Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
1303133353667

Komentáře

• upraveno 26. června 2012
    Lenže ono sa vedelo, že Viserys žije. Ak by sa zrazu objavil Aegon, nebol by v bezpečí. Takto šlo nebezpečenstvo na šialeného Viserysa, nie na pravého dediča Aegona.
    Ale je pravda, že sa objavil nejako neskoro. Monžo ho ale fakt chceli len šetriť, pretože jeden Targaryen môže zomrieť v bitke a za koho sa bude potom bojovať? Ale dvaja, to je už väčšia šanca.
    Arianus napsal(a):

Kterej Targaryen není debil, kretém, šílenec a na zabití? :D

Aegon, ak to teda je naozaj on :)
    Anglachel napsal(a):

Arianus napsal(a):

Aegon, ak to teda je naozaj on :)
    Zatím. Aerys prý taky ze začátku vypadal na dobrého a normálního panovníka...
    Arianus napsal(a):

Mrtvej...(ale doufám, že Aegon bude normální...docela je mi sypmatickej kluk jeden modrovlasej xD)
    Dočetla jsem Tance a musím teda říct, že dost slabý. Oproti Hostině, kterou jsem četla skoro bez přestávek hrozný. Kapitoly v Meereenu, na Zdi mě nebavily, Tyrion taky dost klesl. Prostě Lannisterovic dvojčátka, Bran, Theon, Arya a Davos to tam zachraňovali.
    Nebude to tím, že v Tanci nebyla Sansa? :P
    Ne, v Hostině přece taky nebyla Sansa. Jenom Alayne :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. června 2012
    V pravní kapitole byla Sansa, v dalších dvou Alayne.
    Jenže už v té první jí Malíček říká, že to má být Alayne a že ho má oslovovat otče, takže to beru jako Alayne :D
    Tak smraďoch snad jediné české slovo, které by se dalo použít. Od toho je překladatel, aby našel něco, co na to sedne...mně tak z hlavy napadl Puch.....všude plno much, jsem jen pouhý vzduch, Puch, nějak jsem zatuch`, Puch, jsem živoucí duch...si tak hraju :))
    yanice napsal(a):

Tak smraďoch snad jediné české slovo, které by se dalo použít. Od toho je překladatel, aby našel něco, co na to sedne...mně tak z hlavy napadl Puch.....všude plno much, jsem jen pouhý vzduch, Puch, nějak jsem zatuch`, Puch, jsem živoucí duch...si tak hraju :))

achjo, v první větě mi vypadlo slovo.....že to není jediné slovo, které by se snad dalo použít. Nemůžu najít své příhlašovací údaje. Asi se musím zresetovat.:(
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 26. června 2012
    Arianus napsal(a):

Mo je otázkou proč tedy podporovali Vyserise v jeho nároku na trůn, když měli Aegona...s kterým by dělali pak co, kdyby Vyseris trůn získal???

Mně tak nějak přišlo, že počítali s tím, že se Viseryse nějak zbaví (tušili, že je takovej blb, že se odstraní sám) a podporovali ho kvůli Danny, aby si ji Aegon mohl vzít.
    Proč si myslím, že Aegon není tím, za koho se vydává:
    1) celý ten plán výměny dětí je takový vachrlatý... už jsem to tu psala, ale jak mohl Varys vědět, že Aegon bude zabit tak brutálním způsobem, že bude k nepoznání? Tohle prostě nemohl předvídat, a bylo tu dost velké riziko, že si někdo (jako třeba Pycelle) všimne, že to mrtvé děcko není Aegon (jednoroční děti už nejsou tak snadno zaměnitelné).
    2) Varys našeptával Aerysovi, že ho chce vlastní syn svrhnout, a že chce na turnaji v Harrenově získat spojence pro převrat, proto se pak Aerys rozhodl tam jet... Pokud tedy Varys kope za Targaryeny, proč by chtěl zabránit Rhaegarovi v převratu, když všem bylo jasné, že král je šílenec, a je potřeba ho co nejdřív sesadit z trůnu? A za dva roky by pak riskoval všechno proto, aby zachránil Rhaegarova dědice? To mi moc nesedí...

Proč si myslím, že je Aegon Illyriův syn/možná Blackfyre už jsem tu psala, nechce se mi to tu zase rozepisovat, ale v kostce:
    1) jeho podoba se sochou Illyria zamlada, kterou má na zahradě
    2) Illyriovo vyprávění o manželce z Lysu, tahle informace nemá absolutně žádnou hodnotu, pokud nebude hrát důležitou roli později (uznávám, že tohle není moc silný argument)
    3) v Tanci je docela dost informací o Blackfyre rebelii, v Tyrionově kapitole... Opět, proč by nás tím GRRM krmil, kdyby to nemělo význam v příběhu? Koneckonců, Tříoká vrána je Brynden Rivers, který se sám účastnil bitvy proti Blackfyrům :-)
    4) Illyrio: "Black or red, dragon is still a dragon."
    5) Zlaté společenství (nebo jak je to přeloženo), které se několikrát pokusilo dosadit Blackfyre pretendanta na trůn, poprvé ve své historii poruší smlouvu a odpluje s Aegonem do Západozemí. Je to myslím vysvětleno tím, že je Illyrio koupil, ale taky tam někdo pronese (Illyrio nebo kapitán Společenství): "některé smlouvy jsou psány krví" (nebo něco v tom smyslu)...
    Arianus napsal(a):

Mistr Aemon Targeryen.
    Blackfish napsal(a):

Arianus napsal(a):

Mistr Aemon Targeryen.
    Ten se počítá jenom napůl- je to mistr Citadely a bratr Noční hlídky k tomu, takže nepatří k žádnému rodu. ;)
    Arianus napsal(a):

Tak z žijících už asi nikdo :-), a o těch mrtvých toho víme spíš málo, ale co třeba Jaehaerys I., Alysanne, Baelor (the Blessed), Daeron II. (the Good), Baelor Breakspear, Aegon V. (Egg)... Těch debilů, kreténů a šílenců bylo samozřejmě víc, no. :-)
    Tak Baelora požehnaného bych mezi ty normální vůbec neplet.
    sveva napsal(a):

... Baelor (the Blessed) ...

To myslíš toho, co zavřel všechny své potenciální manželky do věže, aby ho nepokoušely a pak se vyhladověl k smrti při pobožném půstu??!!!
    No, Aegon mal počas "smrti" asi menej než ten rok, hovorili o ňom ako o bábätku a ročné deti už dokážu aj trochu chodiť, niečo povedia. Skôr že mal pár mesiacov. A také malé deti si ľahko zmýliš, nájdi blonďavé decko a môžeš tú farbu vydávať za striebornú.
    Anglachel napsal(a):

No, Aegon mal počas "smrti" asi menej než ten rok, hovorili o ňom ako o bábätku a ročné deti už dokážu aj trochu chodiť, niečo povedia. Skôr že mal pár mesiacov. A také malé deti si ľahko zmýliš, nájdi blonďavé decko a môžeš tú farbu vydávať za striebornú.

Já mám pořád za to, že mu bylo něco kolem jednoho roku, ale nevím, jestli to někde potvrdil GRRM, nebo jestli jsem si to nějak vypočítala (předpokládám, že byl počat před Harrenovem). Ale o to ani tak nejde, i kdyby mu bylo 6 měsíců, tak lidi, kteří ho často vídali (služebnictvo, mistr atd.) by si ho podle mě s jiným dítětem nespletli... a umlčet tolik lidí dá docela práci, navíc Pycelle "pracoval" pro Lannistery, tam by to ani nešlo.
    Tak jen co vím, tak mu chyběla polovina hlavy, a nikdo tu mrtvolku moc nezkoumal.
    Tam ide skôr o to, že Varys nemohol vedieť, ako "Aegon" dopadne. Čiže tu je tá pochybnosť, či by to spravil a riskoval svoj život.
    Anglachel napsal(a):

Tam ide skôr o to, že Varys nemohol vedieť, ako "Aegon" dopadne. Čiže tu je tá pochybnosť, či by to spravil a riskoval svoj život.

To sice nemohl, ale i samotný Aegon raději poslal svoji manželku do bezpečí.
    BasarMilesTeg napsal(a):

Tak jen co vím, tak mu chyběla polovina hlavy, a nikdo tu mrtvolku moc nezkoumal.

No právě, ale jak mohl Varys vědět, že mu Hora rozmlátí hlavu o zeď? Kdyby ho "jen" ubodali jako Rhaenys, tak se Varys mohl jít s tím svým supertajným plánem klouzat, protože by si nejspíš někdo všimnul, že to není Aegon...

Já bych byla docela ráda, kdyby byl Aegon pravý, ale bohužel tomu zatím prostě nemůžu uvěřit.
    Myslíš Aerysa?
    BasarMilesTeg napsal(a):

Anglachel napsal(a):

To sice nemohl, ale i samotný Aegon raději poslal svoji manželku do bezpečí.
    Aerys? A nejsem si jistá, že ji poslal právě on. Při jeho rozumu...
    Anglachel napsal(a):

Myslíš Aerysa?

JJ, sorry.
    To je další věc. Proč prince Aegona prostě neposlal rovnou do bezpečí jako královnu a Viseryse, proč by se obtěžoval s tajnou výměnou?
    (I když tady se nabízí vysvětlení, že to Aerys nedovolil, protože si chtěl Eliu a její děti držet jako rukojmí, aby si zajistil loajalitu Martellů...)
    Miss Utahraptor napsal(a):

sveva napsal(a):

... Baelor (the Blessed) ...

To myslíš toho, co zavřel všechny své potenciální manželky do věže, aby ho nepokoušely a pak se vyhladověl k smrti při pobožném půstu??!!!
    :-D Jo, tady jsem přestřelila...
    Ten názor na Aegona zdieľame :) Ale zase Tywin ho nepoznal a je možné, že ľudia mu proste verili. Navyše, málokto si trúfol pozrieť sa na telá a to boli zabalené(úprimne, chcel by si vidieť mŕtve bábätko?).
    Navyše, Varys celý čas pomáhal Targaryenom. Myslím, že riskoval viac než keby poslal Aegona preč. Koniec koncov, Selmy tiež bojoval za Aerysa a dostal milosť.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.