chutná to jak salko s roztopeným máslem - děcka to milují (obyč mlíko ani krupice nechocu jíst), má to tu dokonalou teplotu a vždy to má člověk u sebe ať jde kam jde a v noci - nemusím ani vstát, ani rožnot, ani otevřít oko a skřítek taky ne a obejde se to bez kraválu...když mne někdo začne otlapkávat z pravé strany, tak chce pít a když z levé, tak chce něco jiného :-D
    Shrnuto - kojení si nemohu vynachválit, míjí nás dudlíky, flaštičky, bryndáky a shánění sunarů, feminarů nebo jak se to teď jmenuje a dumání, jestli v tom není přimíchané pes ví co. Uvažuji jako biolog - absolutně přízemně - evoluce to tak chce a mléčný signál v kosterních pozůstatcích všech savců praví, že nekojená drobotina v 98 % případů pomřela a děti kojené jen půl roku v 80% pomřely. Stáří se dožívali jedinci, kteří byli kojení 4-6 let, což je vývojem člověka nejzdravější průměr. V staré Číně a těch oblastech šli v už v pravěku na 9 let. Což samozřejmě nám připadne absurdní. Co je pro evoluci člověka 60 let se sunarem ? A z čeho je podle Vás vyroben, co? Z cihel?

Jo šlechtičny se tomu vždycky vyhýbaly, protože to bylo IN, zatímco vypadat jak tanker IN nebylo. Co je nebo není In dnes mne nezajímá. Mne zajímá jen to, že moje děcka ještě nebyly nemocné. Howg :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.