Vládce Západozemí..jediný a pravý
V Západozemí probíhá boj o svrchovaného vládce celé země. Kdo by si však podle vás zasloužil být tím jediným a pravým vládcem a proč? Kvůli rodokmenu, síle, vlastnostem atd.? A kdo z případných uchazečů ani náhodou?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
hmm, to jsou mi možnosti...nějak si nemůžu vybrat, ač srdce volí samozřejmě Dany. V podstatě je to z toho seznamu jediná přijatelná varianta. V seznamu mi chybí Tyrion, Jon a Martell (asi Quentyn/Aegon) - pak by byla volba ještě mnohem težší. No ještě to promyslim, než zahlasuju a odůvodnim to.
Není problém je tam přiřadit a udělat to zajímavější....
Fandím Stannisovi. Ten by zavedl v tom nehorázném bordelu, co teď panuje v Západozemí zase pořádek. :twisted: Důvod? Nedává vůz před koně.
Stejně jako u spousty lidí v Západozemí i ve mně budí Stannis spíše odpor. Ta jeho takzvaná spravedlnost mě trochu děsí. Navíc Stannis absolutně postrádá jakékoliv charisma. A v neposlední řadě je tu škraloup jménem Melisandra. I přesto bych mu dal přednost před kluky z Železných ostrovů a mnohými dalšími. Já fandím Daenerys. Je chytrá, umí být tvrdá, ale není necitlivá, snaží se být spravedlivá a hlavně..............Daenerys je pravý Světlonoš a jako jediná může vyvést svět z temnoty (v tomhle naprosto věřím mistru Aemonovi).
Stannisovi bych fandil, kdyby konečně Milisandru zkrátil o hlavičku. Jon to nebude, ten přísahu dodrží, Tyrion je chytrý, ale do krále mu chybí důstojnost. Dany by se svými draky rozpoutala krutovládu, o Greyjoyích nemluvě. Možná Doran Martell, ale jeho charakter zatím tolik neznáme. Proto když rozum rozhodnout se nemůže, srdce volá Sansa. SANSA I. VELIKÁ.
SANSA??? :lol: Proč Sansa? Promiň flankere, ale Sansa má k vládnutí stejně daleko jako Dorne ke Zdi :lol: To nechápu, to prostě nechápu. To je šílenost, ale roztomilá. Vsadím se, že kdyby Sansa bojovala na život a na smrt s Horou, tak vsadíš na výhru Sansy :lol:
Proč si myslíš, že by Daenerys spustila krutovládu? Zatím to mu nic nenasvědčuje...spíše naopak soudím.
Ne, vsadim si, že se najde někdo, kdo se za ni bude bít. Jednou toho svýho dokonalýho rytíře přece potkat musí, ne?
Předpokládám, že nemyslíš Malíčka? Já myslím, že Sanse je souzen Tyrion. Nicméně za Sansu, potažmo Zimohrad by bojoval nejeden odvážný rytíř.
Kdepak, samozřejmě že myslí lorda Aleka. ;)
No ale Sansa je opravdu pořádný úlet. ;) Osobně myslím, že Západoemí bude (a měl by) vládnout ten, který porazí Jiné a Západozemí zachrání. To mu vloží do rukou neotřesitelnou pozici.
Já v tomhle musím souhlasit s Chmurem, Dany se zdá býti tou pravou. Ale možná by do toho mohl promluvit právě Jon, který možná pošle Jiné do kytek. No a nebo budou vládnout spoelčně, Jon Sever, Dany Jih, abychom dostáli té harlekýnské romanci, která z toho čouhá. ;) Vzhledem k Jonově přísaze bude ale tou pravou vládkyní Daenerys Osvoboditelka. ;) Krutovláda za její vlády skutečně nehrozí, to by musela zešílet. ;)
Mě připadá drobně šílená od začátku. :wink:
Ale já tvrdím, že Dany zemře. Konec to bude pro některé v pravdě dojemný. Kdo ji zabije si netroufnu odhadnout, ale stane se to.
No, esli zemře, a ani to úplně nevylučuju, pak bude králem znovunalezený Aegon, Rhaegarův syn, který má být Písní ledu a ohně a byl ukryt v těle Quentyna Martella. A jeho družkou bude Arianne, domnělá to jeho sestřička. A všichni budou šťastný až do smrti. ;)
Slyšeli jste slova Proroka, nyní můžete odlepit své ksichty od země a pohlédnout mi do tváře, bezvěrci, protože smrt je teprve začátek! ;)
Na věštby a proroctví nevěřím. O Quentynovi je tam zatim minimum informací. Jeho otec snad ví, co doma má. Ovšem vedle Quentyna míří k Dany více výprav. Greyjoyové, Někoho pošle Stannis nebo Melisandra, Tyrion, někde se tam bude motat i Edrik Bouře. Ti všichni se potkají a propukne onen zvěstovaný tanec s draky. Skoro si říkám, že se na ně všichni tak moc vážou, že finále nakonec proběhne úplně bez nich 8)
Tak pravý nástupce Roberta Baratheona by měl být jeho starší bratr Stannis, vždycky jsem na něho díval jako na jediného právoplatného vladaře (z pohledu následnictví) i když nemůžu říct, že by mi nějak přirostl k srdci, to spíš Davos :)
Targaryenové jsou usurpátoři z Valýrie. Baratheonové jsou potomcí Andalů a Targaryenů. Mezi první vládce Západozemí patřili Starkové. Z pohledu chronologického by vládcem Západozemí měl být Jon Sníh. Navíc Jon v sobě obsahuje určitě krev Starků a možná krev Targaryenů. Ale přichází bílí chodci a s nimi i zkáza. A kdo je schopen zničit bílou smrt? Draci. A kdo vlastní draky? Daenerys.
A já tomu nevěřím. To je konec, kterej se příliš nabízí. Podle mě nám pan Martin chystá nějaký překvapení, draci příslibem jara nebudou. Je to příliš absolutní zbraň a v rukou fanatičky Daenerys ( i kohokoliv jinýho) navíc těžko kontrolovatelná. Při posledním nájezdu jiných si Západozemí taky pomohlo silou mužů a dračím sklem, ne draky samotnými.
Hezká úvaha, Chmure! Ale taky ve mě něc hlodá jako ve flankerovi. Napadá mě, že by se třeba mohli draci (případně Rhlor) střetnout s Jinými, takže by došlo k tomu černobílému střetu Pána světla a Pána temnot, ti by se porubali a zničili by se navzájem. A moc by se navrátila do rukou Starků. A taky mě napadlo, že by se mohly vrátit Děti lesa v čele s Branem. ;)
Ano...má uváha spěla k velmi jednoduchému konci. I já si myslím, že to tak jednoduché nebude. My se ale konec stejně nedovíme, protože to Martin nestačí dopsat.... :cry:
Nárokovat si právo vládnout Západozemí může podle mně jen ten, kdo vyřeší jeho největší problém, a to jsou Jiní. Ti budou za chvíli i v Řekotočí. Zima přišla.
Boj o Železný trůn je ve srovnání s tím hloupost.
Zatím se k tomu nejlépe postavil Stannis. Snad se k němu někdo přidá.
To je pravda. Nicméně si nemohu pomoci, ale připadá mi, že v jeho případě se jedná pouze o znouze ctnost....
Ano. Zmelisandry davos, řekl bych. :wink:
Jenže - přišel. 8)
Počítám, že Melisandru stejně nakonec probodne Stannis sám.
Pevně doufám, že máš pravdu. Jinak by mohlo dojít na to, čemu soukromě říkám "přeapokaliptyčnění" příběhu, na což v poslední době dojíždí kdejaká fantasy (třeba Kulhánek nebo Žamboch snad pokaždý). Podle mne je to důsledek toho, že autoři se přespříliš inspirují hrami na hrdiny a neustále "zvyšují úroveń" svých postav, až je ze souboje apokalypsa - ale číst se to nedá. Ale Martin snad k tomuhle sklony nemá.
Otázka zněla, kdo by si vládu podle nás zasloužil - nebylo už určeno jestli rodem, povahou, politickými schopnostmi...
A jestli můžu, pro jeho schopnosti, charakter, pro to, co si za život vyžral (přestože žil v pohodlí) a nakonec možná i pro jeho původ (podle některých spekulací targaryenský), posadil bych na trůn Tyriona.
Vím přesně co myslíš, taky mě to vždycky dokáže znechutit... Třeba takový Feist, nebo zmiňovaný Kulhánek jsou v tomhle experti. Ale u Martina to nehrozí. Jsem si na 99.9% jistý, že to udrží nejen v snesitelném, ale dokonce luxusně střízlivém ringu.
Pánové a dámy, operujete zde s jednou nepříliš šťastnou premisou - co vás vede k domněnce, že ten, kdo porazí Jiné, bude mít otevřenou cestu na královský trůn? Tak to v realitě prostě nechodí. Úspěšní vojevůdcové mívají návrat obvykle lemován dýkami ve stínech, jedem v pohárech i otevřeným nepřátelstvím. Ostatní uchazeči o trůn (nebo rovnou králové) totiž dobře chápou, jak může být jejich úspěch nebezpečný.
Vzpomeňme si například na parthského generála Súréna, který u Karrh drtivě porazil Římany, načež byl svým králem popraven. Pochopitelně, aby se nestal příliš oblíbeným! :) Mám obavu, že stejný osud by mohl potkat i Jona nebo Stannise. Ledaže by se k tomu postavili "po caesarovsku" a veselým vojenským maršem by překročili Šíji. Pak by získali naději, v žádném případě by ale ještě neměli vyhráno. Války jsou vyhrávány jezdectvem, pěchotou, zradou, intrikou... málokdy však podle zásluh. :wink:
A ještě mě překvapuje, že v možnostech výběru není Velký Jiný! Nebo snad myslíte, že Bílí chodci nemají proti rozklíženým královstvím šanci? Bylo by zajisté zajímavé zakončení, kdybychom viděli Drogona v agónii tlukoucího křídly s krví stříkající všude kolem; na poslední lodi by ze Slunečního oštěpu prchali Tyrion a Melisandra, aby nalezli exil v Ašaji; mrazivý vzduch kolem by je nutil se třást. Ej! :P
Vskutku může tomu býti i tak. Ovšem cosi mi říká, že v takovém případě by se poslední díl nejmenoval Příslib jara. I když takový příslib pravda může být i značně dlouhodobý.
Otázka nezní kdo se stane vládcem Západozemí, ale kdo by to býti měl.
Čili (pálivé papričky) se domnívám, že operuji v mezích daných možnostmi.
A že by pacient mohl zemřít a radovat se někdo Třetí vzadu?
I to je možné.
Tu bitvu neznám, nebyl jsem tam. :)
K navržené delirické možnosti, že vítězem by se mohl stát Velký Jiný, poznamenám pouze, že požívání alkoholických nápojů ve větším množství působí na organismus útlumově až zhoubně. :roll: :x
Bude to spíš někdo jiný.
Carrhae:
http://antika.avonet.cz/article.php?ID=1668
S Parthy Římané bojovali ještě nějakých 200 let, k Římu jejich území připojil až Traianus.
Vládu bych svěřil mě. 8)
Je pravda, že původní otázkou tohoto tématu je, kdo si vládu zaslouží, nikoliv kdo ji skutečně získá. V tom případě ale "slečna od draků" mírně diskutabilní volbou: čím si vládu zasloužila, když je v podstatě cizinkou? Ano, její rod sice v Západozemí tři sta let vládl, ale jen proto, že ho dříve dobyl. A vládnoucí dynastie andalské, rhoynské a prvolidské zase uzurpovaly moc od Dětí lesa. Proto bych problematiku "morální zásluh k vládě" příliš nerozpitvával (heavy operuje, já pitvám, jak příznačné!). :) Byl bych nerad, kdybychom do věci zabředli podobným způsobem jako ti, kdož se hádají o to, komu vlastně patří Svatá země. Ale přesto si jedno drobné rýpnutí 8) neodpustím - přečtěte si v Daenerysině kapitole v Tanci, jak rozsoudila případ ženy, která utekla ze svého domu a ten jí byl posléze zabrán okupanty. Možná budete překvapeni, je to hezká analogie.
A k těm jiným si dovolím zarecitovat jednu krásnou báseň:
"Sto roků za Zdí žil, mlčel jsem,
sto roků kopal jsem sníh,
za sto let ve tváři bezmasé,
ztuhl mi na ústech smích."
(Jaime "Bezruč" Lannister)
Tedy jen s tím rozdílem, že to nebylo sto roků, nýbrž osm tisíc let. Jiní prokázali skutečně velkou trpělivost, že i po tak dlouhé době stále udržují myšlenku na invazi. Určitě se museli těžko a složitě připravovat a nyní postupují kupředu za cenu značných obětí. Ne? :?:
tohle, a zvláště konec její kapitoly z Tance myslím jasně ukazují, jaké právo (ať už morální nebo zákonné) má Dany na vládu nad čímkoli. Zabít, než bude pozdě. 8)
OK, máte pravdu, Dany morální právo nemá. Ale snažil jsem se být realistický i v rámci "kdo by měl být vládcem". A hlavně mám slabost pro draky, takže bych si přál, aby se vrátila dračí královna.
Když tedy mluvíme čistě o morálním právu, tak v současné situaci (bez historických pitev, nikdo přeci nyní nedělá žádnou revoluci, vše zůstává při starém, rozložení moci by mělo zůstat stejné, jen se perou o trůny) se mi jeví jako ten jediný a pravý Stannis. Jemu bylo upřeno právo na Železný trůn. Ale říct o něm "jediný a pravý", to může jen šílenec. ;)
Jiní (resp. Pán temnot) sbírali síly po posledním výprasku, stejně jako Sauron v Dol Guldur. Nevim, jaké oběti máš na mysli. Spíš je zajímavé, jak vlastně popostrčili divoké a získali je de facto na svou stranu. Teď si jen počkaj až divocí zbořej Zeď. ;) Jo, stejně jako my, jsou Západozemci nepouřitelní a historie e bude opakovat dokavaď jim to nedojde.