Proč bychom se netopili aneb vodácký průvodce pro Sansu
Sumář Železných ostrovů a ostrůvků
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Sumář Železných ostrovů a ostrůvků
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
Aeron zvaný Mokrovlas je nejmladším z žijících bratrů Balona Greyjoye, pána mořskokamenného trůnu. V mládí byl jen měcham vína s nohama, jak sám sebe tituluje, který připravil v prstovém tanci o prsty svého bratra Urriho, který následně zemřel na sněť. V Balonově rebelii byla železná flotila rozdrcena Stannisem a Aeron strávil zbytek války v zajetí Lannisterů. Ten muž zemřel ale vstal znovu, tvrdší a silnější. Je prorokem Potopeného boha.
Aeron je právě uprostřed svého oblíbeného topení a oživování železných mužů, když mu tři jezdci zvěstují, že Balon zemřel. Spadl za bouře z mostu mezi dvěma částmi Štítu. Jezdce posílá Gorold Dobrobratrský. Aeron vymůže na jeho synovi koně a rozjede se za ním. Své utopené muže předtím pošle do Oblázkova. U Gorolda je mistr, kterého chce Aeron poslat pryč, Gorold to však odmítne. Aeron se dozví, že den po Balonově smrti se na ostrovech zjevil Euron Vraní oko. Gorold chce probrat následnictví. Aeron ví, že Balon chtěl jako nástupce Ašu, protože v Theonovi viděl slabocha. Aeron nechce na trůně ženu ani bezbožného muže. Podle něj by měl vládnout Viktarion, mladší Euronův bratr.
Aeron vyrazí do Oblázkova za svými utopenci a tam shromážění svých věřících přednese, že dříve si Železní muži svého vládce volili. Nyní ten čas opět nadešel. Utopení muži bijí holemi a volají: Královolba.
Líbí se mi, že jsi do toho nadpisu zakomponoval Sansu. To byl husarský kousek. :twisted:
Vynalézavý je i druhý podnadpis. Možná až příliš. :)
Věděl jsem, že tě to potěší. My praví rytíři krásné vlčice víme, kde je pravda :wink:
"Mostina" byl samozřejmě překlep, ale pak jsem si uvědomil, že pro Balona je to velmi osudové slovo 8)
Aša přivezla zajatce z kamenitého pobřeží, Paní z rodu Rukavičkářů s dětmi na hrad Deset věží svého strýce z matčiny strany Rodrika Drsnořádského zvaného Čtec. Rodrik zde shromáždil Ašiny věrné, jejich počet však není velký, celkem asi dvacet lodí, Drsnořádi, Lahvovci, Kamenostromští, Křídlomarští, Bahnovci. Na hradě je také Ašina matka Alannys, které nedůvěřuje Euronovi a raději se uchýlila na Drsnořád, nejbohatší a nejlidnatější ostrov železných mužů, ke svému bratru. Aá se bojí jí říct, že Theon je nejspíš mrtvý.
Radí se svým strýcem, který ji však odrazuje od účasti v královolbě. Sám by byl pro to, aby se Železní připojili buď ke Stannisovi nebo k Tywinovi, protože sami nemají šanci, což Aša prohlásí za dobrý nápad, který zváží, až bude na trůně. Na rady k opatrnosti je hluchá. "Měli jsme jednoho krále, pak pět. Jediné co teď vidím, jsou vrány hašteřící se nad mrtvolami Západozemí," řekne jí strýc. Nabídne jí, že se stane jeho dědičkou, ale Aša je rozhodnutá.
V její komnatě ji čeká její dětská láska (či spíše ona byla jeho), Tristifer Lahvovec. Dozví se od něj o poměrech na Štítu, o tom, že Euron už si dokázal zajistit podporu významných rodů, a jeho otce, který popřel Euronův nárok, nechal utopit. Tristifer ji miluje, pro Ašu a vůbec pro Železné ostrovy se nehodí. Je příliš zdvořilý a jemný. Jeho podporu Aša získá, ale lásku odmítne.
Viktarion, bratr Balona, Eurona a Aerona, připlouvá na své lodi Železné vítězství plaví na Královolbu na Starý Wyk. Při pohledu na kamenné Naggovy kosti vzpomíná, jak Balon provolal sám sebe králem. K opuštění Kailinské držby ho povolal teprve Aeronův hlas svolávající kapitány k účasti na volbě. Na místě zjišťuje, kdo všechno dorazil, dokonce i Rodrik Čtec. Když spatří Euronovu loď Tichost, vybaví se mu dávný spor, kdy kvuli němu ubil svou třetí ženu, ač v duchu bil do Eurona.
Na břehu jej přivítá dav příznivců a také Aeron, který neskrývá odpor k Euronovi. Mnozí mu slibují hlasy a Hotho Drsnořádský dokonce svou dvanáctiletou dceru jako čtvrtou manželku. Další muž, Baelor Černopříliv, slibuje svůj hlas, pokud Viktarion ukončí válku. By dlouho v zajetí a pro Balona Chrabrého má přezdívku Vdovotvůrce.
Ve stanu ho navštíví Aša. Poté, co proberou vojenskou situaci - a příliš se neshodnou, zvláště, když mu Aša jízlivě připomene porážku od Roberta - mu chce Aša cosi navrhnout, ale přeruší ji příchod Eurona. Aeron si neodpustí poznámku o trůnu a bezbožném muži, ale Euron s pobavením začne vykládat o všech bozích, jejichž kulty cestou poznal. Když Aeron odejde středem, pustí se do Eurona Aša, která neskrývá podezření ohledně Balonovy smrti. Euron s pobavením navrhuje, že ji dá za manželku některému ze svých mužů. Nastalou hádku Viktarion zarazí.
Když se s Ašou ocitnou sami, Aša mu navrhne, že jej na volbě podpoří Drsnořád, když ji učiní pobočníkem. Chce skoncovat s válkou tak, že se dohodne se Seveřany, ale Viktarion nechce o něčem takovém slyšet. Drsnořád získá přes Hotha. Aše nepomůže, ani když mu připomene jeho nenávist k Euronovi. Bude muset o trůn usilovat sama.
Nadchází den a kosti Naggy, mořského draka, kterého zabil Šedý král, se stávají svědkem královolby. Za zvuku bubnů a válečných rohů se Železní muži scházejí. Aeron se shromážděného davu ptá: Kdo usedne na Balonovo místo?
První hlas je Gylberta Dalekovětrského, pána nejzápadnějších ostrůvků. Málo významný, chudé dary, příslib cesty do země za mořem. Hlas jeho příznivců brzy odezní. Druhým je Erik Železotvůrce, 88 let starý těžký muž, který musí být dopraven na místo v křesle neseném jeho vnuky. Kdysi však byl mocný bojovník s válečným kladivem, který by si přízeň mohl získat, a jeho dary jsou bohaté. Aša vykřikne: Postav se a budu první, kdo tě bude následovat. K Euronovu pobavení to Erik nedokáže a je to pro něj konec. Viktarion se zatím nechce o trůn hlásit a tak se přihlásí Dunstan Bubnovec, další starý muž. Odvolává se na slávu rodu, ael jeho dary jsou skrblické.
Teprve teď Viktarion usoudí, že je jeho čas. Nechá si od Aerona požehnat a promluví k Železným. Žádná velká slova, pouze připomene svou věrnost Balonovi a svou pověst velkého válečníka. Jeho dary jsou bohaté, zástupy příznivců početné. Ale opět se ozve Aša. Mluví o svém nároku na trůn, o tom, že Balon jim dal sice svobodu, ale také vdovy a porážku. Mluví o Mladém vlku, který vyhrál každou bitvu a prohrál válku. Dávám vám bohatství Severu, řekne, z truhel se sype kamení, šišky a zelenina. Pro to Železní umírali. Aša přednese plán na uzavření míru se severem výměnou za kamenité pobřeží. Slibuje mír se severem a spojenectví proti Železnému trůnu. Má dost příznivců, ale zdaleka ne tolik, aby to stačilo.
Příznivci Ašy a Viktariona se hádají, když vzduch prořízne ostrý, strašlivý zvuk rohu. Na kopec vystoupí Euron. Slíbí vše co ti ořed ním a ještě víc. Království a vítězství. Roh dračích pánů, nalezený v ruinách Valyrie. Roh, který podřídí draky Euronově vůli. Odpovědí je volání: Euron, král Euron.
Lodě Železných napadly čtyři ostrovy (Štíty) v ústí Klikatice. Zatímco tucet rychlých lodí vylákal lodě růží po proudu, Viktarion napadl v noci slabě chráněné ostrovy a dobyl je. Když se růže vrátily, Železná flotila je předadla ze zálohy. Viktarion nebyl dobrým řečníkem na královolbě, pro boj však byl zrozen. Utrpí zranění na ruce od mladého rytíře Talberta, ale zlomí mu meč a hodí jej přes palubu. Vítězství má však hořkou příchuť, protože zásluhy sklízí samozřejmě Euron.
Ten začal upevňovat moc hned po zvolení, když nechal zabít Baelora Černopříliva, který jej odmítl uznat. Aša pro jistotu zmizela. Aeron Viktarionovi naznačil, že pokud by se dokázal nad svého bratra povznést, klidně korunuje jeho. Také začal proti Euronovi kázat mezi lidmi. Viktarion přemýšlí o nejlepším východisku, soupeří v něm nenávist k Euronovi a smysl pro poslušnost a strach z prokletí za vraždu příbuzného.
Viktarion zakotví v Tesařově, který je vydrancován a ulice pokrývají mrtví. Část obyvatel nechává Euron prodat do otroctví. To se příčí zvykům železných. Viktarion míří za Euronem do hradu. Na nádvoří je Rodrik Čtec, který neskrývá nesouhlas s celou akcí. Znepřátelení Tyrellů pro pár cetek. Na hradě jsou nuceny obsluhovat hradní paní a její dámy, pro pobavení Eurona. Euron sám má na klíně nemanželskou dceru hradního pána, který jej musí pozorovat přivázaný ke křeslu se zacpanými ústy. Viktarionovi se to protiví. Zabít v bitvě je něco jiného než zostouzet poražené. Euron udílí ostrovy a to nikoli svým mužům, ale členům jiných rodů. Euronovy dary jsou otrávené. Zbavuje se potenciálních nepřátel. Pak plánuje další plavbu na východ. Rodrik Čtec oponuje nebezpečími, které plavba přináší. Euron ho okřikne, ale Viktarion se za něj postaví. Vypukne hádka a Euron uteče z místnosti. Pak si Viktariona zavolá.Chce, aby odplul do otrokářského zálivu a přivezl mu paní draků. Viktarion odvětí, že ji přiveze. Ale ne pro tebe, pomyslí si.
Když už jsi zmínil toho Krakena, jak se ti líbil ten nový, v novém Souboji Titánů? Já osobně pohlížím na ten film přívětivěji než třeba sarven ve své recenzi. :idea:
Nejhezčí kraken je Rath :-)
Jo, Hašan zaperlil. :D
A tys to viděl? Čo hovoríš? Sarven to strhal nehorázně.
Neviděl jsem ani film, ani sarvenovu recenzi. Ale co jsem tak čet ohlasy na d20 a ohodnocení v Odvážných palcích, nějak jsem na to nedostal tu správnou chuť. Ale když teda řikáš, že to neni tak zlý...
Jo, jdi si do obchodu koupit originálku, neváhej. :P
Medúza byla taky dobrá. Nevim, co se na tom sarvenovi nepozdávalo. :twisted:
asi je to staromilec, inu je to už starší pán :mrgreen:
Pokud mluvíme o novejch "Titánech," viděl jsem je dvakrát, jednou ve 3D, jednou ve 2D. Budiž mit o odpuštěno, obojí bylo zadarmo. Poprvý přes CSFD, a hned nato přítelkyně vyhrála lístky na FAN (to popisuju jen proto, že někdo řiká jak je tam to 3D hrozný). Já svoje názory vyjádřil na csfd celkem jasně, ten film je nepromyšlená ptákovina, na který je strašně vidět, jak do původní koncepce drtivě zasáhli producenti, ale jistou hodnotu to přesto mělo. Pokud si někdo přečte můj komentář, možná pochopí, že to co se mi na tom filmu líbilo je to samý, proč nevěřim Dany a drakům :)
chlapci, chlapci. "všechno bych vam odpustil, i tu Sansu, ale tohle, to je na mně moc" :twisted: :twisted:
Z dvojky sa mi páčil ten záber ako Hádes opustene kráča kamsi do diaľky - posledný boh čakajúci na svoj koniec a ironicky či skôr príhodne je to práve boh mŕtvych a podsvetia.