Tyna: Pořád pleteš dvě rozdílné situace. Když už mluvíme v herním žargonu, tak kdo hrál (a v důsledku prohrál) během protektorátu na momentální prospěch přihlášením se k národnosti, kolaborací, nepřátelskou činností proti národu, byl z titulu benešových dekretů následně začleněných do právního řádu RČS (či by to tak být mělo).
Situace se zabavováním majetku (ano, nejen šlechtě) po roce 1948 pramenila z naprosto jiných motivů, právního základu i záměru. To jslou dvě situace, které nelze stavět vedle sebe a proto také restituční zákon nešel před rok 1948.
Byť i toto bylo prolomeno kauzou Lucerna, co bysme neudělali pro pana ex.
ukamenujte mě klidně, ale Dany mi přijde jako postava hodně dobrá... :) má těžkou situaci, šílenej fotřík a bratr, maegi jí zradí, většina khalasaru odejde, draci jsou to poslední co má a jsou to prakticky její jediný děti... myslim, že její nedůvěřivost vůči třináctce je dost na místě a vyhrožování je už jen poslední pokus vyjednávání... zní to divně,ale prostě tak to vidim :D mateřskej pud je velmi silná věc ;) v knížce udělá dost chyb, ale v jejim životě není moc lidí, na který by se mohla stoprocentně spolehnout... dobře, jorah jo,ale kdyby ho nevyhnala, tak by tim ukázala dost velkou slabost... co se týče selmyho (nemám přečtenej tanec,takže nevim, jak to ještě bude) zeptat se ho mohla, ale asi se nedivim, že nechtěla vědět pravdu... přece jen by celej její život šel do kopru, protože by si fakt nemohla bejt ničim jistá a co se týče robba,ten podle mě udělal daleko větší kiksy než dany... ale měl lidi, od kterejch si mohl nechat poradit, zázemí... přesto si dělal co chtěl...po RW sem se necítila dobře a nic takovýho sem mu nikdy nepřála, ale z části si za to může sám... kdyby byl POV, tak ho podle mě nesnáší ještě daleko víc lidí... taková chlapská verze sansy... sry za dlouhej post,nemůžu si pomoct :D
ukamenujte mě klidně, ale Dany mi přijde jako postava hodně dobrá... :) má těžkou situaci, šílenej fotřík a bratr, maegi jí zradí, většina khalasaru odejde, draci jsou to poslední co má a jsou to prakticky její jediný děti... myslim, že její nedůvěřivost vůči třináctce je dost na místě a vyhrožování je už jen poslední pokus vyjednávání... zní to divně,ale prostě tak to vidim :D mateřskej pud je velmi silná věc ;
No, je fakt že D dokázala, když nic jiného přejít tu poušt, udržet vcelku alespoň trosky khalasaru, dojít s nimi do quarthu a tam zlikvidovat čaroděje (no, dobře, to nebyla tak úplně její zásluha) (vycházim z toho, že sem se v knížkách dočkal na konec 2. dílu, třetí si "šetřim" na léto :D ) Zatim sem nenarazil na nic tak strašnýho co by provedla...
smeagollk: Proboha, už je tu zase debata o tom, která postava je soběčtější, hloupější... doplňte si... Ano, Robb je taková mužská verze Sansy, už jsem to psala výš. Oba byli vychovaný k určitýmu chování, který i praktikujou, oba jsou v lecčem naivní a některý věci neviděj. Naopak Robb i Dany si často dělaj, co chtěj, a ne pokaždý poslouchaj dobrý rady. Něktrý lidi maj zkrátka sklony určitým postavám jejich chování vyčítat a u jiných postav to samý chování přehlížej. A to jsem myslela, že všichni chápou, že smysl toho, jak Martin píše svoje postavy, je v tom, že žádná z nich není dokonalá. Zjistila jsem jsem, že svým způsobem je mám ráda všechny, kromě psychopatů.
Robb určitě není mužská verze Sansy. Prostě se zamiloval co je na tom? Udělala bych spoustu věci jinak, ale také bych si raději vzala ženu, do které jsem zamilovaná než nějakou Freyku. Pak bych to s Frey nějak uválela...
Jarla: trefa do černého :D. svoa00: No, vidíme, jak dopadají čestné postavy a jestli bude sedmá kniha končit: "A tak všichni ti hodní chcípli, Bronne juniore a teď hajdy do postele, zítra se máš ženit s dcerou Roberta Tullyho", tak to se bude muset Martin odstěhovat někam na Mars:D :D:D
Tak jsem si tu četl ty vaše názory kdo je pro vás nejoblíbenější postava atd. a musím říct že snad nikdo tu ještě neřekl Brana (teda pokud sem přečetl vše) , popravdě na celé ASOIAF mám naprosto nejradši zlovlky a malej Bran má vlastně kapitoly jen o nich , vždy když jsem četl knížky tak sem se jen těšil a těšil na Branovu POV a věřím že ještě sehraje velkou roli do konce(nečetl jsem DwD, žádný spoilery:))
elliyn: Já mám okruh oblíbených postav, mezi který Bran patří. Jeho dějová linka se týká nadpřirozených elementů v ASOIF víc než která jiná a na to, že v podstatě sám o sobě Bran nic neovlivňuje, má docela dost prostoru, takže předpokládám, že pro něj má Martin něco přichystánýho a nemyslím vykopenej hrob na svojí zahradě.
Bran je dobrá postava, ale jeho kapitoly mi přijdou hrozně rozvleklé a ne přímo nudné, ale oproti ostatním nezajímavé, ale věřím, že se to teď za Zdí změní. Nejlepší je IMHO Brienne, kterou jsem si hodně oblíbila během putování s Jaimem. Také Aryiny a Sansiny kapitoly jsou skvělé. Stejně tak Cersei. Hodně ráda mám Jaqena a Gendryho a opravdu doufám, že se tam ještě objeví. A hrob na své zahradě má Martin vykopaný snad pro všechny postavy. Snad kromě Tyriona (někde jsem četla, že ho má nejraději). Doufám (naivně), že alespoň svého oblíbence ušetří.
Jo jako Bryndena Blackfyra, co je tam v kořání o kusek vedle :-p Jo Brienne mám ze ženských každopádně nejraději :-) (doufám, že se ten můj příspěvek zase objeví, tak jako se objevil zpětně v jiné debatce, abych to tu nevypisovala dvojmo :-)
Branovi kapitoly mi příjdou zbytečně dlouhé...ale teď mě napadá...Vargo Hoat se objevil už ve Střetu nebo až v Bouři??? Mám takový matný pocit, že byl na Harenově nebo ne??
Aha :DDD takže Umbera se dočkáme asi na (vy víte čem xD) ... jo Bolton je velkej sympaťák zvláště v budoucnu :D
Roose je v pohodě, to Ramsay je číslo :D
Mno když si vybavím RW tak mi zas tak v pohodě nepříjde :DDD
Nevada: Co myslíš?? Ochudí nás i o něj??
No já nevím, tohle je na dlouhé povídání. Roose je chladný vypočítavý muž a když viděl, že jeho velitel je sice vynikající taktik, ale mladý ucho kterym cloumá puberta, který přišel o Sever, Zimohrad, Freye i Jaimeho, tak bych ho zas tak neodsuzoval. No holt těžko to hodnotit když tam nejsme. OT:Určitě být v kůži bří Mašínů, hodně lidí je přestane apriori zvát vrahy.
Najlepšia scéna bola pre mňa trestanie Sansy. Plášť, Ohař, Tyrion, no proste tam bolo všetko. Toľko náznakov. A Sophie to zahrala veľmi dobre, páčil sa mi jej odchod zo sály.
Brana mám tiež veľmi rada, pod vplyvom seriálu dokonca ešte viac. Ten chalan je na svoj vek výborný herec a navyše nenormálne pekné decko, normálne vo mne prebúdza materské pudy. :) Teším sa naňho do ďalšieho dielu.
Komentáře
Situace se zabavováním majetku (ano, nejen šlechtě) po roce 1948 pramenila z naprosto jiných motivů, právního základu i záměru. To jslou dvě situace, které nelze stavět vedle sebe a proto také restituční zákon nešel před rok 1948.
Byť i toto bylo prolomeno kauzou Lucerna, co bysme neudělali pro pana ex.
v knížce udělá dost chyb, ale v jejim životě není moc lidí, na který by se mohla stoprocentně spolehnout... dobře, jorah jo,ale kdyby ho nevyhnala, tak by tim ukázala dost velkou slabost... co se týče selmyho (nemám přečtenej tanec,takže nevim, jak to ještě bude) zeptat se ho mohla, ale asi se nedivim, že nechtěla vědět pravdu... přece jen by celej její život šel do kopru, protože by si fakt nemohla bejt ničim jistá
a co se týče robba,ten podle mě udělal daleko větší kiksy než dany... ale měl lidi, od kterejch si mohl nechat poradit, zázemí... přesto si dělal co chtěl...po RW sem se necítila dobře a nic takovýho sem mu nikdy nepřála, ale z části si za to může sám... kdyby byl POV, tak ho podle mě nesnáší ještě daleko víc lidí... taková chlapská verze sansy...
sry za dlouhej post,nemůžu si pomoct :D
svoa00: No, vidíme, jak dopadají čestné postavy a jestli bude sedmá kniha končit: "A tak všichni ti hodní chcípli, Bronne juniore a teď hajdy do postele, zítra se máš ženit s dcerou Roberta Tullyho", tak to se bude muset Martin odstěhovat někam na Mars:D :D :D
Nejlepší je IMHO Brienne, kterou jsem si hodně oblíbila během putování s Jaimem. Také Aryiny a Sansiny kapitoly jsou skvělé. Stejně tak Cersei. Hodně ráda mám Jaqena a Gendryho a opravdu doufám, že se tam ještě objeví. A hrob na své zahradě má Martin vykopaný snad pro všechny postavy. Snad kromě Tyriona (někde jsem četla, že ho má nejraději). Doufám (naivně), že alespoň svého oblíbence ušetří.
Jo Brienne mám ze ženských každopádně nejraději :-)
(doufám, že se ten můj příspěvek zase objeví, tak jako se objevil zpětně v jiné debatce, abych to tu nevypisovala dvojmo :-)
Mám takový matný pocit, že byl na Harenově nebo ne??
Nevada: Co myslíš?? Ochudí nás i o něj??
Brana mám tiež veľmi rada, pod vplyvom seriálu dokonca ešte viac. Ten chalan je na svoj vek výborný herec a navyše nenormálne pekné decko, normálne vo mne prebúdza materské pudy. :) Teším sa naňho do ďalšieho dielu.