Hra o trůny nejkradenějším seriálem

upraveno 12. května 2012 v Seriál Hra o trůny
Kdo za to může? Může si za to HBO samo? Systém? Šlo by s tím něco udělat? A proč se to neděje? To vše v malé úvaze z velké části založené na zahraničních komentářích. Berte to teda spíše jako hodně volný překlad komentářů, s kterými se ztotožňuji či mi přišly prostě zajímavé.

Hra o trůny je na dobré cestě stát se nejkradenějším seriálem v Americe. A podle Erika Kaina z Forbesu si za to může HBO...

Číst celý článek zde
«13

Komentáře

• upraveno 12. května 2012

Your browser doesn't support iFrames :( Vote for this poll here.
    Hlasoval jsem pro oboje - stahuji kvůli 720p... Hele ale v ČR je stahování běžně dostupných filmů pořád povoleno ne? Měl jsem za to že trestné je jen sdílení....
    Nejsem si jistá, jestli odpovědi nebudou zavádějící. Přece jen část lidí na to, že stahuje, neodpoví.
    No povoleno/nezakázáno - to je imo vcelku jedno. Tady jde o morální rovinu, s tou se už musí srovnat každý sám :-)
    AshaG napsal(a):

Nejsem si jistá, jestli odpovědi nebudou zavádějící. Přece jen část lidí na to, že stahuje, neodpoví.

Tak jednak anketa je anonymní. Ale jasný no, já z toho taky nechci nic vyvozovat. Jen pro zajímavost, stejně očekávám drtivě jasný výsledek.
    Alek: Jen že by byl ještě drtivější :) Každý, kdo má HBO si to stejně ještě do foroty stáhne (zaškrtla jsem samozřejmě HBO).
    Já mám S01 na HBO DVD :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. května 2012
    Mám předplatné HBO už skoro 10 let, ale podívám se zpravidla ještě před 22. hodinou poprvé a pak podruhé. Mám i originální dvd první série. Ostatně to tak dělám u většiny filmů, stáhnu a když se mi líbí, koupím si originální vyrání (a ve stahování jsem velmi střídmý), takže moc velký rozdíl v těchhle množinách není.

Jinak s tím stahováním, to je právní problém, nechci zase vést nudnou právní přednášku, ale pokud mluvíme o torrentech a podobných způsobech, tak při stahování se zároveň poskytuje možnost stahovat pro ostatní.

Jen velmi krátce, není porušením zákona samo pořízení kopie (§ 30 odst. 2 - do práva autorského nezasahuje ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla).
    Ostatně i věže a videa mají dnes už skoro zapomenutou technologii nahrávání :))

Zákon ovšem říká, že každé omezení práva autorského musí spňovat tzv. třístupňový test, tj.
    1. lze je uplatnit jen ve zvláštních případech stanovených zákonem (viz např. výše citovaný § 30 odst. 2),
    2. užití díla není v rozporu s běžným způsobem jeho užití a
    3. ani jím nejsou nepřiměřeně dotčeny oprávněné zájmy autora.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 12. května 2012
    Uživatel flanker.27 dnes ráno vstal právnickou nohou. Takzvanou "pravou" nohou :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 12. května 2012
    Jedna technická otázka - při vstupu do diskuze se mi stránka po načtení vrátí úplně nahoru místo na nepřečtené příspěvky. Prosím, šlo by s tím něco udělat, Aleku?
    upraveno 12. května 2012
    Nemůžu si pomoct, když tu padaj takový dotazy...

Jinak i když jsem právník, povinnost respektovat zákonná ustanovení mi nečiní stejné potěšení vždy (a v případě autorského práva už vůbec ne), je to spíš asi jako vztah profesionálního řidiče a dopravních předpisů...

Sederik: Musí to splňovat výše zmíněný třístupňový test. Nemusím snad dodávat, že i to se dá vykládat různě. A různě se k tomu i přistupuje, třeba youtube a podobný velký organizace to zpravidla řešej tak, že se ve většině států prostě dohodnou s ochrannejma svazama a distributorama, kterejm zaplatěj nějakou odměnu pro jimi zastupovaný autory a oni nechaj alespoň určitej obsah obsahem. Teď pokud vím u nás probíhaj podobný jednání i mezi OSA a ulozto.

BTW když je něco protizákonné, nemusí jít ještě hned o trestný čin.
    sederik napsal(a):

Co já vím, tak ano stahování z torrentů je teoreticky trstný čin, protože zároveň sdílím. Ale stahování přes Rapidshare, Hellshare, ...share, nebo české uložto, trestné není, protože pouze stahuji obsah, o kterém ani nemusím vědět, že je to nelegálně šířená kopie. Opravte mě jestli se mýlím.

Zajímalo by mě, jak je to v ČR v praxi s trestáním, takovýchto věcí, jestli už byl někdo trestán za stahování přes torrent.

Jinak s článkem souhlasím, boj s piráctvím je boj s větrnými mlýny, na to se musí jinak. A je fakt, že Applu to celkem jde.

Přes Rapidy ne všechno... Ne software. Ne filmy, který nejsou volně přístupné na trhu. Ne knihy... Hudba a videa ano.. Ale jak psal Flanker pod určitou podmínkou...
    Alek napsal(a):

No povoleno/nezakázáno - to je imo vcelku jedno. Tady jde o morální rovinu, s tou se už musí srovnat každý sám :-)

Nějakou morálku snad mám a relativně slušný standart. :-)
    Co já vím, tak ano stahování z torrentů je teoreticky trestný čin, protože zároveň sdílím. Ale stahování přes Rapidshare, Hellshare, ...share, nebo české uložto, trestné není, protože pouze stahuji obsah, o kterém ani nemusím vědět, že je to nelegálně šířená kopie. Opravte mě jestli se mýlím.

Zajímalo by mě, jak je to v ČR v praxi s trestáním, takovýchto věcí, jestli už byl někdo trestán za stahování přes torrent.

Jinak s článkem souhlasím, boj s piráctvím je boj s větrnými mlýny, na to se musí jinak. A je fakt, že Applu to celkem jde.

EDIT: V oblasti práva, jsem poloviční analfabet, já mám jen strach, aby mě nezavřeli za to, že si stáhnu GoT. ;-)
    Zastaralý obchodní model je problém mnoha služeb, nejenom HBO. Apple to pochopil, Valve to se Steamem udělal ještě lépe, ale multimediální (tv/film) giganti se zuby nehty brání. Viz akce proti MegaUploadu, který připravoval spuštění legálního obsahu za paušál. Časem se to určitě změní, lidi chtějí pohodlnost, ale bude to ještě nějaký čas trvat.
  • upraveno 13. května 2012
    Tak já jsem možnost 4. - přítel mi vždy nový díl nahrává na DVD, když ho dávají a já na to pak kouknu, když mám čas. Asi by stahování bylo jednodušší, ale takhle jsme si to prostě zvykli a ke stahování z počítače máme oba takovej odtažitej vztah.. Možná to bude tím, že je přítel muž zákona, nechci ho provokovat :)
    upraveno 13. května 2012
    Gadgetka: Tak to je možnost jedna, to zapadá mezi užití kopoie pro osobní potřebu.
    Nevada napsal(a):

Jedna technická otázka - při vstupu do diskuze se mi stránka po načtení vrátí úplně nahoru místo na nepřečtené příspěvky. Prosím, šlo by s tím něco udělat, Aleku?

Hmm, to dělá asi ta anketa, v jiné diskuzi to nedělá...
    Já mám staženo a zkouknuto, ale po vydání dvd jsem neváhal a šel si seriál koupit. Stejně to udělám i s druhou sezónou. Ale pokud bude třetí série, hodlám mít i HBO.
    pavel k napsal(a):

Já mám staženo a zkouknuto, ale po vydání dvd jsem neváhal a šel si seriál koupit. Stejně to udělám i s druhou sezónou. Ale pokud bude třetí série, hodlám mít i HBO.

Torrenty nechápu, nikdy mi z toho nic nevylezlo, zakázal bych je!!! :-/
    Flanker.27: Já myslela možnost 4 v anketě, protože doma HBO nemám, ani nestahuji :)
    Ale první sérii máme origoš koupenou.
    stahuju. TV nemám, neboť přístroj, který použiju párkrát do roka, kvůli MS v hokeji, nemá cenu mít doma. Stáhnu. Vidím. Líbí se. Koupím si originál. Nelibí se. Smažu. Nehledě na to, že většina toho,co sleduju (toho zas tak moc není) se tu nevysílá nebo je tu s dabingem a já si nehodlám ničit požitek. Třeba Rašilova jako Dextera bych prostě nepřežila.
    upraveno 13. května 2012
    Gadgetka: Osoby blízké se považují za osobní potřebu :)
    flanker.27 : Gadgetka mluvila o čtvrté možnost ankety, ne o tvých bodech zákona :)

Gadgetka: ono to, ale bude asi bod jedna, je jedno jestli se na to koukáš "živě" nebo pak když máš čas..zdroj je předplacené hbo :)
    Největší sranda okolo uloz.to, rapidshare,m megaupload apod. je to že tyto služby jsou více či méně placené. Takže podstatná část stahovačů je ochotna platit a ne málo(viz megaupload) ,ale nemá jim kdo legální obsah nabídnout. Proč už dávno u nás nejsou služby jako netflix apod???

Takže za míru pirátství si můžou vydavatelé sami!
    Kromec: S tím naprosto souhlasím.
    Nicméně pokud se bavíme konkrétně o GoT, tak tam je pokud vím, jeden z problémů, že nikde na netfixu apod. nejsou.. A o to víc by se měla HBO zamyslet..
    upraveno 13. května 2012
    Tomee: Tak ještě jednou pro méně chápavé. Sleduji přes HBO znamená i sleduji u osoby blízké (člena rodiny, přítele), je to úplně totéž.
    Internet je pružnější, než cokoliv co mohou firmy a placené kanály nabídnout ... dokud nezmění svůj obchodní model - nemají šanci ...
    flanker: beru zpět, omouvám se..."Tak to je možnost jedna" myslel jsem, že se to vztahuje k citování těch zákonů, né k anketě :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 13. května 2012
    Tu je to zase samý odborník. :D

Ja sa priznám, že som dal "oboje". O GoT som sa dozvedel, až neskôr. Ak by som si aj predplatil HBO, tam to už nevysielali. Takže sa musím priznať, že prvú sériu som mal stiahnutú. Avšak potom otec predobjednal HBO, aby som mohol pozerať premiérovo druhú sériu a zistil som, že prvá séria je aj v archíve. Takže som na tom tak polovične. To, že som to stiahol mi dalo len to, že som to videl tak o pár mesiacov skôr, než by som si to pozrel legálne.

Na druhú stranu sa ani moc nedivím, že HBO si GoT tak chráni, predsa len je to celkom úspešný seriál, ale je krátky, treba ho vychutnávať po kúskoch.
    ja by som si rada zaplatila za jednotlive casti, len nemam kde :(
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.