Stannis a lidé kolem něj
O Aryu jde teprve až v první řadě :wink: Je vidět, že je to natolik zajímavá postava, že jsme tu už proprali kdekoho.
Co se Stannise týče, kromě toho, že je to téměř můj jmenovec 8) se mi na něm líbí právě jeho neochota slevovat ze spravedlnosti, v čemž mu vydatně pomáhá Davos, který mu nastavuje zrcadlo. Ano, je to divnej pavouk, má spoustu nedostatků, není oblíbený, nepůsobí sympaticky, ale přes to všechno v něm cítím jakousi hluboko uloženou strunu, která zazní, když jde o důležitou věc, něco, co mi napovídá: ano, on by byl ten pravý král Západozemí a byl by toho hoden.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Starkové by mohli být Věci veřejné. :-)
A co se týče Jiných- těch by se nedokázal zbavit žádný rod, ani Stannis, kdyby neměl Melisandru. A navíc Jiné může údajně porazit pouze Azor Ahai, a to opravdu Stannis nebude.
Zastrašování a ukazování síly je v době války zcela pochopitelné.
Takže bych to shrnula spíš jako průser jehož sláva hvězd se dotýká :-D
Jinak Tywin sice byl schopný (kolik let to byl pobočník? a od kolika?), ale rozhodně ne tak moc, jak si myslel sám o sobě (typický příklad nemoci z vítězství). KDYBY byl schopný, sehnal by si spojence proti Dornům (i Baratheonům) u Tyrellů. U hlupáčka Maceho by to nebyl problém. Ano, nabídl jim Tyriona, ale jak jistě každý uzná, "zrůdička", o které je známo, že jí nepatří o moc víc než to, co má na sobě, není dvakrát dobrá partie ke sňatkové politice. Spojenectví s Tyrelly tak museli navrhnout a vyjednat Tyrion a Malíček.
Co se týká Stannisova vztahu k bouřlivým lordům, jistě srdečný nebyl. Koneckonců, ON byl hlavou rodu, JEMU měli být poslušni. Ono je to tam někde implicitně napsáno.
A přirovnávat Lannistery k náckům je fakt extrém.
Pár stingerů válku nerozhodne. Jestli se na něčem zaslepenost reaganovský kliky projevila, pak na budování náboženskejch škol (coby středisko jednotící ideologie), jejichž plodem je militantní islám. A tam si tyeď sklízej co si nadrobili, takže chytrej politickej tah (nepřítel nepřítele je přítelem)? Ani trochu.
svoa00: Respekt a strach jsou dost odlišné věci. Takový Eddard byl určitě respektovaný a milovaný svými vazaly, ale Tywin je pouze respektovaný a obávaný. Nenapadá mě jediný příklad, kde by se pojila láska se strachem. (Až na nějaké SM páry.)
Tanec jsem nečetla, ale ani se nedivím- lev je mrtvý, jedna pološílená kráva, Jaime a dvě děcka rod asi nezachrání.
Lannisteři na tom nejsou vůbec špatně, to rod krále Roberta a Starkové i Tullyjové jsou těžce na vymření. Páni Orlího hnízda mají náhradu v chudých větvích, které se rády nastěhují do hnízda.
Ned říkal, že mají vazalové svého pána mít rádi, respektovat ho i se ho trošku obávat. V případě Starků to určitě jde, viz hrůza v očích Robbových mužů, když viděli spoušť ve vlčím lese
Každopádně věřím, že kdyby vládnul jako regent, nepořádal by zbytečné masakry, plenění a vraždy, k čemuž ho donutily okolnosti, ohrožení jeho rodu.
A rozhodně by nepovoloval pálení lidí a dávání obětí, btw. ;)
Lannisterové: A která rodina je na tom politicky líp? No, snad jedině Martellové, jelikož Doran je vychytralý a má mnoho potenciálních příbuzných na vdavky, má styky s východem a sám je schovaný na jihu... Ale jak Tywin, tak Tyrion a Daven nám dokazují, že jsou (byli) to inteligentní lidé se smyslem pro politiku. Možná krutí, ale jen díky obratné politiky (památné Tywinovo dobytí King´s Landing) získali takovou moc, jakou mají.