Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

19798100102103144

Komentáře

• Já taky, se na to teda kouknu, ale jako věřím... jen mi to přišlo divné..

Tak je to delší o nějakých 35-40 min, aspon moje veze :) Čistého děje to bude ta půl hodka ;)
  • Extended verzia kde je tá veľmi dôležitá scéna ako Legolas vyhraje súťaž v pití alkoholu nad Gimlim?

• Jak si to mam pamatovat? :D Ale asi jo, to má tak minutu, ne? No to je fakt hnus :D:D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Everett_Young @JoeGyry
    Film je osekaný? A to som sa tešil, že to bude asi naťahované ako Hobbit a aspoň budem mať čo robiť.
    V knihách som sa zatiaľ dostal len na začiatok, ale je pravda, že ten úvod je strašne rozťahaný :D Ak bude polovica knihy o tom, ako Frodo konečne vytiahol zadok na cestu do Modoru, nedivím s,že je to trilógia
  • @Gepeto Zvykej si, to je lotr :D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Gepeto napsal(a):

@Everett_Young @JoeGyry
    Film je osekaný? A to som sa tešil, že to bude asi naťahované ako Hobbit a aspoň budem mať čo robiť.
    V knihách som sa zatiaľ dostal len na začiatok, ale je pravda, že ten úvod je strašne rozťahaný :D Ak bude polovica knihy o tom, ako Frodo konečne vytiahol zadok na cestu do Modoru, nedivím s,že je to trilógia

Neboj ono se to od Hůrky začne hýbat
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    upraveno 22. června 2014
    Everett_Young napsal(a):

@M1on Sapek je jednoduchej. Snadné větné konstrukce, málo filosofických pasáží, lehký styl psaní. Nenáročná kniha, ačkoli místy řeší problémy současného Polska (a že jich je). MKP je celkem bez humoru, naprosto vážná, místy hodně přemýšlivá kronika jednoho světa, kde je autor jen nestranným pozorovatelem. Přečíst jednu stránku MKP je jako deset stran Zaklínače. Navíc na tebe nasype miliardu informací hned na začátku a ty pak nevíš kdo je kdo, kdo je s kým a kdo co proč dělá. Celkový obraz se vždy začne skládat až tak ve 3/4 knihy a příběh na pozadí se sice vyjasňuje celou dobu, ale o to složitěji a pomaleji. Celkově mi MKP přijde jako jedna z nejnáročnějších fantasy sérií. (a začátky jsou u každé knihy strašně pomalé). Ale i tak jí považuji za ještě lepší než Píseň.

Áááno. Jsem v tom ztracený jak lesní včela mimo les. Ale moc se mi líbí styl, jakým je to napsané, i když si myslím, že v originálu lecos vyzní jinak, než v českém překladu. Na začátku hromada informací a pomaličku se tím prokousávám, některé věci si musím přečíst dvakrát než se v tom vyznám. Ale potenciál to v mé knihovně má, takže dám vědět své dojmy (a nemálo otázek :D ) až dočtu alespoň tu první knihu. Mimochodem. Co to je Ascendent? :D
  • @Riokai Ascendent - bytost ("Bůh") s nezměrnou mocí, možná bych použil frázi se stargate "povznesený na vyšší úroveň bytí". Zkrátka se jedná o bohy a polobohy Malazského světa.
  • upraveno 22. června 2014
    @Riokai Já to začal číst taky a taky se v tom ztrácim, ale obvykle tim, že nevim co znamenaj ty jejich slova Oponn, Špagát.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Mně hodně při čtení pomohla malazpedie, i když není dokončená. Hlavně u postav.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 22. června 2014
    @M1on Vzadu je slovníček a vepředu seznam postav.

@Nevada kolik už máš vlastně přečteno?

pro angličtináře originální wiki, je obsáhlejší než ta česká. Popřípadě docela dobré popisy na postavy.cz (ale obsahují spoilery):

http://malazan.wikia.com/wiki/Malazan_Wiki
  • Ja k tomu ešte dodám, že nie všetci ascendenti sú bohovia, napríklad Anomander a Chmur sú "iba" ascendenti.
    @Everett_Young Tři díly.
  • Můžete mi vysvětlit ty magický chodby?
    M1on napsal(a):

@Riokai Já to začal číst taky a taky se v tom ztrácim, ale obvykle tim, že nevim co znamenaj ty jejich slova Oponn, Špagát.

Špagát má v Malaze iný význam ako v reálnom svete?
  • @Gepeto Je to tam napsaný s velkým Š a chodby jsem si už našel.
  • @Gepeto Špagát je přezdívka pro Kotilliona
  • Everett_Young napsal(a):

@Gepeto Špagát je přezdívka pro Kotilliona

Teď jsem si to našel Dóm stínu assasín
    @M1on @Everett_Young
    Ach ták, lebo to znelo ako čo to slovo znamená, tak som sa podivil, či česi na to zase majú iný význam.

"Dóm stínu assasín" je normálne vysvetlenie =D Tomáme na škole taký slovník, kde si hľadáte jedno cudzie slovo a vďaka vysvetleniu si hľadáte tri cudzie slová...
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Gepeto no ale, ked uz mas 1 knihu za sebou tak uz nejake tusenie co by dom stinu assasinu mohlo znamenat mas.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @M1on A ty chodby bys teda popsal jak? Taky s něma trošku bojuju, ale z tooh, jak to tam chápu jsou to nějaké cesty, díky kterým mágové sesílat kouzla či cestovat? Ale nevím. :D
  • upraveno 25. června 2014
    Jak to čtete lidi? Se zavřenýma očima? To není Ice and Fire, u Malazu to chce používát to co máte umístěné v lebce...Špagát=Tanečník=Cotillion kdysi osobní assassin Císaře, nyní kolega bůh Stínupána(Císaře) a patron všech assassinů.
  • @Kalam Mekhar Neprozrazuj jim děj dopředu, ať pak mají nějaký WTF momenty :twisted:

@Kalam Mekhar
    Krom toho, že trochu spoileruješ, se prosím kroť ve vyjadřování.
  • Jinak nejlépe provedený film na základě knihy je české dílo s vynikajícím panem Hrušínským v hlavní roli a to prosím Spalovač mrtvol - film jsem viděl několikrát, knihu jsem četl až poté a u každé druhé věty se mi přesně vybavoval záběr z filmu... Akorát s tou cukrárnou je to v knize jinak - filmová hříčka "Dal by sis věneček nebo rakvičku?" tam nezazní... :o)
  • @Jay Jo, spalovač mrtvol je hodně povedený.
    @Kalam Mekhar
    Hoci som Mazal nečítal, takže neposúdim (súdim z debát tu), ale ak je jeho problém, že vypľuje na čitateľa na začiatku mnoho neznámych výrazov, pri ktorých sa možno orientovať mierne začne v 3/4 knihy a dokonale až po prečítaní niekoľkých kníh (podľa výkrikov SPOILER súdim, že tvoj neskutočne dokonalý a nadradený pohľad vznikol po prečítaní viacerých kníh zatiaľčo pohľad niektorých neskutočne hlúpych a obmedzených jedincov nepoužívajcich mozog vznikol pri prvých knihách, ergo nejde o to, že nepoužívajú mozog, len sa k tomu ešte nedostali), potom to nie je problém čitateľa ale spisovateľa. Spisovateľstvo vyššej fantasy nie je o tom vypľuť: "Keď sa higrodám Mazalén prebudil na erkádu Dondronu, jeho estelár svietil ako zámoldský Putridor", ale vedieť svoj svet dávkovať. Ja osobne by som to riešil prvoradým vydaním zbierky poviedok a príbehov, ktoré by nenásine vysvetľovali reálie.

To sa týka aj názvu (možno som to tu už raz preberal) kníh. Keby mal Pán prsteňov v názve tridsať vymyslených výrazov, ľudí to menej osloví.Predstav si knihu "Ezgindor: Pomsta posledného Vagadrona" a knihu "Malazská kniha padlých". Ja z týchto dvoch by somrozhodne bral tú druhú - pretože ľudia súdia knihu podľa obalu a to sanezmení.
  • upraveno 25. června 2014
    @Gepeto Informace co je Špagát je hned v první knize, navíc je tam slovníček a nechápu proč se zapojuješ do debaty o které víš kulové... Takže stačí používat mozek hned od první knihy, tohle není učebnice feudalismu jako je Ice and Fire...
    @Everett_Young Víceméně to nejsou spoilery, když ten člověk má přečtené tři knihy a neví ani tohle, tak je špatné jen jeho chápaní textu. Za druhé jsou o tom náznaky hned v prologu k Měsíčním zahradám...
    @Kalam Mekhar Ja som sa vyjadril najmä k téme vyššej fantasy a nepovedal by som, že o TOM viem kulové. Možno nie veľa, ale nie kulové.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.