Liga mistrů meče a sekery
Bratři ve zbrani. Protože jsem lehce posedlý různým srovnáváním, statistikami a soutěžemi, připravil jsem návrh turnaje. Dalo by se to samozřejmě použít i na největšího „hajzla“ v Písni, nejkrásnější ženu, největšího sympaťáka atd. Nechal jsem se inspirovat Létem přivedenou soutěží a systémem mistrovství světa ve fotbale či hokeji.
Byly by čtyři skupiny po osmi lidech. Každý hlasující by mohl jednou denně dát +2 a +1 bod. První čtyři, kteří by dosáhli dejme tomu dvaceti bodů, by postoupili do dvou osmifinálových skupin, znovu první čtyři z obou do jedné čtvrtfinálové, pak první čtyři do semifinálové a první dva do finále (snad je to aspoň trochu srozumitelné). Šlo by to aplikovat i na jiné porovnávačky, kde se může začínat na dvou skupinách po osmi. Výhoda je v tom, že se zde eliminuje „nešťastnost“ losu, kdy se třebas ve čtvrtfinále utkají největší favoriti a jedná se ve své podstatě o předčasné finále. Také si myslím, že při jednom hlasování denně se vyhneme různým spojováním hráčů pro překvapivé a náhlé protlačování jejich favorita. Samozřejmě si uvědomuji i nevýhody. Možná, bude chybět jistá dramatičnost a další chyby by se možná vynořily časem. Určitě bych se nebránil různým názorům na zlepšení. Jak vytvořit skupiny? Určitě by se to mělo týkat lidí. Žádní nemrtví, obři, jiní atd.
Také by asi bylo fajn, když by se jednalo o postavy, o kterých něco víme (aspoň ze vzpomínek žijících postav). Aemon dračí rytíř byl jistě skvělý válečník, ale vše, co o něm známe, pochází z legend. Je to ale jak mnohokrát píši jen návrh.
Jak ale rozdělit bojovníky do skupin? Co třeba geograficky? Dle toho odkud pochází nebo kde právě působí? Napsal jsem nápady na osmičky. Může být však někdo, na koho jsem zapomněl, vyměněn za někoho z mého návrhu. Můžem se třebas dohodnout, že tam chceme i nějaké legendy Dračího rytíře, Smějící se bouři, Baelora Kopíláma adt.
Příklad:
Skupina A (Sever, Údolí Arryn)
Např. Mance nájezdník, Tormund Obrozhouba, Qhorin půruký, Jon Sníh, Yohn Royce, Lyn Corbray, Šagga, Jason Mallister (Jon Umber, Eddard Stark, Magnar z Thenu, Timett)
Skupina B (Západ, Železné ostrovy)
Např. Jaime Lannister, Gregor Clegane, Sandor Glegane, Lyle Silnokanec, Rorge, Victarion Grayjoy, Andrik Neusměvavý, Nute Holič
Skupina C (Rovina, Bouřlivý konec, Královo přístaviště )
Např. Garlan Tyrell, Loras Tyrell, Barristan Selmy, Brienne z Tarthu, Robert Baratheon, Rhaegar Targaryen, Usměvavý rytíř, Bronn z Černovody (Arys Oakheart, Balon Swann, Aemon dračí rytíř, Randyll Tarly)
Skupina D (Dorne, Dálný Východ)
Např. Oberyn Martell, Arthur Dayne, Gregor Dayne, Areo Hotah, Khal Drogo, Silný Belwas, Daario Naharis, Syrio Forel
Možná, že některým z vás budou ty skupiny připadat nevyrovnané. Možná jsem také na někoho zapomněl. Vše se dá však nějak dodělat či upravit.
Možná ještě také není čas na něco podobného a možná na to nikdo nebude mít chuť. Uvidíme.
Také by to měl zaštítit (pokud bude mít chuť) někdo seriózní a neutrální např. Alek nebo sarven.
Jsem samozřejmě smířen i s variantou, že mě s tím vším pošlete do Ašaje.... :D
SKUPINA A - SEVER A ÚDOLÍ ARRYN
Pro nezájem o tuto skupinu se rozhodli prakticky dva jediní hlasující (sarven, Chmur) předčasně tuto skupinu ukončit.
POSTUPUJÍCÍ
1. Qhorin Půlruký
Qhorin potvrdil roli favorita a celkem jasně se stal mistrem meče severních plání a hor. Půlruký dokázal, že Noční hlídka není jen banda otrhanců a nechtěných kluků, ale i odvážných mužů, jenž vládnou mečem s mrazící bravurou a ledovým klidem...
2. Lyn Corbray
Nejlepší šermíř Údolí je povahou opak Qhorina. Co se však týká vládnutí mečem, jsou si zřejmě skoro rovni.
Navíc vlastní legendární Opuštěnou paní (myslíte, že ten název je kvůli vysoké produkci vdov tímto mečem?:-), což je samozřejmě výhoda.
3. Jon Sníh
Mladý velitel noční hlídky se jako poslední výrazněji odpoutal od zbytku skupiny. Jon je určitě talentovaný bojovník a Vlčí dráp se stává v jeho rukou smrtonosnou zbraní.
4. Timett syn Timetův
Oblíbený žoldák Tyriona Lannistera patří jistě mezi nejnebezpečnější bojovníky Měsíčních hor. Sice postoupil dál více méně do počtu, bojovník je to však odvážný a smrtonosný.
VYPADLÍ
5. Velký Jon Umber
Velký muž a velký neúspěch. Málokdo věřil, že jeho velikost a síla stačí na porážku jiných šampionů
6. Yohn Royce
Jeden z nejušlechtilejších a nejhrdějších šlechticů Údolí Arryn milující boj nedokázal výrazně zaujmout.
7. Mance Nájezdník
Král za Zdí skončil na nepříliš lichotivém sedmém místě. Obratnému rétorikovi málokdo věřil i obratné zacházení s mečem. Je jasné, že pokud nejlepší nebo jedni z nejlepších bojovníků Divokých končí na takových pozicích, neměl lid za Zdí proti Stannisově armádě žádnou šanci, i když byli v početní výhodě.
8. Tormund Obrozhouba
Velký pábitel, ale také sympaťák s velkým srdcem a apetitem. Celkem jasně skončil poslední. Možná nás však ještě v Tanci s draky překvapí a my si uvědomíme, jak moc jsme mu křivdili:-)
SKUPINA B - ZÁPAD A ŽELEZNÉ OSTROVY
POSTUPUJÍCÍ
VYPADLÍ
Komentáře
v zásade som za. regionálne rozdelenia sa mi páčia ako nápad. treba to však nejako zdramatizovať. minimálne by som prevzal z ostatnej hry aj mínusové body.
Mínusové body by šly. Takže stejný princip jako u Síně vítězů a poražených. Otázka zní jak ve finále?
Taky, když se dívám na geografické rozdělení, tak mi připadá sever o dost slabší než Dorne s Východem....
Koukám, že nikdo nemá zájem...co se dá dělat :D
Zkusím začít a třebas se někdo přidá..
Vycházejme z toho, že se jedná o souboj pěšmo, s jakoukoliv zbraní.
SKUPINA A (Sever, Údolí Arryn)
Mance nájezdník – o jeho bojových schopnostech toho moc nevíme. Nicméně…stal se vůdcem Divokých, kteří by se jistě slabému muži nepoddali. Možná nebude nejzručnější, ale jistě má silnou psychiku, velkou odvahu a s mečem to taky umí.
Tormund Obrozhouba – v celé sáze nic moc nepředvedl. Ale je pravou rukou Manceho, z čehož předpokládám, že to umí nejen se slovy ale i s mečem. Podle Jona je minimálně nebezpečnější bojovník než Pán kostí, jenže to je asi i bezzubá krysa :D
Qhorin půruký – je podle mého názoru nejlepší bojovník na Zdi. Zarputilý, odvážný, pevný, vytrvalý, zkušený a zručný. Zřejmě by dokázal porazit i Jona, který patří k vynikajícím šermířům…
Jon Sníh – podle mého názoru velice talentovaný šermíř. Má dobrý výcvik a nechybí mu odvaha a přes jeho mládí i zkušenosti.
Yohn Royce – na turnajích patřil mezi lepší bojovníky. Jednalo se sice o souboje s dřevci, předpokládám však, že kdo to umí dobře na koni, umí to i na svých nohou s mečem či palcátem. Navíc je to muž, který má rád boj. Sansa vzpomíná, že dokázal při cvičném šermování srazit k zemi Eddarda. Problém je však v tom, že opět nevíme, jak byl Eddard dobrý šermíř. Yohn však určitě patří mezi nejlepší bojovníky Údolí. Má velkou sílu a mnoho zkušeností.
Lyn Corbray – podle určitých indicii se může jednat o nejlepšího šermíře Údolí Arryn. Je to obávaný bojovník, který dokázal porazit i prince Lewina v době, kdy Bílá garda ještě měla skvělé muže a bojovníky.
Jon Umber – máte sedm stop a milujete boj. Celkem dobré předpoklady k tomu, aby jste patřili mezi lepší bojovníky říše
Timett – těžko říct, jak dobrý je to bojovník. Většina horalů se ho bála. Myslím, že to nebylo jen kvůli tomu, že si vypálil oko. Vybíral jsem mezi Šaggou a Timettem. Šagga si už zasoutěžil, tak by měl možná dostat šanci náš jednooký masochista.
Mance nájezdník – 10b
Tormund Obrozhouba – 8b (-2)
Qhorin půruký – 11b (+1)
Jon Sníh – 9b (-1)
Yohn Royce – 10b
Lyn Corbray – 12b (+2)
Jon Umber – 10b
Timett – 10b
Mance nájezdník – 10b
Tormund Obrozhouba –-2 (6b)
Qhorin půruký – +2 (13b)
Jon Sníh – +1 (10b)
Yohn Royce – -1 (9b)
Lyn Corbray – 12b
Jon Umber – 10b
Timett – 10b
Mance nájezdník 8b -2
Tormund Obrozhouba 6b
Qhorin Půlruký 15b +2
Jon Sníh 10b
Yohn Royce 9b
Lyn Corbray 12b
Jon Umber 9b -1
Timett 11b +1
Mance by dostal na prdel, ten má obratnej hlavně jazyk :-) Umber je jen mlátička, obratnej šermíř by ho udolal. Qhorin je pro mě jasná jednička, ale možná jen díky tomu, že jsme ho mohli vidět v akci. No a Timett, kluci kmenový jsou schopný, dejte jim dobrýho vůdce a budou nepřekonatelný :-)
Tahle soutěž je pro lenocha jako já ještě náročnější než ta předchozí, chcete mě zamordovat? :-)
Mance nájezdník 8b
Tormund Obrozhouba 4b (-2)
Qhorin půruký 16b (+1)
Jon Sníh 9b (-1)
Yohn Royce 9b
Lyn Corbray 14b (+2)
Jon Umber 9b
Timett 11b
Lyn minimálně podle vyprávění Malíčka musí být mimořádně nebezpečný..."to ovšem není věc, o které by ses měla pře lordem Lynem zmiňovat. Ti, kdo tak učiní, zakrátko dostanou šanci zeptat se na pravdu onoho Martella samotného v síních pekelných" .... "Kdyby byla pravdou byť jen polovina toho, co slyšela od stráží lorda Roberta, byl ser Lyn nebezpečnější než všech šest lordů deklarantů dohromady"
Tormund - celkem jasně ztrácí. Pravda, zatím v sáze úspěšně svedl souboj pouze s pečenou slepicí. A i když je určitě statečný, tak ti ostatní mi připadají jako obratnější šermíři...Minimálně netrpí nadváhou, která by jej zpomalovala..
Jon - je dobrý šermíř, ale kromě Tormunda mi ostatní připadají nebezpečnější. Mají minimálně více zkušeností.
Myslíš, že Mance jen mlátí hubou a hudbou? Vždyť zabil i jiné kandidáty na post krále Divokých. Navíc, Qhorin o něm říká - "Byl nejlepší a zároveň nejhorší z nás"... Předpokládám, že nejhorší je kvůli své zradě, ale jinak to musí být mimořádně velký muž (včetně zacházení s mečem). Vždyť má respekt i samotného Stannise...a to je co říct :lol:
Gregor je taky mlátička a většinu lidí udolá, ne naopak..:-)
Jsem Aleku rád, že ses přidal, protože mi se sarvenem máme občas problémy s počty ...jak známo :lol:
V čem je náročná? Vždyť jen překopíruješ a přičteš či odečteš body :shock:
prečo dávaš -Jonovi mínus bod? je podľa teba druhý najslabší z celej skupiny?
Mance nájezdník 8b
Tormund Obrozhouba 2b (-2)
Qhorin půruký 18b (+2)
Jon Sníh 9b
Yohn Royce 9b
Lyn Corbray 15b (+1)
Jon Umber 9b
Timett 10b (-1)
Tahle skupina je zřejmě ze všech nejslabší. Jsou tam podle mně dva jasní favoriti Lyn a Qhorin a jeden outsider Tormund. Ostatní si budou rovnocení. Nemyslím si, že je vyloženě nejslabší, ale určitě je nejméně zkušený.
Možná to ještě přehodnotím a budu mínusové body dávat jiným:-)
Souhlasím s tím, že je potřeba to zdramatizovat. Soutěž musí být alespoň trochu nespravedlivá, aby nebyla nudná.
Mohli bychom využít geografického rozdělení na tři skupiny (Sever a Ostrovy, Střed, Jih a Východ) a potom vylosovat trojice, ve kterých by byl z každé grupy jeden. A ty trojice by se následně řachaly mezi sebou. To by byla teprve jízda a výzva pro popisovatele soubojů! Ne? :)
A abych nezapomněl... já chci nemrtvé, obry, Jiné, zlovlky, draky, agresivní zdivočelé kočky, muže bez tváře, pratury a měchohubce! Chci boje na koních, na lodích, se svázanýma rukama, v bahně a na laně hlavou dolů. Proč stále zůstávat u ověřeného? Trochu života do toho! :wink:
V současném dělení mi trochu chybí Železný Emmett (nejlepší šermíř v Hlídce, silnější než Jon), ale jinak je to celkem OK. Mance by dostal na zadek, s tím souhlasím. Jeho moc nespočívá ani tak v mistrovském ovládání zbraně (protože sebelepší válečník by se jen tak nestal Králem divokých), jako spíš v tom, že právě ty kvalitní válečníky přesvědčit a podmanit si je. Co se týče Tormunda, ten nedostal svou přezdívku jen tak pro nic za nic. :)
A Corbray? Jeho nebezpečnost nevidím v šermířství (ačkoliv to s mečem určitě umí parádně), ale spíše v jeho bezskrupulóznosti, nevyzpytatelnosti, vznětlivosti a ctížádnosti. Alespoň tak to podle mě Malíček myslel.
To, že na Trojzubci dorazil těžce raněného Lewyna Martella, ho samozřejmě šlechtí. Udělal bych to také tak. Our species eat the wounded ones. :twisted:
Mance nájezdník 6b (-2)
Tormund Obrozhouba 4b (+2)
Qhorin půruký 19b (+1)
Jon Sníh 8b (-1)
Yohn Royce 9b
Lyn Corbray 15b
Jon Umber 9b
Timett 10b
Já bych byl naopak rád, aby soutěž byla co nejobjektivnější a nedocházelo k nespravedlnostem. Ale větší dramatičnost to chce, každý dobrý nápad dobrý:-)
S těma trojicema jsem to asi úplně nepochopil. Rozhodně bych však nelosoval. Prostě můžeme nechat postoupit tři nejlepší z každé geografické části a ty pak můžem postavit proti sobě..např.
jih - sever
západ - východ
O Železném Emmetovi jsem vážně uvažoval. Nicméně...Jon přece Emmeta při cvičném souboji posadil na zadek. Ale určitě je to jeden z nejlepších bojovníků na Zdi.
No já si myslím, že Mance to s mečem umí, ale jsou tu asi i lepší. Problém je v tom, že v sáze zatím s mečem nic nepředvedl a asi už ani nepředvede. Jedině, že by si Melisandra uvědomila, že skutečným světlonošem není Stannis ale Král za Zdí:-)
No Tormund je tak trochu tlachal...takže bych tu přezdívku nebral vážně. Bůh ví, co je tím myšleno. Vemte si třeba Ryka dlouhého oštěpa:-)
Lyn je hodně nebezpečný. Je vznětlivý, nevyzpytatelný, vše by řešil mečem..a s tím to umí parádně...:-)
urobme to ako play off. toto su základne skupiny a potom ide vyradovanie. 1zo severu proti 3 z juhu a tak...
Dobrý nápad sarvene. Ale je potřeba, aby soutěžil čtvrtý s prvním apod. ...aby to vycházelo...
4. - 1.
3. - 2.
Takže máme čtyři základní skupiny a pak se bude hrát systémem play off...
A dáme proti sobě protilehlé skupiny? Geograficky?
Sever - Jih (Rovina, Bouřlivý konec)
Západ (Železné ostrovy) - Východ (Dorne)
Mance nájezdník 5b (-1)
Tormund Obrozhouba 2b (-2)
Qhorin půruký 20b (+1)
Jon Sníh 8b
Yohn Royce 9b
Lyn Corbray 17b (+2)
Jon Umber 9b
Timett 10b
Viz. výše
Mance nájezdník -2 (3b )
Tormund Obrozhouba 2b
Jon Sníh +2 (10b)
Yohn Royce 9b
Lyn Corbray +1 (18b)
Jon Umber 9b
Timett -1 (9b)
Ještě k onomu zmiňovanému play off. Tam má smysl dávat pouze kladné body. Řekněme, že každý hráč může dát svému favoritovi jeden kladný bod denně a ten, který dosáhne dvaceti bodů, vyhrál. Myslím, že je to celkem fér.
Ještě k nasazování do play off. Možná by bylo dobré rozdělit čarou Západozemí a Východní země čarou na dvě "poloviny" ...severní a jižní....podobně jako v NHL:-)
Takže by se ve finále utkali největší borec severu (západu) s nejlepším jižanem(výchoďanem)
Pro čtvrtfinále to znamená, že bude bojovat vítěz severu se čtvrtým zápaďanem...atd.
Souhlasíte??
Mance nájezdník 2b (-1)
Tormund Obrozhouba 0b (-2)
Jon Sníh 11b (+1)
Yohn Royce 9b
Lyn Corbray 20b (+2)
Jon Umber 9b
Timett 9b
Rozhodl jsem se napokon kromě Lyna podpořit dravé mládí:-)
Mance nájezdník 0b (-2)
Jon Sníh 13b (+2)
Yohn Royce 8b (-1)
Jon Umber 10b (+1)
Timett 9b
myslím, že ak budeme dávať po jednom bode denne, tak budeme hrať strááášne dlho, kým sa dostaneme k 20.
Jasný..takže radši dva?
To je v ideálním případě deset hlasování (pokud začnem od nuly)..
To si myslím, že je OK....
Jon Sníh 14b (+1)
Yohn Royce 7b (-1)
Jon Umber 8b (-2)
Timett 11b (+2)
Rozhodl jsem se podporovat dravé mládí a sociálně slabší skupiny... :D
Dokončím to, i kdybych to měl celou dobu hrát sám:-)
Jon Sníh 15b (+1)
Yohn Royce 6b (-1)
Jon Umber 6b (-2)
Timett 13b (+2)
Obávám se, že nás ta předchozí hra udolala :-)
sever dokončím aj ja. aj keď to vyzeraá, že stačí sa rovno dohodnúť :)
Jon Sníh 17b (+2)
Yohn Royce 5b (-1)
Jon Umber 7b (+1)
Timett 11b (-2)
Jon Sníh 18b (+1)
Yohn Royce 4b (-1)
Jon Umber 5b (-2)
Timett 13b (+2)
Vzhledem k tomu, že nikdo jiný nehlasuje...tak by jsem mohli nechat pořadí podle toho, kolik bodů postavy doteď získali...Co říkáš Sarvene? :)
ok
Tož o skupinu sever příliš velký zájem nebyl...Tak dáme šanci Západu, kde jsou přeci jenom atraktivnější jména.
Zde jsou jména šampionů Západu a Železných ostrovů...
Jak vám sedí?
Jaime Lannister - rychlý, zručný, sebevědomý (někdy ke své škodě) je lannisterký lev
Gregor Clegane - monstrum se sílou, které se žádný muž v Západozemí nevyrovná, jeden z nejobávanějších bojovníků celé říše
Sandor Clegane - silný, rychlý, zuřivý, nebojacný; Ohař patří mezi respektované a obávané válečníky
Lyle Silnokanec - velký a silný muž milující boj
Victarion Grayjoy - krakatice žijící pro píseň mečů
Euron Grayjoy - v boji zatím nic nepředvedl, přesto se kolem něj vznáší aureola strachu
Andrik Neusměvavý - podle některých nejstrašnější bojovník Železných ostrovů
Nute Holič - se svou sekerou prý dokáže oholit muže, s takovou bravurou ovládá svou zbraň
Hmm, silná skupina, těžko vybírat, ale volím duo bratři ve při cleganovci :-) A o stupínek výš asi Gregora, Sandor by ho zvlád, jen kdyby neměl ten komplex.
Nejslabší mi přijde Andrik a po něm Lyle, ale toho si nějak nevybavuju...
No Andrik je velice respektovaný válečník Železných ostrovů. Měří semd stop a tomu jistě bude odpovídat i jeho síla.
Zmiňuje se o něm např. Dagmer Rozseklý (nebo tak nějak se jmenuje válečník, který učil bojovat malého Theona) a mihne se i v Hostině...Já bych ho nepodceňoval...
Lyle je muž dopravázející, spolu s jinými, Králokata do Řekotočí. Chvástá se, že zabije Sandora a chce vyzvat na souboj Bryndena Tully. Je to velký, silný a bojechtivý muž...
Andrik vim, co je zač, ale moc šnací proti cleganum bych mu nedával. Za Lyla dík, už se chytam, chvastoun :-)
Jaime Lannister - 10b
Gregor Clegane - 12b (+2)
Sandor Clegane - 11b (+1)
Lyle Silnokanec - 10b
Victarion Grayjoy - 10b
Euron Grayjoy - 8b (-2)
Andrik Neusměvavý - 10b
Nute Holič - 9b (-1)
Já mám tři jasné favority - Králokata, Ohaře, Horu
Jsou podle mně docela vyrovnaní. Možná bych největší šance dával Gregorovi.
Z ostatních nevím, asi bych se přikláněl na stranu nejlepšího bojovníka Železných ostrovů - Andrika...
Nejslabší mi připadá Euron (Bohužel jsme ho neměli šanci vidět v boji). Bude se jednat o něco podobného jako u Manceho. Spíše charismatický člověk než skvělý válečník. Bohužel, jeho aura je na rozdíl od Krále za Zdí temná jako půlnoc...
Lyle, Victarion, Nute patří do druhé ligy a jsou si podle mně více méně rovni.
Kdo jsou vaši favoriti??