Hra o trůny

upraveno 25. dubna 2011 v Píseň ledu a ohně
Úvodní část epického fantasy eposu odehrávající se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky, čarostromy...
Anotace
Úvodní část epického fantasy eposu odehrávající se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky, čarostromy...
Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a...

Číst celý článek zde
«1345

Komentáře

• upraveno 9. července 2007
    Výborne! Hneď to vyzerá lepšie. Už to len musíme naplniť ;)
    Teda nemůžu si pomoci ,ale AGOT fakt není epicky epos, to je Dragonlance. Možná tak Temný fantasy. Nebo Realistickýá fantasy :)
    Čo ty vieš Dalcor, kým Martin dokončí všetky diely... tak sa z toho epicky epos aj stane ;) Hlavne keď každý ďalší diel bude mať viacej strán.
    Já si snad budu muset něco z Dragonlance přečíst, když jsou to epický eposy. ;)
    No ty anotace jsou trochu mimo, to už dokázal nejeden recenzent. Viz třeba ono...čar a kouzel může začít...přitom zrovna v AGOTu je magie jak šafránu. Ale celkově to vyznívá docela dobře, takže člověk neodolá, koupí a pak si názor poupraví. ;)
    S tim realistický opatrně, jsou lidi, který to dráždí. ;))
    Myslíš Rytíře? :-) No Malíček by se kldině mohl jmenova Machiavelli a Tyrion či starej Lannsiter by si mohli rozdělit jména Sun Pin a Sun Tzu. Sun Tzu byl také malej ;)
    Mluvilo se tu o mě? :))

Mě to nedráždí. Souhlasím s tím. V podstatě. :) Můžu ovšem soudit jen podle tý první knížky (nebo prvních dvou?) a pak podle vašich narážek. Přesto bych fakt o epice nemluvil... temnej středověk, to je jiná!
    Tentokrát jsem nemyslel jen tebe, Rytíři...myslim, že se oné realističnosti vysmíval i nějaký recenzent. Temnej středověk asi sedí (i když, kterej středověk nebyl temnej?). Mně pořád nejvíc k ASOIAF sedí historická fantasy - on si s tou historií a středověkem opravdu hraje, má o tom asi slušný znalosti, a sic to pojmenovává a popisuje kapinku jinak, dost z toho středověku vychází.
    Historická fantasy je pro mě něco co je hodně, nebo volně vycházejícího s naší historie. Historickýá fantasy je pro mě Gemmel (zvláště nový), ačkoliv ho pan Kocourek na Fantasyi výborně rozdrtil ;)
    Tak to si definujem historickou fantasy dost podobně, akorát ASOIAF teda vidíme kapku jinde. ;)
    Aaa, kolega Kocourek...ten rozdrtil Hostinu pro vrány a vlastně i celého G.R.R.Martina...fajn chlapík. ;)
  • upraveno 10. července 2007
    Viete niekto, kde sú tie "fajn" recenzie na AGOT a ďalšie knihy?
    Alek: Pamatuješ na rytíře Amadise? Tak to je středověk, že čistější být nemůže, a přitom v žádném případě temnej. ;)
    Amadis? Ale jo, vzpomínam, i když celýho ho neznam...je pravda, že ten byl takovej čisťounkej, našlechtěnej...nerealistickej? ;))
    joe: www.fantasya.cz - obzvášť stojí za to poslední Gemmel.
    Pekné recenzie, niekedy zbytočne hnidopišské, aj keď v niečom má p. Kocourek pravdu, v niečom nie. Uhol pohľadu ;)
  • upraveno 16. srpna 2007
    Tyrion dokončený, z mojej strany k AGOT POV súhrnom vštko sľúbené! B-D
    Super, to byla rychlost, tak aspoň na někoho to headovo popíchnutí na foru zapůsobilo. ;)
    Tak už zbývá z AGOTu jen celá Daenerys a kus Aryi, pokud dobře počítam. Kdo že je to holky šikovný sliboval? ;)
    A jedna kapitola Catelyn. Jen klid, já to stihnu.:-P
    A prolog. A skoro celý sarven.
  • upraveno 29. srpna 2007
    Finally, fellow friends! :)
    Vzhůru na Střet králů!!!!!
  • upraveno 29. srpna 2007
    No ano, pěkné. První díl ságy Ledu a ohně v kostce. Kostka ledu v ohnivé vodě, jak říkají indiáni. Kdo nechce číst knihy, nemusí. Tady to má převyprávěné na stříbrném podnose. Ale stejně - raději si to přečtěte přímo v podání G.R.R.Martina, jinak o hodně přijdete.
  • upraveno 30. srpna 2007
    No ja uz se v tom ztracim uz jen pri tom vypraveni. asi je to pekny,ale je tam spousta postav( mozna vic nez je v Cine lidi).
    Áno, zo začiatku to môže byť mätúce. A pri čítaní súhrnu bez poznania celej knihy ešte viac, pretože veľakrát je v deji postava spomenutá viackrát, prípadne s históriou a preto máš zo samotnej knihy celistvejší pocit a ľahšie sa v tej záplave orientuješ.
    Preto je lepšie možno prečítať si knihu, ak máš o ňu záujem...
    Joeyeti: hmm to je pravda.jinak se mi prostredi moc libi( stredovek, magie, intriky...hlavne ty).
    Wraiths: magie... hmmm, zatiaľ som iba v druhej knihe (Střet králů), ale mágiu som iba ovoňal. Nie je to typická fantasy s čarodejmi a strigami, skôr taký stredovek a intrigy, to máš pravdu. Mágia je taká skoro nijaká, tajomná a skôr zabudnutá (a mýtizovaná, keďže málo ľudí s ňou má čo do činenia) a vôbec o ňu v deji nejde (teda, na pár drobností ;)
    Ale intrigy, to už hej! Tých sú plné knihy!
    fuj aky hnusny spoiler ohladom Jonovho povodu :-/ v prehlade by nemalo byt nic co bude spomenute az v dalsich knihach.
    Corvus: Kluci se mě několikrát ptali, jak se spoilerama. Podle mě je zbytečný si na ně teď hrát, když všechny knížky jsou u nás na trhu. Ale asi máš pravdu, že děj příštích knih by se zmiňovat neměl. Ale to se myslim nestalo, Jonův původ se přeci rozebírá od nějaké 4. kapitoly Eddarda. ;) Kdyžtak hoď citaci, ať mluvíme konkrétně.
    píše:
    Cat ho nemá ráda – je pro ni živoucím důkazem Nedovy dávné nevěry (i když je to pravděpodobně syn Lyanny Stark a Rhaegara Targaryena, kvůli jejichž lásce povstalo Západozemí do války).
    to v zatvorke je podla mna uplne zbytocna poznamka. ja som zatial precital len hru o trony a nejak mi uslo ze by to tam bolo spomenute.
    ad magie...no tý je poskrovnu (zejména v AGOTu), ale je to imo sympatický přístup. Jak řiká GRRM, je to jako s tou solí, nesmíš přesolit. ;) Ale vlastně se objevuje už v prvním díle v prologu, když vidíme Jiné...
    wraiths: Popravdě řečeno s ani nedivim, že se ztrácíš. Já sám nevim, komu by měl být tenhle souhrn určen (dělal jsem ho, páč mě to bavilo a bylo nás na to víc). Osobně bych ho neznalým knih nedoporučoval. Těm samozřejmě doporučuju nejdřív knížku, páč tyhle souhrny se soustředí hlavně na ústřední děj a kapinku kašlou na to provázání postav.
    Corvus: Aha, headovy oblíbené poznámky. Nu já mu je rozmlouval, on si nedal říct. ;) Nicméně důraz bych kladl na slovíčko "pravděpodobně" - je to jen oblíbená teorie čtenářů a to již od AGOTu (vodítka jsou zejména v prvním díle).
    Rozhodně se nedoporučuje číst nejdřív souhrn a až potom knihu. Je to vlastně jakási pomůcka pro ty, kteří se chystají třeba na Hostinu pro vrány a potřebují si osvěžit předchozí děj. Proto je to i se spoilery.
  • upraveno 1. září 2007
    Jo, to beware na začátku se docela šikne.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.