Jon Sníh

upraveno 1. února 2014 v Proroctví
Prorocké a vlčí sny Jona Sněha.
Zimohradské krypty
Hra o trůny, str. 224-225 (v češtině: I. - str. 276)Někdy se mi o něm zdává. Procházím dlouhou prázdnou síní. Můj hlas se všude kolem odráží ozvěnou, ale nikdo mi neodpovídá, a tak jdu rychleji, otevírám dveře a křičím jména. Dokonce ani nevím, koho hledám. Po většinu nocí je to můj otec, někdy je to místo něho Robb, nebo moje sestřička Arya, nebo můj strýc Benjen. Ale nikoho jsem...

Číst celý článek zde
«1345

Komentáře

• upraveno 20. ledna 2012
    A co třeba sen, kdy Jon bojuje s mrtvolou, která má modré oči, černé ruce a oblyčej jeho otce? že by si na posledních 1800 stránkách ještě Ned řekl o slovo? ;))
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 20. ledna 2012
    To byl jen Benjen kterého si spletl se svým otcem. A nebojoval s ním, jen se ho snažil obejmou z radosti, že ten příběh tak šťastně skončil.
  • upraveno 10. února 2012
    Všetci tak nejak predpokladáme, že jon snow je stark/ targaryen a že to ned tajil pred robertom. Bolo to však oprávnene? Myslíte, že kráľova nenávisť k T. by bola väčšia ako láska k Lyane? Tak nejak som zapochyboval. Myslíte, že by chel zabiť jona? Z nenávisti alebo zo strachu o trón? Nie som si istý...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. února 2012
    Já nepochybuju. Robertovi na dětech nezáleželo, ani na vlastních. Vyznával zásadu "mrtvý Targaryen je dobrý Targaryen". Nad mrtvolami jeho legitimních dětí neprojevil špetku soucitu. Syn Rhaegara by neměl šanci. Ani když by byl Lyannin, ani když by za něj prosil Ned.
    Zato už jsem několikrát přemýšlela jestli byl do Lyanny skutečně zamilovaný, nebo byl spíš zamilovaný do představy, že je do ní zamilovaný.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 10. února 2012
    No když jsem poprvé viděl seriál a četl knihu tak jsem s Nevadou nesouhlasil. Teď jsem se (jako opakování před novou sérií) podíval znovu a musím říct že Robert byl opravdu blázen. On neměl být králem. Ke všem okolo se choval jako magor včetně například Lancela a v jeho záchvatech vzteku by byl schopen čehokoli. věřím že kdyby Bran obvinil Cersei a Jaimeho, Robert by nečekal na žádnou obhajobu a nechal by je na místě zabít. Stejně tak svoje děti. Když měl jeden z těch jeho záchvatů byl to opravdu šílenec.
    Kdoví. Možná, že by Robert Jona (po počátečním výbuchu vzteku) zabít nechtěl. To ale Eddard nemohl riskovat. Nemohl tušit, jak by se Robert zachoval, kdyby mu tu novinku prozradil. A podle toho, že o tom neřekl nikomu, ani své ženě Catelyn (což mělo za následek ten, že ta se pak k Jonovi chovala tak, jak se chovala, a stala se z ní tímpádem ŠZP :-), se domníval, že by to král přes svou hrdost nepřenesl.
    Pokud tedy je Jon opravdu živým důkazem lásky Rhaegara a Lyanny. Jestliže ne, byly Eddardovy důvody o zamlčení původu Jona Sněha jiné. Osobní.
    Tak nevím, mám to nějak spoilerovat?
    EY: Svoje děti? ;) IMHO Jestli je Jon syn Rhaegara, tak by ho zachránilo snad jedině to, že je tak jako tak bastard, a i o tom bych silně pochybovala. Holt středověká politika. Pokud jde o Jaimeho a Cersei, poprávu by je nechal oba setnout (na to, že trůn ohrožuje bastardama, dojela i blbá Kateřina Howardová). Kvůli obavám z jejich fotříka by je ale spíš oba zavřel na samotku do věže až do konce života, se Cersei by se s požehnáním nejvyššího septona rozved a oženil se s jinou babou.
    upraveno 10. února 2012
    heavy_head napsal(a):

Tak nevím, mám to nějak spoilerovat?

Z Tance s draky jen černě, prosím.
    svoa00 napsal(a):

EY: Svoje děti? ;) IMHO Jestli je Jon syn Rhaegara, tak by ho zachránilo snad jedině to, že je tak jako tak bastard, a i o tom bych silně pochybovala. Holt středověká politika. Pokud jde o Jaimeho a Cersei, poprávu by je nechal oba setnout (na to, že trůn ohrožuje bastardama, dojela i blbá Kateřina Howardová). Kvůli obavám z jejich fotříka by je ale spíš oba zavřel na samotku do věže až do konce života, se Cersei by se s požehnáním nejvyššího septona rozved a oženil se s jinou babou.

Pochybuju, že by se Tywina bál. Robert si s ničím takovým hlavu nedělal. Že mu dluží hromadu zlatých, by mu v tu chvíli ani nepřišlo na mysl. Spíš by toho možná potom využil k tomu, aby se Tywina a jeho dluhu zbavil (po chytré radě Malíčka nebo Varyse). Takhle se i v naší historii běžně králové zbavovali své velké zadluženosti :) Jaime i Cersei by přišli o hlavu už na Zimohradu. Minimálně Cersei, Jaimemu by se možná mohlo podařit uprchnout.
    Největší prča by byla, kdyby Jon byl Lyanny s neznámým milencem. Teorie Lyanna + Rhaegar už je tak provařená, že ji tam Martin beztak nedá.
    Koho byste tipovali?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 10. února 2012
    Lyanna + Ned
    Nevada: Který král se takhle zbavil zadluženosti?
    Lyanna + Ned by byl velkej masakr zažitých představ čtenářů:)
    Krisa napsal(a):

Lyanna + Ned

Né, prosím neé! :-)
    Jaime by určitě neutek, kdyby měli Cersei stít a kdyby jí popravili, tak by zešílel a pokusil se zabít Roberta. Ve Hře do ní byl pořád slepě zamilovanej.
    Taky si spíš myslím, že by Jaime sťal Roberta. :-)
    Největší prča by byla, kdyby Jon byl Lyanny s neznámým milencem.
    Jako že by Lyanna nasadila Rhaegarovi parohy a u Trojzubce spolu bojovali baratheonský korunovaný jelen a targaryenský paroháč? :-)
    upraveno 10. února 2012
    Ned a L....COŽE? ježiši to by byl teda masakr to se mi snad ani nechce věřit. Ale zajímavé by to bylo....
    upraveno 10. února 2012
    heavy_head napsal(a):

Krisa napsal(a):

Lyanna + Ned

Né, prosím neé! :-)
    Taky bych z toho nebyla na větvi, ale už mě to několikrát napadlo - bylo by to celkem překvápko a změna ve vnímání nejrůznějších postav. Takže doufám, že se to nevyplní!
    upraveno 10. února 2012
    Taky mě to už napadlo ale pak jsem si řekl že to asi nebude zrovna ono. Doufám
    Johnny Depp napsal(a):

Nevada: Který král se takhle zbavil zadluženosti?

filip 4. pekný, napríklad.

a ešte chvíľu späť k téme. tiež mi to bolo od začiatku jasné, že by ho zabil, ale dnes, po x-tom pozeraní seriálu (druhý diel) som na chvíľu zapochyboval. teda nie, že by nechcel, a že by nezúril, určite áno najskôr.
    nejak som však nadobudol pocit, že skôr by ho nenávidel z politických dôvodov ako z rodových, a že viac ako to, že je R. syn, by mu vadilo, že je potenciálny burič. možno ako bastard a člen nočnej hliadky by to "prežil". možno. len taká úvaha.
    a súhlas s nevadou, mám pocit, že bol viac zaľúbený do tej predstavy, ako naozaj. resp. Robert akého nám ukázal seriál ma k tomu celkom vedie...
    Jako že by Lyanna nasadila Rhaegarovi parohy a u Trojzubce spolu bojovali baratheonský korunovaný jelen a targaryenský paroháč? :-)
    Třeba se Robert ožral jak doga (Cersei by mohla vyprávět), Lyannu znásilnil, a ta hledala oporu u gay kámoše Rhaegara. A Robert po opici si už nic nepamatoval.

Krisa: Lyanna + Ned - jak Martinovské :-)
    Robert akého nám ukázal seriál
    A co Robert, jakého nám ukázala kniha?

upraveno 10. února 2012
    heavy_head: Nezatracuj venezuelské telenovely - ty by občas nenapsal ani sám život :D
    upraveno 10. února 2012
    heavy_head napsal(a):

Zato už jsem několikrát přemýšlela jestli byl do Lyanny skutečně zamilovaný, nebo byl spíš zamilovaný do představy, že je do ní zamilovaný./blockquote>

Tomu nerozumím. Jaké to je, být zamilovaný do představy, že je někdo do někoho zamilovaný? :-)
    Z Robertových řečí a Eddardových vzpomínek jsem získala pocit, že si Robert tu svou lásku silně zidealizoval.
    upraveno 10. února 2012
    Bohové, ještě tady hoďte do placu, že Jonovým otcem by mohl být Brandon, když na její únos zareagoval tak hrr...
    Až po její smrti, myslíš?
    Zato už jsem několikrát přemýšlela jestli byl do Lyanny skutečně zamilovaný, nebo byl spíš zamilovaný do představy, že je do ní zamilovaný.
    Tomu nerozumím. Jaké to je, být zamilovaný do představy, že je někdo do někoho zamilovaný? :-)
    Taky bych z toho nebyla na větvi, ale už mě to několikrát napadlo - bylo by to celkem překvápko a změna ve vnímání nejrůznějších postav. Takže doufám, že se to nevyplní!
    To jako vážně? :-) Takové lannisterské móresy a zrovna Eddard? To je zvrat hodný venezuelské telenovely! :-)
    upraveno 10. února 2012
    Tak.
    Pokud si vzpomínám, tak v Modré růži Robert k Lyanně nic zvláštního necítil, bral to prostě jako další trofej po cestě. A ona to vycítila, proto také spíše váhala.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 10. února 2012
    Ach jo, zase nabalující se h. Někdo plácne byť sebevětší - hm, veselost, a hned se to začne přetřásat zepředu i zeadu...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.