Jon Sníh

upraveno 31. března 2011 v Postavy a bytosti
Teorie o původu Jona Sněha. Kdo byli jeho rodiče? Je to bastard, který dosáhl vrcholu, nebo mu v žilách koluje královská krev a může tak vystoupat ještě výš? Je jednou z tří dračích hlav, které spasí Západozemí?
GRRM v rozhovorech prozradil, že o původu Jona se dozvíme více v posledních třech dílech ságy. Je tedy pravděpodobné, že jeho původ bude hrát v příběhu svou roli.

Víme, že Jon se narodil osm až devět měsíců před Daenerys a ta se...

Číst celý článek zde
1141517192053

Komentáře

• upraveno 20. března 2012
    flanker.27: Add c) Když už přijmu, že by se Robb dostal do stejný situace, i kdyby si už vzal Freyovku (Roslin), tak by jistou slečnu provdal za jednoho ze svých postarších vazalů, co už dávno má syny a dědice a mladou kůstku vedle sebe vlastně uvítá (tak to panovníci v Evropě prostě řešili). A následovaly by samý poníci a motýlci a duha :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 20. března 2012
    Tak za a) Robb nebyl ženatý (přislíben sňatek s blíže neurčenou zástupkyní rodu, šlo tedy o porušení slibu Freyům, nikoli však porušení zasnoubení), za b) nepřivedl žádného bastarda své manželce, za c) nevíme, jak by jednal, pokud by již byl ženatý.
    upraveno 20. března 2012
    To je celkem pravděpodobné. Myslel jsem ale spíš, jestli by se vůbec dal svést na zcestí v případě, že by již byl ženatý :)
    No, tak bratry by mu "zabili" i tak. Takže by se stejně klidně mohl nechat "utěšit".
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 20. března 2012
    Tak za a) Robb nebyl ženatý (přislíben sňatek s blíže neurčenou zástupkyní rodu, šlo tedy o porušení slibu Freyům, nikoli však porušení zasnoubení), za b) nepřivedl žádného bastarda své manželce, za c) nevíme, jak by jednal, pokud by již byl ženatý.
    Ale říkej něco z toho Freyovi ;)
    Celkovo mám pocit, že Jon nám je servírovaný až príliš podozrivo, aby bol synom Rhaegara a Lyanny. Že bude naozaj bastardom Neda (alebo snáď Brandona?) a že dieťaťom R+L je, pozor, prichádza šialená teória, Daenerys. Nemám pre to nijaké presvedčivé argumenty, len je to taký pocit. Taktiež čokoľvek Ned Lyanne sľúbil, v žalári premýšľa nad nedodržanými sľubmi. A to je potom, ako poslal Robert za Dany vraha. Aj by to lepšie vysvetľovalo "dítě tří", pretože vysvetlenie Daenerys mi nesedí. A keď už bol Aegon i Rhaenys, chcelo by to dievča, nie chlapca.
    Trhlinou v mojej inak geniálnej teórii je to, že Dany má byť "za bouře zrozená". Tak neviem, možno je naozaj tým, čím sa zdá.
    A teraz sa mi smejte. :)
    upraveno 20. března 2012
    Everett Young napsal(a):

Ale říkej něco z toho Freyovi ;)
    Říkám to těm dámám, co místo Freyů odsuzujou Jeyne :))
    Amanita: skoro ses trefila do mojí teorie, akorát já myslím, že spojením R+L je někdo, kdo bude představen v Tanci.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 20. března 2012
    Amanita napsal(a):

Celkovo mám pocit, že Jon nám je servírovaný až príliš podozrivo, aby bol synom Rhaegara a Lyanny. Že bude naozaj bastardom Neda (alebo snáď Brandona?) a že dieťaťom R+L je, pozor, prichádza šialená teória, Daenerys. Nemám pre to nijaké presvedčivé argumenty, len je to taký pocit. Taktiež čokoľvek Ned Lyanne sľúbil, v žalári premýšľa nad nedodržanými sľubmi. A to je potom, ako poslal Robert za Dany vraha. Aj by to lepšie vysvetľovalo "dítě tří", pretože vysvetlenie Daenerys mi nesedí. A keď už bol Aegon i Rhaenys, chcelo by to dievča, nie chlapca.
    Trhlinou v mojej inak geniálnej teórii je to, že Dany má byť "za bouře zrozená". Tak neviem, možno je naozaj tým, čím sa zdá.
    A teraz sa mi smejte. :)

A jak by se Daenerys dostala z Věže radosti na Dračí kámen? Ostatně Martin přímo v knize píše, že se tam Daenerys narodila a že královna opouštěla Královo přístaviště těhotná. Že by se Eddardovi podařilo ji propašovat z Dorne až na Dračí kámen uprostřed obléhání a navíc že by královna přišla o dítě, případně se ho vzdala ve prospěch svého vnoučete, to už se mi zdá hodně za vlasy přitažené.
    Nevada napsal(a):

A jak by se Daenerys dostala z Věže radosti na Dračí kámen? Ostatně Martin přímo v knize píše, že se tam Daenerys narodila a že královna opouštěla Královo přístaviště těhotná. Že by se Eddardovi podařilo ji propašovat z Dorne až na Dračí kámen uprostřed obléhání a navíc že by královna přišla o dítě, případně se ho vzdala ve prospěch svého vnoučete, to už se mi zdá hodně za vlasy přitažené.

To , kde sa Dany narodila, sa dozvedáme od nej, ako si to ona myslí alebo jej povedali. Viserys by mal poznať pravdu, lenže ten to má za sebou pekne po martinovsky už v prvej knihe.
    Kráľovnú nikto tehotnú nevidel, pokiaľ si spomínam, až spätne si všetci domýšľajú, že musela odchádzať tehotná. Ak tehotná bola, mohla po pôrode tvrdiť, že sa jej narodili dvojčatá. Možno dieťa zomrelo s ňou pri pôrode. A možno tehotná vôbec nebola, v tom prípade ale neviem, na čo zomrela.
    Obliehanie som si neuvedomila, priznám sa, že neviem, ako to vychádza časovo.
    dnes se mi zdál sen. sen kde účinkoval Jon no spíš Kit, ale žádné čuňačinky, ale i tak to byl hezký sen
    Nedávno jsem četl v tanci: je to kapitola Brana, kdy se "seznamuje" se stromy, asi v půlce knihy, poprvé vidí co vídí ony, je tam nějaký záblesk z minulosti, kdy se dívá na Neda, jak se modlí ke čarostromu na zimohradě, a doufá že hoši (předpokládám že robb a jon) spolu budou vyrůstat JAKO bratři. Tak možná už je to jen slovíčkaření, ale pokud mají společného otce, tak přece bratři jsou ne? ale asi to bylo myšleno jen jako, že nemají stejnou matku...ja už nevim, ten Martin mně dává zabrat
    upraveno 20. března 2012
    Amanita napsal(a):

To , kde sa Dany narodila, sa dozvedáme od nej, ako si to ona myslí alebo jej povedali. Viserys by mal poznať pravdu, lenže ten to má za sebou pekne po martinovsky už v prvej knihe.
    Kráľovnú nikto tehotnú nevidel, pokiaľ si spomínam, až spätne si všetci domýšľajú, že musela odchádzať tehotná. Ak tehotná bola, mohla po pôrode tvrdiť, že sa jej narodili dvojčatá. Možno dieťa zomrelo s ňou pri pôrode. A možno tehotná vôbec nebola, v tom prípade ale neviem, na čo zomrela.
    Obliehanie som si neuvedomila, priznám sa, že neviem, ako to vychádza časovo.

Na to, že královna odjížděla na Dračí kámen někde vzpomíná tuším Jaime. Ale na hledání přesné citace nemám bohužel čas.
    Viserys by dal Daenerys nejednou pěkně vyžrat, kdyby nebyla jeho sestra, ale jen neteř. Byl už tou dobou dost starý na to, aby chápal takový rozdíl.
    Proč by měla tvrdit, že měla dvojčata?
    Nevada: Viserys jej to aj vyžrať poriadne dal. Keby jej povedal, že je Rhaegarova dcéra, nemala by byť panovníčkou ona miesto neho? On chcel byť kráľ, prečo by jej to potom vravel. Nástupníctvo žien je v ASOIAF nejasné, ale možné to je.
    Aby vysvetlila prítomnosť dvoch detí, jedno by v skutočnosti bola jej vnučka. To bolo myslené hypoteticky, aký plán mohla kráľovná mať.
    upraveno 20. března 2012
    Ne, i u Targaryenů se dědí/dědilo po meči.
    frostV napsal(a):

Nedávno jsem četl v tanci: je to kapitola Brana, kdy se "seznamuje" se stromy, asi v půlce knihy, poprvé vidí co vídí ony, je tam nějaký záblesk z minulosti, kdy se dívá na Neda, jak se modlí ke čarostromu na zimohradě, a doufá že hoši (předpokládám že robb a jon) spolu budou vyrůstat JAKO bratři. Tak možná už je to jen slovíčkaření, ale pokud mají společného otce, tak přece bratři jsou ne? ale asi to bylo myšleno jen jako, že nemají stejnou matku...ja už nevim, ten Martin mně dává zabrat

asi je to myšleno tak, že Jon jako bastard (ať už Nedův nebo ne), bude vždycky trochu na vedlejší koleji a Ned by chtěl, aby si to kluci nepřipouštěli a brali se jako opravdové bratry. (teda nevím,jestli je to pochopitelně vysvětleno).
  • upraveno 23. března 2012
    Nevada napsal(a):

Jistě, jenže pokud by si Dany vzala Droga a porodila mu syna byl by králem on, ne Vyseris.
    upraveno 23. března 2012
    Správně. A v tomto případě je fuk, jestli je Viserys starší nebo ne. Má před Daenerys přednost z principu, že je mužský dědic.
    Dědická posloupnost po Šíleném králi by byla: Rhaegar, pak jeho synové (a jejich synové, atd.). Pokud by Rhaegar neměl syna, nebo by syn zemřel dřív než R., tak dědictví přechází na Viseryse a jeho děti. Pokud by ten zemřel bez dědiců (mužských i ženských), tak by teprve přišla na řadu Daenerys jako případná Rhaegarova dcera.
    blackadder22 napsal(a):

Nevada napsal(a):

Jistě, jenže pokud by si Dany vzala Droga a porodila mu syna byl by králem on, ne Vyseris.
    Proč? Viserys je starší a je synem krále. Rhaego by byl jenom pravnukem přes vnučku. Jediný zádrhel bych viděla v dobytí Západozemí- Dothrakové by šli za ním, ne za Viserysem. Ale to už není věcí dědictví z pohledu Targaryenů, ale zvyklostí Dothraků (uznání silnějšího).
    No jo, takhle jsem o tom nepřemýšlel. Spletl jsem to, omlouvám se. :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 23. března 2012
    A Daenerys by se stala manželkou Rhaegarova syna. :-)

Mimochodem, při hledání podrobných informací o rodu Targaryenů jsem si asi vyspoileroval další spoiler z Tance. Takže varování pro všechny kdo nečetli Tanec. Návštěvy Ice Fire Wiki jsou na vlastní nebezpečí.
    Do prdele, to nemohli s aktualizací stránek počkat až to budu mít přečtené taky? :D
  • upraveno 24. března 2012
    Nevada napsal(a):

Správně. A v tomto případě je fuk, jestli je Viserys starší nebo ne. Má před Daenerys přednost z principu, že je mužský dědic.
    Dědická posloupnost po Šíleném králi by byla: Rhaegar, pak jeho synové (a jejich synové, atd.). Pokud by Rhaegar neměl syna, nebo by syn zemřel dřív než R., tak dědictví přechází na Viseryse a jeho děti. Pokud by ten zemřel bez dědiců (mužských i ženských), tak by teprve přišla na řadu Daenerys jako případná Rhaegarova dcera.

V posloupnosti je pro Daenerys naprosto jedno jestli je Rhaegarova sestra nebo dcera . Pokud nežije jeho syn Aegon (první na řadě), ani jeho bratr Viserys (druhý na řadě), tak je prostě na řadě ona. Kdyby byla dcerou Rhaegara, tak by před ní měla teoreticky ještě přednost Rhaenys jakožto starší dcera Rhagara, ale ta je taky kaput, takže to vyjde úplně nastejno.
    Ale celá teorie o tom, že by mohla být Rhaegarova dcera, kterou babička zachránila a vydávala za svojí dceru mi přijde už ale opravdu hodně hodně přitažené za vlasy.
    Nevada: Jojo, pochopila jsem. Já jsem v těch spekulacích už trochu ztrácela a to tvoje rozepsání mi v tom pomohlo se zorientovat. Jen jsem chtěla podotknout, že jako dcera Rhaegara by nejenže neměla přednost před Viserysem, ani žádným jiným mužským dědicem, ale ještě by před ní patřila Rhaenys, takže spekulace o tom, že by jí to nějak pomohlo v nástupnictví jsou opravdu mylné.
    A ještě si myslím, že kdyby babča měla možnost zachránit jedno Rhaegarovo dítě, že by spíš zachraňovala dědice a ne novorozenou holčičku.
    Prašť jako uhoď - stále věřím, že Rhaegarův nejmladší je Jon.
    upraveno 24. března 2012
    Já vím. Ale reagovala jsem na námitku, že jakožto dcera Rhagera by Daenerys (a pak její syn) měla/i přednost před Viserysem. Proto jsem to zakončila takhle.
    upraveno 24. března 2012
    Téhle teorii věřím taky :)
    Ale mě by ještě víc zajímalo, jestli něco v knihách potvrdí spekulace, že přežil jeho syn Aegon. Kéž už by vyšel Tanec.
    Když mluvíme o Targaryenech, nic není nemožné :)

Daenerys klidně může být Rhaegarova dcera a současně sestra... Ale ani to by dědické právo nijak nezměnilo. V občanské válce Aerys II. zajistil, aby platily andalské zvyklosti.
  • upraveno 25. března 2012
    Nevada napsal(a):

Téhle teorii věřím taky :)
    Ale mě by ještě víc zajímalo, jestli něco v knihách potvrdí spekulace, že přežil jeho syn Aegon. Kéž už by vyšel Tanec.

Na to jsem také zvědavá :)
  • upraveno 19. dubna 2012
    chrochta: Jak by mohla být něčí dcera a sestra zároveň :-DDD
    Tak to by v sobě měli Targaryeni fakt hodně magických sil, kdyby zvládali i tohle :-)))))
  • upraveno 19. dubna 2012
    Stark z hor napsal(a):

Tak to by v sobě měli Targaryeni fakt hodně magických sil, kdyby zvládali i tohle :-)))))

Žádný problém. Stačí incestní poměr s matkou/otcem. ;)
    upraveno 19. dubna 2012
    Stark z hor napsal(a):

Jednoduše. Rhaegar by musel ojet svou matku.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.