Nová POV!

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

V Tanci s draky se dočkáme nové POV, o které jsme dosud neměli ani tušení! A nemyslím tím záhadného Quentyna Martella.

GRRM ve svém novém updatu k Tanci píše, že do knihy přidal POV, který se dosud v sérii nevyskytoval a který patří jedné z postav zpracovaných v první sérii "Dark Horse" miniatur. Kdo jsou tyto postavy? Jsou to Jaime, Cersei, Loras, Sandor, Jon, Melisandra a bratr Noční hlídky. Obdivovat je můžete i na obrázku.

Z toho plyne, že novou POV bude buďto Loras Tyrell, nebo Sandor, nebo Melisandra, nebo nějaký náhodný bratr Noční hlídky.

1) Loras Tyrell - vzhledem k tomu, že v rodině Tyrellů nemáme žádného pozorovatele, mohl by to být právě Rytíř květin. Události v Králově přístavišti sice Martin popisoval v Hostině, avšak možná bychom se očima Lorase mohli podívat na Dračí kámen - a zjistit, zdali byl opravdu zraněn, či zda se jednalo o tyrellskou intriku.

2) Sandor Clegane - nepochybuji, že drsně upřímný Ohař by potěšil nejednoho z nás. Avšak platí podobná námitka jako u prvního bodu; Martin události v těchto končinách pokryl již v Hostině. Je-li Sandor skutečně hrobníkem na Tichém ostrově, pak by se dějová linie trochu neobvykle překrývala s Brienninou.

3) Melisandra - na jednu stranu by se to mohlo zdát logické; jestliže Davos zemřel, pak nemáme nikoho, kdo by zblízka nahlížel na Stannise (Jon s ním přeci jen není tak svázaný, navíc bude mít jiné starosti). Jen se obávám, zdali toho Rudá kněžka neví příliš mnoho. Z hlediska literárního by možná bylo zajímavější, kdyby zůstala zahalena tajemstvím.

4) bratr Noční hlídky - třeba Bolestínský Edd? To by nás Martin ovšem vypekl.

Co myslíte vy?

135

Komentáře

• upraveno 12. února 2008

Molda wrote:
    ...Ohař je mrtev.Četl jsem tady sice,že je hrobníkem na tichém ostrově,ale podle čeho tak usuzujete?

Prostě není. :wink:

Dovedeš si snad představit, že by mohl umřít dříve, než dojde ke konečnému zúčtování mezi ním a jeho starším bratrem Gregorem? :x

heavy_head wrote:
    Molda wrote:
    ...Ohař je mrtev.Četl jsem tady sice,že je hrobníkem na tichém ostrově,ale podle čeho tak usuzujete?

Prostě není. :wink:

Dovedeš si snad představit, že by mohl umřít dříve, než dojde ke konečnému zúčtování mezi ním a jeho starším bratrem Gregorem? :x

Myslíš mezi ním a jeho starším o hlavu zkráceným mrtvým bratrem Gregorem? :mrgreen:

Ti spolu zůčtují v "posmrtném životě"

A nebo,což je pravděpodobnější se z obou hochů stanou nějakým záhadným způsobem zombie a vzinkne nová sága zaměřená především na tyto dva mrtvé chlapce :lol: :D :mrgreen:

Jedná se napůl o spekulaci, napůl o vroucné přání zdivočelých fanoušků. :wink: U hrobníka se sešlo několik ukazatelů, které by samy o sobě nemusely nic znamenat, ale ve své kombinaci už na Sandora docela ukazují. Na světě sice může být hodně dvoumetrových chasníků, ale onen hrobař byl extrémně vysoký a zároveň kulhá na nohu, na které byl v hostinci Ohař zraněn a zároveň má rád psy.

Další indicií je vyprávění Staršího bratra, o tom, jak on sám "zemřel" (zemřel jako válečník a narodil se jako muž víry).

Konečně zde máme starý literární princip s ručnicí. Nepsané spisovatelské pravidlo říká, že pokud je v knize zmíněna ručnice na krbu, musí se z ní časem střílet. Proč ji jinak zmiňovat, že. A hrobař byl zmíněn dokonce dvakrát (nebo snad i třikrát)! To je poměrně hodně na takovou "nepodstatnou postavou". Kdepak, z téhle ručnice se ještě určitě pálit bude, věřte mi. :twisted:

Ledaže by to všechno byl trik nastražený GRRM, abychom si mysleli, že Ohař přežil a on nám mohl zlomyslně naservírovat jeho smrt. Ale takhle zlý snad GRRM zase není. Ano, je zlý, ale ne až tak. :wink:

Myšlenka na závěr: co kdyby v knize byla POV mrtvého Sandora? Po vzoru Dantovy Božské komedie by se procházel Peklem a Očistcem, přičemž Sansa by suplovala roli Beatrice. :)

No, spekulovat můžeme, ale GRR nám může naservírovat téměř cokoliv. Takže nic není nemožné. (Snad jedině sňatek Cersei a Tyriona je poměrně nereálný) :lol:

Pokusím se modlit k starým bohům severu, mám takový pocit,že z okna vidím Čarostrom- Snad mi to zajistí v DwD živého Sandora :)

Molda wrote:
    Myslíš mezi ním a jeho starším o hlavu zkráceným mrtvým bratrem Gregorem?

Samozřejmě. :) Protože - ó hrůzo! - Gregor :evil: není mrtvý. :shock: V podstatě je nemrtvý. Zeptejte se Qyburna. :wink:

Mimochodem, pěkný avatar. Na koho z té dvojice mám směřovat proud své výřečnosti? :wink:

heavy_head wrote:
    Mimochodem, pěkný avatar. Na koho z té dvojice mám směřovat proud své výřečnosti? :wink:

No pro lidi, kteří mou přezdívku znají čerstvě asi zní žensky, ale je to zkomolenina mého příjmení a je to

-Ten Molda. :lol: Takže proud své výřečnosti směřuješ na tu věc na pravé straně avataru :D Ta osůbka na levé straně je moje báječná přítelkyně :)

tak gratulácia k príchodu na toto fórum, i k sympatickej priateľke :-)

myslím, že sumár Heavyho a Leta je absolútny, aspoň ja to presne tak vnímam. Sú tu objektívne indície - krívanie, "smrť starej verzie ega" a tak... a tak isto vyšší princíp. Ja osobne - ak len trochu rozumiem Martinovi - tak verím, že na zúčtovanie medzi Sandorom a Gregorom príde.

Martin naozaj nie je tak zlý. Je však dostatočne zlý na to, aby to "prežil" Hora.... :twisted:

• upraveno 16. února 2008

Zajímalo by mě, jestli tu Horovu "smrt" měl GRRM promyšlenou už dlouho dopředu. Skoro to vypadá, že ano, když vezmeme v úvahu ten Branův sen z Hry o trůny - je tam zmíněn i obr, který měl pod hledím jen hustou černou krev. Přesto bych byl radši, kdyby Hora nějakým způsobem přežil ten Oberynův jed. Jestli umřel a byl Qyburnem oživen, bude to pravděpodobně působit divně. Ledaže by to bylo popsáno nějakým skutečně hlubokomyslným frankensteinským způsobem. :)

Pokud je Sandor opravdu zapálený ve víře, možná přesvědčí a evangelizuje i Horu. Ten následně vstoupí do kláštera a pod jménem Johann Gregor Mendel se pustí do křížení hrachu... co myslíte? :P

myslím, že do oboch vkladáš priveľké nádeje :-)

Léto wrote:
    Jestli umřel a byl Qyburnem oživen, bude to pravděpodobně působit divně.

Přiznám se, že na Berikovo oživení po jeho porážce od Ohaře jsem pohlížel se značnou nelibostí, ale když GRRM nechal oživit i Catelyn, dost mě to v první chvíli naštvalo.

Tak to už se teda může stát všechno, říkal jsem si. A to by se v některých knihách stávat nemělo.

Takže bych kvitoval s povděkem, kdyby oba bratři Cleganové raději utekli hrobníkovi z lopaty (sic! :x ) a ne, aby se vrátili ze záhrobí. :roll:

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. února 2008

No jo, ale u Berika se to dalo očekávat prakticky od prvního dílu, kde je zmíněna jeho údajná smrt poprvé.

Jenže se to dalo docela dobře považovat za nadsazené zvěsti (však víte, jak lidé zasažení válkou přehánějí), mohla to být součást protilannisterské propagandy. Zkrátka to vůbec nemusela být pravda.

Ale teprve po tom souboji jsem pochopil, že to GRRM myslí vážně. :o

Myslím, že cena, kterou museli Berik a Catelyn zaplatit za své oživení je dostatečná. Berik si ke konci nepamatoval už skoro nic ze svého života, byl jen unaveným, poškozeným tělem bez duše. Catelyn je ještě horší případ - z příjemné, krásné ženy se stala ohyzdná fúrie, jež je poháněna jen pomstou a záští.

Mnohem více by mi vadilo, kdyby byl někdo oživen bez podobných sankcí, do podoby, v jaké byl předtím.

Ostatně sám GRRM vyčítal Tolkienovi, že nechal vzkřísit Gandalfa.

Tak by se podle toho mohl zařídit!!! :twisted:

upraveno 16. února 2008

Oživení postavy je silný zásah, na druhou stranu v Martinovi je těch fantasy prvků tak málo, že to něvadí, navíc jsem teď při novém čtení právě na tuhle pasáž narazil, a tak krásně příjemně u toho mrazilo v zádech, že jsem rád, že je to vyřešeno právě takhle.

• upraveno 17. února 2008

Pro mě to oživování taky bylo zprvu docela nepříjemné, páč to úplně překopá celej svět, jeho pravdila a reálie. Úleva přišla až tehdy, kdy jsme se dozvěděli, že ta cena je poměrně vysoká a není to prostě obživnutí, nýbrž je to spíše napůl cesty k nemrtvejm, jinejm. :-)

Oživování je u GRRM celkem v pohodě, jak již konstatovali moji předřečníci: je to vyřešeno dobře. :) Vadí mi, když v různých RPG (stolních) umře postava, tak se zavolá kněz, ten za dvacet stříbrných vyčaruje kouzlo a hrdinně padlý válečník už zase skáče přes kaluže. To je naprosto směšné. :roll:

Áá, pán je znalec! Přesně tu paralelu s RPG a knězi jsem měl na mysli, to mi také dost vadí a my v naší herní skupině k tomu přistupujem málokdy a většinou si to ani hráč nepřeje, protože by se nám ta postava pak blbě hrála. Anebo si to oživení musí vyžádat alespoň nějakou cenu. Snažíme se prostě nechcípnout, to je nejlepší způsob. :-)

upraveno 17. února 2008

No jo, jenže když tě nechá PJ s tvojí nejmilejší postavou ne nepodobnou panu de la Mancha, rytíři Smutné postavy pronásledovanýho zeleným drakem vběhnout do domu, kde se aktivuje výbušnina, docela ta nemožnost resuscitace zamrzí. 8)

OK, musím podotknout, že PJ musí s hráči hrát, nesmí se je snažít za každou cenu zamordovat...u nás k zabití dochází opravdu ve chvílích naprosté a totální kraviny ze strany hráče. Tvůj příklad je fakt drsnej, nicméně zdrhat před drakem...to jsi rytíř? :-)

Když jsem dělával PJ, umíraly postavy taky spíše výjimečně, musely udělat nějakou chybu. Kdybych někoho zabil např. asteroidem náhle se vynořivším z nebe, asi by mi to příliš mnoho respektu nezjednalo. Láska je mocnějším hybatelem než strach. :wink: Přesto jsem měl vždycky hroznou radost, když se mi podařilo nějakého hráče obelstít a způsobit jeho zhynutí. I když před daným hráčem jsem vždycky naoko projevoval soustrast. :twisted:

Jednou se třeba družina setkala s gobliním šamanem. Aby si zachránil život, začal lhát, až se mu od huby prášilo. Tvrdil, že je ve spojení s démony a dokáže očarovat lidské srdce natolik, že skrze něj bude působit vyšší moc. Je to ale spojeno s nevyhnutelnou operací. Jedna z postav (ťunťa) souhlasila, že si nechá otevřít hrudník, aby získala démonickou sílu, obratnost a rychlost. Skřet ho uspal vonnými bylinami, rozřízl ho a chvíli se v něm hrabal. Pak ho zašil a řekl ostatním hráčům, že postava bude přesně dva dny spát. Přesvědčil je, že musí odcestovat za svou nemocnou matkou a nechal si vyplatit zlatou odměnu.

Dva dny hráči tábořili a čekali, až se tamten "vylepšený" probudí.

Pořád se ale nic nedělo.

"Počkáme ještě pár hodin."

"Vyčkáváte, ale nic se nemění. Slunce na obloze se pohnulo, avšak váš přítel nikoliv. Stále leží tak, jak ho gobliní šaman uložil."

"Hmmm... skloním se k němu. Dýchá?"

"Ne."

"Probudí se ještě někdy?"

"Ne."

:lol: :lol: :twisted:

upraveno 17. února 2008

Tak samozřejmě, že že to nebyl z jeho strany záměr, jenže šlo o tom, že my potřebovali zlikvidovat jednu gildu, tak jsem tam toho draka měl navést. Ovšem protože jsme se tam motali už předtím, gilda barák podminovala. Jinak náš PJ byl fantastickej, vymyslel svět a zápletku opravdu dokonalou.

Léto, to je fakt hnusný, ale tos musel fakt dobře zahrát, nebo hrát s hráčema z pomocný školy, že ti na to skočili. I když mě by toho hráče bylo asi líto a měl bych asi chuť se nad ním "slitovat" a ještě ho nějak zneužít. Není nad probuzení démona. :-)

Odehrálo se to už před lety, všichni jsme byli mladší a důvěřivější. :wink: Myslím, že ti hráči měli určité pochybnosti, ale ten jeden hráč prostě chtěl získat pro sebe výhody. Takže víceméně přesvědčil ostatní, že on je ochoten to riskovat. Když jeho postava spala, poslal jsem ho pryč - a ti ostatní se stali bezradnými a báli se udělat něco zásadního, aby jim to tamten potom třeba nevyčítal.

Slitovat jsem se mohl, ale kdy dostaneš možnost takovým elegantním způsobem odpravit hráče, he? A kromě toho bylo všem jasné, že to byla jeho chyba a jeho hloupost, takže si ani nemohl stěžovat na mou bezpříkladnou krutost. :twisted:

Nadmíru zběhlý jsem byl také v otázce různého mrzačení postav. :P

Šak hej, moje "milosrdenství" by spočívalo spíš v dalším zneužití, prtože přílěžitost probudit démona bych si skutečně nenechal ujít. A hlavně by to s sebou přineslo onu klasickou zápletku, kdy zachráníš svého přítele i sebe zabitím toho přítele. Skvělé morání dilema. Ovšem je to možná moc ohrané. :-)

• upraveno 4. srpna 2008

Tak GRRM se ve Španělsku nechal slyšet, že prý v Tanci nebude žádná tyrellská POV. A Sandora už taky dříve vyřadil. Kdo nám tedy zbývá...? :roll: :o :)

• upraveno 7. srpna 2008

Konečně se dozvíme, jestli je dobrá nebo zlá! :o :P

• upraveno 7. srpna 2008

Ty snad znáš někoho, kdo sám sebe považuje za zlého? :wink:

Prostě má svůj cíl a tvrdě za ním jde. 8)

• upraveno 7. srpna 2008

konečne jej nakukneme pod sukňu! :) teda myslel som pod širák.... :-) teda, myslel som, konečne budeme vedieť, na čo myslí.... :wink:

• upraveno 7. srpna 2008

Fanatismus křížený sex-appealem... Myslím, že platonicky miluje Stannise. :idea: 8)

• upraveno 7. srpna 2008

Ještě nejuchejte! Co když s námi GRRM hraje špinavou hru a tím novým POV bude bratr Noční hlídky? Třeba Grenn, Pyp nebo Edd. :)

Každopádně se ale blíží doba, kdy bude třeba odkrýt alespoň některé karty a seznámit čtenáře s celým a nezkráceným (unabridged!) Proroctvím o Azor Ahaiovi™. Využití Melisandřina POV mi připadne jako příjemný a užitečný způsob. :!: :idea: :P

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.