Hra o trůny nejkradenějším seriálem
Kdo za to může? Může si za to HBO samo? Systém? Šlo by s tím něco udělat? A proč se to neděje? To vše v malé úvaze z velké části založené na zahraničních komentářích. Berte to teda spíše jako hodně volný překlad komentářů, s kterými se ztotožňuji či mi přišly prostě zajímavé.
Hra o trůny je na dobré cestě stát se nejkradenějším seriálem v Americe. A podle Erika Kaina z Forbesu si za to může HBO...
Číst celý článek zde
Hra o trůny je na dobré cestě stát se nejkradenějším seriálem v Americe. A podle Erika Kaina z Forbesu si za to může HBO...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Your browser doesn't support iFrames :( Vote for this poll here.
Jinak s tím stahováním, to je právní problém, nechci zase vést nudnou právní přednášku, ale pokud mluvíme o torrentech a podobných způsobech, tak při stahování se zároveň poskytuje možnost stahovat pro ostatní.
Jen velmi krátce, není porušením zákona samo pořízení kopie (§ 30 odst. 2 - do práva autorského nezasahuje ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla).
Ostatně i věže a videa mají dnes už skoro zapomenutou technologii nahrávání :))
Zákon ovšem říká, že každé omezení práva autorského musí spňovat tzv. třístupňový test, tj.
1. lze je uplatnit jen ve zvláštních případech stanovených zákonem (viz např. výše citovaný § 30 odst. 2),
2. užití díla není v rozporu s běžným způsobem jeho užití a
3. ani jím nejsou nepřiměřeně dotčeny oprávněné zájmy autora.
Jinak i když jsem právník, povinnost respektovat zákonná ustanovení mi nečiní stejné potěšení vždy (a v případě autorského práva už vůbec ne), je to spíš asi jako vztah profesionálního řidiče a dopravních předpisů...
Sederik: Musí to splňovat výše zmíněný třístupňový test. Nemusím snad dodávat, že i to se dá vykládat různě. A různě se k tomu i přistupuje, třeba youtube a podobný velký organizace to zpravidla řešej tak, že se ve většině států prostě dohodnou s ochrannejma svazama a distributorama, kterejm zaplatěj nějakou odměnu pro jimi zastupovaný autory a oni nechaj alespoň určitej obsah obsahem. Teď pokud vím u nás probíhaj podobný jednání i mezi OSA a ulozto.
BTW když je něco protizákonné, nemusí jít ještě hned o trestný čin.
Zajímalo by mě, jak je to v ČR v praxi s trestáním, takovýchto věcí, jestli už byl někdo trestán za stahování přes torrent.
Jinak s článkem souhlasím, boj s piráctvím je boj s větrnými mlýny, na to se musí jinak. A je fakt, že Applu to celkem jde.
EDIT: V oblasti práva, jsem poloviční analfabet, já mám jen strach, aby mě nezavřeli za to, že si stáhnu GoT. ;-)
Ale první sérii máme origoš koupenou.
Gadgetka: ono to, ale bude asi bod jedna, je jedno jestli se na to koukáš "živě" nebo pak když máš čas..zdroj je předplacené hbo :)
Takže za míru pirátství si můžou vydavatelé sami!
Nicméně pokud se bavíme konkrétně o GoT, tak tam je pokud vím, jeden z problémů, že nikde na netfixu apod. nejsou.. A o to víc by se měla HBO zamyslet..
Ja sa priznám, že som dal "oboje". O GoT som sa dozvedel, až neskôr. Ak by som si aj predplatil HBO, tam to už nevysielali. Takže sa musím priznať, že prvú sériu som mal stiahnutú. Avšak potom otec predobjednal HBO, aby som mohol pozerať premiérovo druhú sériu a zistil som, že prvá séria je aj v archíve. Takže som na tom tak polovične. To, že som to stiahol mi dalo len to, že som to videl tak o pár mesiacov skôr, než by som si to pozrel legálne.
Na druhú stranu sa ani moc nedivím, že HBO si GoT tak chráni, predsa len je to celkom úspešný seriál, ale je krátky, treba ho vychutnávať po kúskoch.